ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ας ενδιαφερθούμε όλοι για έναν ενημερωμένο μαθηματικό: Αναφορά στις διαδικασίες οργάνωσης του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ



Ανακοίνωση της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ (K.A.E.M.E.)»

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» (23-10-2011) σχετικά με την ελληνική (αλλά και τη διεθνή) κοινωνική-οικονομική συγκυρία στην οποία και πραγματοποιείται το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ με τίτλο «Μαθηματική Μοντελοποίηση: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ στις ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ την TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» το οποίο όπως επισημάναμε «απέχει... έτη φωτός από το κάθε μέρα των μαθηματικών, των επιστημόνων αλλά και αυτό καθαυτό το ρόλο της ΕΜΕ. Η επιλογή αυτού του θέματος για το  28ο συνέδριο της ΕΜΕ αναδεικνύει ότι η χρήση των μαθηματικών εξιδανικεύει την κατάσταση αποκρύβοντας την ταξικότητα της κοινωνίας και αποπροσανατολίζει από τις κοινωνικές αιτίες της κρίσης που σοβεί σήμερα... Σήμερα, που τα «μοντέλα» και τα σενάρια» είναι εργαλεία πολιτικής του ΔΝΤ, της ΕΕ και των κερδοσκόπων και φυσικά της κυβέρνησης, με στόχο να μεταλλάξουν τους πολίτες σε εξαθλιωμένους εργάτες...».
Σε δεύτερη φάση και επειδή πρωτίστως θέλουμε με τις παρεμβάσεις μας έγκαιρα να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των μαθηματικών και για τα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου, όχι τόσο αυτού που λαμβάνει χώρα στις 11-13/11/2011 αλλά του 29ου συνεδρίου, που θα ακολουθήσει το 2012, μέσα από τη συγκριτική και κατά κάποιο τρόπο αξιολογική, αναφορά μας σε οργανωτικά ζητήματα όπως τα σχετικά με τον ορισμό της θεματικής του συνεδρίου, της Οργανωτικής (και της Επιστημονικής) Επιτροπής του, την προαναγγελία του συνεδρίου, την ενημέρωση των εισηγητών, τη διαδικασία συγκρότησης των «στρογγυλών τραπεζιών» μέχρι και την ανακοίνωση του προγράμματος του συνεδρίου.
Ως σημεία αναφοράς στην αποτίμηση μας θα ορίσουμε τα βασικά σημεία αναφοράς των επιστημονικών συνεδρίων.

Α: Ορισμός του θέματος και συνακόλουθα του τίτλου του συνεδρίου και της θεματικής του ώστε να υπηρετούν τους στόχους του συνεδρίου.
Η σχετική διαδικασία είναι είτε ανοιχτή, είτε κλειστή είτε ημίκλειστη.
Αναλυτικά, προτείνουμε να καλούνται τα μέλη της ΕΜΕ να υποβάλλουν τις προτάσεις τους τόσο για το θέμα (και τις θεματικές) του συνεδρίου όσο και για τους ομιλητές. Παραδειγματικά θα μπορούσε να ανοίξει (το Σεπτέμβρη του 2011) ένα φόρουμ, για το συνέδριο του 2012, όπου και να κατατίθενται δημόσια οι προτάσεις (και ένα μικρό σκεπτικό αν το κρίνεται απαραίτητο από αυτόν/ήν που υποβάλει την πρόταση). Στο ετήσιο συνέδριο να ανακοινωθεί αυτή η πρόσκληση στα μέλη και η σχετική συζήτηση στο φόρουμ να κλείσει, ενδεικτικά στα τέλη Γενάρη του 2012.

Β: Ορισμός της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕ) και της Επιστημονικής Επιτροπής (ΕΕ) του συνεδρίου.
Επίσης περί τα τέλη Γενάρη του 2012 ορίζεται από το ΔΣ της ΕΜΕ η ΚΟΕ και η ΕΕ (αφού έχει προηγηθεί ανάλογο ανοιχτό κάλεσμα σε μέλη και μη για υποβολή υποψηφιοτήτων, δικών τους ή τρίτων, στο παραπάνω φόρουμ). Η συμμετοχή στις επιτροπές προϋποθέτει να εγγραφούν, στη συνέχεια, ως μέλη στην ΕΜΕ.

