ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Με μεθοδεύσεις αδιαφανών διαδικασιών συνεχίζουν το παραμύθι το ΔΣ –ΕΕ της ΕΜΕ

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου

1. Εισαγωγικά και κατατοπιστικά
Το ότι διοικείται αδιαφανώς η ΕΜΕ είναι γεγονός και πρόσφατα, μετά την παραίτησή μου από την Ε.Ε. της ΕΜΕ, έχω αναφερθεί παραδειγματικά, με σειρά κειμένων[1], σε περιστατικά που θέτω υπόψη και για την ενημέρωση της μαθηματικής κοινότητας.

Τον τελευταίο μήνα, λοιπόν, με ευθύνη του ΔΣ σοβεί στην ΕΜΕ ένα μείζον ζήτημα για το οποίο, ως συνήθως, η μαθηματική κοινότητα δεν έχει πληροφόρηση από την ΕΜΕ.

Προσωπικά θεωρώ... δίκαιη συγκυρία πως μόλις μέσα σε ένα τρίμηνο από την παραίτησή μου, στις 8/3/16, από την Ε.Ε. της ΕΜΕ τα γεγονότα κυριολεκτικά επιβεβαίωσαν τα όσα ανέφερα α) στην «έκθεση (της μειοψηφίας) της ΕΕ της ΕΜΕ»[2] και β) στις παρεμβάσεις μου στη ΓΣ (6/3/16).
Υπενθυμίζω πως στο κείμενο[3] της παραίτησής μου επεσήμανα ότι «Αποχωρώ αμέσως μετά τη ΓΣ (6/3/2016) η οποία νομιμοποίησε κατά παράβαση του καταστατικού, (αναλυτικά τα στοιχεία στην «έκθεση (της μειοψηφίας) της ΕΕ της ΕΜΕ», την διαμορφωθείσα αδιαφανή και αντιδημοκρατική κατάσταση διαχείρισης από το ΔΣ το 2015 εγκρίνοντας τον ισολογισμό, απολογισμό, πεπραγμένα 2015 και προϋπολογισμό 2016 (θέματα 4 και 5) που συντελέστηκαν χωρίς την εποπτεία και τον έλεγχο της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 41 του καταστατικού»[4].

Επίσης στο κείμενο της παραίτησής μου σημείωνα ότι «Προσωπικά όπως καλώς γνωρίζετε εμποδίστηκα έμπρακτα και με την άρνηση χορήγησης αιτούμενων στοιχείων να ασκήσω το έργο της εποπτείας και του ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 41»[5].

Αναφέρω, λοιπόν, ενημερωτικά με χρονολογική σειρά τα γεγονότα με αρχή
i. την επιστολή στις 26/5/2016 της υπαλλήλου του Λογιστηρίου με θέμα: Διευθέτηση ανεξόφλητων αποδοχών που απηύθυνε στον Πρόεδρο του ΔΣ και τον Γ.Γ. της ΕΜΕ (με κοινοποίηση στον Πρόεδρο ΕΕ και το ΔΣ της ΕΜΕ)

Την επόμενη μέρα 27/5/16 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΜΕ αλλά δεν γνωρίζουμε αν απασχόλησε αυτή η επιστολή το ΔΣ αφού οι αποφάσεις του ΔΣ δεν έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα. Πάντως η επιστολή δεν περιλαμβάνεται (συμπληρωματικά) στα θέματα της 16ης ημερήσιας διάταξης (συνεδρίαση 27/5/16). Ακολούθησε

ii. στις 31/5/16 νέα (2η) επιστολή της με τίτλο: «Εξαναγκασμός επίσχεσης εργασίας» με την οποία γεφυρώνονται τρεις θητείες των ΔΣ και των ΕΕ με αρχή τη θητεία 2011-2013(!!!) και μέχρι σήμερα (θητεία 2015-2017). Η εν λόγω επιστολή συνοδεύτηκε αυθημερόν με
iii. την «Εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση – άσκηση δικαιώματος επίσχεσης εργασίας» (31/5/16) ΚΑΙ
iv. Στις 6/6/16 επιδόθηκε η «Εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση» της ΕΜΕ με την οποία, για την ώρα, ολοκληρώθηκε στις 6/6/16 η 1η φάση των τεκταινόμενων το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2016 στην ΕΜΕ.


