ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Συμβολή στη διαφανή λειτουργία της ΕΜΕ: Η αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)


Αγγελική Χ. Χρονοπούλου*

«[…] Και η ευθύνη, για την οποία μίλησα, εκφράζεται με την ανευθυνότητα της παροιμιώδους φράσης: ''εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;''.
Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στον χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι.»
(απόσπασμα από συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη)


Α. Τι προηγήθηκε της αγωγής κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)

1η περίοδος, 2011-2013 (μέχρι τη λήξη της θητείας του ΔΣ που προήλθε από τις εκλογές της 20-3-2011):

Με συμβατική αρχή τις εκλογές της ΕΜΕ του 2011 αναφέρουμε το 1ο κείμενο κριτικής που αναρτήσαμε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» (15-10-2011), όπου αναδείξαμε τα πραγματικά αδιαφανή στοιχεία στη λειτουργία της ΕΜΕ με αφορμή «έναν αρχικό απολογισμό των 6 συνεδριάσεων του Δ.Σ.»[1] συνεδριάσεις όπου για πρώτη φορά συμμετείχαν στο ΔΣ και 2 εκλεγμένα μέλη από την «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ», οι Γιάννης Κερασαρίδης και Αλέξης Παπαϊωάννου.
Στη συνέχεια ενδεικτικά επανήλθαμε -το Νοέμβρη του 2011 ενόψει του 28ου συνεδρίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ)- προσεγγίζοντας το φλέγον ζήτημα της συρρίκνωσης της ΕΜΕ και επισημάναμε ότι αν και εξακολουθεί να δηλώνει τουλάχιστον στους χορηγούς πως «Σήμερα έχει περισσότερα από 15.000 μέλη»[2] στην πραγματικότητα έχει κατορθώσει να περιορίσει τα ενεργά μέλη στα 963(!!!) όσοι δηλαδή ψήφισαν στις εκλογές για το ΔΣ της ΕΜΕ, το Μάρτη του 2011...
Επισημαίναμε μάλιστα ότι:
Η φθίνουσα αυτή πορεία της ΕΜΕ, που την αποδυναμώνει από κάθε εν δυνάμει ενεργό μέλος της εξελίσσεται σε βάθος χρόνου και υλοποιείται με «συνέπεια» και ευθύνη των εκάστοτε ΔΣ και με... εργαλείο την «αθροιστική αύξηση των χρεών»![3]
Τονίζαμε επίσης ότι: Η πορεία της ΕΜΕ στο εξής είναι θνησιγενής αλλά τα σημάδια αντί να κινητοποιήσουν τα μέλη του (εκάστοτε) ΔΣ αντίθετα ερμηνεύονταν ως δείκτες «επιτυχημένης» στρατηγικής αφού περιόριζε, όλο και περισσότερο, την ενεργή δεξαμενή των μελών της ΕΜΕ, δηλαδή τα μέλη που ψήφιζαν στις εκλογές... Μισό βήμα, λοιπόν, πριν το γκρεμό η ΕΜΕ, το 2011, έσπασε... ρεκόρ(!) συσπειρώντας 963 ψηφίσαντες[4] σε 15.000, και παραπάνω, μέλη!!!!
Στο κείμενο αυτό αναδείξαμε τη μεθόδευση που ακολουθείται από την ΕΜΕ για την καταστροφή εκλογικού υλικού ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου κ.ά.π. Εδώ θα επισημαίνουμε πως αυτή η συστηματική καταστροφή στοιχείων των επιστολικών ψήφων στο εκλογικό υλικό (φάκελοι αποστολής, φάκελοι ψηφοφορίας, δελτία συμμετοχής και ψηφοδέλτια), σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι, ανάμεσα σε άλλα, η μήτρα που εξασφαλίζει, σε κάθε εκλογή, τη «νίκη» του μονοπαραταξιακού ΔΣ.

Επανήλθαμε στη ΓΣ της ΕΜΕ (12-3-2012) και ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους αλλά και τη μαθηματική κοινότητα (με το κείμενό μας “Αναφορές σε μια παγκόσμια πρώτη ενός απολογισμού, του 2011, που κάτι παρασιώπησε, κάτι αποσιώπησε, κάτι παρέλειψε, κάτι διαστρέβλωσε…”) ανάμεσα σε άλλα και για το ζήτημα που ανέκυψε στις εκλογές της ΕΜΕ του 2011 όταν αποδείχτηκε (μετά από παρέμβαση μας στη Γ.Σ. της 13-3-2011 που αν και κατατέθηκε γραπτά δεν συμπεριλήφθηκε στα πρακτικά!!!) ότι με βάση οικονομικά στοιχεία που προφορικά ανακοίνωσε ο τότε Γ.Γ. η πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ είχε στην κατοχή της (προεκλογικά) τον κατάλογο των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών της ΕΜΕ και τον χρησιμοποίησε για να ταχυδρομήσει προεκλογικό υλικό (και με σταυρωμένο ψηφοδέλτιο) της παράταξης (με διεύθυνση αποστολέα κτίριο όπου στεγάζονται τμήματα ΑΕΙ).[5]

Η συνέχεια υπήρξε... παραγωγική. Οι αφορμές πολλές μια και η αδιαφάνεια στη λειτουργία της ΕΜΕ, όπως όλοι γνωρίζετε, συνιστά επιδιωκόμενο στόχο των εκλεγμένων μονοπαραταξιακών ΔΣ εδώ και 30(!) χρόνια.
Μάλιστα την «ευθύνη» αυτής της 30ετούς λειτουργίας της ΕΜΕ «αναλαμβάνει» ο τωρινός εκλεγμένος πρόεδρος της ΕΜΕ, με τις αναφορές που έχει αναρτήσει στο βιογραφικό του που φιλοξενείται στο ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ[6] (στην ενότητα: Δραστηριότητες στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.))[7] όπου διαγράφεται με ενάργεια πως η πορεία του για 30 συνεχή χρόνια στη διοίκηση της ΕΜΕ επιτεύχθηκε κατά παράβαση κάθε έννοιας καταστατικής νομιμότητας (Βλ. αναλυτικά τα στοιχεία στο πρόσφατο κείμενό μας: Γεύση από την αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013) http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/08/3-3-2013-10-3-2013.html 29-8-13).


2η περίοδος, 2013 (από την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 10-3-2013) μέχρι σήμερα

Και ενώ στη συνέχεια κατά το διάστημα 2011-2013 καταστήσαμε δημόσια σαφές πως δεν θα επιτρέψουμε καμιά επανάληψη ανάλογων φαινομένων με τις εκλογές της ΕΜΕ του 2011, το απερχόμενο ΔΣ κώφευσε προκλητικά και ακολούθησε και για τη διεξαγωγή της εκλογοαπολογιστικής ΓΣ της 3-3-2013 και για τη διεξαγωγή των εκλογών της 10ης Μαρτίου 2013, την ίδια δοκιμασμένη και «επιτυχημένη», επί μια 30ετία, πρακτική του...
Μάλιστα το μονοπαραταξιακό ΔΣ (και η Ε.Ε.) μετά τις εκλογές σύσσωμο αποφάσισε να λειτουργεί η ΕΜΕ με όρους ιδιωτικής επιχείρησης και τα μέλη της ΕΜΕ να αντιμετωπίζονται ως παρείες, πλην των ελαχίστων εκλεκτών...
Κορυφαία στιγμή η αποπομπή του Γιάννη Κερασαρίδη από, το «σπίτι» του, τα γραφεία της ΕΜΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της 29-4-13.[8]
Τα γεγονότα αυτά σηματοδότησαν την πλήρη άρνηση σύσσωμου του ΔΣ για διαφανή λειτουργία αφού στη συνέχεια παρουσιάζεται να συνεδριάζει χωρίς να γνωρίζει κάνεις την ημερομηνία της συνεδρίασης. Το ότι ενημερώνει(;) η Γραμματεία τα μέλη του ΔΣ για την ημερήσια διάταξη, χωρίς αυτή να ανακοινώνεται  στον πίνακα ανακοινώσεων της ΕΜΕ και συνακόλουθα (λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης) στην ιστοσελίδα έγκαιρα, όπως ορίζει το καταστατικό, συνιστά παραβίαση του καταστατικού και θέτει εν αμφιβόλω αν πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις με τη φυσική παρουσία των μελών του ΔΣ όσο και το ποια μέλη του ΔΣ είναι παρόντα σε κάθε συνεδρίαση!!! Συμπληρωματικά η τακτική να ανακοινώνονται οι αποφάσεις των συνεδριάσεων δεν συνιστά και απόδειξη ότι πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις ούτε και επιτρέπει τον έλεγχο από τα μέλη ούτε και  αυτόματα συνιστά λογοδοσία του ΔΣ προς τα μέλη της ΕΜΕ.