Έτσι ολοκληρώνεται η 1η φάση του συνεδρίου με τον ορισμό του τίτλου (και των θεματικών) του συνεδρίου αλλά και τον ορισμό της ΚΟΕ και ΕΕ. Στη συνέχεια ανακοινώνονται τα παραπάνω στα μέλη της ΕΜΕ αλλά και προς όλες τις κατευθύνσεις ζητώντας να πλαισιώσουν το συνέδριο στέλνοντας τις εισηγήσεις τους.

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, θα αναζητήσουμε απάντηση στο ερώτημα: αν και πως ακολουθήθηκε η παραπάνω διαδικασία το διάστημα που μεσολάβησε από τη λήξη του 27ου συνεδρίου της ΕΜΕ (στη Χαλκίδα) μέχρι και σήμερα (30-10-11) δηλαδή 11 μέρες πριν την έναρξη του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ στην Αθήνα.

1ο: Ο ορισμός του θέματος (και των θεματικών) του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ με τίτλο: «Μαθηματική Μοντελοποίηση: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ στις ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ την TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» δεν προσδιορίζεται ως αποτέλεσμα ανοιχτής διαδικασίας αλλά τεκμαίρεται εκ των υστέρων αφού η πρώτη ενημερωτική ανακοίνωση για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ εντοπίζεται μόλις στις 19-5-2011(!!!) στην ηλεκτρονική διεύθυνση «Η πύλη στην Εκπαίδευση: Edugate.gr»
 (http://www.edugate.gr/anakoinoseis-epistimonikon-foreon/anakoinosi-28oy-panellinioy-synedrioy-mathimatikis-paideias-ellini)
Η επόμενη (2η) ανακοίνωση εντοπίζεται μεσοκαλόκαιρο στις 11-8-2011 στην ηλεκτρονική διεύθυνση «Εκπαιδευτική Πύλη: alfavita.gr» 
(http://www.alfavita.gr/artro.php?id=41984) και έπειτα από την πρώτη(!!!) συνεδρίαση της ΚΟΕ στις 19-7-2011.
Εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός πως μετά από δύο ταυτόσημες ανακοινώσεις, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ποια διαδικασία συστάθηκε τόσο η ΚΟΕ (όσο και η ΕΕ) του συνεδρίου και σίγουρα, μέχρι να αποδείξει το αντίθετο το ΔΣ δημοσιοποιώντας το πρακτικό της συνεδρίασής του που όρισε (την ΚΟΕ, την ΕΕ, τον τίτλο και τις θεματικές του 28ου συνεδρίου), εκτιμάμε πως ορίστηκαν εξωθεσμικά -συνήθης άλλωστε πρακτική για την ΕΜΕ…
Για διευκόλυνση σημειώνουμε, πως μετά τις εκλογές της 20-3-11 όπου η «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» κατέκτησε δύο έδρες παριστάμεθα στις συνεδριάσεις του ΔΣ οπότε και γνωρίζουμε πως τα ζητήματα του ορισμού της ΚΟΕ κ.λ.π. δεν συζητήθηκαν και οι ΚΟΕ/ΕΕ δεν συστήθηκαν με ευθύνη του νέου ΔΣ, δηλαδή όλα ζητήματα έληξαν προεκλογικά. Άρα η σχετική απόφαση ορισμού τους από το ΔΣ θα έχει ημερομηνία προγενέστερη της 20-3-2011.