2. Η συνεδρίαση του ΔΣ για τα οικονομικά της ΕΜΕ (10/6/16) που κατέληξε και πάλι άγονη...
Στις 10/6/16 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΜΕ με μοναδικό θέμα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, τα «Οικονομικά της ΕΜΕ» (οι αποφάσεις του ΔΣ δεν έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα).
Η ημερήσια διάταξη, ως συνήθως, ατεκμηρίωτη και χωρίς να συνοδεύεται από τα απαραίτητα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία παραβιάζει συστηματικά το άρθρο 18§1 του Καταστατικού ενώ με ευθύνη του Προέδρου και του Γ.Γ. (κατά παράβαση και του άρθρου 23§1) δεν συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα. Έτσι, το 15μελές ΔΣ τελούσε σε πλήρη άγνοια(!!!) των σχετικών (επικαιροποιημένων οικονομικών) στοιχείων για το χρέος” της ΕΜΕ ΚΑΙ, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, η συζήτηση εξαντλήθηκε μόνο στο θέμα της υπαλλήλου όχι, όμως, για να διερευνηθεί και να δοθούν λύσεις αλλά να κλείσει όπως - όπως με μια παχυλή(;) αποζημίωση σε μνημονιακούς μάλιστα καιρούς.

Η συνεδρίαση του ΔΣ από τη μια διεξήχθη κλειστή, ως συνήθως, κατά παράβαση απόφασης ΓΣ που προβλέπει ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης ώστε οι συνάδελφοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις ανοιχτές στα μέλη συνεδριάσεις του ΔΣ να επιλέγουν και τα θέματα που θέλουν να παρακολουθήσουν[6].
Από την άλλη η «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» ανακοίνωσε συνάντηση στις 9/6/16 δηλαδή την παραμονή της συνεδρίασης του ΔΣ ώστε «να γίνει συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στα οικονομικά της ΕΜΕ και τη στάση [τους] στην επικείμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΜΕ με θέμα την οικονομική κατάσταση της ΕΜΕ» ΑΛΛΑ επειδή η «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» λειτουργεί πλέον ως δεκανίκι και στήριγμα της ΔΠΜ, εντός και εκτός του ΔΣ (εκλεγμένοι και μη), δεν δόθηκε, μέχρι σήμερα, συνέχεια ούτε και στάλθηκε στους αποδέκτες των μηνυμάτων της «Κίνησης» ούτε δημοσιεύθηκε ενημερωτικά κάποια ανακοίνωση της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ». Έτσι και με τις ευλογίες” της «Κίνησης» συνεχίζεται απρόσκοπτα η αδιαφανής λειτουργία του ΔΣ- ΕΕ της ΕΜΕ.


3. Η ιστορία της εξώδικης διαμαρτυρίας (31/5/16) που βλάπτει ευθέως το κύρος της ΕΜΕ
Αναλαμβάνοντας, λοιπόν, την ευθύνη που μου αναλογεί ως ενεργή και σκεπτόμενη πολίτης και γνωρίζοντας πως είμαι η εξαίρεση, άρα δεν δικαιούμαι να σιωπήσω, θα ενημερώσω τη μαθηματική κοινότητα για το πως εξελίσσεται, για την ώρα, η κατάσταση, για να γνωρίζετε, να κρίνετε και να αποφασίσετε.