Από την πλευρά μου υπέβαλα αίτημα ενημέρωσης από το ΔΣ και πρόσβασης στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ.  Το αίτημά μου δεν απαντήθηκε και το γεγονός αυτό συνιστά ευθεία καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μου στην ενημέρωση ως μέλος της ΕΜΕ.
Επιπλέον στο βαθμό που με αφορά όσα έγγραφα ζήτησα με αίτηση που υπέβαλα στη Γραμματεία δεν μου χορηγήθηκαν ούτε και απαντήθηκαν αρνητικά οι αιτήσεις μου. Το γεγονός αυτό συνιστά εκτός από δείκτη αδιαφανούς λειτουργίας της ΕΜΕ και δείγμα γραφής της αυταρχικής συμπεριφοράς της ΕΜΕ απέναντι στα μέλη της αλλά και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζει το καταστατικό.
Οφείλω να επισημάνω πως μου χορηγήθηκαν κάποια από τα έγγραφα που ζήτησα σε σχέση με την αγωγή που υποβάλαμε  τα οποία και έλαβα με δικηγορική συνδρομή και μόνο μετά από εντολή εισαγγελέα.
Τέτοια... έφεση στη διαφάνεια το ΔΣ της ΕΜΕ!

Στη συνέχεια μέσα στον Ιούνιο και Ιούλιο το ΔΣ της ΕΜΕ «πραγματοποίησε» δύο ακόμη συνεδριάσεις - φαντάσματα τις οποίες και «πληροφορούμαστε» από την ανακοίνωση των αποφάσεων τους!!! Ενδεικτικά στις αποφάσεις της 31-5-2013 αναφέρεται ότι: «6. Το Δ. Σ. ενέκρινε τις δαπάνες που πρότεινε ο Ταμίας του Δ.Σ. της ΕΜΕ.»[9]  Το ίδιο ακριβώς επαναλαμβάνεται και στην απόφαση της 28-6-2013[10] και όπως είναι αναμενόμενο και στη συνεδρίαση της 18-7-2013 αναφέρεται πως «Θέμα: Έγκριση Δαπανών.
Το Δ. Σ. ενέκρινε τις δαπάνες που πρότεινε ο Ταμίας του Δ.Σ. της ΕΜΕ.».
Τώρα στην εύλογη απορία σας, πόσα από τα μέλη της ΕΜΕ κατάλαβαν ποιες ακριβώς δαπάνες προτάθηκαν και σε ποιο ποσό ανέρχονται αυτές οι δαπάνες κ.ά.π. απάντηση δεν υπάρχει... Αλλά, βρε παιδί μου, μην τα θέλετε και όλα δικά σας!!!

Β. Η αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)

Για την... ιστορία σημειώνουμε πως στις 18-7-2013 (στις 12.25 το μεσημέρι) εντεταλμένος δικαστικός επιμελητής επέδωσε την από 4-7-2013 αγωγή μας[11] κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013) και επομένως ενημερώθηκε το ΔΣ της ΕΜΕ και επίσημα. Ακολούθησε η ανάρτηση στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» με τίτλο: Καλό καλοκαίρι ΚΑΙ ενημέρωση για την αγωγή που υποβλήθηκε για τις εκλογές της ΕΜΕ (10-3-2013)[12] από όπου ενημερώσαμε συνοπτικά τη μαθηματική κοινότητα για την αγωγή και την ταχεία δικάσιμο στις 17 Οκτωβρίου 2013 (ώρα 9 πμ κτίριο (της Ευελπίδων) 6, αίθουσα 7) που θα προηγηθεί της δίκης (που θα λάβει χώρα μέχρι τις επόμενες εκλογές της ΕΜΕ) όπου και θα προσκομιστούν τα στοιχεία.

Όπως επισημάναμε στην παραπάνω ανακοίνωση (οι Γιάννης Κερασαρίδης και Αγγελική Χρονοπούλου) αντιληφθήκαμε πως αυτούς τους δίσεκτους καιρούς που η επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι ολομέτωπη και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί τελούν υπό διωγμό ή/και αντιμετωπίζουν το φάσμα της διαθεσιμότητας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων  δεν έχουμε την πολυτέλεια να σωπαίνουμε και ότι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ΕΜΕ μετά τις εκλογές της 10-3-13 και διερμηνεύοντας και τα σημάδια συνεχούς υποβάθμισης της ΕΜΕ μέσα από την αδιαφάνεια στη λειτουργία της και από την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μελών της (μάλιστα ενδεικτικά σας προτείναμε -επειδή το καλοκαίρι υπάρχει διαθέσιμος χρόνος- να επισκεφθείτε το blog “Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/  για να θυμηθείτε τα όσα ζητήματα αναδείχθηκαν), καταλήξαμε, τώρα που η κυβέρνηση επιτίθεται σε όλο το φάσμα της δημόσιας εκπαίδευσης, να υποβάλλουμε αγωγή γιατί είναι η λύση ώστε να ανήκουν τα επιστημονικά Σωματεία σε όλα τα μέλη τους...
Με την απόφασή μας αυτή διατρανώνουμε ότι:
1ο δηλώνουμε πως παύουμε να ανεχόμαστε και τελικά δια της ανοχής να νομιμοποιούμε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές εντός και εκτός της ΕΜΕ
2ο δηλώνουμε πως παύουμε να ανεχόμαστε και τελικά δια της ανοχής να νομιμοποιούμε την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της ΕΜΕ και στην εκλογική διαδικασία
3ο δηλώνουμε πως παύουμε να ανεχόμαστε και τελικά δια της ανοχής να νομιμοποιούμε τη συστηματική καταπάτηση του καταστατικού και τη μεροληψία που αποδεδειγμένα υπήρξε σε βάρος μας αλλά και σε βάρος όλων των υποψηφίων της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» κατά την προεκλογική περίοδο και κατά την εκλογική διαδικασία
και ευελπιστούμε πως
4ο το νέο ΔΣ που θα ορίσει το δικαστήριο θα είναι μια τομή σε μια ανεπίτρεπτη για επιστημονικό Σωματείο κατάσταση που διήρκεσε 30 χρόνια και είναι καιρός να μπει ένα τέλος στα ΔΣ «καρμπόν»....
Βαθιά πεποίθησή μας είναι πως το κίνημα έχει μόνο να κερδίσει από αυτή την αγωγή και πως όλα τα μέλη της μαθηματικής κοινότητας δεν θα χαρίσουν, -ειδικά αυτή την περίοδο που η εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες, τελεί υπό διωγμό-  το επιστημονικό τους Σωματείο αλλά θα αγωνιστούν για να έχουν πλέον στο πλευρό τους το επιστημονικό Σωματείο που τους αξίζει...

