Η ΕΜΕ και το 28ο συνέδριο –στην υπηρεσία μιας παρωχημένης επιστημονικής αντίληψης– και η κρίση...
Αυτές τις μέρες διερχόμαστε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η κλιμακούμενη κρίση επιδρά με δραματικό τρόπο τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική ζωή όλων μας.
Μάλιστα με δεδομένη, από της 20-10-2011, την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου» που επιτίθεται στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα με τον εργασιακό μεσαίωνα που νομοθετεί (ειδικότερα με το άρθρο 37, για τις κλαδικές συμβάσεις) προβλέπει και την επιπλέον μείωση των αποδοχών ετησίως σε 25% για το 2012. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πέρα από κάθε αμφιβολία, πως είμαστε θύματα ενός κηρυγμένου κοινωνικού πολέμου από την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την ΕΕ και κάθε λογής κερδοσκόπους.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον που ζει η ελληνική κοινωνία διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι και ανάμεσα τους οι συνάδελφοι/ισσες μαθηματικοί (εκπαιδευτικοί και μη) να βλέπουν το μισθό τους να συρρικνώνεται, τις εργασιακές τους προοπτικές να γίνονται εφιαλτικές, τους μάνατζερ να είναι επί θύραις, τα σχολεία να ασφυκτιούν από υπερμεγέθη τμήματα, τα Πανεπιστήμια να χάνουν την αυτοτέλειά τους και τη δημόσια παιδεία να χάνει βαθμιαία αυτόν τον ίδιο δημόσιο χαρακτήρα της.
Καταγγέλλουμε, λοιπόν, την τακτική του ΔΣ της ΕΜΕ το οποίο πρόσφατα (στις 21-10-11) παρά την παρέμβασή μας εμμένει στην επιλογή του να υπηρετήσει την «καθαρή επιστήμη» όπως υποστηρίζει, δηλαδή την ουδετερότητα της επιστήμης, μια θέση σήμερα παρωχημένη, πραγματοποιώντας το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ με τίτλο «Μαθηματική Μοντελοποίηση: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ στις ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ την TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που απέχει... έτη φωτός από το κάθε μέρα των μαθηματικών, των επιστημόνων αλλά και αυτό καθαυτό το ρόλο της ΕΜΕ. Η επιλογή αυτού του θέματος για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ αναδεικνύει ότι η χρήση των μαθηματικών εξιδανικεύει την κατάσταση αποκρύβοντας την ταξικότητα της κοινωνίας και αποπροσανατολίζει από τις κοινωνικές αιτίες της κρίσης που σοβεί σήμερα... Σήμερα, που τα «μοντέλα» και τα σενάρια» είναι εργαλεία πολιτικής του ΔΝΤ, της ΕΕ και των κερδοσκόπων και φυσικά της κυβέρνησης, με στόχο να μεταλλάξουν τους πολίτες σε εξαθλιωμένους εργάτες...
Κατανοώντας, όμως, τη δυσκολία να αλλάξει η θεματική μόλις ένα μήνα πριν το συνέδριο, δυσκολία που δεν θα υφίστατο αν η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΜΕ είχε αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και είχε φροντίσει να αλλάξει με πρωτοβουλία της τη θεματική του συνεδρίου, προτείναμε να αλλάξουν το θέμα του ενός, από τα δύο στρογγυλά τραπέζια, που έχει θέμα τη μοντελοποίηση με θέμα όπως π.χ. «Ο ρόλος των επιστημονικών σωματείων σε περιόδους κοινωνικής κρίσης» και με ομιλητές που θα εκπροσωπούν όλες τις απόψεις.
Τελικά η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή με τη σαθρή δικαιολογία πως υποβλήθηκε... αργά. Η απάντηση αυτή θα είχε νόημα αν δεν είχε προτρέξει η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΜΕ (13 μέλη στα 15 μέλη του ΔΣ) να δεσμευθεί στη συνεδρίαση της 26-9-11 για τη διοργάνωση Συνεδρίου κρυπτογραφίας(!) που θα συνδιοργανώσουν το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και η Σχολή Ευελπίδων(!).
Το γεγονός, αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία την πρόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΜΕ να παραμείνει εκτός των εξελίξεων, τη στιγμή μάλιστα, που οι λαϊκές κατακτήσεις βρίσκονται υπό διωγμόν... Έτσι, επιλέγει να σταθεί απέναντι από τους/τις μαθηματικούς μέλη (ενεργά και μη) της ΕΜΕ...
Οι καιροί, όμως, απαιτούν οι επιστήμονες να λαμβάνουν μια ρητή κοινωνικοπολιτική θέση: αναλύοντας με λεπτομέρεια την άποψή τους, την οπτική τους γωνία, τις αρχές και τους στόχους τους, τόσο στο επιστημονικό τους πεδίο όσο και, ευρύτερα, στην κοινωνία. Τα προβλήματα αναφοράς που αναλύονται να είναι πραγματικά προβλήματα, εκείνα τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν τις ζωές ή την ευημερία των πολλών, και όχι προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό περιορίζονται σε κάποιον επιστημονικό κλάδο. Έτσι οι επιστήμονες σήμερα οφείλουν να μην περιορίζονται σε μια απλή περιγραφή των σχέσεων των κοινωνικών πρακτικών και των κοινωνικών δομών, αλλά στοχεύουν να αποτελέσουν παράγοντες της αλλαγής, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό την επιστήμη (και τους επιστήμονες) αλληλέγγυους σε όσους χρειάζονται περισσότερο αυτή την αλλαγή.
Καταληκτικά καταγγέλλουμε την πολιτική που ακολουθείται και η οποία με τα αλλεπάλληλα μνημόνια και εκτός δημοκρατικής νομιμοποίησης εκχωρεί δικαιώματά μας κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα (στα εργασιακά, στην εθνική κυριαρχία, στον εθνικό πλούτο κ.α.) και τασσόμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για να ανατραπεί η κατάσταση που μας μετατρέπει σε πρόβατα επί σφαγή.
Ανακοίνωση της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ (K.A.E.M.E.)»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.