Συνοπτικά, λοιπόν, με την εξώδικη διαμαρτυρία της η υπάλληλος του Λογιστηρίου της ΕΜΕ και την επιστολή της «Εξαναγκασμός επίσχεσης εργασίας» (31/5/16) διεκδικεί 12.308,79 ευρώ «ήτοι τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές της από τον Οκτώβριο 2015 κι εφεξής».
Στην "απάντηση" – εξώδικη διαμαρτυρία (6/6/16) της ΕΜΕ (νόμιμα εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο της –άρθρο 22§1 του καταστατικού, ενώ τα μέλη του Δ.Σ. είναι αλληλεγγύως υπεύθυνα απέναντι στην ΕΜΕ –άρθρο 16§4 του καταστατικού) αναφέρεται «α) [σε] καταβαλλόμενες αποδοχές σας, [που] υπό τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, αποτελούν πρόκληση[7], αφού προσεγγίζουν τις αποδοχές υψηλοβάθμων[!!!] στελεχών του ιδιωτικού τομέα, β) ότι τις υπηρεσίες σας μπορούσαμε να τις είχαμε υποκαταστήσει με αντίστοιχες ετέρου υπαλλήλου, με αποδοχές στο 1/3 αυτών [!!!] που σεις λαμβάνετε σήμερα, γ), πολλώ δε μάλλον γιατί θα μπορούσαμε να σας είχαμε προτείνει (και επιβάλλει) νόμιμα σημαντική μείωση των αποδοχών σας (μετά τη λήξη των ΣΣΕ), ακόμη και μη πλήρη (μειωμένη) απασχόληση [δ)] (άλλωστε τα τελευταία χρόνια δεν εργαζόσασταν με πλήρες ωράριο ημερησίως και [ε)] σε κάθε περίπτωση έντασης στο κέντρο της Αθήνας -σύνηθες τα τελευταία χρόνια- εσείς ανησυχούσατε εντόνως και προτιμούσατε την ασφάλεια της κατοικίας σας [sic], πέραν [στ)] των αρκετών απουσιών σας χωρίς προφανή λόγο, (...)».

Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες η "θεωρία" ότι η υπάλληλος "αυτονομήθηκε" και από μόνη της άλλαξε τις εργασιακές σχέσεις διαμορφώνοντας την κατάσταση όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω (α, γ, δ, ε, στ και β) ΚΑΙ ταυτόχρονα παραπληροφορούσε τον Πρόεδρο του ΔΣ και τον Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής, τον Α΄ αντιπρόεδρο με αρμοδιότητα στα οικονομικά και τον Ταμία (χωρίς να εξαιρώ και τον Αν. Ταμία) –και συνακόλουθα το ΔΣ – ΕΕ, είναι καλό παραμύθι αλλά δεν έχει "δράκο".

Άλλωστε η τακτική της παραπλάνησης και της αποσιώπησης των οικονομικών στοιχείων της ΕΜΕ παρεμποδίζοντας τον έλεγχο από εμένα ως μέλος της Ε.Ε. δεν είναι παρά η... πρακτική εφαρμογή της τακτικής του ΔΣ των 9 (της «ΔΠΜ») λόγω "καλών" συνηθειών επί 30 χρόνια και των 6 νεοεκλεγέντων (της «Κίνησης») λόγω της ταχείας ενσωμάτωσής τους σε αυτές τις "αποδοτικές" αδιαφανείς πρακτικές.

Στη συνέχεια, η υπάλληλος Λογιστηρίου της ΕΜΕ μετέφρασε την παραίτησή μου και την απόρριψη (και από τη Γ.Σ. -6/3/16) της πρότασής μου για ορκωτό λογιστή σαν ορόσημο για την άρση των συμμαχιών που ενδημούν στην ΕΜΕ (με αρχή την επιστολή της στις 26/5/16) και συνακόλουθα εγκατάλειψη του... σκάφους που βυθίζεται (επιστολή της 31/5/16) δίνοντας και τη χαριστική βολή στο... Ταμείο της ΕΜΕ (εξώδικη διαμαρτυρία 31/5/16).

