ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

34ο συνέδριο της ΕΜΕ, ένας αρχικός απολογισμός: ερωτήματα επί της διαδικασίας. Κριτική προσέγγιση

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου



 Περιεχόμενα

I. Εισαγωγικά: στατιστική αποτίμηση της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕ) του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ

II. Ορισμός των επιμέρους "επιτροπών για την οργάνωση του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ

III. Για την αφίσα του 34ου συνεδρίου (παρατηρήσεις διαδικαστικές και όχι μόνο)

Και μια επισήμανση-πρόταση



I. Εισαγωγικά: στατιστική αποτίμηση της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕ) του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ

Στις 22/9/2017 στα γραφεία της ΕΜΕ (Αθήνα) διοργανώθηκε 1η, και για την ώρα, μοναδική συνεδρίαση των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕ) του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ (3-5/11/2017).

Παρόντες ήταν οι 22(!!!) από τους 57 σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ (επιτροπές 34ου συνεδρίου[1]), ενώ σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ (16/6/17) στην Οργανωτική Επιτροπή (ΟΕ) του 34ου συνεδρίου συμμετέχουν 49, δηλαδή διαφορά 8!!!!
Λεπτομέρειες θα μου πείτε… Άλλωστε μέχρι το συνέδριο σε κάποια συνεδρίαση του ΔΣ θα οριστούν συμπληρωματικά και θα νομιμοποιηθούν!!!

Από μια πρώτη επεξεργασία των (ανακοινωμένων) στοιχείων αναδείχτηκε ότι και αυτή τη φορά η τεχνητή ένδεια υποψηφιοτήτων οδηγεί σε 9 διπλοθεσίτες (οι 3 με θεσμικές θέσεις στο ΔΣ και 1 στην Εξελεγκτική Επιτροπή), μέλη δηλαδή και της ΟΕ (με 57 συμμετοχές) και της Επιστημονικής Επιτροπής (με 63 συμμετοχές).
Η μια “διπλοθεσίτης” υποδηλώνει τις εξής δύο εκδοχές: είτε πρόκειται περί δύο διαφορετικών προσώπων (το ένα ενεργό μέλος στην Επιστημονική Επιτροπή) και το άλλο (μη ενεργό) μέλος στην ΟΕ; Είτε πρόκειται για “διπλοθεσίτη” με λανθασμένη αναγραφή ονόματος στην ΟΕ[2].
Και διερωτώμαι διαβάζονται ή δεν διαβάζονται οι ανακοινώσεις της ΕΜΕ είτε μας αφορούν προσωπικά είτε όχι;
Έχουμε υποχρέωση, όταν αναφερόμαστε σε μια απόφαση του ΔΣ, και πολύ περισσότερο με δύο θέσεις, να διαβάσουμε και να φροντίσουμε να διορθωθεί κάθε στρεβλή αναφορά σε μας που οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος;
Η απάντηση θεωρώ πως είναι, φυσικά και ΝΑΙ.
Τότε, όμως, χρειάζεται να εξηγήσει και η «Μαθηματική Άνοιξη» γιατί, με τρεις εκπροσώπους στο ΔΣ και με συμπαραστάτες, όταν στην Επιστημονική Επιτροπή αναγράφεται «Κοντογιώργης Αριστείδης» δεν "προφύλαξε την αξιοπιστία της φροντίζοντας να διορθωθεί άμεσα η λανθασμένη αναγραφή ονόματος με το σωστό «Κοντογεώργης Αριστείδης» ΑΛΛΑ λόγω αδιαφορίας άφησε να διαιωνίζεται μια ανέγκυρη και αντιακαδημαϊκή στρεβλή αναφορά που, απλά, οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος;

