ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ είτε αρέσει είτε δεν αρέσει κατέληξε μια μονοπαραταξιακή γιορτή...


Το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ είτε αρέσει είτε δεν αρέσει κατέληξε μια μονοπαραταξιακή γιορτή...
Μια κριτική προσέγγιση που αποδεικνύει πως η αδιαφάνεια είναι εξαιρετικά διαφανής...  (Μέρος 1ο)
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου

Εισαγωγικά
Το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καρδίτσας στις 8-10/11/2013.
Αν και διήλθαν ήδη 10 μέρες τόσο η διοίκηση της ΕΜΕ όσο και οι πρόεδροι της ΟΕ και ΕΕ, που μονοπωλιακά υπέγραψαν όλες τις ανακοινώσεις που αφορούσαν στο συνέδριο παραγκωνίζοντας την ΤΟΕ, δεν έκριναν χρήσιμο να ενημερώσουν τα μέλη της ΕΜΕ και συνολικά τη μαθηματική κοινότητα κάνοντας έναν (πρώτο) απολογισμό του συνεδρίου.
Όπως συνήθως, λοιπόν, δεν θα προηγηθούμε απλά, αλλά μάλλον θα είμαστε και οι μοναδικοί που θα μιλήσουμε για το διαταύτα.
Αρχικά 2-3 διαδικαστικές παρατηρήσεις.

1η παρατήρηση:
Οι σύνεδροι εξασφάλισαν καταλύματα στην πόλη της Καρδίτσας αλλά και σε περιοχές κοντά ή και μακρύτερα από αυτήν. Εκείνο που αξίζει μια απάντηση, όμως, είναι πόσα δωμάτια τελικά «έκλεισε» και πλήρωσε για φιλοξενία[1] η ΕΜΕ με ευθύνη της διοίκησης της ΕΜΕ και των προέδρων της ΟΕ και ΕΕ. Διερωτόμαστε, όμως, τα 60 δωμάτια του ξενοδοχείου, πληρώθηκαν όλα (τέτοιες γλίσχρες εποχές), και για 3(!) διανυκτερεύσεις, από την ΕΜΕ;
Μάλιστα, κατά την εκτίμησή μας, «επιδιώχθηκε» (να το πω;) να μείνουν στο συγκεκριμένο κατάλυμα, δηλαδή κάτω από την ίδια στέγη, μόνο οι αρεστοί;...  Αλλά ας είναι.

2η παρατήρηση:
Μια πολύ μεγάλη παράλειψη που δηλώνει, τουλάχιστον, αδιαφορία της διοίκησης της ΕΜΕ και των προέδρων της ΟΕ και ΕΕ απέναντι στο Παράρτημα Καρδίτσας, που ανέλαβε τη διοργάνωση του 30ου συνεδρίου, οφείλεται στις τάσεις αυτοπροβολής των δύο προέδρων (ΟΕ και ΕΕ) που δεν τους επέτρεψαν να αντιληφθούν ότι οι ανακοινώσεις που αφορούσαν στο συνέδριο, έπρεπε να υπογράφονται από τους Προέδρους και τα μέλη των ΟΕ και ΕΕ και ισότιμα και από την πρόεδρο της Διοικούσας του Παραρτήματος (και τα μέλη της ΤΟΕ)!!!

Η ισότιμη συμμετοχή του Παραρτήματος που αναλαμβάνει τη διοργάνωση με το κεντρικό της ΕΜΕ, πρέπει, κατά την άποψή μας, να αντανακλάται και στο επίπεδο των υπογραφών. Αλλιώς πάλι η «υδροκέφαλη» Αθήνα, δηλαδή το κεντρικό της ΕΜΕ, αποδεδειγμένα υποβαθμίζει τη συμμετοχή του Παραρτήματος.
Ειδικότερα για το 30ο συνέδριο με δεδηλωμένη της «φυσική» απέχθεια της ΔΠΜ[2] για τις συναδέλφισσες μαθηματικούς -μέλη της ΕΜΕ(;) έχουμε και μια προφανή εξήγηση για το ότι υποβαθμίστηκε σε επίπεδο υπογραφής το Παράρτημα Καρδίτσας.

