ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

34ο συνέδριο της ΕΜΕ, αποτίμηση... Μια κριτική προσέγγιση ενημερωτικά για τη συνάντηση Παραρτημάτων (Μέρος 1ο) 

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου



Περιεχόμενα
Προεισαγωγικά
0. Εισαγωγικά και κατατοπιστικά
1. Οι εκδηλώσεις της 100ετίας της ΕΜΕ μονοπώλησαν το ενδιαφέρον: 3 στοιχεία που χαρακτήρισαν τη συνάντηση
1.1 Το κύρος της ΕΜΕ σαν διακύβευμα και ποιο ήταν συνοπτικά το μήνυμα
2. Το Παράρτημα Αχαΐας επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα...
3. Τι ειπώθηκε, όταν επιτέλους άνοιξε η συζήτηση για τα οικονομικά της ΕΜΕ και των Παραρτημάτων
3.1 Και μια παρέμβαση “άξια” αναφοράς σχετικά με τους οικονομικούς απολογισμούς των συνεδρίων της ΕΜΕ: η περίπτωση του Παραρτήματος Καστοριάς
4. “Παράπλευρες” απώλειες του 34ου συνέδριο της ΕΜΕ: οριοθετεί την αλλαγή του “αγωνιστικού” παραδείγματος!
Υστερόγραφο



Προεισαγωγικά: Σε όσους φανεί μεγάλο το κείμενο, που ακολουθεί, γιατί και μένα μεγάλο μου φάνηκε μόλις το ολοκλήρωσα,
παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας ότι η συνάντηση Παραρτημάτων στη Λευκάδα στις 4/11/2017 διήρκεσε, με αμείωτο ενδιαφέρον, σχεδόν 2,5 ώρες, δηλαδή 150 ολόκληρα λεπτά, και πως κατέβαλα προσπάθεια, αφού κατέληξα αποδεδειγμένα η μοναδική πηγή αξιόπιστης και άμεσης ενημέρωσης, να σας καταστήσω κοινωνούς και γνώστες όσων διημείφθησαν, σχεδόν σαν να είσαστε παρόντες...
Για αυτό και ζητώ την κατανόησή σας για την έκταση αυτού του κειμένου.

0. Εισαγωγικά και κατατοπιστικά

Το 34ο συνέδριο της ΕΜΕ πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα στις 3, 4 και 5 Νοέμβρη (2017) και πέρασε ήδη στην... ιστορία.
Η καθιερωμένη συνάντηση των Παραρτημάτων που πραγματοποιήθηκε στις 4/11/2017 θα μας απασχολήσει στο πρώτο κείμενό μας (σε αυτή τη σειρά κειμένων).

Θα περιγράψουμε, λοιπόν, το πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη η δίωρη (και πλέον) συζήτηση κατά τη συνάντηση των Παραρτημάτων, με στόχο την ενημέρωση των απόντων από το 34ο συνέδριο ή/και από τη συνάντηση των Παραρτημάτων (4/11/2017) αλλά και για συγκριτικό στοιχείο προς χρήση των παρόντων στη συνάντηση.
Με την ευκαιρία θα αναφερθούμε, ενδεικτικά και μόνο, σε κάποιες “στιγμές” για να αποδώσουμε το “κλίμα”.

Η συνάντηση άρχισε την προγραμματισμένη ώρα, χωρίς καθυστερήσεις, και είχε μεγάλη συμμετοχή από Παραρτήματα εκτιμώντας από τον “όγκο” των παρευρισκόμενων. Στην έναρξη τέθηκε θέμα “παρουσιών” για να καταγραφεί η προσέλευση αλλά η λύση που επελέγη να  κυκλοφορήσει ένα χαρτί ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο οποίο και θα καταγράψουν τα στοιχεία τους τελικά δεν αποδείχτηκε παραγωγική. Με αποτέλεσμα στο τέλος της συνάντησης δεν ανακοινώθηκε ούτε καν αριθμητικά πόσα Παραρτήματα ήταν παρόντα δι αντιπροσώπων και πόσοι αντιπρόσωποι από το καθένα…
Ας είναι…

Η συνάντηση είχε 9μελές δια παραταξιακό, αντιπροσωπευτικό Προεδρείο με τους δύο της “Μαθηματικής Άνοιξης” να εναλλάσσονται στο Προεδρείο.


1. Οι εκδηλώσεις της 100ετίας της ΕΜΕ μονοπώλησαν το ενδιαφέρον: 3 στοιχεία που χαρακτήρισαν τη συνάντηση

Τη συνάντηση άνοιξε με εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΕΜΕ και τηρήθηκε με... ευλάβεια η “ημερήσια διάταξη”[1], όπως ανακοινώθηκε έγκαιρα στο πρόγραμμα του συνεδρίου, που στάλθηκε με e mail στους συναδέλφους 23/10/17 (22.14 μμ).
Μετά από 20λεπτη περιγραφική εισήγησή του (θέμα 2ο) σχετικά με τις κυοφορούμενες εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση το 2018  των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ, τρία στοιχεία εκτιμάμε πως είναι αξιοσημείωτα:

1ο: Οι εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν από το Προεδρείο είναι υπερβολικές στον αριθμό και κυρίως η πλειονότητά τους δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο ωρίμανσης.

