ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

(Περιληπτικά) Προτάσεις για τα περιοδικά της ΕΜΕ (δεκαετία 1980) Γιατί το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει: Σε αναζήτηση μιας πρότασης για το σήμερα…

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου


Όπως δεσμεύτηκα”, σήμερα (Τετάρτη 13/9/2017), θα αναρτήσω μια εκτενή περίληψη (3 σελίδων Α4) της εισήγησής μου. Η περίληψη μοιράστηκε (σε 6 αντίγραφα) στην ημερίδα (8/9/2017) και περιλαμβάνει τα εξής:

I. στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις των περιοδικών Ευκλείδης Α΄ και Ευκλείδης Β΄(1977-2017)]
Με δυο λόγια σχετικά με τον Ευκλείδη Α΄ και Ευκλείδη Β΄ από παραγγελίες που έφθασαν συνολικά στο ύψος των 44.080 τευχών περίπου (το 1978) φθάσαμε (το 2013) στα 12.000 αντίτυπα ανά έκδοση (όχι πωληθέντα) και μέσα σε μια 5ετία (21/2/2017) στα 5.300 αντίτυπα (όχι πωληθέντα)

IΙ. Εισηγήσεις των Συντακτικών Επιτροπών - προτάσεις για τη βελτίωση των περιοδικών Ευκλείδης Α΄ και Ευκλείδης Β΄ -επιλογή από την «Ενημέρωση» τεύχη 1 (1977) - 44 (1990)] ΚΑΙ

III. Σε αναζήτηση μιας πρότασης για το σήμερα… προτάσεις για συζήτηση σχετικά με  τη βελτίωση των περιοδικών Ευκλείδης Α΄ και Ευκλείδης Β΄ της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου




I. στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις των περιοδικών Ευκλείδης Α΄ και Ευκλείδης Β΄(1977-2017)]

Στην «Ενημέρωση», τεύχ. 4 (1977-1978) σελ. 17 (σχετικά με τον Ευκλείδη Α΄ και Β΄) αναφέρει πως: “Μέχρι στιγμής οι παραγγελίες έφθασαν συνολικά στο ύψος των 44.080 τευχών περίπου

Έχει προηγηθεί στην «Ενημέρωση», τεύχ. 3 (1977 Σεπ-Νοέ) σελ. 6 (σχετικά με τον Ευκλείδη) η πρόβλεψη πως: “Όλα δείχνουν ότι ο ΣΤΟΧΟΣ μας να φτάσουμε στα 50.000 τεύχη το δίμηνο είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμος. Μέχρι στιγμής οι παραγγελίες είναι 25.000 τεύχη! Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις παραγγελίες αυτές οι 3.800 δηλαδή το 10% είναι παραγγελίες που ΄κανε το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ (…)

Στην «Ενημέρωση», τεύχ. 2 (χ.χ. Ιούν-Αύγ) [1977] σελ. 2 (και ενώ, όπως αναφέρεται τα μέλη της ΕΜΕ είναι περίπου 4.000) αναφέρει πως: “(…) φέτος [1977] το περιοδικό κινήθηκε γύρω στα 27.000 τεύχη κατά δίμηνο, παρά τις αντίξοες συνθήκες με την απεργία του κλάδου, με την απεργία των Λιθογράφων, με την ανωμαλία στη διακίνηση από το Ταχυδρομείο, με την απόσπαση του ενδιαφέροντος μας στις εκλογές. (…)


Στην «Ενημέρωση», τεύχ. 15-16 (1982 Μάρ)  σελ. 43 (σχετικά με τον Ευκλείδη) αναφέρει πως: “Ο Ευκλείδης Α (για τους μαθητές του Γυμνασίου) και ο Ευκλείδης Β (για τους μαθητές του Λυκείου) έχουν ιστορία 50 ετών και η κυκλοφορία τους κυμαίνεται στις 35.000. Πρόκειται για θεμελιώδεις μαθηματικές εκδόσεις”.