3η παρατήρηση:
Το πρόγραμμα του 30ου συνεδρίου[3] στάλθηκε ενημερωτικά (31-10-13) δηλαδή αργά σε σχέση με το 29ο συνέδριο ενώ δεν παρουσιάστηκε στο κοινό[4]. Επέλεξαν να παρουσιαστεί στις 7-11-13 και μόνο στους εκπαιδευτικούς συντάκτες(!) δηλαδή την προηγούμενη μέρα της έναρξής του οπότε και αποτιμούμε την παρουσίαση ως διαφημιστική και μόνο για «προσωπική χρήση».

Επισημαίνουμε, λοιπόν, πως το 30ο συνέδριο, με ευθύνη της διοίκησης της ΕΜΕ και των προέδρων της ΟΕ και ΕΕ, θα αποτελέσει πρωτόφαντο δείγμα γραφής για την κλειστότητά του και τη μονοπαραταξιακή συγκρότηση των επιτροπών του και την εν γένει οργάνωσή του. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και από την πορεία του συνολικά (στην  οποία και έχουμε ήδη αναφερθεί[5]) και από την πλαισίωση της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής και μετά την ανακοίνωση του προγράμματος και από τη σύνθεση(!) των προεδρείων.


30ο συνέδριο της ΕΜΕ: «το συνέδριο των αποκλεισμών»
Και για να εξηγούμαστε. Στην έναρξη του 30ου συνεδρίου (8-11-13) έγιναν σαφείς αναφορές «σε συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς [sic]»!
Καλό το «παραμύθι» αλλά δεν έχει «δράκο»...
Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι, να διευκρινίσουμε, ότι το 30ο συνέδριο, με βάση και τη συγκυρία, κατά την άποψή μας, διεκδικεί να του απονεμηθεί ο τίτλος του «1ου συνεδρίου των αποκλεισμών». Επειδή:
1) είναι γνωστή η βίαιη αποπομπή του Γιάννη Κερασαρίδη από την προγραμματισμένη (στις 29-4-13) συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΜΕ[6].
2) Το μονοπαραταξιακό (εκλεγμένο) 15μελές ΔΣ της ΕΜΕ, όπως είναι γνωστό, επέμεινε ομοθυμαδόν στην αποπομπή του και επιβεβαιωτικά αποφάσισε στη συνεδρίαση τις 31/05/2013 ότι: “2.Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε. αποφάσισε ότι μη μέλη του Δ.Σ. μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., 
μόνο(!!!) εφόσον έχουν λάβει έγγραφη πρόσκληση από το Δ.Σ.”[7]
Δηλαδή προχώρησε σε «πρακτικά» μέτρα αποκλεισμού απαγορεύοντας στο εξής την αυτόβουλη παρακολούθηση των συνεδριάσεων του ΔΣ από όποιο μέλος της ΕΜΕ το επιθυμεί και την επιτρέπει μετά από επιλογή και με έγγραφη πρόσκληση!!!
Τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ανήκουν σε άλλες εποχές αλλά η διοίκηση της ΕΜΕ κάνει ότι μπορεί να μας τις θυμίζει...
Αλήθεια με την ευκαιρία, ρωτάμε ευθέως: ποια μέλη της ΕΜΕ και για ποιο λόγο προσκλήθηκαν εγγράφως να παρακολουθήσουν (και ποια) συνεδρίαση του ΔΣ;
Μπορούν να απαντήσουν τα μέλη του μονοπαραταξιακού ΔΣ της ΕΜΕ σε αυτή την απλή ερώτηση;

Όσο αφορά τη σύνθεση των προεδρείων οι δύο  πρόεδροι (ΟΕ και ΕΕ) εκμεταλλευόμενοι (και προφανώς το θεωρούν και επίτευγμα!) το γεγονός της αποχής για λόγους διαμαρτυρίας της μιας από τις δύο παρατάξεις (που έλαβε μέρος και στις πρόσφατες εκλογές), κατέληξαν σε μια, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, «λύση» αυτή των «ισοδύναμων»...
Έτσι αρχικά στο 30ο συνέδριο παρατηρήθηκε ότι, για πρώτη φορά, τόσο η Οργανωτική όσο και η Επιστημονική Επιτροπή συγκροτήθηκαν από μονοπαραταξιακές συμμετοχές! Αλλά και στη συνέχεια, η σύνθεση των προεδρείων συνιστά εύρημα νεοφιλελεύθερης λογικής, αυτής των «ισοδύναμων»... Δηλαδή εξαφάνισαν μέλη με εμπειρία αλλά και τους λόγους διαμαρτυρίας μιας παράταξης και «ισοδύναμα» τα αντικατέστησαν με ομοφωνούντες (ή, στην καλύτερη περίπτωση, «αδιάφορους» περί τα κοινά) συναδέλφους. Επομένως υπήρξαν αποκλεισμοί όχι μόνο στην πράξη αλλά κυρίως επειδή δεν ανακοινώθηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία ορίστηκαν τα προεδρεία.