Εκτιμάμε πως η αιτία που οι εκδηλώσεις για το έτος 2018 δεν έχουν ξεπεράσει το επίπεδο προγραμματισμού - “διακηρυκτικό” επίπεδο για να εισέλθουν στη φάση υλοποίησης, παρά το ότι διερχόμαστε ήδη τον προτελευταίο μήνα του 2017(!!!), είναι το γεγονός πως απουσιάζει παντελώς μια συντονιστική επιτροπή.
Για το γεγονός αυτό την ευθύνη έχουν όσοι από τους διοικούντες έκριναν, προφανώς εξ ιδίων, πως, για παράδειγμα, η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ (7μελής) ΕΠΙΤΡΟΠΗ που προτείναμε[2] σκόπευε να καπελώσει και όχι απλά να τραβήξει... κουπί.

Με αποτέλεσμα, έκτοτε να γίνονται ατέρμονες συζητήσεις επί συζητήσεων και να “μοιράζονται” θέσεις σε επιτροπές που, μέχρι και σήμερα 5 μήνες μετά τον ορισμό τους, δεν έχουν προβεί σε καμιά δημόσια ανακοίνωση  σχετικά με τις μέχρι τώρα ενέργειές τους όσον αφορά τις εκδηλώσεις για το έτος 2018, που η ΕΜΕ κλείνει τα 100ά γενέθλιά της.
Κρίμα... γιατί οι... ευκαιρίες δεν έχουν πάντα 2η “ευκαιρία”.


2ο: Τα Παραρτήματα για πρώτη φορά δημόσια ζήτησαν συν διοργάνωση (με το να γίνονται προσυνεδριακές εκδηλώσεις στην περιοχή τους και να συμμετέχουν μέλη τους στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου) όσον αφορά τα ετήσια συνέδρια της ΕΜΕ.

Η πρότασή τους εκτιμάμε πως οριοθετεί μια νέα εποχή ενώ δηλώνει μια νέα στάση στη διαχείριση των πραγμάτων της ΕΜΕ και χρειάζεται να ενισχυθεί.

Οπότε σαν πρώτη συμβολή καταθέτω για το 36ο συνέδριο (2019) την ιδέα να διατηρηθεί η αρχή το συνέδριο να ανατίθεται σε Παράρτημα που πραγματοποιεί πρώτη φορά συνέδριο (ή δεν έχει πραγματοποιήσει συνέδριο μέσα στη 10ετία) ΑΛΛΑ να συνεργαστούν (για παράδειγμα) τα Παραρτήματα Τρίπολης, Ηλείας και Πάτρας για να πραγματοποιηθεί συνέδριο στην Τρίπολη, για παράδειγμα, όπου “παίζει” και το σενάριο αν δεν επαρκούν οι μονάδες για την τουριστική εξυπηρέτηση των συνέδρων ΤΟΤΕ να φιλοξενηθούν (με ένα συμβολικό ποσό) από τους ντόπιους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ή σε σπίτια ντόπιων ή σε νοικιαζόμενα δωμάτια για να “ζυμωθούν” οι σύνεδροι και με τον κόσμο. Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις οι αίθουσες θα αναζητηθούν σε σχολικά κτίρια της περιοχής (Πανεπιστήμια ή/και σχολεία).
Άλλος ένας συνδυασμός θα μπορούσε να είναι τα Παραρτήματα Ροδόπης, Καβάλας, Χίου με επίκεντρο τον Κ. Καραθεοδωρή.

Και όλα αυτά είναι προτάσεις που μπορούν ή να απορριφθούν, ή να βελτιωθούν ή... ή... Τα Παραρτήματα θα αποφασίσουν το τι θα γίνει, το πώς θα γίνει και γιατί θα γίνει... 


3ο: Στη συνάντηση των Παραρτημάτων κατεγράφη και η διαδικασία που θα πρέπει να τηρήσουν τα Παραρτήματα στέλνοντας εγγράφως στο ΔΣ τεκμηριωμένη την πρότασή τους αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της υλοποίησής της.

Με τη σειρά του το ΔΣ, όπως διευκρινίστηκε μέχρι πριν τα Χριστούγεννα, θα αποφασίσει το οργανόγραμμα των εκδηλώσεων και θα το ανακοινώσει ώστε να ενημερωθούν όλοι ποια εκδήλωση και από ποιο Παράρτημα  θα πραγματοποιηθεί.


1.1 Το κύρος της ΕΜΕ σαν διακύβευμα και ποιο ήταν συνοπτικά το μήνυμα


Οι εκδηλώσεις του 2018 μπορεί να είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί το κύρος της ΕΜΕ, όπως επεσήμανε ο ΓΓ σε ιδιαίτερη αναφορά του «στη μεγάλη ευκαιρία για την ΕΜΕ να βγει στην κοινωνία [το 2018]» θα χρειαστεί, όμως, συμπληρώνω, εφιστώντας την προσοχή σας, τη συμβολή όλων μας για να μην καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία.