Υστερόγραφο:

Δίνοντας άλλη μια ευκαιρία στο ΔΣ της ΕΜΕ να υπηρετήσει τη διαφάνεια και να ανακοινώσει την αγωγή που υποβάλαμε περιμέναμε μέχρι και σήμερα. Αντιληφθήκαμε, όμως, ότι είναι μάταιο να περιμένουμε άλλο και πως αφού έφθασε η στιγμή να δοθεί τέλος σε μια αυτοαναπαραγόμενη διοίκηση στην ΕΜΕ ενώ όσα αναφέρουμε στην αγωγή μας αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τις μεθοδεύσεις που αναπαρήγαγαν τις διοικήσεις για 30 χρόνια, μέσα από την εκλογική διαδικασία και την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, σήμερα χρειάζεται, για την ενημέρωση σας, να αναρτήσουμε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» το κείμενο της αγωγής ώστε η μαθηματική κοινότητα να γίνει κοινωνός όλων όσων έλαβαν χώρα κατά το διάστημα από 3-3-2013 μέχρι και την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών της 10ης Μαρτίου 2013.
(Δείτε το κείμενο της αγωγής στη συνέχεια -και στη διεύθυνση http://mathematicatetradia.blogspot.gr/ από τις 31-8-2013 ή στη διεύθυνση http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/08/3-3-2013-10-3-2013_31.html)


* Η Αγγελική Χ. Χρονοπούλου είναι μέλος της ΕΜΕ
(συνυπέγραψε την αγωγή
κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και
των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ την 10-3-2013)



[1] ΕΜΕ: ένας αρχικός απολογισμός των 6 συνεδριάσεων του Δ.Σ. Είναι διαφανής η λειτουργία της ΕΜΕ; http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2011/10/6_15.html 15-10-2011
[2] Βλ. http://www.hms.gr/node/486  στις «Ενδεικτικές χορηγίες για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ».
[3] Διαγραφή των χρεών των μελών της ΕΜΕ... Τώρα. Για να μπει τέρμα στην συρρίκνωση της ΕΜΕ, λόγω ενός χρέους που αυξάνεται από... μόνο του... http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2012/01/blog-post_22.html 22-1-2012
[4] Ενδεικτικά σημειώνουμε πως στο πρακτικό 20-3-2011 (σελ. 96) αναγράφεται πως «καταστράφηκαν ομόφωνα 183 ψηφοδέλτια» από την επιστολική ψήφο! Δηλαδή με αναγωγή στο σύνολο των 963 ψηφισάντων καταστράφηκε το 19%!! Καταστράφηκε, λοιπόν, το 1/5 της ενδυνάμει ψήφου συναδέλφων που ψήφισαν με επιστολική ψήφο.
Με δεδομένο ότι είχε έγκαιρα ενημερωθεί η Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών της 20-3-2011 (βλ. έγγραφο με αρ. πρωτ. 14641/17-3-11) για την υποχρέωση της να μην καταστραφούν φάκελοι/ψηφοδέλτια με βάση την (προφορική) γνωμοδότηση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, διερωτόμαστε με ποιο σκεπτικό ο πρόεδρος της επιτροπής αρχαιρεσιών πρότεινε και πέτυχε (με ομοφωνία(!) μάλιστα) να καταστραφούν 183 φάκελοι, πριν τουλάχιστον ερωτηθεί και απαντήσει περί αυτού η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων;
Εδώ θα επισημάνουμε ότι η σπουδή της καταστροφής των φακέλων ουσιαστικά απαγορεύει τις ενστάσεις επί του αποτελέσματος των εκλογών για το ΔΣ της ΕΜΕ... Επιπλέον οι 183 των οποίων καταστράφηκαν οι φάκελοι και δεν μέτρησε η ψήφος τους δεν έχουν καν τη δυνατότητα να το πληροφορηθούν...
[5] Συμβολή στο διάλογο για το ρόλο των επιστημονικών ενώσεων σε χαλεπούς μάλιστα καιρούς. Περιδιαβαίνοντας την πρόσφατη (11-3-2012) Γ.Σ. της ΕΜΕ http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2012/03/11-3-2012.html 26-3-12
[8] Βλ. αναλυτικά τα γεγονότα σε βάρος του Γιάννη Κερασαρίδη όπως τα “κατέγραψε” στο κείμενό του: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ. 3η συνεδρίαση ΔΣ της ΕΜΕ 29-4-13 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/05/01.html 3-5-2013.
[11] Η εν λόγω αγωγή υποβλήθηκε από το Γιάννη Κερασαρίδη και εμένα.



ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΓΩΓΗ


1.     Κερασαρίδη Ιωάννη του Φωτίου, κατοίκου (...)

2.      Χρονοπούλου Αγγελικής του Χρόνη, σύζ. Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, κατοίκου (...)



ΚΑΤΑ


1. Του Σωματείου, με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (Ε.Μ.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπείται νομίμως.

2. Της από 3-3-2013 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του  σωματείου, με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (Ε.Μ.Ε.).

3. Της από 10-3-2013 απόφασης-πρωτοκόλλου αρχαιρεσιών της Εφορευτικής Επιτροπής – Αρχαιρεσιών μετά των πρακτικών της, η οποία ανακήρυξε το νέο 15μελές ΔΣ της Ε.Μ.Ε.



Ο πρώτος εξ ημών είμαι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τακτικό μέλος του εναγόμενου σωματείου, μέλος της παράταξης «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» και συμμετείχα στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, ως υποψήφιο μέλος του ΔΣ του εναγόμενου σωματείου, κατά τις αρχαιρεσίες της 10ης Μαρτίου.


Η δεύτερη εξ ημών είμαι εκδότρια επιστημονικού περιοδικού, τακτικό μέλος του εναγόμενου σωματείου, μέλος της παράταξης «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» και συμμετείχα στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, ως υποψήφιο μέλος του ΔΣ του εναγόμενου σωματείου, κατά τις αρχαιρεσίες της 10ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού του εναγομένου σωματείου (Ε.Μ.Ε.),  η Ε.Μ.Ε. διοικείται από 15μελές ΔΣ, που εκλέγεται από τα τακτικά και τα αντεπιστέλλοντα μέλη με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο κεφάλαιο «ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ» του καταστατικού (άρθρα 32 έως 40).  Σύμφωνα δε με το κεφάλαιο ΣΤ –Αρχαιρεσίες του καταστατικού της Ε.Μ.Ε. και δη με το άρθρο 33 αυτού, δικαίωμα ψήφου, κατά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ, οι οποίες γίνονται κάθε δύο χρόνια και διενεργούνται από πενταμελή Εφορευτική Επιτροπή που εκλέγεται από τη ΓΣ  (κατ’ άρθρο 32 του καταστατικού και σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού), έχουν τα ταμειακά τακτοποιημένα τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη της Ε.Μ.Ε. Κατά το άρθρο 34ο. (...) 2) α) Όσοι επιθυμούν να εκλεγούν μέλη του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής πρέπει να υποβάλουν δήλωση υποψηφιότητας στην Ε.Μ.Ε. μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη του έτους διενέργειας των αρχαιρεσιών. Η Ε.Μ.Ε. έχει υποχρέωση στη συνέχεια να στείλει στα μέλη τον κατάλογο των μελών που κατάθεσαν δήλωση υποψηφιότητας μαζί με την προκήρυξη των αρχαιρεσιών. Κατά δε το άρθρο 35 του καταστατικού, καθένα από τα τακτικά ή αντεπιστέλλοντα μέλη μπορεί να ψηφίσει είτε αυτοπρόσωπα ή με επιστολή, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στο άρθρο 39. Κατά το άρθρο 36 του καταστατικού του εναγόμενου σωματείου, η Ε.Μ.Ε. αποστέλλει 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας των αρχαιρεσιών σε όλα τα τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη της, σχετική προκήρυξη των αρχαιρεσιών, στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία των αρχαιρεσιών, η ώρα έναρξης και λήξης καθώς και ο τόπος αυτών. Επίσης αποστέλλει συγχρόνως: α) ενιαίο ψηφοδέλτιο των αρχαιρεσιών που περιέχει κατ’ αλφαβητική σειρά τα ονόματα όλων των υποψηφίων, β) αδιαφανή φάκελο σφραγισμένο με τη σφραγίδα της εταιρείας, μέσα στον οποίο θα κλειστεί το ψηφοδέλτιο και γ) έντυπο δελτίο συμμετοχής στην ψηφοφορία. Το δελτίο αυτό συμπληρώνεται με το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία ταυτότητας αυτού που ψηφίζει.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΜΕ, το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό, ήτοι πάνω στο ενιαίο ψηφοδέλτιο και παράπλευρα στα ονόματα των υποψηφίων, κάθε ψηφοφόρος είχε δικαίωμα να σημειώσει σταυρό σε 15 το πολύ ονόματα υποψηφίων για το ΔΣ, από τους οποίους 4 το πολύ σε υποψηφίους που είναι αντεπιστέλλοντα μέλη και 3 το πολύ σταυρούς σε ονόματα υποψηφίων για την Εξελεγκτική Επιτροπή, από τους οποίους έναν το πολύ σε υποψήφιο από μέλη αντεπιστέλλοντα (άρθρο 37 καταστατικού). Το άρθρο 38§1β του καταστατικού ρητά ορίζει  ότι: « Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται κάτω από την επίβλεψη και με την ευθύνη Επιτροπής Αρχαιρεσιών».  Τέλος, το άρθρο 39 του καταστατικού ορίζει την ακριβή διαδικασία της επιστολικής ψήφου και συγκεκριμένα αναφέρει: 1) Όποιος ψηφίζει με επιστολή κλείνει το ψηφοδέλτιο μέσα στον αδιαφανή φάκελο χωρίς να αναγράφει πάνω του το ονοματεπώνυμό του ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη. Το φάκελο αυτό βάζει μαζί με το δελτίο συμμετοχής μέσα σε άλλο  φάκελο, τον οποίο αποστέλλει ταχυδρομικά στην αναγραφόμενη στο καταστατικό διεύθυνση της ΕΜΕ, 2) Οι φάκελοι των μελών που ψήφισαν με επιστολή παραλαμβάνονται από την ταχυδρομική υπηρεσία με ειδικό πρωτόκολλο της 13η ώρα της ημέρας των αρχαιρεσιών από τριμελή επιτροπή που εκλέγεται από την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση. Για το στόχο αυτό η Επιτροπή αυτή εφοδιάζεται από το ΔΣ με τα αποσπάσματα των πρακτικών της ΓΣ, σύμφωνα με τα οποία έχει εκλεγεί η Επιτροπή. Οι φάκελοι παραδίνονται επίσης με πρωτόκολλο στην Εφορευτική Επιτροπή, 3) Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ή κατά τη διάρκειά της εφόσον δεν εμποδίζεται  η διεξαγωγή της, η Εφορευτική Επιτροπή αποσφραγίζει τους εξωτερικούς φακέλους τους σταλμένους από όσους ψήφισαν με επιστολή και εφαρμόζοντας τη διαδικασία του άρθρου 38, που αφορά σε αυτούς που ψήφισαν αυτοπροσώπως, ρίχνει μέσα στην ψηφοδόχο τους εσωτερικούς φακέλους.

Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Α. Την 3-3-2013 συνήλθαν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του καταστατικού της Ε.Μ.Ε., τα μέλη του εναγόμενου σωματείου σε νέα τακτική Γενική Συνέλευση (καθότι στην πρώτη Συνέλευση δεν επιτεύχθηκε απαρτία), κατά την οποία νέα συνέλευση καταμετρήθηκαν 112 παρευρισκόμενα μέλη, σύμφωνα με τα πρακτικά της 3-3-2013, άλλως 110 μέλη, σύμφωνα με το βιβλίο παρουσιών/υπογραφών. Κατά την άνω Γ.Σ. ελήφθη η από 3-3-2013 προσβαλλόμενη απόφαση, που, σύμφωνα  -μεταξύ άλλων- με το 7ο θέμα ημερησίας διάταξης, εξέλεξε σχεδόν ομόφωνα, με μία αρνητική ψήφο (την ψήφο της δεύτερης εξ ημών, για τους λόγους που αναλύω κατωτέρω) πενταμελή κοινή Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών (και ουχί διαφορετική Εφορευτική Επιτροπή και διαφορετική Επιτροπή Αρχαιρεσιών, όπως ρητά ορίζει το καταστατικό), για τη διενέργεια των εκλογών – αρχαιρεσιών της 10ης Μαρτίου 2013 και την ανακήρυξη εκείνων που θα εκλεγούν, για να συνθέσουν το νέο ΔΣ και την Εξελεγκτική Επιτροπή του εναγόμενου Σωματείου. Η ως άνω εκλεγείσα Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών αποτελείτο από τους κκ: 1) Νικολουδάκη Μανώλη, 2) Καλλιβωκά Δημήτριο, 3) Παπαχριστόδουλο Χρήστο, 4) Κυριαζόπουλο Δημήτριο και 5) Νικολάου Σταμάτη, ως τακτικά μέλη και τους κκ: 1) Μιχαηλίδη Θεόφιλο, 2) Κοτσυφάκη Γεώργιο, 3) Κυρίμη Παναγιώτη, 4) Μπρούντζο Στυλιανό και 5) Πανδή Χρήστο, ως αναπληρωματικά μέλη. Επίσης εξελέγη –σχεδόν ομόφωνα, με μία αρνητική ψήφο- από την άνω τακτική ετήσια ΓΣ του εναγόμενου σωματείου τριμελής Επιτροπή Ταχυδρομείου, αποτελούμενη από τους κκ: 1) Ψύχα Ευάγγελο, 2) Μπανάκο Λεωνίδα και Λαμπρινίδη Διονύσιο, ως τακτικά μέλη και τους κκ: 1) Δημητρίου Ξενοφώντα, 2) Τσαγκαράκη Γεώργιο και 3) Μπέλλο Γεώργιο, ως αναπληρωματικά μέλη, για να παραλάβει την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013, στις 13:00 τις επιστολικές ψήφους για τις άνω αρχαιρεσίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39 του καταστατικού.

Ωστόσο, κατά την άνω συνεδρίαση της Γ.Σ. του εναγόμενου σωματείου και δη κατά τη συζήτηση του θέματος υπ’ αριθ. 8 ημερησίας διάταξης (που αναγράφεται στα πρακτικά της πρώτης προσβαλλόμενης  ως «προτάσεις μελών», πρβλ. σελ. 33-39 πρακτικών), η δεύτερη εξ ημών υποψήφια στις εκλογές, κα Χρονοπούλου -ο πρώτος εξ ημών ήμουν απών- κατέθεσα και διένειμα στα παρευρισκόμενα μέλη γραπτή πρόταση, «για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας (της 10-3-13) και της έκδοσης των αποτελεσμάτων», η οποία, όπως επί λέξει έχει ενσωματωθεί στα πρακτικά της πρώτης προσβαλλόμενης από 3-3-2013 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του  εναγόμενου σωματείου, έχει επί λέξει ως εξής:

«Πρόταση για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας (της 10-3-13) και της έκδοσης των αποτελεσμάτων»

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου
(υποψήφιας στις εκλογές 10-3-2013)

Η πρόταση για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας (της 10-3-13) και της έκδοσης των αποτελεσμάτων κατατίθεται με βάση το καταστατικό της ΕΜΕ και ειδικότερα το άρθρο 29§θ «προτάσεις μελών» και στοχεύει στο να διασφαλίσει τη νομιμότητα της διαδικασίας και του εκλογικού αποτελέσματος.
Σε κάθε επιμέρους ενότητα προηγούνται τα όσα προβλέπει το καταστατικό και ακολουθεί η πρότασή μας.

Α. Τι προβλέπεται και τι προτείνουμε για την εκλογοαπολογιστική ΓΣ
Για τη ΓΣ (3-3-13) το καταστατικό (άρθρο 29§2ζ και §3 και 38§1α και  1β) προβλέπει:
«'Aρθρο 29ο. 2) (...) ζ) Εκλογή πενταμελούς Εφορευτικής επιτροπής με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη (...).  3) Εκλογή επιτροπής παραλαβής ψηφοδελτίων των αρχαιρεσιών από το ταχυδρομείο»
«'Aρθρο 38ο. 1) Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται κάτω από την επίβλεψη και με την ευθύνη Επιτροπής Αρχαιρεσιών, η οποία παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή και για το αδιάβλητο των εκλογών. Ειδικότερα: α) (...) β) Παραλαμβάνει επίσης πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας από το Δ.Σ. τις καταστάσεις των τακτικών και αντεπιστελλόντων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου και που το Δ.Σ. έχει συντάξει».