2ο: Παρά ταύτα αν οι κατέχοντες της θέσεις εξουσίας του συνεδρίου είχαν το ανάλογο ενδιαφέρον υπήρχε (για παράδειγμα με αρχή την 19-7-11) το εύλογο διάστημα να ανασκευάσουν την παραπάνω πρακτική καλώντας τους/τις μαθηματικούς μέλη τους να πλαισιώσουν την ΚΟΕ (και την ΕΕ)... Επέλεξαν, όμως, να συνεχίσουν μια πρακτική αδιαφάνειας και επιλεκτικής πληροφόρησης καλλιεργώντας την πρακτική της προσκόλλησης, κ.ο.κ.
Η απόφανσή μας αυτή τεκμαίρεται από το ότι η 1η συνεδρίαση της ΚΟΕ πραγματοποιήθηκε στις 19-7-11(!!!) δηλαδή δύο μήνες μετά την ανακοίνωση του συνεδρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση «Η πύλη στην Εκπαίδευση: Edugate.gr» (19-5-2011) και υποδηλώνεται ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τον ορισμό της (και τον ορισμό του τίτλου και των θεματικών του συνεδρίου) έχουν διεξέλθει συνολικά 7(!) τουλάχιστον μήνες... Το γεγονός αυτό ενισχύει τη θέση που διατυπώσαμε παραπάνω περί αδιαφάνειας και επιλεκτικής πληροφόρησης... Επιπλέον στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΜΕ, στις 21-10-2011, ουσιαστικά στη λήξη των εργασιών της ΚΟΕ του συνεδρίου (που συνεδρίασε την ίδια μέρα), ζητήθηκε με απόφαση του ΔΣ να προστεθούν... αναδρομικά στις ΚΟΕ/ΕΕ δέκα (10) νέα ονόματα!!!
Διερωτόμαστε αν αυτοί οι 10 εργάστηκαν στις ΚΟΕ/ΕΕ τότε γιατί επέλεξαν να τους νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων;
Και κάτι ακόμη μετά την ανακοίνωση των ΚΟΕ/ΕΕ στις 19-5-2011 το ΔΣ (και η ΚΟΕ/ΕΕ) δεν απηύθυναν ανοιχτή πρόκληση προς τους/τις συναδέλφους μέλη της ΕΜΕ να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να πλαισιώσουν τις ΚΟΕ/ΕΕ... Επομένως αυτοί οι δέκα μέσα από ποια διαδικασία συμμετείχαν στην ΚΟΕ (και την ΕΕ) του 28ου συνεδρίου· μέσα από ατομικές προσκλήσεις(;) μέσα από διακανονισμό;
Δεν θα αποφύγουμε να θέσουμε το ερώτημα: με αυτές τις μεθοδεύσεις αποκαλύπτεται παράκεντρο, που μοιράζει θέσεις στις ΚΟΕ/ΕΕ του 28ου συνεδρίου, εκ των υστέρων, στο πλαίσιο ευνοιοκρατίας και ενώ δεν υπάρχει ούτε καν ο εύλογος χρόνος για να προσφέρουν τις όποιες υπηρεσίες τους;

Γ: Αναφορές στη διαδικασία κρίσης των εργασιών που κατατέθηκαν και στην ενημέρωση όσων έγιναν αποδεκτοί ως εισηγητές.
Τελικά η ευθύνη της πραγματοποίησης του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ θα βαρύνει αποκλειστικά το νυν ΔΣ οπότε το αφορούν άμεσα και οι αναφορές μας, που ακολουθούν:

Ας δούμε, λοιπόν, πόσο χρόνο διήρκεσε η διαδικασία κρίσης των εργασιών του 27ου συνεδρίου της ΕΜΕ (2010) και στη συνέχεια ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για την ενημέρωση των εισηγητών.
Με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης εργασιών την 1-10-2010 και ημερομηνία έναρξης του συνεδρίου την 19-11-2010, στις 22-10-2010 ενημερώθηκαν οι εισηγητές για την αποδοχή της εργασίας τους. Δηλαδή, ενημερώθηκαν έναν μήνα περίπου πριν την έναρξη του 27ου συνεδρίου της ΕΜΕ (19-21/11/2010).
Σε όσους σπεύσουν να υποστηρίξουν ότι έτσι περίπου έγιναν και εφέτος τα πράγματα θα απαντήσουμε πως εφέτος το συνέδριο πραγματοποιείται στις 11-11-2011 επομένως υφίσταται μια υστέρηση, σε σχέση με το περσινό συνέδριο, της τάξης των 8 ημερών.
Μάλιστα εφέτος οι εισηγητές (κατά πληροφορίες, γιατί η διαφάνεια δεν είναι ζητούμενο για την ΕΜΕ) ενημερώθηκαν μόλις στις 26-10-2011 για την αποδοχή των εργασιών τους, δηλαδή 15 μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου... Συγκριτικά αναφέρουμε πως πέρυσι στις 28-10-2010 κυκλοφόρησε ένα πρώτο πρόγραμμα...
Φέτος, όμως, η ΕΜΕ σπάει... ρεκόρ με το να ανακοινώνει το πρόγραμμα του 28ου συνεδρίου της και στα μέλη του ΔΣ(;) στις 3-11-2011!!! Δηλαδή 7 ολόκληρες μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, τέτοια επιτυχία!!!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για επιστημονικά συνέδρια (με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα το διαπιστώσετε εύκολα) ο χρόνος που μεσολαβεί από την αποδοχή των εισηγήσεων μέχρι την υποβολή τους για τα πρακτικά είναι το λιγότερο ένας μήνας.
Ενώ ο χρόνος που μεσολαβεί από την υποβολή των εισηγήσεων για τα πρακτικά και συνακόλουθα την ανακοίνωση του τελικού προγράμματος μέχρι την ημερομηνία έναρξης του συνεδρίου είναι το λιγότερο 2 μήνες!
Οι εξαιρέσεις που παρατηρούνται, όπως και στην περίπτωση του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ, επιβεβαιώνουν τον κανόνα...