Στο σημείο αυτό επισημαίνω τη δήλωση του ΓΓ της ΕΜΕ ο οποίος, και ενώ η συνάντηση ήταν σε πλήρη εξέλιξη και είχε περισσέψει ο ενθουσιασμός από την απαρίθμηση, στα λόγια, πλήθους εκδηλώσεων που προτάθηκαν και από το Προεδρείο και από τα Παραρτήματα, ξεκαθάρισε το... τοπίο με πρώτους αποδέκτες τα Παραρτήματα,
«Εμείς εδώ στο ΔΣ έχουμε κάνει πολλές σκέψεις. Για να μιλήσουμε λίγο πιο ρεαλιστικά αρκετά από αυτά δεν θα γίνουν. Θα γίνουν σίγουρα οι κεντρικές εκδηλώσεις (τελετές έναρξης και λήξης - 35ο συνέδριο) θα βγάλουμε σίγουρα το βιβλίο της ιστορίας των 30 πρόσφατων χρόνων [1988-2018].
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες από αυτές μακάρι να τις κάνουμε όλες, είναι πολύ φιλόδοξες προτάσεις. Ξέρουμε όλοι μας πως υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες.
Αλλά από την άλλη μεριά, και τα Παραρτήματα που είναι ζωντανά κύτταρα της ΕΜΕ πρέπει να αναλάβουνε πρωτοβουλίες και κάποιες από τις εκδηλώσεις να απλωθούν στην περιφέρεια, όπως πολύ σημαντική είναι η πρόταση για την Ιατρική που πρότεινε ο Καραμπάτσας (Αντιπρόεδρος Λάρισας) για την οποία να πω (...)
Να αναλάβετε, λοιπόν, τα Παραρτήματα ένα μέρος των εκδηλώσεων που αν και έχουν προγραμματιστεί κεντρικά μπορούν να πραγματοποιηθούν στις περιοχές σας και θα αναδείξουν και το νομό (...) Αν μπορούμε να υπάρχει και ένα πλάνο για την υλοποίηση από σας κάποιων εκδηλώσεων πανελλήνιας εμβέλειας (...)».[3]

Με δυο λόγια εκτιμώ πως το 2018 είναι η ευκαιρία για τα Παραρτήματα της ΕΜΕ να επαναβεβαιώσουν την οργανική τους σχέση με τα κεντρικά παρεμβαίνοντας ενεργητικά στη διαδικασία με συνδιοίκηση, συνδιαχείριση σε έδαφος πλήρους διαφάνειας.


2. Το Παράρτημα Αχαΐας επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα...

Και ενώ η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη (διαρκούσε ήδη μία ώρα) παρέμβηκε το Παράρτημα Αχαΐας στη διαδικασία ζητώντας να διεξαχθεί ΤΩΡΑ συζήτηση για τα οικονομικά της ΕΜΕ αναφέροντας ότι:
«χρειάζεται καινούργιος τρόπος επικοινωνίας και οικονομικής διαφάνειας» και διερωτήθηκαν δημόσια
«πόσα Παραρτήματα είναι ενημερωμένα για την οικονομική κατάσταση της ΕΜΕ;»  και ανακοίνωσαν
«πως ζητήθηκε δάνειο από 3 Παραρτήματα Αχαΐα, Δωδεκάνησα και Τρίκαλα».

Το Προεδρείο διά του ΓΓ αντιστάθηκε σθεναρά με αποτέλεσμα να τηρηθεί μέχρι κεραίας η “ημερήσια διάταξη”:
«Όταν υπάρχει συζήτηση υπάρχουν κανόνες (...) Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και ευτυχώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, σε μισή ώρα - ¾ θα συζητήσουμε, μην χαλάμε τη διαδικασία».
Τότε η λήξη της συνάντησης Παραρτημάτων προσδιορίστηκε για τις 4,30 μμ με πέντε παρά.

Επισημαίνω, για να αντιληφθείτε το “κλίμα” που διαμορφώθηκε πως το Παράρτημα Αχαΐας δεν υποστηρίχτηκε από τα λοιπά Παραρτήματα ούτε καν από τα Δωδεκάνησα και τα Τρίκαλα που επίσης ήταν αποδέκτες επιστολών για δάνειο. Επίσης δεν υποστηρίχτηκε από τις παρατάξεις που έλαμψαν, σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, διά της απουσίας παρεμβάσεων, από τα κάτω, μέσω μελών τους.
Επισημαίνουμε πως τα Δωδεκάνησα παρέμβηκαν όταν επανήλθε (θέμα 6ο) στις «Προτάσεις» το οικονομικό θέμα στη συζήτηση ενώ τα Τρίκαλα δεν δήλωσαν παρουσία και όπως διέρρευσε δεν ανταποκρίθηκαν καταβάλλοντας το ποσό που τους ζητήθηκε. 


Συνεχίστηκε, λοιπόν, η συζήτηση για τα “100 χρόνια” με νέες παρεμβάσεις Παραρτημάτων και στη μισή ώρα επανέρχεται η Πάτρα αναφωνώντας “γειά σας, γεια σας” και “προχωρήστε μόνοι σας” και συνάμα αποχωρώντας μέλος της έκανε μια δήλωση – βόμβα:
«Επειδή έκανα μια προεργασία και μίλησα με κάποια Παραρτήματα, σας το καταθέτω και πάρτε τις ευθύνες των αποφάσεών σας, πως στο Παράρτημα Πάτρας και 3 άλλα υπάρχει πρόταση να γίνουν “Ομάδα φίλων μαθηματικών” με ξεχωριστό ΑΦΜ»!!!
 Η αίθουσα πάγωσε, και ο ΓΓ, αποκαλώντας με τα μικρά ονόματά τους “αυτούς που άρχισαν να ξηλώνουν το... πουλόβερ”!!!, απαίτησε ως Προεδρείο
 «να κουβεντιάσουμε με καθαρές κουβέντες ανοιχτά όχι παρασκηνιακά μην κάνουμε κουβέντες για να δημιουργούμε εντυπώσεις».
Και η συζήτηση συνεχίστηκε για άλλη μισή ώρα ακολουθώντας με προσήλωση την “ημερήσια διάταξη”.