Για τη ΓΣ (3-3-13) προτείνουμε (οι προτάσεις αφορούν σε αυτονόητα και μη αυτονόητα ζητήματα) γιατί μετά την εμπειρία των εκλογών της 20ης Μαρτίου 2011 δεν θεωρούμε τίποτα πια αυτονόητο σε σχέση με τη διαδικασία.
1) να εκλεγεί πενταμελής εφορευτική επιτροπή (άρθρο 29§2ζ)
2) να εκλεγεί επιτροπή παραλαβής ψηφοδελτίων των αρχαιρεσιών (άρθρο 29§3) τριμελής (άρθρο 39§2)
3) να εκλεγεί Επιτροπή Αρχαιρεσιών (άρθρο 38§1)
4) να οριστεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΜΕ που θα  συντάξει τις καταστάσεις των τακτικών και αντεπιστελλόντων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου (το Σάββατο 9-3-13 το απόγευμα) και επαναληπτική την Κυριακή 7.30 πμ  (άρθρο 38§1β)
Μετά την έναρξη της ψηφοφορίας οι καταστάσεις προβλέπεται να συμπληρώνονται μόνο με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής (άρθρο 38§1β)

Επίσης προτείνουμε:
Τα ονόματα και τα e-mails των συμμετεχόντων στις επιτροπές (ό.π. 1, 2, 3) να ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ. Επίσης να ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα η ημέρα και η ώρα που θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις του ΔΣ  (ό.π. 4)

Β. Για το μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές της 10ης Μαρτίου 2013
Σχετικά με τις υποχρεώσεις της Εφορευτικής Επιτροπής όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό και τη νομοθεσία προτείνουμε:
1) Να συναντηθεί η εφορευτική επιτροπή (ό.π. 1) και οι επιτροπές (ό.π. 2, 3) με τους υποψηφίους (να ενημερωθούν για τη συνάντηση και οι υποψήφιοι από την επαρχία)
2) Στη συνάντηση (που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4-3-13 ή το πολύ την Τρίτη 5-3-13) η Εφορευτική Επιτροπή θα ενημερώσει για τη διαδικασία και θα δεσμευθεί ότι θα τηρήσει όσα προβλέπονται από το καταστατικό και τη νομοθεσία.

Γ. Τι προβλέπεται και τι προτείνουμε για την ημέρα των εκλογών (10-3-13)
Αναλυτικά από το καταστατικό προβλέπονται τα εξής:
I) Για την Κυριακή των εκλογών (8 πμ – 2μμ): Κατά το χρόνο ψηφοφορίας
Στις 8 πμ στο κεντρικό της ΕΜΕ, η Επιτροπή Αρχαιρεσιών (άρθρο 38§1) παραλαμβάνει τις καταστάσεις που προβλέπει το  άρθρο (άρθρο 38§1β) και τις παραδίδει στην Εφορευτική Επιτροπή.
Ζητάμε
Αντίγραφα των καταστάσεων του άρθρου 38§1β, δηλαδή «των τακτικών και αντεπιστελλόντων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου και που το Δ.Σ. έχει συντάξει» να δοθούν στην «Κίνηση για την  Αλλαγή στην ΕΜΕ» και στη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών» (και σε όποιον υποψήφιο τις ζητήσει με αίτησή του)

1) Συμπλήρωση των καταστάσεων  προβλέπεται μόνο με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής
Στο άρθρο 38§1β προβλέπεται ότι τις καταστάσεις του άρθρου 38§1β συμπληρώνει (άρθρο 38§3) η Εφορευτική Επιτροπή με τα μέλη που προσκομίζουν την απόδειξη καταβολής κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών των καθυστερουμένων συνδρομών τους και έτσι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Προτείνουμε τα ονόματα που θα συμπληρώνονται στις καταστάσεις (του άρθρου 38§3) με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αρχαιρεσιών και τα οποία «δεν αναγράφονται αρχικά στις καταστάσεις αλλά προσκομίζουν την απόδειξη καταβολής» (άρθρο 38§1β) να αναγράφονται υπογραμμισμένα «στην κατάσταση αυτών που ψήφισαν» (σύμφωνα με  το άρθρο 38§3).

Προτείνουμε ειδικότερα για τη συμπλήρωση των καταστάσεων με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής (άρθρο 38§1β) σε συνδυασμό με το άρθρο 25§1 και 2 και την πρόβλεψη του άρθρου 38§1γ (που αναφέρεται ειδικά στις εκλογές) την ημέρα των εκλογών την είσπραξη των καθυστερούμενων συνδρομών των μελών να αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου ο ταμίας της ΕΜΕ. Ο Ταμίας θα εκτυπώσει κατάσταση των μελών της ΕΜΕ (ανεξάρτητα από το αν είναι ταμειακά τακτοποιημένα μέλη (τακτικά ή αντεπιστέλλοντα) και ανεξάρτητα από το ποσόν των καθυστερουμένων συνδρομών και από αυτό τον έντυπο κατάλογο θα διασταυρώνει, με ευθύνη του, τα στοιχεία πριν κόψει απόδειξη -αντίγραφα των καταστάσεων αυτών θα δοθούν στην «Κίνηση για την  Αλλαγή στην ΕΜΕ» και στη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών» (και σε όποιον υποψήφιο τις ζητήσει με αίτησή του). Επίσης, με βάση τον ίδιο κατάλογο θα αναλάβει και την ενημέρωση της Εφορευτικής Επιτροπής αν αυτή χρειαστεί κάποια επιβεβαίωση ή διευκρίνιση.

IΙ) Η επιστολική ψήφος την Κυριακή των εκλογών (συνεργασία κεντρικού και Παραρτημάτων  της ΕΜΕ)
Ιδιαίτερα ακανθώδες αναδείχτηκε το ζήτημα της διαχείρισης της επιστολικής ψήφου στις εκλογές του 2011, μετά την επισήμανσή μας (μετεκλογικά) πως από τον κατάλογο ψηφισάντων απουσίαζαν τουλάχιστον ένα τακτικό μέλος ταμειακά τακτοποιημένο που ψήφισε με επιστολική ψήφο.

Προτείνουμε σε εφαρμογή του άρθρου  38§1γ και του άρθρου 38§1β η Επιτροπή Αρχαιρεσιών και ο Ταμίας (σε συνεργασία με την Εφορευτική Επιτροπή) να ενημερώσουν τα Παραρτήματα ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής (η ενημέρωση αυτή πρέπει να σταλεί άμεσα, το αργότερο την Τρίτη 5-3-13):
Βήμα 1ο (πριν την Κυριακή των εκλογών): Μέχρι το Σάββατο 9-3-13 (το μεσημέρι) τα Παραρτήματα θα στέλνουν στο κεντρικό όσους είναι ταμειακά τακτοποιημένοι ώστε το απόγευμα το ΔΣ σε συνεδρίασή του να συντάξει τις καταστάσεις των τακτικών και αντεπιστελλόντων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου  (άρθρο 38§1β)
Βήμα 2ο (την Κυριακή των εκλογών): Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και μέχρι τη λήξη της τα Παραρτήματα θα ενημερώνουν τον Ταμία της ΕΜΕ σε συνεχή ροή για τις συνδρομές που θα εισπράξουν (από το Σάββατο το απόγευμα μέχρι και την Κυριακή των εκλογών (10-3-13)) και μέχρι τη λήξη της ψηφοφορίας (ή της παράτασης)
Βήμα 3ο: Για να διασφαλιστεί το να μη ‘χαθεί’ ούτε μια επιστολική ψήφος προτείνουμε:
Η Επιτροπή Αρχαιρεσιών και ο Ταμίας (σε συνεργασία με την Εφορευτική Επιτροπή) να ζητήσουν από τα Παραρτήματα:
1) να ενημερώσουν τα μέλη τους που θα ψηφίσουν ή ήδη ψήφισαν με επιστολική ψήφο να εξοφλήσουν τις συνδρομές τους το αργότερο μέχρι Σάββατο 9-3-13 το πρωί.
Ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ενημέρωσης των καταλόγων του άρθρου 38§1β
2) Τα Παραρτήματα να επικοινωνούν άμεσα και αξιόπιστα με το κεντρικό παρέχοντας κάθε στοιχείο, στον Ταμία της ΕΜΕ, που επιβεβαιώνει ότι ένα μέλος με καθυστερούμενες συνδρομές έχει εξοφλήσει στο Παράρτημα ώστε να έχει δικαίωμα ψήφου.
3) Σημαντικό είναι να ενημερωθούν τα Παραρτήματα πως η γοργή και αξιόπιστη συνεργασία τους με το κεντρικό σε συνεργασία και με ευθύνη του Ταμία  της ΕΜΕ, ειδικά για την Κυριακή των εκλογών (10-3-13), είναι σχεδόν η μοναδική παράμετρος για να μη χαθεί ή αμφισβητηθεί καμιά επιστολική ψήφος.