Έτσι η "εργασιακή" αντίληψη που "καλλιέργησε" η μονοπαραταξιακή διοίκηση (ΔΠΜ) της ΕΜΕ στη θητεία 2013-2015 και διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα (θητεία 2015-2017) με δεκανίκι και στήριγμα της ΔΠΜ την «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» πρώτιστα εντός του ΔΣ (οι 6 εκλεγμένοι) αλλά και εκτός (διά της σιωπής...), στην κοινωνία εξέθρεψε μία (ανάμεσα σε 8 εργαζόμενους) εργαζόμενη (με "ελαστικό" ωράριο κατά παράβαση της σύμβασης εργασίας του) επί της ουσίας part time που δικαιούται(;) πλήρη δικαιώματα!!!

Με δυο λόγια απορρίπτοντας συλλήβδην και ετσιθελικά τις προσπάθειες μου (2015-2016) για έλεγχο των οικονομικών της ΕΜΕ από την Ε.Ε. (τα 15 μέλη του ΔΣ και τα δύο μέλη της Ε.Ε.) επικοινώνησαν στη μαθηματική κοινότητα το... μήνυμα πως δεν υφίσταται κανένα(!!!) πρόβλημα με αποτέλεσμα τα 15μέλη του ΔΣ και τα δυο μέλη της Ε.Ε. αντί να προστατεύσουν την ΕΜΕ έγιναν μέρος του προβλήματος δυναμιτίζοντας το κύρος της ΕΜΕ... Όσο για την υπάλληλο επίσης μέρος του προβλήματος έλαβε το... μήνυμα πως «ένας κούκος (μία Χρονοπούλου) δεν φέρνει την Άνοιξη» και, σε εύλογο χρόνο, μετά την παραίτησή μου (8/3/16 από την Ε.Ε.) "επιτέθηκε επί δικαίων και αδίκων".

Αλγεινές εντυπώσεις μάλιστα έχει προκαλέσει η 2η επιστολή της υπαλλήλου (που "συνοδεύει" την εξώδικη διαμαρτυρία της στις 31/5/16) με την επώνυμη αναφορά στον Ταμία της περιόδου 2011-2013 δηλαδή πριν(!!!) μια πενταετία –και εκλεγμένο τότε με το ψηφοδέλτιο της ΔΠΜ– αποδίδοντας αναπόδεικτα και μόνο σε αυτόν αποφάσεις και ενέργειες σε βάρος της ενώ καλώς γνωρίζουμε όλοι ότι ο Ταμίας ενεργεί σύμφωνα με το Καταστατικό και μετά από αποφάσεις του ΔΣ. Οπότε για να φρεσκάρω τη μνήμη όλων μας η υπάλληλος, αν αληθεύουν όσα υποστηρίζει, επί της ουσίας στρέφεται εναντίον του ΔΣ - ΕΕ της ΕΜΕ (θητεία 2011-2013) όπου λίγο πολύ συμμετείχαν, και μάλιστα εναλλάχθηκαν σε ρόλους ελεγκτών και ελεγχόμενων, τα ίδια πρόσωπα[8] (με ελάχιστες εξαιρέσεις) που συμμετέχουν και σήμερα στο ΔΣ - ΕΕ της ΕΜΕ (θητεία 2015-2017).

Επεξηγηματικά, με αρχή την επιστολή της στις 26/5/16 συμπτωματικά(;) την μήνιν της υπαλλήλου του Λογιστηρίου της ΕΜΕ συγκέντρωσε ο Ταμίας της περιόδου 2011-2013(!!!) ο οποίος πρόσφατα (8/3/2016) ανέλαβε μέλος της Ε.Ε., μετά την παραίτησή μου, και με τον οποίο έχουμε λίγο πολύ κοινή αντίληψη και κοινές πρακτικές αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης της ΕΜΕ με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της ΕΜΕ, των υπαλλήλων και των συνεργατών της και οπωσδήποτε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΕΜΕ και στους χαλεπούς καιρούς των μνημονίων.


