ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Η 8η συνεδρίαση του ΔΣ (20/10/17) της ΕΜΕ που εξελίχτηκε σε “πασαρέλα” ονομάτων και μέσο προβολής ανερχόμενων “αστέρων” στην ΕΜΕ...

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου



Περιεχόμενα
Εισαγωγικά
Ημερήσια διάταξη κατά παράβαση του καταστατικού
Άρνηση αποκατάστασης της αντικαταστατικής διατύπωσης της 8ης ημερήσιας διάταξης δηλωτική προθέσεων
Μια ανακοίνωση-δήλωση για την Οργανωτική Επιτροπή του 34ου συνεδρίου δηλωτική αντισυναδελφικής πρακτικής
Η καθιερωμένη πρακτική των δανείων” από τα Παραρτήματα δεν συνιστά λύση αλλά επιτείνει το πρόβλημα
Η 8η ημερήσια διάταξη εκτός από το διαφημιστικό χαρακτήρα της δηλώνει αντιεπιστημονικές και αντισυναδελφικές πρακτικές
Ενημερωτικά για την επιτροπή ανοίγματος της κάλπης
Παρέμβαση για ένα θέμα (το 10ο) της 8ης ημερήσιας διάταξης που δεν συζητήθηκε


Εισαγωγικά

Χαιρετήσαμε την ανακοίνωση της “ημερήσιας διάταξης της 2ης συνεδρίασης του ΔΣ” στις 10/4/2017 σαν μια αρχή διαφάνειας και εκφράσαμε την ελπίδα να έχει συνέχεια[1].
Έξι μήνες μετά, όμως, η 8η ημερήσια  διάταξη της συνεδρίασης του ΔΣ 20/10/17 δηλώνει απερίφραστα ότι κατέληξε πασαρέλα” ονομάτων και μέσο προβολής ανερχόμενων αστέρων” στην ΕΜΕ...
Μια αρχική εκτίμηση στη συγκυρία για αυτό το γεγονός είναι πως η ΔΠΜ νίκησε” τη Μαθηματική Άνοιξη στα σημεία”[2] και με την... ευκαιρία διευρύνει την καθεστωτική αντίληψη με νέες μετεγγραφές” προθύμων και από την αποψιλωμένη ΚΑΕΜΕ.
Και αυτή είναι η μία όψη του... νομίσματος ή άλλη όψη είναι πως η νέα, πλην επί 30ετία δοκιμασμένη καθεστωτική πρακτική, καλλιεργεί στη σημερινή της εκδοχή εμφανώς και αντισυναδελφικές πρακτικές.

Επεξηγούμε, λοιπόν, για να μην βρεθούν κάποιοι να δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν, όταν έρθει η ώρα του... απολογισμού.


Ημερήσια διάταξη κατά παράβαση του καταστατικού

Επισημαίνουμε ότι επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια διεκδικήσαμε την ανακοίνωση της  Ημερήσιας Διάταξης, με βάση τα όσα αναφέρονται στη “Ενημέρωση” Μάρτης 1988 τεύχ. 34[3] και όσα προβλέπουν τα άρθρα 18 και 23 του καταστατικού.
Η 8η ημερήσια  διάταξη της συνεδρίασης του ΔΣ 20/10/17, όμως, κατέληξε να οριστεί κατά παράβαση του καταστατικού εξαιτίας της αναφοράς ονομάτων αντί της αναφοράς μόνο των θεμάτων προς συζήτηση όπως ορίζει το άρθρο 18 του καταστατικού[4].
Επιπλέον, ως συνήθως, δεν ανακοινώθηκαν και δεν συγκεντρώθηκαν κατά παράβαση KAI του άρθρου 23 «τα στοιχεία σχετικά με τα υπό συζήτηση θέματα, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Δ.Σ.» (όπως ορίζεται στο άρθρο 23)


Άρνηση αποκατάστασης της αντικαταστατικής διατύπωσης της 8ης ημερήσιας διάταξης δηλωτική προθέσεων