Επισημαίνουμε πως θα πρέπει να τονιστεί στην επικοινωνία με τα Παραρτήματα ότι θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για απρόσκοπτη επικοινωνία ώστε κάθε ολιγωρία στη ροή αυτών των πληροφοριών από τα Παραρτήματα να μην δώσει το «πάτημα» να ερμηνευθεί ως προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος. Έτσι αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε απόκλιση από όσα ρητά και με ακρίβεια προβλέπονται από το άρθρο 38 του καταστατικού αυτή θα λύνεται (τη στιγμή που θα προκύπτει και όχι εκ των υστέρων) από την Εφορευτική Επιτροπή και με βάση όσα προβλέπει το άρθρο αυτό για τη διασφάλιση της νομιμότητας του εκλογικού αποτελέσματος.

III) Για την Κυριακή των εκλογών: Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων
Βήμα 1ο: Για να διασφαλιστεί το να μη ‘χαθεί’ στη διαδικασία αποσφράγισης ούτε μια επιστολική ψήφος προτείνουμε:
Στο άρθρο 39§2 προβλέπεται: «Οι φάκελοι των μελών που ψήφισαν με επιστολή παραλαμβάνονται από την ταχυδρομική υπηρεσία με ειδικό πρωτόκολλο τη 13η ώρα της ημέρας των αρχαιρεσιών από τριμελή Επιτροπή που εκλέγεται από την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση. Για τον στόχο αυτό η Επιτροπή αυτή εφοδιάζεται από το Δ.Σ. με αποσπάσματα των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με το οποίο έχει εκλεγεί η Επιτροπή. Οι φάκελοι παραδίνονται επίσης με πρωτόκολλο στην Εφορευτική Επιτροπή».
Ο σάκος θα παραδοθεί (σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 39§2) στην Εφορευτική Επιτροπή (με πρωτόκολλο παράδοσης) και με ευθύνη της θα παραμείνει, όπως και τα δύο πρωτόκολλα, στο χώρο που θα βρίσκεται η Εφορευτική Επιτροπή, μέχρι να ανοιχθεί, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 39§3 η διαδικασία αυτή χρειάζεται να τηρηθεί αξιόπιστα από την Εφορευτική Επιτροπή, προς αποφυγή, εκατέρωθεν, ενστάσεων ακυρότητας του αποτελέσματος.

Αιτούμαστε, λοιπόν, για τη διασφάλιση της νομιμότητας του εκλογικού αποτελέσματος και θα το απαιτήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο, να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα που πάγια ισχύουν από τον εκλογικό νόμο ώστε να διατηρηθεί για όσο διάστημα προβλέπεται όλο το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια –έγκυρα, άκυρα, λευκά–, το έντυπο συμμετοχής στην ψηφοφορία που συνοδεύει την επιστολική ψήφο κ.ά.π.).
Επισημαίνουμε ότι στις εκλογές του 2011 δεν τηρήθηκε ο όρος αυτός, σας δηλώνουμε, λοιπόν, ότι για τις εκλογές του 2013 δεν θα γίνει ανεκτή ανάλογη συμπεριφορά είτε αυτή αφορά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των υποψηφίων κατά τη διαδικασία -από την έναρξη της συνεχώς και μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, που βάναυσα καταπατήθηκαν κατά τις εκλογές του 2011, όταν αυθαίρετα και παράνομα η Εφορευτική Επιτροπή έβγαλε αποτελέσματα χωρίς την παρουσία των υποψηφίων από τη λήξη της ψηφοφορίας μέχρι την καταμέτρηση(!) και ενώ ήδη είχαν καταστραφεί τα επίμαχα 183 ψηφοδέλτια(!) είτε επιχειρηθεί  και εφέτος να καταστραφούν από την Εφορευτική Επιτροπή, ή με την ανοχή της, ψηφοδέλτια/φάκελοι ή άλλο υλικό με οποιαδήποτε αιτιολογία.

Αιτούμαστε, επίσης, για τη διασφάλιση της νομιμότητας του εκλογικού αποτελέσματος και θα το απαιτήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο, οι τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν κατά τη διαδικασία να συζητούνται αμέσως, όπως ορίζει ο νόμος, για να αποφύγουμε το θλιβερό φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις εκλογές του 2011 όταν πρώτα έγραψαν το πρακτικό των αποτελεσμάτων (20-3-11 σελ. 96-98) και την επόμενη μέρα το πρακτικό (3ο, 21-3-11, σελ. 98-102) που απαντούσε στα έγγραφα (όπως παραπλανητικά τα αναφέρουν) - ενστάσεις μου (και μόνο στις δικές μου παραβλέποντας άλλες ενστάσεις που υποβλήθηκαν!!!)

Τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί τόσο η νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας και της καταμέτρησης των ψήφων αλλά και η δυνατότητα υποβολής ένστασης από όσους έχουν έννομο συμφέρον και την κρίνουν απαραίτητη.

Έτσι, ευχόμαστε έναν αποτελεσματικό αγώνα σε όλους μας στοχεύοντας στη νίκη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ».
Κατατίθεται προς ψήφιση στη ΓΣ της 3-3-2013».


Κατά τη συζήτηση της εν λόγω πρότασης, ακολούθησαν τοποθετήσεις μελών του σωματείου, οι οποίες όμως επικεντρώθηκαν στο σκέλος της που αφορούσε τη μη καταστροφή και διατήρηση των ψηφοδελτίων της επιστολικής ψηφοφορίας των μη τακτοποιημένων οικονομικά μελών της ΕΜΕ και κατόπιν η συνολική πρότασή μου καταψηφίστηκε με 7 ψήφους υπέρ της πρότασης, 50 ψήφους κατά και 1 ψήφο λευκή. Κοινώς, η άνω παρατεθειμένη πρότασή μου καταψηφίστηκε στο σύνολό της, κατά παράβαση του νόμου όπως αναλύουμε κατωτέρω, αλλά και χωρίς να συζητηθούν καν από τη ΓΣ όλα τα θέματα που έθεσα!

Όπως αναλύουμε στους κάτωθι λόγους ακύρωσης, η πρώτη προσβαλλόμενη απόφαση της ΓΣ είναι ελαττωματική και πρέπει να ακυρωθεί, καθώς ειδικότερα:

Α1. Η Γ.Σ. με την πρώτη προσβαλλόμενη απόφασή της 3-3-2013 και κατά παράβαση του άρθρου 38§1β του καταστατικού, το οποίο ρητά ορίζει  ότι: « Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται κάτω από την επίβλεψη και με την ευθύνη Επιτροπής Αρχαιρεσιών, η οποία παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή και για το αδιάβλητο των εκλογών», καταψήφισε το σχετικό ανωτέρω σκέλος της πρότασής μου περί εκλογής χωριστής Επιτροπής Αρχαιρεσιών και χωριστής Εφορευτικής Επιτροπής (θέμα 8ο ημερησίας διάταξης) και εξέλεξε (θέμα 7ο ημερησίας διάταξης), με μόνη αρνητική ψήφο τη δική μου, την προαναφερόμενη κοινή πενταμελή Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών, για τη διενέργεια των εκλογών – αρχαιρεσιών της 10ης Μαρτίου 2013.