Καταληκτικά μια ακόμη παρατήρηση. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ΟΕ και Επιστημονική Επιτροπή ζητήθηκε από όσους υπέβαλαν βιογραφικά "να αναφέρεται ότι είναι μέλος της ΕΜΕ  οικονομικά τακτοποιημένο [3]. Παραταύτα, από μια πρώτη αποτίμηση,  10 τουλάχιστον μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής (η μία "διπλοθεσίτης) φαίνεται πως δεν είναι ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της ΕΜΕ.
Για την ώρα, και  μέχρι να δημοσιοποιηθούν η λίστα ψηφισάντων στις πρόσφατες εκλογές της ΕΜΕ και τα ταμειακά, τουλάχιστον, μέχρι τότε, τακτοποιημένα μέλη, εικάζουμε πως είτε δεν είναι καν μέλη της ΕΜΕ είτε δεν είναι ταμειακά τακτοποιημένα μέλη;


II. Ορισμός των επιμέρους "επιτροπών για την οργάνωση του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ

Στη συνάντηση (22/9/2017) των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕ) του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ με συμμετοχή 22 ατόμων, όπως προανέφερα, ορίστηκαν οι επιμέρους "επιτροπές για την διοργάνωση του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ”.
Εκτιμώ, από μια πρώτη έρευνα των τόμων των πρακτικών των συνεδρίων της ΕΜΕ της τελευταίας 5ετίας, ότι οι επιμέρους επιτροπές, όπως αναγράφονται στους τόμους των πρακτικών του 30ου και του 29ου συνεδρίου και με την προσθήκη επιτροπών από το 32ο συνέδριο μπορούν αναλογικά να ολοκληρώσουν με επιτυχία και το 34ο συνέδριο.
Οι επιμέρους επιτροπές είναι (ενδεικτικά) οι εξής[4]: Επιτροπή πρακτικών, Επιτροπή προγράμματος, Επιτροπή προμηθειών, Επιτροπή χορηγιών, Επιτροπή προβολή-τύπου-ιστοσελίδας, Επιτροπή συντονισμού ομιλιών και προεδρείων, Επιτροπή ερωτηματολογίου, Επιτροπή αφίσας. Με την προσθήκη Επιτροπής γραμματείας, Επιτροπή ηλεκτρονικών πολυμέσων –Υπολογιστών και Επιτροπή οικονομικής διαχείρισης.

Στη συνάντηση (22/9/2017) των μελών της ΟΕ του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ ορίστηκαν 4(;) επιμέρους επιτροπές, με συμμετοχές που δεν συγκράτησα στη μνήμη μου.

Προσωπικά, λόγω και της μακρόχρονης εμπειρίας μου στον εκδοτικό τομέα ζήτησα να συμμετάσχω στην Επιτροπή πρακτικών με βάση την πρόβλεψη της “Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
για την Επιστημονική Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή
του 34ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας” ότι «Οι υποχρεώσεις των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής είναι υψηλής ευθύνης, καθώς αυτά τα μέλη πλαισιώνουν και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε., το οργανωτικό και εκδοτικό έργο των κεντρικών υπηρεσιών της Ε.Μ.Ε., σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή»[5].

Επίσης με δεδομένη την οικονομική (λόγω αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης διαχρονικά) ένδεια της ΕΜΕ (κεντρικά) και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Παραρτημάτων θεωρώ πως με τη συμμετοχή 2 μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής στην ΟΕ και τη συμμετοχή του Ταμία (και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής) και του Ταμία του Παραρτήματος Λευκάδας συνιστά μονόδρομο ο ορισμός "Επιτροπής Οικονομικής διαχείρισης (από θεσμικά μέλη της ΕΜΕ)[6] που θα καταθέσει οικονομικό απολογισμό του 34ου συνεδρίου, μετά τη λήξη του συνεδρίου, κατανοητό και δημόσιο και όχι ομογενοποιημένα "λογιστικά” στοιχεία ως συνήθως στον απολογισμό (του 2017)!!!