Στην «Ενημέρωση» 2013 Μάιος –Ιούνιος (σελ. 10) στην ενότητα Β΄ αναφέρεται πλέον πως: Η ΕΜΕ εκδίδει τα περιοδικά Ευκλείδης (μικρός, Α΄ και Β΄) από 12.000 αντίτυπα έκαστον.
Επισημαίνω πως το “εκδίδει” δεν αντιστοιχεί σε πωλήσεις. Στοιχεία για το πόσα πωλούνται δεν εντοπίστηκαν στην «Ενημέρωση», παρά μόνο πόσα ταχυδρομούνται σε οφειλέτες 2 και 3 ετών κ.ο.κ.

Όσο αφορά τις πωλήσεις στον απολογισμό δράσης του ΔΣ διετία 2013-2015 (30/1/2015) στην Έκθεση της ΕΕ (σελ. 12) σημειώνεται: “2. (…) Τα τεύχη (…) του Ευκλείδη Α΄ και Β΄ στάλθηκαν σε 6.000 περίπου μέλη της ΕΜΕ (…) δηλαδή σε μέλη που χρωστάνε 3 έτη”.

Ενώ η ΕΕ (21/2/2017) διαπιστώνει πως “2. Τα τεύχη (…) του Ευκλείδη Α΄ και Β΄ στάλθηκαν σε 5.300 περίπου μέλη της Ε.Μ.Ε. (…) δηλαδή σε μέλη που χρωστάνε 2 έτη”.[1]

Με δυο λόγια και για να μην σας κουράζω με αριθμούς, σχετικά με τον Ευκλείδη Α΄ και Β΄ από παραγγελίες που έφθασαν συνολικά στο ύψος των 44.080 τευχών περίπου (το 1978) φθάσαμε (το 2013) στα 12.000 αντίτυπα ανά έκδοση (όχι πωληθέντα) και μέσα σε μια 5ετία (21/2/2017) στα 5.300 αντίτυπα (όχι πωληθέντα)



IΙ. Εισηγήσεις των Συντακτικών Επιτροπών - προτάσεις για τη βελτίωση των περιοδικών Ευκλείδης Α΄ και Ευκλείδης Β΄ -επιλογή από την «Ενημέρωση» τεύχη 1 (1977) - 44 (1990)

 “Εισήγηση των Συντακτικών Επιτροπών του Ευκλείδη. Προς το ΔΣ” που δημοσιεύονται στην «Ενημέρωση» στο τεύχ. 17-18 (Σεπτ.-Οκτ. 1982), σελ. 25-27 που αναφέρεται στη μορφή και το περιεχόμενο των περιοδικών. Στη μορφή και τη λειτουργία των Επιτροπών και στον τρόπο διακίνησης και την αύξηση της κυκλοφορίας των περιοδικών
και στην «Ενημέρωση», τεύχ.  20 (Μάης 1983) με τίτλο: “Εισήγηση στο ΔΣ για την έκδοση του Ευκλείδη Α΄” του Γ. Μενδωνίδη (με Συντακτική Επιτροπή τους Γ. Μενδωνίδη, Γ. Ωραιόπουλο, Παρ. Μαρουσάκη, Β. Πολυδούρη και Γ. Καμπούκο) δημοσιεύονται σελ. 8-9
Επίσης στην «Ενημέρωση» 20 (Μάης 1983), στη στήλη «Αλληλογραφία» (σελ. 17-18) δημοσιεύεται επιστολή (του Π. Μαρουσάκη) με απόψεις για τον Ευκλείδη Α΄ και επιστολή με προτάσεις μελών (Παραρτήματος ΕΜΕ Ηλείας) για έκδοση περιοδικού δελτίου, σεμινάρια κλπ.

Στο “Γράμμα από το ΔΣ” στη σελ. 3 «Ενημέρωση» τεύχ. 20 (Μάης 1983) αναφέρει πως Ο Ευκλείδης, το πιο μαζικό έντυπο της ΕΜΕ (...) χωλαίνει παντού. (...)
στη σελ. 9 δημοσιεύεται “Εισήγηση στο ΔΣ για την έκδοση του Ευκλείδη Β΄” του Σ. Νεγρεπόντη, (...) Η νέα Γραμματεία έκδοσης του Ευκλείδη Β΄ αποτελείται από τους Σ. Γαλανή, Σ. Νεγρεπόντη, Δ. Ποσταντζή, Α. Τσαγγάρη, Χ. Καλλιγά, Δ. Ζέρβα, Γ. Καμπούκο”.