4. Τα... γιατί των εξώδικων που αντηλλάγησαν απηχούν αρνητικά στο κύρος της ΕΜΕ και αναζητούν απαντήσεις
Με βάση τα εξώδικα που αντηλλάγησαν, εκκρεμεί απάντηση στο ερώτημα γιατί σύρθηκε, ένθεν κακείθεν, και σε βάθος χρόνου (μια διετία τουλάχιστον) μια τέτοια κατάσταση πρώτιστα με ευθύνη του ΔΣ που έμπρακτα αρνήθηκε να λάβει έγκαιρα μέτρα με βάση όσα αναφέρονται παραπάνω στην "απάντηση" – εξώδικη διαμαρτυρία (6/6/16) της ΕΜΕ (α, γ, δ, ε, στ και β) με αποτέλεσμα οι αποδοχές της υπαλλήλου του Λογιστηρίου να αντιστοιχούν (για μια 4ετία –από το 2012– και σε καιρούς μνημονίων) σε αποδοχές golden boys και επιπλέον αποδέχτηκε το μονομερές, από την πλευρά της υπαλλήλου, "ελαστικό" ωράριο με πλήρη(;;;) δικαιώματα(!!!) ενώ την ίδια στιγμή επέτρεψε, προκάλεσε και προέτρεψε(;) την παρεμπόδισή μου από την υπάλληλο του Λογιστηρίου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου (2015-2016), σύμφωνα με το άρθρο 41 ως μέλος της Ε.Ε.

Επίσης το ερώτημα γιατί, πρώτιστα με ευθύνη του ΔΣ, δεν έγινε μνεία, από την υπάλληλο του Λογιστηρίου, σε καθυστέρηση μισθών της επί σειρά μηνών (από Οκτώβρη 2015), εγγράφως εμμέσως ή αμέσως ενώ το γεγονός απεκρύβη και από τα μέλη της ΕΜΕ κατά τη ΓΣ (6/3/16);

Τα ερωτήματα, όμως, δεν "απαντώνται" διά της "απόλυσής" της, λύση που προκρίθηκε από το ΔΣ (10/6/16) και μάλιστα πλειοψηφικά (και μόνο από τη ΔΠΜ) ενώ η "εργατοπατερική" λύση της μειοψηφίας («Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» και το λευκό(!!!)) εκτιμώ πως δεν έλαβε υπόψη της την διαμορφωθείσα κατάσταση όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω (α, γ, δ, ε, στ και β), ούτε τους υπόλοιπους εργαζόμενους (στα κεντρικά της ΕΜΕ και στα Παραρτήματα) ούτε και τις επιζήμιες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της ΕΜΕ που αυτή θα προκαλέσει.
Με δυο λόγια και οι δύο λύσεις υπηρετούν νυν υπέρ πάντων την αδιαφάνεια και τη συγκάλυψη όσον αφορά το ΔΣ της ΕΜΕ παρά το ότι μία εργαζόμενη κοστίζει μέχρι τώρα, και σε βάθος χρόνου, ακριβά” στο Ταμείο της ΕΜΕ ενώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν είναι σε κομβική (εργασιακή) θέση απομένει ο Καιάδας;