Σπεύδουμε, μάλιστα, να διασαφηνίσουμε, σε όσους δεν συνηθίζουν να σκέπτονται αυτοβούλως, αλλά αναζητούν μια άκρη να πιαστούν..., ότι αμφισβητούμε όχι το αποτέλεσμα αλλά την αδιαφανή μεθόδευση που ακολουθήθηκε. Με δυο λόγια όπως και όπου ανακοινώθηκε η σύνθεση των προεδρείων όφειλαν να ανακοινώνουν ταυτόχρονα και τους λόγους αποχής, της μιας από τις δύο παρατάξεις που έλαβε μέρος και στις εκλογές του 2013, αντί να παριστάνουν πως δεν «βλέπουν» τα πραγματικά περιστατικά αλλά τη «λεοντή», δηλαδή το πρόσχημα με το οποίο κάθε φορά εφοδιάζει τους ομοφωνούντες η μονοπαραταξιακή (πλην εκλεγμένη) διοίκηση της ΕΜΕ.
Με μια τέτοια υποσημείωση την οποία θα ανακοίνωναν με κάθε ευκαιρία, θα είχαν τα εξής αποτελέσματα: 1) Θα είχαν υπηρετήσει τη διαφάνεια 2) Δεν θα είχαν λόγο να δικαιολογηθούν αναφερόμενοι «σε συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς» γιατί θα είχαν ευθαρσώς δημόσια παραδεχθεί ότι προχώρησαν σε αποκλεισμούς και ας μας κρίνει όλους η ιστορία.

Καλή προσπάθεια, λοιπόν, είναι να λένε «εορταστικά» ότι το «30ο συνέδριο ήταν ένα συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς» αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει συνάδελφοι και αναδεικνύει τη λογική των αποκλεισμών που εφάρμοσε η κεντρική διοίκηση της ΕΜΕ.

Έτσι, για να συνοψίσουμε, για την ώρα, και για την πληρότητα της πληροφόρησής σας συμπληρώνουμε ότι το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά, κατέληξε σε υπόθεση των δύο (ανδρών) προέδρων (ΟΕ και ΕΕ) με αποκλειστική ευθύνη του νεοεκλεγμένου μονοπαραταξιακού 15μελούς ΔΣ της ΕΜΕ.
Συνακόλουθα για πρώτη φορά τόσο η Οργανωτική όσο και η Επιστημονική Επιτροπή και δυστυχώς και τα προεδρεία συγκροτήθηκαν από μονοπαραταξιακές συμμετοχές! Δηλαδή ακολουθήθηκε χωρίς αποκλίσεις το "μοντέλο" που πρωτοεφαρμόστηκε στις εκλογές του 2013 με αποτέλεσμα (μετά από εκλογές) το ΔΣ της ΕΜΕ να συγκροτείται από αμιγώς υποψηφίους (εκλεγμένους φυσικά) της "Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών".


Επιλογικά (προσωρινά)
Σε επόμενο κείμενό μας (μέρος 2ο), για ενημέρωση των απόντων από το 30ο συνέδριο και τη συνάντηση των Παραρτημάτων αλλά και για συγκριτικό στοιχείο προς χρήση των παρόντων στη συνάντηση, θα περιγράψουμε το πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση κατά τη συνάντηση των Παραρτημάτων. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε, ενδεικτικά και μόνο, σε κάποιες «στιγμές» για να αποδώσουμε το «κλίμα» γηπεδικής νοοτροπίας που διαμορφώθηκε με ευθύνη 3-4 (μόνο) μελών του ΔΣ και ενός Α΄ αντιπροέδρου (και Σχολικού Συμβούλου) της Διοικούσας όμορου (παραθαλάσσιου) Παραρτήματος. Οψόμεθα...
20-11-2013Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης 

«29ο συνέδριο της ΕΜΕ (τρίτη συμβολή): Μήπως είναι καιρός όλοι μαζί να αναστρέψουμε την κατάσταση;...