Στην «Ενημέρωση» τεύχ. 32 (Οκτ. 1987), που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων λειτουργίας της ΕΜΕ (σελ. 29-36)
περιλαμβάνεται η “Εισήγηση για τον Ευκλείδη Α΄ από το ΔΣ” (σελ. 29) των μελών του ΔΣ (Στ. Παπασταυρίδη, Χρ. Κισκύρα, Ν. Ζάνη και Ν. Κλαουδάτου) στην προσπάθειά τους να μελετήσουν τα προβλήματα του περιοδικού, συναντήθηκαν με την επιτροπή Ευκλείδη Α΄(...) κατέληξαν στις παρακάτω παρατηρήσεις τις οποίες θέτουν υπόψη του ΔΣ (...)”.
Ακολουθεί Εισήγηση-Ενημέρωση Για τον Ευκλείδη Α΄ (ενυπόγραφη) που “δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν ολοκληρωμένη και ικανοποιητικά συζητημένη πρόταση, που αντιπροσωπεύει όλα τα μέλη της ανοιχτής επιτροπής του Ευκλείδη Α΄ (...)” (σελ. 29-32)

Στη συνέχεια δημοσιεύεται “Εισήγηση για τον Ευκλείδη Β΄ από το ΔΣ της ΕΜΕ” (σελ. 32-33) των μελών του ΔΣ (Γ. Δημάκου, Β. Ζώτου, Δ. Τσιμπουράκη) στην προσπάθειά τους να μελετήσουν τα προβλήματα του περιοδικού, συναντήθηκαν με την επιτροπή του Ευκλείδη Β΄(...) κατέληξαν στις παρακάτω παρατηρήσεις τις οποίες θέτουν υπόψη του ΔΣ (...)”.
Ακολουθείται από Εισήγηση της  [10μελούς] γραμματείας προς τη συνέλευση της συντακτικής επιτροπής Ευκλείδης Β΄”. Η εισήγηση περιλαμβάνει 3 ενότητες (σελ. 33-35): Σκοπός και ιδεολογία του περιοδικού, Περιεχόμενο των τευχών και Λειτουργία της Συντακτικής Επιτροπής.

Επίσης δημοσιεύεται “Ανοιχτή Επιστολή προς συναδέλφους μαθηματικούς” με ημερομηνία Ιούνης 1987 που υπογράφουν οι Συντακτικές Επιτροπές των περιοδικών Ευκλείδης Α΄ και Ευκλείδης Β΄. (σελ. 35-36)



III. Σε αναζήτηση μιας πρότασης για το σήμερα… προτάσεις για συζήτηση σχετικά με  τη βελτίωση των περιοδικών Ευκλείδης Α΄ και Ευκλείδης Β΄ της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου

Στο ερώτημα, και σήμερα τι κάνουμε; Ποια είναι η απάντηση;
Πώς, λοιπόν, από τον εκδημοκρατισμό που επιχειρήθηκε τη δεκαετία του 1980 (αναφέρομαι στο χρονικό διάστημα 1977-1990) κατέληξε η ΕΜΕ στην τωρινή, εκτιμώ, αν συνεχίσουμε στην ίδια... ρότα μη αναστρέψιμη, κατάσταση;

Οπότε στο διά ταύτα πριν από κάθε πρόταση βελτίωσης επικεντρωμένη στον Ευκλείδη Α΄ και Ευκλείδη Β΄ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που, διά των προτάσεων που θα υποβληθούν για συζήτηση, θα αναστραφεί η απομαζικοποίηση της ΕΜΕ θα αναστραφεί  το κλίμα της εθελοντικής προσφοράς και τέλος θα αναστραφεί η αδιαφάνεια.
Αναζητούμε δηλαδή προτάσεις που θα αναδείξουν τον τρόπο που θα αποτελέσει η εθελοντική προσφορά πόλο συσπείρωσης και μαζικότητας τόσο της ΕΜΕ όσο και των περιοδικών ώστε να στελεχωθούν με όρους διαφάνειας και δημοκρατικότητας οι επιτροπές των περιοδικών από πρόσωπα που θα επιφέρουν εγγυημένο αποτέλεσμα.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να επισημαίνουμε πως άλλο πράγμα είναι η εργασία “χωρίς χρηματική αμοιβή” και άλλο η “εθελοντική προσφορά κατ’ ανάθεση επιλεκτικά και με αδιαφανή κριτήρια….