Προσωπικά θεωρώ ευθέως διασπαστική ακόμη και τη... σκέψη ότι 3(;) Παραρτήματα ακόμη “εξουσιοδότησαν” τους αντιπροσώπους του Παραρτήματος Αχαΐας για να ενημερώσουν την ομήγυρη πως βρέθηκε «νόμιμη λύση» διάσπασης!!!

Προσωπικά επίσης δηλώνω βαθύτατα θιγμένη από τέτοιες μεθοδεύσεις και επειδή δεν βρέθηκε ούτε μια παράταξη να επαναφέρει το Παράρτημα που εξόκειλε στην... ευθεία οδό.
Επίσης πικράθηκα γιατί όταν το 2015 ζήτησα να μπει με απόφαση του ΔΣ ορκωτός λογιστής για να ξέρουμε τουλάχιστον πως παρήχθη το χρέος και σε τι ποσό ανέρχεται τότε και σήμερα, ΤΟΤΕ επιδόθηκαν όλοι σε... κυνήγι μαγισσών και το Παράρτημα Πάτρας τότε σιώπησε. ΤΩΡΑ εξελίχτηκε και βρήκε «νόμιμη λύση» διάσπασης. Μπράβο του!!!

Μπράβο του, γιατί ακόμη και όταν ζήτησα δημόσια στις εκλογές του 2017 να υποστηριχθεί μία Εξελεγκτική Επιτροπή (με “εντολή” να ρυθμίσει τέτοιου είδους ζητήματα με συμφωνία όλων) οι παρατάξεις και το Παράρτημα Πάτρας πάλι κώφευσαν με αποτέλεσμα πριν καν κλείσει χρόνος από τις εκλογές να βρει το Παράρτημα Πάτρας «νόμιμη λύση» διάσπασης. Και πάλι μπράβο του!!!

Όσο για την αποψιλωμένη «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» ο εκλεγμένος της (κ. Στρ. Κουνιάς) που συμμετείχε στο Προεδρείο της συνάντησης των Παραρτημάτων σιώπησε και τα 3-4 μέλη της που περιέρχονταν στο 34ο συνέδριο απείχαν από τη συνάντηση αφήνοντας τα... παιδιά από την Πάτρα να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους στην πρώτη δημόσια πρόβα διάσπασης...

Γεγονός είναι, λοιπόν, πως στη Λευκάδα η συνάντηση των Παραρτημάτων είχε πολύ κόσμο και πολύ πάθος. Όμως οι εντυπώσεις από το Παράρτημα Πάτρας εκτιμάμε ότι είναι αλγεινές και πως όσο και όποιο δίκιο είχαν με τις μεθοδεύσεις τους το έχασαν.
Μάλιστα όπως κυκλοφορεί ήδη κάποιοι από αυτούς άρχισαν να διαχωρίζουν τη θέση τους με δηλώσεις του  τύπου: δεν το εννοούσαμε έτσι κ.ά.π.

Με τεχνάσματα όμως και μεθοδεύσεις δεν μπορούμε να περιμένουμε λύσεις που θα συμβάλλουν στη μαζικοποίηση, στον εκδημοκρατισμό και στη διαφάνεια της λειτουργίας της ΕΜΕ.
Έγινα κατανοητή; Ή να σας το ζωγραφίσω;


3. Τι ειπώθηκε, όταν επιτέλους άνοιξε η συζήτηση για τα οικονομικά της ΕΜΕ και των Παραρτημάτων

Ένα τέταρτο μετά ο Πρόεδρος της ΕΜΕ “άνοιξε” τη συζήτηση για τα οικονομικά της ΕΜΕ ανακοινώνοντας και οικονομικά στοιχεία (τα ίδια στοιχεία που περιλαμβάνονται στις επιστολές που απηύθυναν στα 3 Παραρτήματα με αίτημα δανείου).
Στο σημείο αυτό δήλωσαν εκ νέου παρόντες στην αίθουσα οι αντιπρόσωποι του Παραρτήματος Πάτρας.
Ο Πρόεδρος της ΕΜΕ σχετικά με τις επιστολές για δάνειο – ταμειακή διευκόλυνση ανέφερε πως «Κάθε Παράρτημα ας αποφασίσει τι θα κάνει Δεν υπάρχει βία» και ανακοίνωσε από μνήμης κάποια Παραρτήματα που, στο μεταξύ, έχουν στείλει μικροποσά (ανάμεσά τους και το Παράρτημα Αχαΐας με 1.000 ευρώ). Επίσης δήλωσε πως «δεν ζητήθηκε δάνειο από Παραρτήματα με κάτω από 1.800 ευρώ διαθέσιμα».