Καταληκτικά μια ακόμη παρατήρηση σχετικά με τις επιμέρους "επιτροπές για την οργάνωση του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ. Ορίστηκε 4μελής, από όσο συγκράτησα, επιτροπή "ροής του συνεδρίου” όπως την αποκάλεσαν οι δύο αυτοπροταθέντες.
Εκτιμώ, όμως, ότι από άγνοια της διαδικασίας παρέβλεψαν οι αυτοπροταθέντες πως η "Επιτροπή συντονισμού ομιλιών και προεδρείων” υπερκαλύπτει τις ανάγκες του συνεδρίου.
Για την οικονομία, λοιπόν, των επιμέρους επιτροπών και για να μην υπάρχουν επιτροπές που αλληλοκαλύπτονται οι αρμοδιότητες τους, με κίνδυνο να προκληθεί σύγχυση στους εισηγητές και στα προεδρεία,  προτείνω ως πιο ενδεδειγμένη λύση την ενοποίηση των δυο επιτροπών. Με δυο λόγια την ενσωμάτωση της επιτροπής ροής στη επιτροπή προεδρείων που είναι παλαιότερη και δοκιμασμένης αποτελεσματικότητας.


III. Για την αφίσα του 34ου συνεδρίου (παρατηρήσεις διαδικαστικές και όχι μόνο)

Για την αφίσα του 34ου συνεδρίου παραχωρήθηκε το προβάδισμα στο Παράρτημα Λευκάδας της ΕΜΕ που έχει αναλάβει τη φετινή διοργάνωση. Μάλιστα, αν καλά κατάλαβα, δεν έγινε διαγωνισμός αλλά απευθείας ανάθεση και δεν διευκρινίστηκε, από όσο κατάλαβα, αν θα υπάρξει χρηματική αμοιβή ή όχι ούτε και ορίστηκε (22/9/17) επιτροπή αφίσας.
Από τη μακρόχρονη εμπειρία μου όσο αφορά αφίσες (συνεδρίων, διοργάνωση κλπ) η 1η παρατήρηση που θεωρώ σημαντική είναι πως η αφίσα δεν πρέπει να είναι μια και μοναδική για να διαλέξουμε. Συνηθίζεται, ακόμη και σε περιπτώσεις κατ΄ ανάθεση, να δίνονται προς επιλογή 3 ή 4 εκδοχές όχι αναγκαστικά εντελώς διαφορετικές αλλά οπωσδήποτε με διαφορές μεταξύ τους. Έτσι διευκολύνεται η επιλογή ώστε η αφίσα να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μέλη της ΕΜΕ.
Συνηθίζεται επίσης η αφίσα να διακινείται σε όσο το δυνατόν περισσότερους και οπωσδήποτε στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής εύλογο χρόνο πριν από την 1η, και για την ώρα μοναδική, συνεδρίαση  για να έχουν το χρόνο να τη μελετήσουν και να συμβάλλουν με παρατηρήσεις ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο.

Αυτονόητο είναι πως η διαφανής διαδικασία που περιγράφω δεν καταλήγει σε βάρος των εθιμικών δικαιωμάτων, του Παραρτήματος που αναλαμβάνει την οργάνωση, να αποφασίζει ΚΑΙ τελικά το ΔΣ να εγκρίνει.

2η παρατήρηση
Θεωρώ προκλητικό, όμως, να καλούμαστε στις 22/9/2017 να εκφέρουμε γνώμη για μια αφίσα που βλέπαμε για πρώτη φορά και μάλιστα με την υπόμνηση ότι ήδη 2(;) μέλη της ΟΕ την είχαν ήδη δει και ήδη είχαν υποβάλει παρατηρήσεις!!!
Με δυο λόγια στα 57 ανακοινωμένα μέλη της ΟΕ τα 2 είναι πιο... ίσα από τα άλλα, και διαθέτουν (άραγε πώς και γιατί;) τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να δουν την αφίσα!!!

