ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

1ο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών (First Congress of Greek Mathematicians): Ενημερωτικά

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου


Άρχισε στις 25/6/2018 τις εργασίες του με μια πανηγυρική τελετή στις 11:00, στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρή του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) το 1ο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών (First Congress of Greek Mathematicians) που πραγματοποιείται το χρονικό διάστημα 25-30 Ιουνίου 2018, από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) από κοινού με όλα τα Τμήματα Μαθηματικών και Στατιστικής των Ελληνικών ΑΕΙ, τη Μαθηματική Εταιρεία Κύπρου, τη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και τον Δήμο Ζωγράφου.

Η ΕΜΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει στην Αθήνα το Πρώτο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών (First Congress of Greek Mathematicians) με το οποίο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 1ου εξαμήνου του 2018 που διοργανώνονται με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ).

Το Συνέδριο που διοργανώνει η ΕΜΕ τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και στοχεύει στο να καθιερώσει την Αθήνα ως τόπο επιστημονικής και δημιουργικής συνάντησης των Ελλήνων μαθηματικών που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Συνέδριο θα καλύψει όλες τις περιοχές των θεωρητικών και των εφαρμοσμένων Μαθηματικών και θα φιλοξενήσει κεντρικές ομιλίες από διακεκριμένους Έλληνες μαθηματικούς και πλήθος άλλων εισηγήσεων.
Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση http://www.hms.gr/fcgm2018/FCGM_short_program.pdf


Το (ερασιτεχνικό) βίντεο από την τελετή έναρξης μπορείτε να το ανακτήσετε εδώ

Στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών (First Congress of Greek Mathematicians) που διοργανώνει η ΕΜΕ πραγματοποιήθηκε το Στρογγυλό Τραπέζι (χωροταξικά "ευθύγραμμο τραπέζι" όπως το χαρακτήρισε ο συντονιστής) στις 26/6/2018 στις 19:00 με θέμα "Η διαρροή του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στα χρόνια της κρίσης. Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν  να βοηθήσουν την ανάσχεσή της;"

Στο «Στρογγυλό Τραπέζι» συμμετείχαν, εκτός του κ. Γιώργου Χουρδάκη (διευθυντή του γραφείου του Αν. Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Φωτάκη), σύμφωνα με το ανακοινωμένο πρόγραμμα οι κ.κ. Γεώργιος Παπανικολάου (Stanford University), Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (MIT), Ιωάννης Σακελλαρίδης (Rutgers University), Ιωάννα Σαπουντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Συντόνισε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Βασίλειος Δουγαλής (ΕΚΠΑ).


Για όσους ενδιαφέρονται, εκ των υστέρων, να παρακολουθήσουν το «Στρογγυλό Τραπέζι» το (ερασιτεχνικό) βίντεο θα διατεθεί δωρεάν, ως συνήθως, στην ΕΜΕ για να αναρτηθεί, όπως και η τελετή έναρξης στην ιστοσελίδα της (you tube).


Για σήμερα Τετάρτη 27/6/18 και αύριο Πέμπτη 28/6/18 έχει προγραμματιστεί η ενότητα «Μαθηματική Εκπαίδευση» http://www.hms.gr/fcgm2018/math-education-2018.pdf με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. 
Προλαβαίνετε να την παρακολουθήσετε...

Ελπίζουμε η παρουσίαση αυτή να συμβάλλει στο να πληροφορηθούν αλλά και να παρακολουθήσουν όλο και περισσότεροι μαθηματικοί (ενεργά και μη) μέλη της ΕΜΕ το τόσο σημαντικό, 1ο  Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών (First Congress of Greek Mathematicians) που διοργανώνει η ΕΜΕ, για τη διεθνή και την ελληνική μαθηματική κοινότητα.

Καταληκτικά,
μια σημαντική έλλειψη είναι πως το ενημερωτικό υλικό (πρόγραμμα, ανακοινώσεις κλπ) του συνεδρίου είτε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ είτε ως έντυπο υλικό ΔΕΝ τυπώθηκε (ή αναρτήθηκε) δίγλωσσο. Οι γλώσσες του συνεδρίου έχει ανακοινωθεί πως είναι η αγγλική και η ελληνική γλώσσα. Δεν κατανοούμε, λοιπόν, γιατί η Οργανωτική Επιτροπή αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή δεν φρόντισαν να τηρήσουν ίσες, τουλάχιστον, αποστάσεις και να αντιμετωπιστούν ισότιμα οι δύο γλώσσες η ελληνική και η αγγλική.
Η προσωπική μου άποψη (και δεν είμαι η μοναδική που το υποστηρίζω) είναι πως παρά τις δυσκολίες που διερχόμαστε, και το ξεπούλημα που υφιστάμεθα, ακόμη απέχουμε πολύ από το αντιμετωπιζόμαστε σαν προτεκτοράτο...


Παρά ταύτα, έτσι η ΕΜΕ γράφει την ιστορία της...
Μάλιστα επισημαίνουμε ότι οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή της θα συνεχιστούν με κορύφωση το 35ο συνέδριο της ΕΜΕ που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη του 2018 στην Αθήνα.

Για την ενημερωτική αυτή παρουσίαση (και τη βιντεοσκόπηση της τελετής έναρξης και του στρογγυλού τραπεζιού)
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου

Αθήνα 27/6/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.