ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΓΣ της ΕΜΕ (12/3/2017): Η περίπτωση της «Μαθηματικής Άνοιξης». Έβαλε την κομματικοποίηση από το “παράθυρο”... (2ο)

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου

Στο υστερόγραφο μας πρόλαβε, όπως σημειώσαμε στο κείμενό μας με τίτλο: ΓΣ της ΕΜΕ (12/3/2017): Η περίπτωση της «Μαθηματικής Άνοιξης»: Άρχισε να ρυθμίζει καταστάσεις κάτω από το τραπέζι... (1ο), που δημοσιεύθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια”[1]

το ανυπόγραφο δημοσίευμα στο Βήμα (ηλεκτρονική έκδοση): «Εκλογές της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας».[2]
Η πρακτική που συχνά ακολουθείται στον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό)[3] είναι να δημοσιεύεται το Δελτίο Τύπου το οποίο γράφει και προωθεί η παράταξη που αφορά το δημοσίευμα.
Σε περιπτώσεις που έχει παρέμβει δημοσιογράφος τότε συνήθως υπογράφει το δημοσίευμα.

Μία απόδειξη πως πρόκειται για δημοσίευση Δελτίου Τύπου της “Μαθηματικής Άνοιξης”  (πλήρες ή τμήμα του;) είναι το γεγονός ότι σε παρέμβαση στο face book  της “Μαθηματικής Άνοιξης” ο  Mike Perakis (14/3/17 3.39 μμ) επισημαίνει “Παράρτημα Λασιθίου, οχι Σητείας ...” και η απάντηση (14/3/17 15.39 μμ) ακολουθεί και αναλαμβάνει την ευθύνη “Μιχάλη: Ωχ! Συγνώμη. Δικό μου το σφάλμα”. (Στέλιος Νεγρεπόντης) αποδεικνύοντας πως δημοσιεύθηκε το Δελτίο Τύπου…

Βέβαια υπάρχουν και άλλες δευτερεύουσες ενδείξεις προς τούτο:

1ο: Αναγράφεται στο δημοσίευμα –Δελτίο Τύπου του“Βήματος” «Το ενδιαφέρον στις παρούσες εκλογές συγκεντρώνει ο νέος Συνδυασμός Μαθηματική Άνοιξη» Ούτε λόγος βέβαια από που τεκμαίρεται αυτό;

Η έλλειψη τεκμηρίωσης, όμως, ενισχύει την εκτίμηση πως πρόκειται για Δελτίο Τύπου.
Επομένως πρόκειται για αυτοπροσδιορισμό, και εφόσον δεν δηλώνεται αυτό στο δημοσίευμα, μεταπηδά στο φάσμα της παραπλανητικής αναφοράς και της προπαγάνδας.
Και στην τελική με παλαιά “υλικά” νέος συνδυασμός δεν χτίζεται…


2ο: Ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού της “Μαθηματικής Άνοιξης” ιεραρχημένα(!!!) από πάνω προς τα κάτω και με αξιολογική(!!!) σειρά (όχι αλφαβητικά): προηγούνταισημαντικοί πανεπιστημιακοί” και ακολουθούν “Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης” διαβαθμισμένοι σε διδάκτορες και μη.
Η ιεραρχημένη και αξιολογική διάταξη των υποψηφίων του συνδυασμού της “Μαθηματικής Άνοιξης”ενισχύει την εκτίμηση πως πρόκειται για Δελτίο Τύπου.

3ο: Στο δημοσίευμα –Δελτίο Τύπου του “Βήματος” εκτίθεται η «Μαθηματική Άνοιξη» για εμφυλιοπολεμική πρακτική με την αναφορά: «Δύο άλλες παρατάξεις, η Κίνηση για την Αλλαγή και η Πανεπιστημονική Κίνηση κινούνται στο χώρο της Αριστεράς».