Μετά την ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης της 20/10/17 και αφού διαπίστωσα την παράβαση των άρθρων 18 και 23 (όπως περιγράφεται παραπάνω) πρότεινα (με e mail 16/10/17) βελτιώσεις ώστε να αρθεί η αντικαταστατική διατύπωση της ημερήσιας διάταξης (20/10/17):
«Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μου με το ΓΓ έκρινα απαραίτητο να απευθυνθώ σε σας (τον Πρόεδρο της ΕΜΕ) γραπτά για να σας ενημερώσω ότι η ημερήσια διάταξη που ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ως μέσο προβολής προσώπων. 
Παρακαλώ, λοιπόν, να λάβετε υπόψη σας το παραπάνω δυσάρεστο, το λιγότερο, γεγονός και να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να μη διαφέρει από τις προηγούμενες ημερήσιες διατάξεις.
Προτείνω το θέμα 8 να αναδιατυπωθεί [όπως ακριβώς περιγράφεται στην ημερήσια διάταξη 29/9/17 (θέμα 11ο)] ως εξής:
Έκδοση βιβλίων από ΕΜΕ (από μέλη της και Παράρτημα: διαγωνισμοί κλπ)»

Επισημαίνω, λοιπόν, πως ενώ υπήρχε λύση, η οποία και έγκαιρα προτάθηκε ΚΑΙ αντιμετώπιζε την παράβαση των παραπάνω άρθρων του καταστατικού ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της ΕΜΕ επέμειναν με εμμονή στην αντικαταστατική διατύπωση της 8ης ημερήσιας διάταξης τόσο στο 8ο όσο και στο 10ο θέμα, στο οποίο θα επανέλθω στη συνέχεια.


Μια ανακοίνωση-δήλωση για την Οργανωτική Επιτροπή του 34ου συνεδρίου δηλωτική αντισυναδελφικής πρακτικής

Στο 3ο θέμα στης 8ης ημερήσιας διάταξης, 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, διαβάστηκε πρωτοκολλημένη ανακοίνωση - δήλωση μελών της ΕΜΕ, υποψηφίων της ΚΑΕΜΕ στις πρόσφατες εκλογές (των Μαρίνη Σ., Μαυρέλη Μ., Ορφανάκη Σ.), με την ιδιότητά τους ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 34ου συνεδρίου, με αναφορές του τύπου: «(...) η πολυπληθέστερη οργανωτική επιτροπή δεν έχει οργανώσει τίποτε»[5] και άλλες ανάλογες.

Θεώρησα, λοιπόν, ότι ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και ενταγμένη στην ομάδα εντύπου (ομάδα που έχει την ευθύνη της έκδοσης του τόμου των πρακτικών του 34ου συνεδρίου -βιβλίο και CD) θίγομαι βαθύτατα από τα όσα αντισυναδελφικά αναφέρουν οι υπογράφοντες την δήλωση[6].
 Επιπλέον θίγομαι από το γεγονός πως επιχειρούν να αξιολογήσουν διαδικασίες της επιτροπής προεδρείων και συναδέλφους δοκιμασμένες επί σειρά ετών. Χωρίς, όμως, οι ίδιοι να αναφέρουν πώς παρενέβησαν, που δεν εισακούστηκαν και γιατί έφθασαν στο σημείο να απευθυνθούν απευθείας(!!!) στο ΔΣ;
 Μάλιστα κρίνοντας από το περιεχόμενο της δήλωσής τους αυτή συνιστά μομφή προς τους συναδέλφους τους που συν-συμμετέχουν στην 8(;) μελή επιτροπή προεδρείων, ζητώντας παρέμβαση του ΔΣ!!! Γιατί αλλιώς θα παραιτηθούν!!! Εκτιμώ λόγω προφανούς άγνοιας της διαδικασίας και από έλλειψη εμπειρίας τους από ανάλογες καταστάσεις με στόχο(;) την προσωπική προβολή τους.


Η καθιερωμένη πρακτική των δανείων” από τα Παραρτήματα δεν συνιστά λύση αλλά επιτείνει το πρόβλημα

Στο 5ο θέμα της 8ης ημερήσιας διάταξης, Μεταφορά χρημάτων από παραρτήματα προς κεντρικό λογαριασμό ΕΜΕ (…) διεξήχθη πολύωρη συζήτηση ΑΛΛΑ εκτιμώ πως απέχουμε ακόμη... έτη φωτός από μια αξιόπιστη προσέγγιση του θέματος.
Επειδή, όμως, το θέμα προβλέπεται ότι θα απασχολήσει και τη συνάντηση των Παραρτημάτων στο 34ο συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Λευκάδα (3-5/11/2017), θα επανέλθω συνολικά στο ζήτημα σε επόμενο κείμενό μου.