Καθίσταται σαφές ότι, η κατά παράβαση του καταστατικού εκλεγείσα κοινή Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών προφανές στόχο είχε να περιορίσει τις δυνατότητες ελέγχου της εφορευτικής επιτροπής, αφού στην ουσία η πρώτη προσβαλλόμενη απόφαση κατήργησε την επιτροπή αρχαιρεσιών που ουσιαστικά και σύμφωνα με το καταστατικό ελέγχει την εφορευτική και συνεπώς η εκλογή αυτή αντιβαίνει τα χρηστά ήθη, που επιβάλλουν διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.

Ας σημειωθεί, ότι από την πλευρά μου, η δεύτερη εξ ημών προσέφυγα στην κατά τα άνω εκλεγείσα  Εφορευτική Επιτροπή με τη με αριθ.  πρωτ. 14647/4-3-13 αίτησή μου για συνάντησή της με τους υποψηφίους του ενιαίου ψηφοδελτίου, προκειμένου να μας δώσει εγγυήσεις ότι θα σεβαστεί τη νομιμότητα των εκλογών, αίτημα το οποίο αναιτιολόγητα δεν έγινε δεκτό. Η κάθετη άρνηση της κοινής ανωτέρω «Εφορευτικής Επιτροπής – Επιτροπής Αρχαιρεσιών» διαπιστώνεται από την απάντησή της στις 7-3-13 (χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου) που έχει ως εξής: «Η Εφορευτική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι η πρόσκληση σε συνάντηση με τους υποψηφίους δεν προβλέπεται από το Καταστατικό της Ε.Μ.Ε. και δεν εξασφαλίζει περισσότερο την εγκυρότητα και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και απορρίπτεται». Από την απάντηση της κατά παράβαση του καταστατικού και των χρηστών ηθών εκλεγείσας κοινή «Εφορευτικής Επιτροπής – Επιτροπής Αρχαιρεσιών» κατανοεί κανείς ότι η Επιτροπή με ευθύνη του προέδρου της αρνείται να συναντηθεί με του υποψηφίους, κωφεύοντας σε σχέση με τις άνω καταγγελίες και παράπονα υποψηφίων.

Α2. Η Γ.Σ. με την πρώτη προσβαλλόμενη απόφασή της 3-3-2013 και κατά παράβαση του νόμου και των χρηστών ηθών, που προβλέπουν δυνατότητα δικαστικής ακύρωσης τόσο της απόφασης ΓΣ, όσο και των εκλογών, κατ’ άρθρο 101ΑΚ (και άρα προϋποθέτουν τη δυνατότητα επισκόπησης του εκλογικού υλικού από το Δικαστήριο), αλλά  και του καταστατικού που επιτάσσει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας (άρθρο 38§1β), καταψήφισε την πρότασή μου ως προς το σκέλος της διατήρησης όλων των στοιχείων των επιστολικών ψήφων στο εκλογικό υλικό (φάκελοι αποστολής, φάκελοι ψηφοφορίας, δελτία συμμετοχής και ψηφοδέλτια), τουλάχιστον για χρονικό διάστημα έξι μηνών από τη λήψη της απόφασης.

Επιπλέον και σε κάθε περίπτωση, όπως αναλύουμε  κάτωθι, η εν λόγω απόφαση πρέπει να ακυρωθεί, ως προς την καταψήφιση της πρότασής μου, διότι δεν ελήφθη με την απαιτούμενη εκ του καταστατικού και του νόμου απόλυτη πλειοψηφία των παρευρισκομένων μελών.

Ας σημειωθεί ότι προηγουμένως και δη πριν τη συνεδρίαση της ΓΣ της 3-3-2013  έλαβαν ουσιώδεις παραβάσεις του καταστατικού τις οποίες θέσαμε σε γνώση της ΓΣ, καθώς: με την ιδιότητα του μέλους της ΕΜΕ και της υποψήφιας για το ΔΣ στις εκλογές της 10-3-2013, η δεύτερη εξ ημών ζήτησα  αρμοδίως από τον Γ.Γ. του εναγόμενου σωματείου, με τρεις γραπτές αιτήσεις μου (με αριθ. πρωτ. αντίστοιχα: 14620/5-2-13, 14639/25-2-13 και 14644/1-3-13), µε βάση τα άρθρα 20, 23§1, 25§1 & §2 του καταστατικού της Ε.Μ.Ε. και στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης που επιβάλλει το Σύνταγµα, να μου χορηγήσει άμεσα τον επικαιροποιηµένο κατάλογο σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή: 1) των ταµειακά τακτοποιηµένων τακτικών μελών (τα οποία με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν στην Καταστατική ΓΣ της 20-1-13 ανέρχονται τουλάχιστον στους 430) και 2) των αντεπιστελλόντων µελών της E.M.E. µέχρι και την 1-3-2013 και µε αναγραφή του ονοµατεπώνυµου κάθε µέλους, και της διεύθυνσης κατοικίας του -οδός, αριθμός και ταχυδρομικός κώδικας- (και ηλεκτρονική διεύθυνση, Τηλέφωνο ή/και fax), προκειμένου να τους ενημερώσουμε για την υποψηφιότητά μας. Η απάντηση της ΕΜΕ (με αρ. πρωτ. 14641/26-2-2013) ήρθε, δια του  Προέδρου και  του Γ.Γ.  (υποψήφιοι για την ΕΕ και το ΔΣ αντίστοιχα) της ΕΜΕ, οι οποίοι  μας κάλεσαν να μας χορηγήσουν αρχικά 8.000 περίπου ονόματα μελών (σε ετικέτες) και ύστερα 5.000 ονόματα (σε ετικέτες), ήτοι μη επικαιροποιημένους καταλόγους μελών! Και μάλιστα με τη μεσολάβηση 23 ημερών από την αρχική αίτηση της δεύτερης εξ ημών (5-2-13) και μέχρι την τελευταία στιγμή κι ενώ τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη δεν ξεπερνούσαν τότε τα 1.400!!! Τότε δε που μας χορηγούσαν τα χιλιάδες ονόματα ήταν ήδη αργά, καθώς είχαν ήδη εξαντληθεί τα περιθώρια ενημέρωσης ταχυδρομικά αφού ήδη οι συνάδελφοι ψήφιζαν με επιστολική ψήφο!!! Αντικειμενικά δηλαδή, δεν προλαβαίναμε να στείλουμε προεκλογικό υλικό σε τόσες χιλιάδες μέλη σε τόσες λίγες μέρες.

Καθίσταται σαφές δηλ. ότι η τακτική που ακολουθήθηκε από τη διοίκηση του εναγόμενου σωματείου προδήλως είχε στόχο να μας εμποδίσει να επικοινωνήσουμε με τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη και να τα ενημερώσουμε για την υποψηφιότητά μας, ενώ αντίθετα οι υποψήφιοι που υπέγραψαν τη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» έγκαιρα διακίνησαν σταυρωμένα ψηφοδέλτια, όπως αποδεικνύεται πανηγυρικά από έγγραφη καταγγελία του κου (...), ταμειακώς τακτοποιημένου μέλους της ΕΜΕ, που δεν κατάφερε να ψηφίσει, για το λόγο που αναλύεται κατωτέρω (υπό Δ).