Στο σημείο αυτό άρχισε ο... 2ος γύρος, με επίκεντρο το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας  που σύμφωνα με την παραπάνω δήλωση φαίνεται πως έχει κάτω από 1.800 ευρώ αποθεματικό. Η προοπτική αυτή προκάλεσε στους συμμετέχοντες γενικευμένη... θυμηδία.
Δυστυχώς η παρουσία του Παραρτήματος (15 μέρες πριν τις εκλογές για νέα Διοικούσα Επιτροπή) με ένα μοναδικό μέλος τής 10 μελούς Διοικούσας που προσφέρθηκε να δώσει εξηγήσεις δηλώνοντας, όμως, ότι «δεν τα ξέρω καλά τα οικονομικά» δεν κρίνεται επαρκής και όπως αντιλαμβάνεστε ο ΓΓ του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας δεν διαφώτισε και πολύ την ομήγυρη.

Με την ευκαιρία θα επαναλάβω μια πρόταση που θα συμβάλλει στην πλήρη διαφάνεια και στην ενημέρωση όλων:
ο Ταμίας της ΕΜΕ δημόσια να ανακοινώνει με την έκθεση του τριμήνου[4] και ποια Παραρτήματα έχουν στείλει τα χρήματα από τις συνδρομές που αναλογούν στο κεντρικό, ποια δεν έχουν στείλει και ποια δεν έχουν εισπράξει καν συνδρομές κ.α.π. στοιχεία.
Έτσι, αφενός θα καταλήξει ανενεργό το... επιχείρημα «δεν καταλαβαίνω τα οικονομικά» που συχνά πυκνά επικαλούνται όσοι από τους διοικούντες (αν και μαθηματικοί!!!) είναι σε δύσκολη θέση να δώσουν εξηγήσεις. Αφετέρου η διαφάνεια δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν.

Στη συνέχεια η συζήτηση οξύνθηκε χωρίς, όμως, να διασαφηνιστούν τα οικονομικά ζητήματα ΤΟΤΕ σαν “από μηχανής θεός” ο πρώην Ταμίας της ΕΜΕ και πρώην μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής (2016) Δήμος Βαρόπουλος παρέμβηκε και αναλυτικά και ξεκάθαρα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, έδωσε απαντήσεις και για το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας και λύσεις για το σήμερα. Μακάρι να αντιλήφθηκαν και οι κρατούντες ότι “τόχει” στα οικονομικά...


3.1 Και μια παρέμβαση “άξια” αναφοράς σχετικά με τους οικονομικούς απολογισμούς των συνεδρίων της ΕΜΕ: η περίπτωση του Παραρτήματος Καστοριάς

Σας υπενθυμίζω πως δημόσια, στις 29/9/17, είχα ζητήσει
«με δεδομένη την οικονομική (λόγω αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης διαχρονικά) ένδεια της ΕΜΕ (κεντρικά) και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Παραρτημάτων θεωρώ πως με τη συμμετοχή 2 μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής στην ΟΕ και τη συμμετοχή του Ταμία (και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής) και του Ταμία του Παραρτήματος Λευκάδας συνιστά μονόδρομο ο ορισμός "Επιτροπής Οικονομικής διαχείρισης(από θεσμικά μέλη της ΕΜΕ) που θα καταθέσει οικονομικό απολογισμό του 34ου συνεδρίου, μετά τη λήξη του συνεδρίου, κατανοητό και δημόσιο και όχι ομογενοποιημένα "λογιστικά” στοιχεία ως συνήθως στον απολογισμό (του 2017)!!!»[5]

Και όμως αυτή η επιτροπή ΔΕΝ ορίστηκε!!! Προφανώς θεωρήθηκε... περιττή!
Αλλά, όπως αποδείχτηκε από τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση Παραρτημάτων είναι η πλέον απαραίτητη...

Για του λόγου το αληθές:
Στην κορύφωση της συζήτησης η Πάτρα σαν υπόθεση εργασίας απέδωσε τις 50.000 ευρώ έλλειμμα στη... Θεσσαλονίκη.
Παρέμβηκα και δήλωσα στους παρόντες πως «μακάρι να είναι μόνο 50.000 το χρέος αλλά οι ενδείξεις το προσδιορίζουν στις 150.000(;)». Και «μήπως είναι ώρα να το ψάξουμε και να αρχίσουμε να δίνουμε απολογισμούς (έσοδα / έξοδα / χορηγίες) από τα συνέδρια για παράδειγμα;» Απευθύνθηκα μάλιστα στο Παράρτημα Καστοριάς δηλώνοντας «πως στη θητεία μου δεν έστειλαν οικονομικό απολογισμό του 32ου συνεδρίου που διοργάνωσαν» αλλά ως μέλος της Εξελεγκτικής (το 2015) ενημερώθηκα αρμοδίως πως «τράκαρε ο Ταμίας και θα περιμέναμε».

Ποια ήταν η απάντηση του Παραρτήματος;
Η  “κατάλληλη”!!! «Δεν μας ζητήθηκε απολογισμός του 32ου συνεδρίου»!!!
Ελπίζω, έτσι για την... ιστορία και την εκ των υστέρων δικαίωσή μου, να... ακούσουν την απάντηση οι τότε αρμόδιοι: Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής και ο (τότε) Πρόεδρος της ΕΜΕ.