Για την ώρα, επιθυμώ να ενημερώσω ιδιαίτερα τους συναδέλφους των Παραρτημάτων, είτε τους έχει ζητηθεί δάνειο είτε όχι, πως σχετικά με τα δάνεια από τα Παραρτήματα ζήτησα να μην ενοχληθούν μεμονωμένα (Αχαΐα, Δωδεκάνησα κά) Παραρτήματα αλλά να ρυθμιστεί το ζήτημα με νόμιμο τρόπο και με τον ίδιο τρόπο για όλα τα Παραρτήματα.

Όσο για τις έκτακτες πλην ανελαστικές ανάγκες πρότεινα να αντιμετωπιστούν με εσωτερικό δάνειο των 18 μελών (του ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΜΕ)  προς την ΕΜΕ σε ύψος 1.000 ευρώ έκαστος.



Η 8η ημερήσια διάταξη εκτός από το διαφημιστικό χαρακτήρα της δηλώνει αντιεπιστημονικές και αντισυναδελφικές πρακτικές

Στο 8ο θέμα της 8ης ημερήσιας διάταξης, Έκδοση βιβλίων από ΕΜΕ (…) παρέμβηκα και στην ουσία της συζήτησης αναδεικνύοντας σε δύο περιπτώσεις -και με παραδείγματα το... διαφημιστικό χαρακτήρα της αντικαταστατικής αναφοράς των ονομάτων στην 8η ημερήσια διάταξη (και οι δυο περιπτώσεις ανήκουν στη σφαίρα... επιρροής και ευθύνης της αποψιλωμένης ΚΑΕΜΕ και είναι λυπηρό γεγονός το πόσο έχει ξεφύγει” η κατάσταση... Κρίμα...)

i. Επώδυνη, και απρόσμενη, για μένα κατέληξε η αναφορά στο Παράρτημα Αχαΐας της ΕΜΕ το οποίο και ζήτησε να εκδώσει βιβλίο με τίτλο «Μαθηματικά Τετράδια» καθιερώνοντας για πρώτη(!!!) φορά στο χώρο κλεψίτυπες πρακτικές μια και είναι γνωστό και πέρα από τη μαθηματική κοινότητα ότι το blog «Μαθηματικά Τετράδια» είναι κατοχυρωμένος τίτλος και στη συνείδηση των μαθηματικών και εκφράζει κριτικές θέσεις (και συνάμα προτείνει λύσεις) της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου για τα τεκταινόμενα στην ΕΜΕ και πως οι θέσεις που διατυπώνονται για τους διαγωνισμούς δεν συνάδουν με την έκδοση βιβλίου με ομώνυμο, με το blog μου, τίτλο.

Έτσι, κατήγγειλα επιτόπου στις 20/10/17 το πρωτόγνωρο για το χώρο περιστατικό του «κλέψε να χεις» που έμπρακτα εφάρμοσε το Παράρτημα Αχαΐας της ΕΜΕ. Απέδωσα μάλιστα και προσωπικές ευθύνες στα εκλεγμένα μέλη της ΚΑΕΜΕ κ. Κουνιά και Νεστορίδη (απόντα από τη συνεδρίαση στις 20/10/17) γιατί δεν προστάτευσαν το Παράρτημα Αχαΐας από τέτοιες ολέθριες και βέβαια αντιεπιστημονικές πρακτικές...