Οπότε συστήνω αρχικά να ελεγχθεί εκτός από εργατολόγο και από ορκωτό λογιστή ποιο είναι το πραγματικό ύψος των χρωστούμενων αφού συνεκτιμηθεί και η διαμορφωθείσα κατάσταση όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω (α, γ, δ, ε, στ και β) ΚΑΙ ως ένδειξη καλής πίστης από την πλευρά μου προτείνω να προκριθεί η λύση της οικειοθελούς αποχώρησης ενώ βρίσκεται ήδη (πριν την ψήφιση του νέου μνημονιακού ασφαλιστικού) σε (προ)συνταξιοδοτικό στάδιο η εν λόγω υπάλληλος Λογιστηρίου της ΕΜΕ.
Εκτιμώ, λοιπόν, πως είναι η μόνη λύση που απομένει με δεδομένο πως με τις ενέργειες της υπαλλήλου του Λογιστηρίου της ΕΜΕ βάλλεται αρνητικά το κύρος της ΕΜΕ και επειδή υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα όταν, με ευθύνη και προτροπή(;) του ΔΣ, εμπόδισε τον έλεγχο της Ε.Ε. διά της έμπρακτης άρνησης χορήγησης οικονομικών στοιχείων στην Ε.Ε. παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις μου.
Επιπλέον δεν διασφάλισε τα συμφέροντα της ΕΜΕ και άφησε επί 8 μήνες να διογκωθεί η οφειλή και στην τελική κινήθηκε με γνώμονα το ατομικό της συμφέρον και όχι συλλογικά αλλά σε βάρος των άλλων υπαλλήλων και έμμισθων συνεργατών της ΕΜΕ (οι οποίοι φθάνουν το 2014/2015 σε αριθμό[9] τα 8 άτομα)

Μάλιστα, για να συμβάλλω στην παραπάνω προβληματική, θα αναφερθώ στις εντυπώσεις που θα προκαλέσει στη μαθηματική κοινότητα μια μη σύννομη και λίγο πολύ μεθοδευμένη λύση, όπως για παράδειγμα η λύση της "απόλυσης" υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εδώ και μια διετία και ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2015. Εφιστώ, λοιπόν, την προσοχή στο γεγονός πως σε οποιαδήποτε εταιρεία το να απολυθεί η επί 33 χρόνια μοναδική υπάλληλος Λογιστηρίου της εταιρείας προϋποθέτει, τουλάχιστον, να ανατεθεί σε ορκωτό λογιστή έρευνα των οικονομικών 2011-2016 πρόταση που υπέβαλα και στη ΓΣ (6/3/16) και απορρίφθηκε[10] "πανηγυρικά" και από τη ΔΠΜ και από την «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ», η οποία και κατά δήλωση μέλους του ΔΣ αποχώρησε από τη ΓΣ όταν απορρίφθηκε η πρότασή της για συζήτηση προ της ημερήσιας διάταξης, διαφεύγοντας έτσι από το "δίλημμα" αν θα ψηφίσει ή όχι την πρότασή μου.


5. Επιλογικά και συμπερασματικά, για την ώρα...
Με βάση τα εξώδικα και τις επιστολές που αντηλλάγησαν επιθυμώ να δηλώσω πως η παροιμία «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι» έχει πλήρη εφαρμογή...

Επεξηγηματικά, η εξώδικη διαμαρτυρία που επέδωσε στις 31/5/16 η υπάλληλος Λογιστηρίου της ΕΜΕ είναι ένα κείμενο γενικόλογο. Η συνοδευτική, όμως, επιστολή της (31/5/16) είναι αποκαλυπτική. Και πώς ενήργησε η ΕΜΕ;
Η ΕΜΕ ως συνήθως περί άλλων "τυρβάζει" και η εξώδικη διαμαρτυρία της (που επιδόθηκε στις 6/6/16) φαίνεται πως κατάφερε να στεγανοποιήσει την κατάσταση και να σφραγίσει τη "διαρροή" χωρίς όμως και να δώσει λύση ή να αποκαταστήσει την οικονομική βλάβη που υφίσταται η ΕΜΕ και το κύρος της ΕΜΕ, από όσα αναδείχτηκαν[11] στην ως άνω συνοδευτική επιστολή (31/5/16).