Στο σημείο αυτό βάζω στη συζήτηση (παραδειγματικά) την πρόταση να ορίζονται από το ΔΣ μετά από δημόσια αξιολόγηση οι Συντακτικές Επιτροπές (από ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της ΕΜΕ) που θα ανταποκριθούν σε δημόσια προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος (με 20 το πολύ μέλη αρχικά ανά περιοδικό και όχι αναλογικά ανά εκλογική παράταξη) και στη συνέχεια καθεμία Συντακτική Επιτροπή με εσωτερικές διαδικασίες να εκλέγει τους υπεύθυνους, άμεσα ανακλητούς και με μονοετή θητεία και με επανεκλογή χωρίς συνεχόμενη θητεία.

Όσον αφορά την ποιοτική διάσταση των περιοδικών Ευκλείδης Α΄ και Β΄ είναι προαπαιτούμενο αλλά όχι και αυτονόητη για να προχωρήσουμε σε προτάσεις βελτίωσης των περιοδικών αυτών και να αποδειχθεί παραγωγική αυτή η ημερίδα.
Προτείνω, λοιπόν, να συνεχιστεί η συζήτηση και οι εισηγήσεις να αναρτηθούν να σταλούν ηλεκτρονικά στους 2.500 (περίπου) συναδέλφους (με  e mails), να σταλεί ανακοίνωση σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, για το που είναι αναρτημένο το υλικό, και μια μικρή περίληψη που να προσελκύει να τις διαβάσουν.
Επιπλέον να συγκροτηθεί μια ad hoc 10μελής επιτροπή από σχετικούς όχι με παραταξιακά κριτήρια και χωρίς τη συμμετοχή νυν υπεύθυνων περιοδικών για να αναδειχθεί το νέο πνεύμα.
Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη του 2017 θα μελετήσουν το υλικό θα καταλήξουν σε κοινή εισήγηση η οποία ανακοινώνεται και υποβάλλονται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για να συμμετάσχουν σε μια έκδοση (τύπου project) των νέων (στη μορφή και το περιεχόμενο) περιοδικών.
Στο μεταξύ εκδίδονται κανονικά τα περιοδικά Ευκλείδης Α΄ και Β΄.

Με δυο λόγια, απολογιστικά, από την ανάλυση του υλικού και την παράθεση του αναγκαστικά συνοπτικά σε αυτή την εισήγηση καταλήξαμε ότι όλα έχουν ειπωθεί και όλα έχουν δοκιμαστεί άρα η επανάληψη τους από την αρχή με την... αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά κάπου θα μας βγάλει δεν αρκεί...
Όπως αποδεικνύεται τις προτάσεις από την «Ενημέρωση» τεύχη 1 (1977) - 44 (1990) τις έκαναν άριστοι (είτε τότε που τις έκαναν είτε εξελίχθηκαν στη συνέχεια) ΑΛΛΑ εκ του αποτελέσματος κρίνοντας ΔΕΝ ευτύχησαν οι προτάσεις. Οπότε πριν αναζητήσετε τους άριστους προβληματιστείτε και οι κατά καιρούς διατελέσαντες υπεύθυνοι των περιοδικών, γιατί φθάσαμε εδώ. Γιατί αυτό το αποτέλεσμα καλό δεν το λες ΑΛΛΑ και δεν θα αλλάξει με ευχολόγια ή με επίκληση της... αριστείας...

Αθήνα 8/9/2017
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου


Θα ακολουθήσει (σε νέα ανάρτηση μέχρι την Κυριακή 17/9/2017) η πλήρης εισήγηση (στην ημερίδα 8/9/2017) με τίτλο:
Προτάσεις για τα περιοδικά της ΕΜΕ (δεκαετία 1980) Γιατί το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει: Σε αναζήτηση μιας πρότασης για το σήμερα…

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου

Αθήνα  13/9/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.