Σήμερα, όμως, πρέπει να ακούσουν αυτή την απάντηση τουλάχιστον ο Πρόεδρος της ΕΜΕ, ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ο Ταμίας της ΕΜΕ
ΚΑΙ
επειδή η δημόσια απάντηση του Παραρτήματος Καστοριάς είναι “διδακτική” για όλους μας,
καλώ και ζητώ δημόσια από το Παράρτημα Λευκάδας να παραδώσει πλήρη και αναλυτικό απολογισμό έσοδα/έξοδα και πλήρη κατάλογο χορηγών με ποσά ή σε είδος και ποιος εξασφάλισε το χορηγό ΚΑΙ παραστατικά εσόδων όπως και κατάλογο τιμολογίων εξόδων με περιγραφή της δαπάνης και φυσικά τα πρωτότυπα τιμολόγια/αποδείξεις (εξόδων/εσόδων) μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη του 2017.
 Και επειδή η δημόσια υποβολή του αιτήματος ίσως δεν αρκεί σε κάποιους, που υποστηρίζουν πως ακόμη(!) δεν γνωρίζουν το blog μου «Μαθηματικά Τετράδια» όπου αναρτώ τα κείμενά μου, θα την πρωτοκολλήσω για να έχω τηρήσει και τη θεσμική διαδικασία ως μέλος της ΕΜΕ στο πλαίσιο της λογοδοσίας των διοικούντων την ΕΜΕ.


4. “Παράπλευρες” απώλειες του 34ου συνέδριο της ΕΜΕ: οριοθετεί την αλλαγή του αγωνιστικού παραδείγματος!

Στη συζήτηση Παραρτημάτων αναδείχτηκε και η νέα, σε  “παγκόσμια πρώτη”, μεθόδευση “αγωνιστικής” διεκδίκησης.

Αρχικά εντοπίστηκε στην αθώα(!!!) ερώτηση του Παραρτήματος Αχαΐας: «Έχει δεσμευτεί η ΓΣ [στις 12/3/2017] για να γίνει αυτή εδώ η κουβέντα επίσημα και στη ΓΣ; [το 2018;]».

Η δεύτερη ...βολή εντοπίστηκε στο ανυπόγραφο κείμενο με τίτλο: «Αποφάσεις της ΓΣ που αγνοούνται από το ΔΣ» που δημοσιεύτηκε (σελ. 2) στην εφημερίδα που μοίρασαν μέλη της αποψιλωμένης «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» στο 34ο συνέδριο, το Σάββατο το μεσημεράκι.
Το ανυπόγραφο κείμενο (σελ. 2) «Αποφάσεις της ΓΣ που αγνοούνται από το ΔΣ» ως είθισται αποδίδεται  στους 7 της Συντακτικής Επιτροπής και για να είμαστε δίκαιοι σαν μεθόδευση πρέπει να αποδοθεί στο... νέο αίμα δηλαδή στους 4 που δεν συμμετείχαν στη Συντακτική Επιτροπή του νο. 17 (Φθινόπωρο 2014) της εν λόγω εφημερίδας (όπως δεν συμμετείχαν τότε και στην «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» δηλώνοντας αποστασιοποιημένοι και μη ομφαλοσκοπούντες...)

Στο εν λόγω κείμενο λοιπόν, ακολουθήθηκαν οι εξής παραπλανητικές και λογοκριτικές πρακτικές:

1ο Ενώ είναι απόσπασμα από τα πρακτικά και μάλιστα επιλεγμένο, στην εφημερίδα ΔΕΝ δημοσιεύεται εντός εισαγωγικών!!!

2ο Το εν λόγω απόσπασμα είναι οι προτάσεις που κατέθεσε και ζήτησε να ψηφιστούν η «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» στη ΓΣ στις 12/3/2017.

Εισαγωγικά το δημοσίευμα «Αποφάσεις της ΓΣ που αγνοούνται από το ΔΣ» αναφέρει:
«Όπως διαβάζουμε στο επίσημο πρακτικό της εκλογοαπολογιστικής ΓΣ της Κυριακής 12-3-2017: (...)».
Το κείμενο που ακολουθεί στην εφημερίδα αν και υποστηρίζεται πως προέρχεται από τα επίσημα πρακτικά, έχει υποστεί αλλοίωση.
Αναλυτικά έχουν αφαιρεθεί τα ονόματα των μελών της αποψιλωμένης «Κίνησης» που κατέθεσαν τις προτάσεις στη ΓΣ (12/3/2017) Προφανώς τα ονόματα αποκρύβονται για να... φορέσουν τη “λεοντή” του... συλλογικού!!!
Επίσης έχουν αλλάξει την επιμέρους αρίθμηση από 1, 2 στα επίσημα πρακτικά σε α, β στην 3η και την 4η πρόταση και επιπλέον στην 4η πρόταση έχουν εξαφανίσει ότι προέρχεται από την «Κίνηση» αν και αναγράφεται ρητά στα επίσημα πρακτικά (τις σελίδες 42-43 μπορείτε να τις ανακτήσετε εδώ)

Οι τέσσερις (04) προτάσεις παραπέμφθηκαν να συζητηθούν στο: Θέμα 9ο «Προτάσεις μελών» της ημερήσιας διάταξης της ΓΣ (12/3/2017). Δηλαδή εκεί ακριβώς που περιλαμβάνονται στα πρακτικά (βιβλίο πρακτικών ΓΣ (12/3/2017) σελ. 42-43). Και όταν έφθασε η ώρα για να ψηφιστούν οι προτάσεις επειδή δεν ήταν παρόντες όσοι τις κατέθεσαν το Προεδρείο της ΓΣ δεν τις έθεσε καν σε ψηφοφορία μια και έλειπαν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για να τις υποστηρίξουν[6].