Και δεν φθάνει αυτό ΑΛΛΑ σε μια έξαρση δημοκρατικής αντίληψης και διαφάνειας εξασφάλισαν τα “προνόμιά” τους ΚΑΙ δεν λειτούργησαν συλλογικά αλλά απέκλεισαν τα υπόλοιπα μέλη της ΟΕ αντί να φροντίσουν να σταλεί με  e-mails η αφίσα σε όλα τα μέλη της ΟΕ, για να έχουμε όλοι ιδία αντίληψη, κατά τη συνάντηση.
Φυσικά έθεσα το θέμα επιτόπου στα 22 παρόντα μέλη από την ΟΕ και εδώ επισημαίνω πως οι δύο γνωρίζοντες εξωδιαδικαστικάείναι ενεργά μέλη της ΔΠΜ (με διεθνή δράση) και με... εγχώρια δράση της αποψιλωμένης ΚΑΕΜΕ αντίστοιχα. Και η απάντηση που πήρα από το προεδρείο ήταν: δεν ξέρω αν έχουμε τα e mails σας”!!!
Φυσικά και δεν αστειεύομαι, φυσικά και δεν το θεωρώ αστείο να έχουμε κρούσμα λειτουργίας της ΟΕ με παραμηχανισμό και η απάντηση να είναι αυτή!!!
Αλλά μια και ακούστηκε αυτή η απάντηση, που επιβεβαιώνει  την “εξωδιαδικαστική” διανομή της “πίτας” της ενημέρωσης της ΟΕ του 34ου συνεδρίου της ΕΜΕ
επισημαίνω πως τα e mails των μελών της ΟΕ γράφονται στα βιογραφικά μας και αν κάποιος δεν έχει, προφανώς θα έχει δηλώσει τηλέφωνο και αν δεν έχει και τηλέφωνο τότε ας του έστελναν την αφίσα με σήματα καπνού”.

Μάλιστα σας υπενθυμίζω πως στις υποχρεώσεις των μελών της ΟΕ, όπως αναρτήθηκαν στην ανακοίνωση: “Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
για την Επιστημονική Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή
του 34ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας” προβλέπεται ότι «Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν με τα μέλη της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής για την καλύτερη οργάνωση του συνεδρίου»[7].

Οπότε χρειάζεται να υπάρξουν εγγυήσεις ώστε να μην καταλήξουν... γράμμα κενό περιεχομένου οι υποχρεώσεις των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕ)…

Ζητώ, λοιπόν, από το 6μελές(!!!) Προεδρείο της Οργανωτικής Επιτροπής[8], σαν ελάχιστο δείγμα γραφής, να κυκλοφορήσει κατάλογος με τα e mails των μελών της ΟΕ και των μελών του Παραρτήματος για να μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας φανερά και αποτελεσματικά και όχι σαν αποτέλεσμα προσωπικών επαφών πρόθυμων εθελοντών”.


3η παρατήρηση
Μια 3η σημαντική παρατήρηση για την αφίσα είναι πως στην αφίσα υπάρχει η ηλεκτρονική διεύθυνση του 34ου συνεδρίου που παραπέμπει στο Παράρτημα Λευκάδας της ΕΜΕ το οποίο έχει αναλάβει τη φετινή διοργάνωση.
Παρατήρησα, όμως, ότι λείπει η διεύθυνση της ιστοσελίδας της ΕΜΕ. Είναι προφανές πως ουδείς έλαβε υπόψη του ότι η αφίσα δεν θα διακινηθεί μόνο τοπικά αλλά σε όλη την Ελλάδα και το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι πως, με κάθε ευκαιρία, όλα τα Παραρτήματα αναφέρονται και στην ύπαρξη της ιστοσελίδας της ΕΜΕ τουλάχιστον ισότιμα με τις αναφορές στη δική τους ιστοσελίδα.
Αυτά τα στοιχεία αξίζουν την προσοχή όλων μας γιατί μπορεί να... ξεφούσκωσε η προεκλογική συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι μελλοντικά, σε ένα νέο οργανωτικό σχήμα, η θέση των Παραρτημάτων σε σχέση με τα κεντρικά. Για την ώρα, όμως, η διεύθυνση της ιστοσελίδας του Παραρτήματος οφείλει να αναφέρεται μαζί  με την ιστοσελίδα της ΕΜΕ (κεντρικά).