ii. Επίσης ζήτησα από τα παρόντα μέλη του ΔΣ να διασφαλίσουν το επιστημονικό κύρος της ΕΜΕ και να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες για να το διαφυλάξουν.
Ειδικά στην (προς συζήτηση) περίπτωση έκδοσης λεξικού ορολογίας μαθηματικών (κατά προσέγγιση αναφορά του τίτλου) όπου η επιτροπή που αναλαμβάνει το έργο συστήνεται συνήθως από πανεπιστημιακούς γνώστες του γνωστικού αντικειμένου και στην περίπτωση αυτή και ένας γλωσσολόγος θα ήταν απαραίτητος. Πρότεινα, λοιπόν, ο υποψήφιος συγγραφέας να ερευνήσει για να διευκολύνει τα μέλη του ΔΣ, αν δεν το γνωρίζουν ήδη, για ανάλογα έργα στο εξωτερικό ποια είναι η σύνθεση των συντακτικών επιτροπών του έργου, ποια η διαδικασία που ακολούθησαν και ποιοι θα συγκροτήσουν αντίστοιχη επιτροπή στην Ελλάδα.
Ένα έργο τέτοιας εμβέλειας για να επαυξήσει το επιστημονικό κύρος της ΕΜΕ έχει επιστημονικούς κανόνες που απαιτείται να τηρούνται και δεν αρκεί η φαντασία, η προθυμία, η καλή διάθεση και το ελληνικό δαιμόνιο...


Ενημερωτικά για την επιτροπή ανοίγματος της κάλπης

Αξιοσημείωτη είναι η επιτροπή που ορίστηκε από το ΔΣ με την ευκαιρία του 7ου θέματος της 8ης ημερήσιας διάταξης, Συγκρότηση Επιτροπής ανοίγματος κάλπης και καταστροφής εκλογικού υλικού.

Μετά την έκδοση της απόφασης 6453/2017 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών[7] στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ (20/10/17) ορίστηκε επιτροπή στην οποία και συμμετέχω ως μέλος της ΕΜΕ (χωρίς εμπλοκή στις εκλογές της ως υποψήφια ή άλλο τι). Αποδέχτηκα τον ορισμό μου επειδή έχω εύλογο και εκδηλωμένο σε ανύποπτο χρόνο ενδιαφέρον για τις εκλογές και το εκλογικό υλικό και όπως ενημέρωσα το σώμα η προσωπική μου άποψη, σχετικά με την καταστροφή του εκλογικού υλικού, είναι αυτό να διατηρηθεί και με δεδομένη, όμως, την ιστορική διάστασή του.
Επιπλέον επαναλαμβάνω το αίτημά μου να χορηγηθούν και σε μένα τα στοιχεία που από μακρού έχω ζητήσει όπως κατάλογος ψηφισάντων και κατανομή ψήφων (σε excel) και κατάλογος ταμειακά τακτοποιημένων μελών (κεντρικό και Παραρτημάτων) και τα (πλήρη) πρακτικά εφορευτικής επιτροπής (αποτελεσμάτων, ενστάσεων, κλπ).


Παρέμβαση για ένα θέμα (το 10ο) της 8ης ημερήσιας διάταξης που δεν συζητήθηκε

Όπως προανέφερα[8] μετά την ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης της 20/10/17 και αφού διαπίστωσα την παράβαση των άρθρων 18  και 23 (όπως περιγράφεται παραπάνω) πρότεινα (με e mail 16/10/17) βελτιώσεις ώστε να αρθεί η αντικαταστατική διατύπωση της ημερήσιας διάταξης (20/10/17) και σχετικά με το 10ο θέμα:
«Προτείνω, λοιπόν, σε σας και παρακαλώ για τις ενέργειές σας, ενοποίηση των θεμάτων 9 και 10 ως εξής: Εορτασμός 100 χρόνων ΕΜΕ-2018 έτος Μαθηματικών (προτάσεις)».

Επισημαίνω, όμως, πως ενώ υπήρχε λύση, η οποία και έγκαιρα προτάθηκε ΚΑΙ αντιμετώπιζε την παράβαση των παραπάνω άρθρων του καταστατικού ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της ΕΜΕ επέμειναν με εμμονή στην αντικαταστατική διατύπωση της 8ης ημερήσιας διάταξης και για το 10ο θέμα, το οποίο δεν τέθηκε καν στη συνεδρίαση, χωρίς να εξηγηθεί στο σώμα το γιατί. Παραταύτα παραμένει στην 8η ημερήσια διάταξη σαν δηλωτικό καταστάσεων...