Η μόνη πρόταση που υποστηρίχτηκε από το συντάκτη της (το όνομά του αναγράφεται στα επίσημα πρακτικά αλλά έχει εξαφανιστεί(!!!) από το κείμενο «Αποφάσεις της ΓΣ που αγνοούνται από το ΔΣ» (σελ. 2) της εφημερίδας) -μέλος της «Κίνησης» Βαγγέλη Δριβαλιάρη[7] είναι και η μοναδική πρόταση που ψηφίστηκε, όπως αναγράφεται και στα πρακτικά.

Πραγματικά στα Πρακτικά της ΓΣ αναφέρει επιλέξει (βιβλίο πρακτικών ΓΣ (12/3/2017) σελ. 43)
«Έγινε ομόφωνα δεκτή (1 λευκή ψήφος) η πρόταση του συναδέλφου Δριβαλιάρη η μεγίστη οφειλή ενός μέλους να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ»

Την αναφορά αυτή παρασιωπά(!!!) το ανυπόγραφο κείμενο με τίτλο: «Αποφάσεις της ΓΣ που αγνοούνται από το ΔΣ» (σελ. 2 της εφημερίδας που μοιράστηκε στο 34ο συνέδριο)
Επίσης αποσιωπά(!!!) πως με βάση την απόφαση του ΔΣ στις 16/6/17[8] η ρύθμιση «των 50  ευρώ το πολύ» ήδη εφαρμόζεται μέχρι και την επόμενη ΓΣ!!!


3ο και ενώ γνωρίζουν, ανάμεσά τους και τα μέλη της «Συντακτικής Επιτροπής» της εφημερίδας, ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν στη ΓΣ στις 12/3/2017 ΔΕΝ ψηφίστηκαν εν συνόλω παρά μόνο η μια, που υπέβαλε ο συνάδελφος Δριβαλιάρης, ξεπερνούν τα εσκαμμένα και στις 8/11/17 στην ιστοσελίδα της αποψιλωμένης «Κίνησης» ενημερώνουν(!!!), τους ενδιαφερόμενους, δημαγωγικά γνωρίζοντας ότι τους παραπληροφορούν.

Αναφέρομαι στην ανακοίνωση με τίτλο: «Συνέδριο χαμένων ευκαιριών»[9].
Ειδικότερα στην ενότητα “Χαμένη ευκαιρία 3: Παραρτήματα” όπου διαβάζει κανείς ότι:
"Μάλιστα προσπάθησαν να διαψεύσουν ότι στη ΓΣ είχε παρθεί απόφαση για τη δημιουργία επιτροπών για το καταστατικό και τα οικονομικά αποτελούμενη από μέλη του ΔΣ και εκπροσώπους όλων των παρατάξεων, αλλά τα επίσημα πρακτικά ευτυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν[10].

Οπότε κατάντησε εξοργιστικό να παραπληροφορούν δημαγωγικά από τη μια και από την  άλλη απειλητικάνα μας δηλώνουν πως ευτυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν τα επίσημα πρακτικά!!!

Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν τα επίσημα πρακτικά, που μου χορηγήθηκαν μετά από αίτηση[11], και επειδή δικαιούστε να γνωρίζετε τα επίσημα ντοκουμέντα και όχι ό,τι βολεύει τον καθένα (μπορείτε να τα ανακτήσετε εδώ)
Οπότε διαβάζοντάς τα θα διαπιστώσετε τα όρια της δημαγωγικής παραπληροφόρησης από γραπτά προπαγανδιστικά κείμενα της αποψιλωμένης «Κίνησης για την Αλλαγή»... Κρίμα...
Ας σταματήσουν, όμως, αμέσως... Άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά για να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις τους και να ακολουθήσουν θεμιτές πρακτικές.

Από την πλευρά μου μετά τη δημοσιοποίηση, στις 8/11/17, και του κειμένου «Συνέδριο χαμένων ευκαιριών» στην ιστοσελίδα της «Κίνησης» θεώρησα επείγον να καλέσω (με e mail (8/11/17 13.43 μμ) το 15μελές  ΔΣ (και την 3μελή Εξελεγκτική) να λάβει μέτρα γιατί η πρακτική της δημαγωγικής παραπληροφόρησης πρέπει να σταματήσει εν τη γενέσει της και πριν, εκμεταλλευόμενη τη σιωπή και την αδιαφορία μας, καταστήσει τη δημαγωγική παραπληροφόρηση στο εξής χαρακτηριστικό στοιχείο της “αγωνιστικής” διεκδίκησης!!!
Ελπίζω μάλιστα πως το ζήτημα αυτό θα είναι θέμα της επικείμενης ημερήσιας διάταξης.