Δ: Αναφορές στη διαδικασία συγκρότησης των «στρογγυλών τραπεζιών» και στο ρόλο τους στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Και στην περίπτωση των «στρογγυλών τραπεζιών» θα προηγηθούν οι αναφορές μας στο περσινό 27ο συνέδριο της ΕΜΕ ενώ η ευθύνη της πραγματοποίησής τους στο πλαίσιο του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ βαρύνει αποκλειστικά το νυν ΔΣ:

Πέρυσι οι συμμετέχοντες στα δύο «στρογγυλά τραπέζια» ειδοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τον υπεύθυνο ότι καταληκτική ημερομηνία για τις εισηγήσεις τους ήταν η 3-10-2010, η οποία και παραβιάστηκε ελάχιστα, αφού όλες οι εισηγήσεις των «στρογγυλών τραπεζιών» αναρτήθηκαν μέχρι στις 7-10-2010· δηλαδή ένα μήνα πριν ώστε να τις γνωρίσουν και να προετοιμάσουν τις παρεμβάσεις τους οι συμμετέχοντες στο συνέδριο στις 19-21/11/2010.
Η τακτική που ακολουθήθηκε εκτιμάμε πως υποδηλώνει μια διαφανή διαδικασία που ανέδειξε το ρόλο των «στρογγυλών τραπεζιών» και έδωσε την ευκαιρία στους/στις συναδέλφους μαθηματικούς και συμμετέχοντες/ουσες να συμμετέχουν πληροφορημένοι στη συζήτηση.

Εφέτος οι αντίστοιχες ημερομηνίες δηλώνουν ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος των  «στρογγυλών τραπεζιών»... Υποβάθμιση που έχει ως αποτέλεσμα τον «περιορισμό του δικαιώματος του λόγου» των συμμετεχόντων εφόσον όσοι παρακολουθήσουν τις συζητήσεις δεν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν τις εισηγήσεις ώστε να έχουν μια εμπεριστατωμένη άποψη να καταθέσουν...

Σήμερα, 30-10-2011 και ενώ... απέχουμε μόλις 11 μέρες από την έναρξη του συνεδρίου δεν έχει αναρτηθεί ούτε μια εισήγηση «στρογγυλού τραπεζιού»(!!!) ενώ για το 3ο «στρογγυλό τραπέζι», την αναγκαιότητα του οποίου υπενθυμίζουμε πως υποστήριξε με ανακοίνωση της η «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ»  (αναρτήθηκε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια», 23-10-11:
http://mathematicatetradia.blogspot.com/2011/10/kaeme.html),   οι συμμετέχοντες έκλεισαν μόλις στις 26-10-2011 και με πρόταση του αν. προέδρου της ΚΟΕ του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ...

Καταληκτικά ελπίζουμε πως με την εποικοδομητική κριτική μας, θα συμβάλλουμε ώστε τα συνέδρια της ΕΜΕ να αποκτήσουν οργανωτική αλλά και επιστημονική επάρκεια προς όφελος της Μαθηματικής Επιστήμης, των Μαθηματικών αλλά και των συναδέλφων μαθηματικών και του κοινωνικού συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.