Επισημαίνω επιπλέον για το 10ο θέμα, πως στην πρόταση είναι ευεξήγητη και η πρόθεση και η θέση του μέλους της ΕΜΕ να καπελώσει την επιτροπή στην οποία συμμετέχει εξ’ ορισμού από 16/6/17[9].
Η 11μελής επιτροπή είναι η εξής: Επιτροπή ενημέρωσης και συνεργασίας με τα σχολεία και συμμετέχουν (3 μέλη του ΔΣ και ένα μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής) οι:
Β. Βισκαδουράκης, Σ. Μπίρμπα, Ε. Παναγιώτου (Μαθηματική Άνοιξη)
Σ. Κεΐσογλου, Μ. Κιουλάφας, Σ. Φερεντίνος, Μ. Χρυσοβέργης (ΔΠΜ)
Σ. Μαρίνης, Ι. Μαυρέλης Σ. Ορφανάκης, Γ. Σιούλας (ΚΑΕΜΕ).
Δεν είναι, όμως, εξίσου ευεξήγητη η απόφαση του Προέδρου της ΕΜΕ να αναφέρει προς συζήτηση, στην 8η ημερήσια διάταξη, μια τέτοια επώνυμη αντισυναδελφική πρόταση πολύ δε περισσότερο σαν διακριτό θέμα.

Το μείζον ζήτημα είναι η απάντηση στο ερώτημα, γιατί ο Πρόεδρος της ΕΜΕ δυναμιτίζει τη δημοκρατική λειτουργία της επιτροπής; Καθιστώντας την 11 μελή επιτροπή εκτός αντικειμένου(;) δηλαδή άνευ έργου και το χειρότερο αν εγκριθεί αυτή η πρόταση από το ΔΣ, βαφτίζοντάς την, εκ των υστέρων συλλογική, θα τη χειραγωγήσει μεταλλάσσοντάς την ενεργούμενο;

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
Αθήνα 23/10/2017
 




[1] Βλ. στο κείμενό μας “Ημερήσια Διάταξη της 2ης συνεδρίασης του ΔΣ στις 10/4/2017” αναρτήθηκε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» 3/4/17 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/04/2-1042017.html

[2] Βλ. στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ “Απορρίφθηκε η προσφυγή (20/3/17) σχετικά με την εκλογική διαδικασία της ΕΜΕ” http://www.hms.gr/?q=node/1266 (ημερ. ανάκτησης 10/10/17)

Και στο face book της ΔΠΜ “Μια μικρή ιστορία για ήττες που γίνονται ταπεινωτικές όταν δεν υπάρχει το θάρρος και η λεβεντιά της αποδοχής” (10/10/2017)
Περιμένουμε, όμως, την ανακοίνωση (από τη μία ή την άλλη πλευρά) της απόφασης γιατί όλοι πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τα δεδομένα και όχι μόνο για το σχολιασμό τους.
[3] Βλ. στο κείμενό μας “Ημερήσια Διάταξη της 2ης συνεδρίασης του ΔΣ στις 10/4/2017” αναρτήθηκε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» 3/4/17 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/04/2-1042017.html
[4] Το άρθρο 18 προβλέπει: «1) Το Δ. Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μεν μια φορά (τουλάχιστον) το μήνα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, όπου αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, (...) Η πρόσκληση πρέπει να αποστέλλεται (...) και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα στοιχεία των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη».
[5] Η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας
[6] Αναλυτικά θα επανέλθω στην περίπτωση που η ανακοίνωση - δήλωση των 3 θα δημοσιευθεί, για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα της αποψιλωμένης ΚΑΕΜΕ, στην οποία ο... χρόνος και η ενημέρωση έχει σταματήσει στις 15/7/2017(!!!) και προφανώς περιέπεσε πρόωρα σε χειμερία” νάρκη.

[7] Βλ. στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ “Απορρίφθηκε η προσφυγή (20/3/17) σχετικά με την εκλογική διαδικασία της ΕΜΕ” http://www.hms.gr/?q=node/1266 (ημερ. ανάκτησης 10/10/17)

[8] Βλ. παραπάνω στην ενότητα «Άρνηση αποκατάστασης της αντικαταστατικής διατύπωσης της 8ης ημερήσιας διάταξης δηλωτική προθέσεων».
[9] Αποφάσεις ΔΣ 16/6/17  http://www.hms.gr/?q=node/1243

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.