Ειδικότερα την ενότητα: 29ο συνέδριο της ΕΜΕ: μια πρόταση για την αλλαγή των συνεδρίων της ΕΜΕ με αναβάθμιση και του ρόλου των Παραρτημάτων

Σημείωση του Blog «Μαθηματικά Τετράδια»

Προτείνουμε να δείτε επίσης την ανάρτηση (31-8-2013) με τίτλο: 
Συμβολή στη διαφανή λειτουργία της ΕΜΕ: Η αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)και την ανάρτηση (29-8-2013) με τίτλο: 
Γεύση από την αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)
http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/08/3-3-2013-10-3-2013.html

[1] Και επειδή είναι γνωστό ότι στα συνέδρια αναλογούν και δωμάτια σε όλα τα ξενοδοχεία, τα οποία διατίθενται για φιλοξενία, θα συνέβαλε στη διαφάνεια το να ανακοινωθούν πόσοι (αριθμητικά) και ποιοι (ονομαστικά) φιλοξενήθηκαν με ευθύνη της διοίκησης της ΕΜΕ και των προέδρων ΟΕ και ΕΕ.
[2] Υπενθυμίζουμε, την παρατήρησή μας ότι δεν υπήρξε ούτε μια υποψηφία στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών -ΔΠΜ(!!!) στις πρόσφατες εκλογές του 2013...
Βλ. στο Χρονοπούλου Αγγελική, «Η ξύλινη γλώσσα της κατασκευασμένης πραγματικότητας στο πρόγραμμα της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών ή πόσο απέχουν οι πράξεις από τις διακηρύξεις...» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/02/blog-post_24.html (24-2-13) «Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ψηφοδέλτιό σας δεν συμπεριλάβατε καμιά συναδέλφισσα μαθηματικό. Για το γεγονός αυτό προκρίνονται δύο εξηγήσεις: είτε  καμιά συναδέλφισσα δεν αποδείχτηκε άξια(!) με βάση τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων σας είτε οι συναδέλφισσες μαθηματικοί έχουν υψηλή “αισθητική” και δεν συνάδουν με τις επιλογές της παράταξής σας.
Έτσι, καταλήξατε να απευθύνεστε στις συναδέλφισσες μαθηματικούς μόνο ως ψηφοφόρους σας, και κάποιος θα μπορούσε να προτρέξει και να σας αποδώσει μέχρι και ρατσιστική αντίληψη, αλλά δεν είναι του παρόντος…».
[3] Δείτε μια αρχική επεξεργασία για το πρόγραμμα του 30ου συνεδρίου ανά εισηγητή αλφαβητικά  http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/11/30-16.html και ανακτήστε το https://www.dropbox.com/s/gk8c25au4b22brq/30ο%20συνέδριο%20Πρόγραμα%20αλφαβητικά_2013%20AGG.xls?n=71934818
[4] Αντίθετα στο 29ο συνέδριο το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο κοινό, με εκδήλωση στον «IANO», στις 15-10-12, «το Διεθνές Ερευνητικό Συνέδριο από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία που θα γίνει στην Καλαμάτα από 9 - 10- 11 Νοεμβρίου 2012με θέμα: "Μαθηματικά - Θεωρία -πράξη και προεκτάσεις"». Για το Συνέδριο μίλησαν 4 καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών.
[5] Βλ. σχετικά κείμενα  http://mathematicatetradia.blogspot.gr/
[6]  Βλ. αναλυτικά στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” το κείμενο του Γιάννη Κερασαρίδη (3-5-2013) «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ. 3η συνεδρίαση ΔΣ της ΕΜΕ 29-4-13» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/05/01.html
[7]  Βλ. την απόφαση του ΔΣ 31-5-2013  http://www.hms.gr/node/722

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.