Οπότε καιρός είναι το ΔΣ να αναλάβει τις ευθύνες του αφού σε κάθε άλλη περίπτωση η διά της "απόλυσης" καταβολή αποζημίωσης της τάξης σχεδόν των 30.000(;) ευρώ, όπως ακούστηκε, στις μέρες μας συνιστά πρόκληση εκτός από μεθόδευση με αποτέλεσμα καθοριστικό για τη βιωσιμότητα της ΕΜΕ αφού κυριολεκτικά "σηκώνεται" το ελλειμματικό ήδη Ταμείο της. Η μεθόδευση οριοθετείται με αρχή την ανταλλαγή επιστολών και εξώδικων, από την πλευρά της υπαλλήλου, που θίγουν υπολήψεις μελών του ΔΣ και από την άλλη "αιδημόνως" οι 15 του ΔΣ και οι 2 της ΕΕ σιωπούν και ανεπίτρεπτα συμβιβάζονται επιδιώκοντας να κλείσουν όπως - όπως το ζήτημα που, κατά πως φαίνεται και ακούγεται, έχει την... αφετηρία του σε "παλιές αμαρτίες" που κατέστησαν ελλειμματικό το Ταμείο της ΕΜΕ.

Έτσι, κατά την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης (και μέχρι την υλοποίησή της) το ΔΣ και η ΕΕ θα πρέπει να έχουν κατά νου πως δεν πρέπει να αδικήσουν την εργαζόμενη αλλά οφείλουν και να διασφαλίσουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΜΕ και των απασχολούμενων σε αυτήν υπαλλήλων και έμμισθων συνεργατών (στα κεντρικά της ΕΜΕ και στα Παραρτήματα).

Συμπερασματικά, επιβάλλεται να αποφασίσουν στο πλαίσιο της εταιρικής και κοινωνικής λογοδοσίας και με υπευθυνότητα (με βάση όσα προβλέπει το Καταστατικό) και επειδή όλοι αναζητούν ερμηνείες θα πρέπει να δοθούν δημόσιες και πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα:
Γιατί τώρα η υπάλληλος του Λογιστηρίου της ΕΜΕ διεκδίκησε τις αμοιβές της;
Ενώ σιώπησε από τον Οκτώβρη του 2015 και ενώ το πρόβλημα με ευθύνη όσων γνώριζαν και τους κατονομάζει στην από 26/5/16 (1η) επιστολή της διογκώθηκε, εν μέσω σιωπής, για 8 μήνες;
Στην εν λόγω επιστολή (26/5/16) αναφέρει «Όπως γνωρίζετε τα τελευταία δύο (2) έτη λαμβάνω «έναντι» της κανονικής αμοιβής (μισθοδοσίας μου), όπως και ότι σήμερα μου οφείλονται αποδοχές από τον Οκτώβριο 2015 (…) μέχρι 31/05/16»

Οπότε το γνώριζαν(!!!) και δεν έλαβαν τα ενδεικνυόμενα μέτρα: Τα 15 μέλη του ΔΣ και ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Γιατί;
Και εδώ εκτιμάμε πως τοποθετείται η αρχή της μεθόδευσης η εργαζόμενη φέρεται να λαμβάνει τα τελευταία δύο (2) έτη «έναντι» ΚΑΙ το γεγονός αυτό ανακοινώνεται εκ των υστέρων ενώ απεκρύβη κατά τη ΓΣ (6/3/16) από τα μέλη της ΕΜΕ!

Στη συνέχεια στην ίδια επιστολή υποστηρίζει χωρίς να κατονομάζει ότι τις ασκούνται «ανάρμοστες προσωπικές συμπεριφορές» δηλαδή δυσφημούνται συλλήβδην τα 15 μέλη του ΔΣ και τα 3 μέλη της Ε.Ε. για ανάρμοστη συμπεριφορά. Και διερωτάται κανείς ΤΩΡΑ προέκυψαν όλα αυτά(;) ΚΑΙ για να προχωρήσει η μεθόδευση της απόλυσης; Και ενώ δεν καταγγέλθηκαν από την εργαζόμενη στα μέλη της ΕΜΕ κατά τη ΓΣ στις 6/3/16!
Επίσης αναφέρεται «και [σε] ψυχολογικό πόλεμο που διερωτώμαι σε τι αποσκοπεί». Και με τη σειρά μας προβληματιζόμαστε επειδή όλα αυτά είναι πολύ βολικά ενόψει μάλιστα της λύσης της "απόλυσης" με αποζημίωση 30.000(;) ευρώ!!! ΚΑΙ ενώ δεν καταγγέλθηκαν από την εργαζόμενη στα μέλη της ΕΜΕ κατά τη ΓΣ στις 6/3/16!