Θα περιμένουμε, λοιπόν, την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, κατά τα φαινόμενα, στις 24/11/17 για να σας ενημερώσω αν, τα μέλη της ΕΜΕ, θα είμαστε μόνοι μας στον αγώνα κατά της δημαγωγικής παραπληροφόρησης ή αν θα δοθεί απάντηση και από το ΔΣ ως καθ ύλην αρμόδιο...

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
Αθήνα 12/11/2017


Υστερόγραφο: Στο επόμενο κείμενο αυτής της σειράς θα μας απασχολήσει το ρεύμα παραιτήσεων που καταγράφηκε -λίγο πριν λίγο μετά το 34ο συνέδριο- παραιτήσεις χωρίς αντικείμενο πλέον και παραιτήσεις «ναι μεν, αλλά παραμένουμε»...
Εν αναμονή να αναρτηθεί, σύντομα...




[1] Τα προς συζήτηση θέματα ήταν: «1. Ανακοίνωση για το 35ο Συνέδριο, πρόταση για το 36ο / 2. 100 χρόνια ΕΜΕ / 3. Πώληση περιοδικών στις βραβεύσεις / 4. Συμμετοχή με άρθρα στα περιοδικά της ΕΜΕ / 5. Συνδρομές με τη νέα ρύθμιση / 6. Προτάσεις»
[2] Για τη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ (7μελής) ΕΠΙΤΡΟΠΗ έτσι όπως αυτή “ορίστηκε” στην πρότασή μας (των Α. Χ. Χρονοπούλου και Δ. Βαρόπουλου, αρ. πρωτ. 172/27-4-2017,  η οποία κατατέθηκε  για συζήτηση στο ΔΣ 12/5/2017) διασφαλίζοντας την πρακτική εφαρμογή των όσων θεωρητικά έχουμε περιγράψει σε αυτήν. Βλ.  αναλυτικά τα γεγονότα στο κείμενό μας
«“Νέα” γενιά συνεργαζόμενων στο ΔΣ: Κίνητρα τυράκι δίνουν στο ΔΣ…» της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου (ειδικότερα στην ενότητα: Μια πρόταση συντονισμού, μελών της ΕΜΕ, για το «2018 έτος μαθηματικών», μια απόφαση του ΔΣ που προκάλεσε ανατροπή του πλαισίου της πρότασης ΚΑΙ μια επιβεβλημένη παραίτηση (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” στις 18/6/17 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html ]
Η αναφορά αυτή κατατέθηκε (και συμπεριλαμβάνεται) ως παρέμβασή – παραίτησή  μου στα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ 16/6/2017.
[3] Όλες οι αναφορές και οι εντός εισαγωγικών με πλάγια αποδίδονται από μνήμης και με επιτόπου σημειώσεις που κράτησα σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης Παραρτημάτων 4/11/2017.
[4] Σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1: «Ο Ταμίας (...) Υποβάλλει προς το Δ.Σ. σύντομη έκθεση για την κατάσταση του Ταμείου της Ε.Μ.Ε. κάθε τρίμηνο ή και όταν ζητηθεί τούτο από το Δ.Σ.»

[5] Βλ. αναλυτικά στο κείμενό μας: “34ο συνέδριο της ΕΜΕ, ένας αρχικός απολογισμός: ερωτήματα επί της διαδικασίας. Κριτική προσέγγιση” (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” 29/9/2017 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/09/34.html

[6] Βιωματική αναφορά λόγω της παρουσίας μου σε όλη τη διάρκεια της ΓΣ από την έναρξη μέχρι και τη λήξη της.
[7] Βιωματική αναφορά λόγω της παρουσίας μου σε όλη τη διάρκεια της ΓΣ από την έναρξη μέχρι και τη λήξη της.
[8] Βλ. Αποφάσεις ΔΣ στις 16/6/2017: «Θέμα: Υλοποίηση αποφάσεων Γενικής Συνέλευσης. Οφειλές μελών. Το Δ. Σ. της ΕΜΕ αποφάσισε την υλοποίηση της απόφασης της Γ.Σ σχετικά με τις οφειλόμενες συνδρομές των μελών: «Ταμειακώς εντάξει θεωρούνται τα μέλη που έχουν πληρώσει τις συνδρομές των δυο προηγούμενων ετών, και 1€ για κάθε προηγούμενο έτος σε βάθος 10ετίας. Δηλαδή η μέγιστη οφειλή ενός μέλους να μην ξεπερνά τα 50€» Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από τη δημοσίευση της παρούσης και μέχρι και την επόμενη τακτική Γ.Σ.» http://www.hms.gr/?q=node/1243
[11] Αίτηση (Α. Χ. Χρονοπούλου) με αρ. πρωτ. 245/22-9-2017 και «Θέμα: πρόσβαση στα αρχεία της ΕΜΕ για τον εντοπισμό, καταγραφή και μελέτη του ερευνητικού υλικού που θα προκύψει από τις ΓΣ (τακτικές και έκτακτες) που πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 1988-2017 στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της πραγματοποίησης ιστορικής έρευνας για τη συγγραφή βιβλίου με στόχο να αποδοθεί η ιστορία του επιστημονικού μας σωματείου της ΕΜΕ, που ιδρύθηκε το 1918, με αξιοπιστία και ιστορική επάρκεια, με την ευκαιρία του 2018 –έτος μαθηματικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.