4η παρατήρηση
Επίσης θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε να καταστεί ευδιάκριτο στην αφίσα ότι συμπληρώνονται τα 100 χρόνια της ΕΜΕ, το αμέσως πρόσεχες διάστημα.
Περιμένοντας πιο ευφάνταστες ιδέες προτείνω (για παράδειγμα)
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία 100-1 χρόνια ΕΜΕ και να μεταφερθεί στο πάνω μέρος της αφίσας.


Και μια επισήμανση-πρόταση:
Και με την ευκαιρία, και για να μην ξεχαστεί (από την ομάδα αναβάθμισης της ιστοσελίδας, που οφείλει να κάνει ανάλογες παρατηρήσεις) πολύ σωστά ζητήθηκε από μέλος της ΟΕ να ενημερωθούν όλες οι ιστοσελίδες των Παραρτημάτων για το 34ο συνέδριο  του οποίου τη διοργάνωση έχει αναλάβει για φέτος το Παράρτημα Λευκάδας της ΕΜΕ.
ΑΛΛΑ να συμπληρώσω πως το link να φροντίσετε να παραπέμπει πρώτα στην κεντρική ιστοσελίδα της ΕΜΕ http://www.hms.gr/?q=views/conventions/list και μετά για λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Παραρτήματος Λευκάδας της ΕΜΕ http://www.emesynedrio34.gr/

Συνοψίζοντας και για να μην ξεχνιόμαστε... Μην περνάμε τη σκιά μας για μπόι... Ας έχουμε κατά προτεραιότητα στο νου μας ότι με το κεντρικό της ΕΜΕ και την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί πραγματοποιούνται συνέδρια... Ένας - ένας είμαστε σαν τα κλαριά, θα σπάσουμε εύκολα... Και πως ό,τι δεν σας αρέσει από τα κεντρικά αλλάξτε το...

Αθήνα 29/9/2017 (11.00 πμ)
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου



[4] Η σειρά δεν είναι δεσμευτική. Και ακολουθήθηκε η σειρά αναγραφής στον τόμο πρακτικών του 29ου συνεδρίου (2012) και 32ου συνεδρίου (2015)
[6] Για την ενημέρωσή σας  και επειδή να συμπτώματα διαχρονικά χαρακτηρίζουν τη λειτουργία των συνεδρίων της ΕΜΕ προτείνουμε να (ξανα) διαβάσετε τα κείμενα κριτικής του 29ου συνεδρίου (2012) με στόχο την αποτροπή των …παθογενειών στο επικείμενο 34ο συνέδριο.
"Κριτική θεώρηση του οικονομικού απολογισμού του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας για το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ: Αναφορές σε ό,τι υπερεκτιμήθηκε ή αποσιωπήθηκε ή παραλήφθηκε από τον οικονομικό απολογισμό...” (αναρτήθηκε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» 8/1/13  http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/01/29_8.html
"Απολογισμός του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ: Κριτική θεώρηση για τις χορηγίες, την υποβάθμιση του ρόλου των Παραρτημάτων της ΕΜΕ και άλλα... αναρτήθηκε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» 15/11/15
"Μια οφειλόμενη απάντηση, σε απορίες σχετικά με το κείμενο κριτικής για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ αναρτήθηκε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια»  1/12/11 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2011/12/28.html
"29ο συνέδριο της ΕΜΕ (τρίτη συμβολή): Μήπως είναι καιρός όλοι μαζί να αναστρέψουμε την κατάσταση;... ” αναρτήθηκε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια»  18/4/12 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2012/04/29.html
"ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ 29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΜΕ: Το ζήτημα της συμμετοχής των μελών της ΕΜΕ στις επιτροπές του συνεδρίου. Προσυνεδριακός απολογισμός αναρτήθηκε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια»  7/10/2012 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2012/10/29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.