Έχουμε και λέμε, λοιπόν.
1) Οι παρατάξεις δεν είναι 2 αλλά 3 ακόμη…
2) Τα ονόματα των δύο παρατάξεων (από τις 4) γράφονται λανθασμένα!!!
3) Από την αναφορά πως “κινούνται στο χώρο της Αριστεράς” τεκμαίρεται πρόθεση να... κινητοποιήσουν τα αντικομουνιστικά αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος της ΕΜΕ και επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο για τις εκλογές, με ευθύνη της “Μαθηματικής Άνοιξης”, τη χειρότερη  “πολιτική” εκδοχή… αυτή των αλήστου μνήμης “πιστοποιητικών  κοινωνικών φρονημάτων”!!! ΚΑΙ
4) Στην ελληνική γλώσσα όταν λέμε “Δύο άλλες παρατάξεις, (…) κινούνται στο χώρο της Αριστεράς” σημαίνει ότι όποια παράταξη το λέει δεν κινείται / δεν ανήκει στο χώρο της Αριστεράς… Δικαίωμά της θα μου πείτε…

Δικαίωμά της να μην ανήκει στο χώρο της Αριστεράς, να το δεχτώ ΑΛΛΑ δεν είναι δικαίωμά της να επαναφέρει τα “πιστοποιητικά  κοινωνικών φρονημάτων”!!!
Είναι όμως, υποχρέωσή μας να διερωτηθούμε: καλά, στο χώρο της Αριστεράς δεν ανήκουν.
Το χώρο του ΠΑΣΟΚ τον έχει “καπαρώσει” εδώ και 30 χρόνια μια παράταξη. Που απομένει να ανήκει η “Μαθηματική Άνοιξη” σύμφωνα με τη δική της διάκριση;
Στο κοινοβουλευτικό τόξο απομένουν η ΝΔ και η άκρα Δεξιά, διαλέγεται και παίρνεται.


Και επειδή μας πρόλαβαν πάλι στο υστερόγραφο τα δύο, για την ώρα, σχόλια που ακολούθησαν το ανυπόγραφο δημοσίευμα στο Βήμα (ηλεκτρονική έκδοση): «Εκλογές της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας»[4] καθώς και η “απάντηση” (του κ. Στέλιου Νεγρεπόντη) “ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Η ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ;” στο face book  της “Μαθηματικής Άνοιξης” (15/3/2017 1.30 μμ) για την ώρα θα αρκεστούμε να αναφέρουμε ότι:

Όταν έχουν “αρχίσει τα όργανα” συγκρίσεις του τύπου “αυτά δεν συμβαίνουν στην American Mathematical Society” είναι “κακή” πρακτική. Με δυο λόγια το να στερούμε το δικαίωμα της γνώμης στους άλλους διακατεχόμενοι από ξενομανία είναι αμετροέπεια και αλαζονεία.
Όσο για το πόσο μεγάλη χώρα της ελευθερίας είναι η Αμερική;
Καλό είναι να ρωτήσουμε τους Μεξικανούς, τους Σύριους τους Λιβύους και πολλούς άλλους λαούς.
Όσο για το πώς λειτουργεί η American Mathematical Society δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε με αφορισμούς και απαξιωτικές κρίσεις για τα καθ’ υμάς.


Εύχομαι και ελπίζω, λοιπόν, πως τα μέλη της ΕΜΕ θα ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης. Για μένα η ενδεδειγμένη και προς το συμφέρον της ΕΜΕ στάση είναι: όσοι έχετε πειστεί ψηφίστε ότι νομίζετε ΌΣΟΙ έχετε έστω και μια μικρή αμφιβολία ψηφίστε λευκό, και να είστε έτοιμοι, την επόμενη μέρα, για έλεγχο των έργων της διοίκησης που θα εκλεγεί γιατί δεν είναι δικαίωμά σας αλλά υποχρέωσή σας να ελέγχεται τις κάθε λογής εξουσίες.
Καλή ψήφο

Αθήνα (μετά τη ΓΣ) 15/3/2017 (11.15 μμ)
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου





[1] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/03/1232017-1.html δημοσιεύθηκε (15/3/2017, 11.14 πμ) στο blog “Μαθηματικά Τετράδια”
[2] http://www.tovima.gr/society/article/?aid=867486 αναρτήθηκε 14/3/2017 (13.56 μμ)
[3] Η ανάλυση του δημοσιεύματος την οποία παραθέτω στη συνέχεια ως γνώστης του αντικειμένου στηρίζεται σε βιβλιογραφία που ερανίστηκε ως κάτοχος Mεταπτυχιακού τίτλου του Mεταπτυχιακού Tμήματος Eπικοινωνίας και Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης (κατεύθυνση: Πολιτική Eπικοινωνία και Nέες Tεχνολογίες (ΠΕΝΤ)) του ΕΚΠΑ και από τη θητεία μου ως εκδότρια και υπεύθυνη ύλης του επιστημονικού περιοδικού “Σύγχρονη Εκπαίδευση” (1980-2012)
[4] http://www.tovima.gr/society/article/?aid=867486 αναρτήθηκε 14/3/2017 (13.56 μμ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.