Όμως, και έτσι να έχουν τα πράγματα, αφού τέτοιου είδους πιέσεις συνιστούν πρακτικές που καταρρακώνουν το κύρος της ΕΜΕ γιατί το ΔΣ επιλέγει πλειοψηφικά ως λύση την "απόλυση" (λύση της οποίας η νομιμότητα ελέγχεται αλλά και ιδιαίτερα πολυέξοδη για τα γλίστρα οικονομικά της ΕΜΕ) και ενώ γνωρίζει πως η υπάλληλος τελεί (πριν την ψήφιση του νέου μνημονιακού ασφαλιστικού) σε (προ)συνταξιοδοτικό καθεστώς;

Γιατί το ΔΣ δεν απαιτεί είτε να ανακαλέσει είτε να κατονομάσει η υπάλληλος ποιοι την "βασάνισαν" και τις αποδείξεις για αυτές τις ενέργειές τους, και στο δικαστήριο -αν απαιτηθεί, μια και το ΔΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ σύμφωνα με όσα διαλαμβάνονται στις επιστολές και στην εξώδικη διαμαρτυρία της υπαλλήλου να λειτουργεί με αδιαφάνεια ΚΑΙ σε καθεστώς ανάρμοστων συμπεριφορών και ψυχολογικού πόλεμου;

Θα παρακολουθήσουμε, λοιπόν, στενά το ζήτημα και θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εξελίξεις.
Αθήνα 20/6/2016
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου





[1] Βλ. ενημερωτικά στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” http://mathematicatetradia.blogspot.gr/
[2] Η «έκθεση (της μειοψηφίας) της ΕΕ της ΕΜΕ» μοιράστηκε σε έντυπη μορφή στους συμμετέχοντες στη ΓΣ και σε ηλεκτρονική μορφή (περιληπτικά) στην alfavita (https://www.alfavita.gr/arthron/endeiktikes-anafores-apo-tin-ekthesi-pepragmenon-tis-eme-meiopsifias-tis-ee) και το πλήρες κείμενο στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html ημερ. ανάρτησης 7/3/16)
[3] Βλ. το κείμενο της παραίτησής μου στο blog “Μαθηματικά Τετράδια”: «Μετά τη ΓΣ 6/3/16: Παραίτηση του μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπής κας Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html (ημερ. ανάρτησης 7/3/16)
[4] Βλ. το κείμενο της παραίτησής μου στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” ό.π.
[5] Βλ. το κείμενο της παραίτησής μου στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” ό.π.
[6] Βλ. αναλυτικά στην “Ενημέρωση” (Μάρτης 1988) τεύχ. 34 σελ. 7.
[7] Στο απόσπασμα αυτό η έμφαση με υπογράμμιση δόθηκε από μας.
[8] Βλ. το ΔΣ-ΕΕ θητεία 2011-2013 http://www.hms.gr/node/668 και το ΔΣ-ΕΕ θητεία 2015-2017 http://www.hms.gr/node/2
[9] Πιθανόν να πρόκειται για περισσότερα άτομα επειδή τα στοιχεία είναι ελλειμματικά.
[10] Η πρόταση για ορκωτό λογιστή ψηφίστηκε με μυστική ψηφοφορία και έλαβε “4 ΝΑΙ” (το ένα δικό μου) “2 λευκά” και “38 ΟΧΙ”. Σύμφωνα με τον αριθμό όσων ψήφισαν τα πεπραγμένα, 27 αποχώρησαν χωρίς να ψηφίσουν την πρότασή μου για ορκωτό λογιστή.
[11] Βλ. παραπάνω αναλυτικές αναφορές στην επιστολή (31/5/16) με τίτλο: «Εξαναγκασμός επίσχεσης εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.