Ο λόγος δε που η δεύτερη εξ ημών υπέβαλα προεκλογικά (με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων) τις ανωτέρω αιτήσεις προς το ΔΣ και στην Εφορευτική Επιτροπή, σύμφωνα πάντα και στα πλαίσια του καταστατικού της ΕΜΕ, ήταν ότι είχαν ήδη παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα και στις εκλογές του 2011 κι έτσι προσπάθησα έγκαιρα να περιέλθουν σε γνώση μου (και όλων των υποψηφίων που υπέγραψαν τη διακήρυξη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ) τα στοιχεία των ταμειακά τακτοποιημένων μελών, όπερ δεν εγένετο. Στην πορεία κατήγγειλε το γεγονός στις 8-3-13 και στην Εφορευτική, όπως αναλύεται κατωτέρω, ενώ την ημέρα των εκλογών (10-3-2013), προέβαλα σχετική ένσταση, όπως αναλύεται κατωτέρω.

Β. Την 6-3-2013, η άνω –κατά παράβαση του καταστατικού εκλεγείσα- κοινή Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών, συγκροτήθηκε σε σώμα, σύμφωνα με το πρακτικό της 1ης Συνεδρίασης της άνω Επιτροπής της 6-3-2013, με Πρόεδρο των κ. Νικολουδάκη Μανώλη και τα προαναφερόμενα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη και εξετάζοντας –μεταξύ άλλων- την πρόταση των εκ των τακτικών μελών της, κκ. Νικολάου και Κυριαζόπουλου για τους ψηφίζοντες με επιστολική ψήφο : «για μεν τους ταμειακά τακτοποιημένους να διατηρείται το δελτίο συμμετοχής στο εκλογικό υλικό, για δε τους μη τακτοποιημένους να διατηρείται το δελτίο συμμετοχής μαζί με το φάκελο στο εκλογικό υλικό», αναφέρει επί λέξει: «επειδή αυτά που αναφέρονται στην πρόταση η ΓΣ έχει πάρει αρνητική απόφαση, η Ε.Ε. δεν μπορεί να θέσει την παραπάνω πρόταση σε ψηφοφορία».

Στις επίμαχες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου 15μελούς ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του εναγόμενου σωματείου της 10ης Μάρτη 2013, κατήλθαν ως υποψήφιοι 18 μέλη της παράταξης «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών», με δέκα οκτώ (18) υποψήφιους και δη τους κκ. Αντωνίου Ιωάννη, Βλάμο Παναγιώτη, Βουργάνα Παναγιώτη, Δημάκο Γεώργιο, Ευσταθίου Ευάγγελο, Ζώτο Ευάγγελο, Κρητικό Εμμανουήλ, Μπακάλη Αναστάσιο, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, Παπαναστασίου Νικόλαο, Πολύζο Γεώργιο, Σισσούρα Αριστείδη, Στεφανή Παναγιώτη, Τριανταφύλλου Ανδρέα, Τυρλή Ιωάννη, Καλαβάση Φραγκίσκο, Καλογερόπουλο Γρηγόριο, και Φελούρη Ανάργυρο, αφετέρου 15 υποψήφιοι μέλη της παράταξης «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ», με δέκα πέντε (15) υποψήφιους και δη τους κκ.  Αναγνώστου Κωνσταντίνο, Βουρεκά Θεόδωρο, Θωμαΐδη Ιωάννη,  Κωστάλη Κωνσταντίνο, Λύπα Αθανάσιο, Μακρή Ιωάννα, Μαυρέλη Ιάκωβο, Μορόγλου Εμμανουήλ, Παπαδοπετράκη Ευτύχιο, Παπαϊωάννου Αλέξανδρο,  Δριβαλιάρη Ευάγγελο, Ηλιόπουλο Λάμπρο, Κομπότη Γεώργιο συμπεριλαμβανομένων ημών των εναγόντων, κκ. Κερασαρίδη Ιωάννη και Χρονοπούλου Αγγελική, καθώς και επτά (7) ανεξάρτητοι υποψήφιοι και δη οι κκ. Θεοδωρόπουλος Θρασύβουλος, Καραντζή Αθηνά, Μορφοπούλου Μαρία, Παπαντωνίου Μιχαήλ, Σωτήρος Δημήτριος – Γεώργιος, Τόδουλος Ιωάννης και Χαραλαμπάκης Ευστάθιος. Σύμφωνα δε με τις καταστάσεις μελών, που οψίμως και κατόπιν οχλήσεων, μας κοινοποιήθηκαν με την ιδιότητα των υποψηφίων, τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη, που είχαν δικαίωμα ψήφου, στις εκλογές της 10-3-2013,  ήταν συνολικά 1.948 μέλη.

Κατόπιν, η δεύτερη εξ ημών απέστειλα στον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής κ. Νικολουδάκη Μανώλη (ο οποίος ήταν πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής και κατά τις αρχαιρεσίες του 2011) την από 7-3-2013  εξώδικη πρόσκληση – δήλωση –διαμαρτυρία, η οποία νομίμως του επιδόθηκε στις 8-3-2013, οπότε και απευθύνθηκα εκ νέου στην Εφορευτική Επιτροπή με το με αριθμ. πρωτ. 14651/8-3-13 έγγραφό μου και της ενεχείρισα το ιστορικό της ανισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθεστώς που δεν άλλαξε στη συνέχεια με ευθύνη και της ως άνω κοινής επιτροπής, καθώς αγνόησε επιδεικτικά και προς όφελος των υποψηφίων της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών την καταγγελία της δεύτερης εξ ημών για ανισότιμη μεταχείριση των υποψηφίων και παρέλειψε να λάβει άμεσα μέτρα για άρση των επιπτώσεων της ανισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων.

Καθίσταται σαφές εκ των ανωτέρω, ότι αν είχε εφαρμοστεί το καταστατικό και είχε εκλεγεί κατ’ άρθρο 38§1 του καταστατικού χωριστή Επιτροπή Αρχαιρεσιών, αυτή θα αντιμετώπιζε το ζήτημα και θα είχε το χρόνο να εξομαλύνει τις επιπτώσεις της ανισότιμης μεταχείρισης.

Γ. Κατόπιν των ανωτέρω, την 10-3-2013, η κοινή Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών, που εξελέγη κατά παράβαση του καταστατικού, διεξήγαγε τις αρχαιρεσίες για την εκλογή μελών ΔΣ κι Εξελεγκτικής Επιτροπής του εναγόμενου σωματείου και συνέταξε, όπως επιτάσσει το άρθρο 40 του καταστατικού, την από 10-3-2013 σχετική απόφαση-πρωτόκολλο αρχαιρεσιών-ανακήρυξης των υποψηφίων, σύμφωνα με την οποία (πρβλ. σελ. 1-2): «μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η Ε.Ε. άνοιξε το κιβώτιο του ταχυδρομείου το οποίο περιείχε 15 συστημένες επιστολές, 721 απλές , 3 πόρτα-πόρτα και 44 απλήρωτες, σύνολο 783 επιστολές. Από τις 783 επιστολές, οι 233 καταστράφηκαν σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει η ΕΕ στις 6 Μαρτίου 2013, διότι οι αποστολείς τους είτε δεν ήταν ταμειακά εντάξει, είτε γιατί δεν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το Καταστατικό της ΕΜΕ διαδικασία ψηφοφορίας, δηλ. χρησιμοποίησαν το φάκελο του ψηφοδελτίου ως φάκελο των στοιχείων τους. Οι υπόλοιποι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια ρίχτηκαν στην κάλπη. Αυτοί ήταν 550. Οι ψηφίσαντες ήταν συνολικά 832. Έγκυρα ήταν 820, άκυρα 7 και λευκά 5. Μετά την καταμέτρηση που έγινε μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι υποψήφιοι έλαβαν κατά σειρά επιτυχίας του ακόλουθους σταυρούς:

επωνυμο
ονομα
πατρωνυμο
ψηφοι
1.   τυρλης
ιωαννης
δημητριος
510
2.   δημακος
γεωργιος
μιχαηλ
476
3.   πολυζος
γεωργιος
χαριλαος
459
4.   κρητικος
εμμανουηλ
νικολαος
435
5.   Ζωτος
ευαγγελος
ιωαννης
422
6.   βλαμος
παναγιωτης
μιχαηλ
398
7.   ευσταθιου
ευαγγελος
αχιλλεας
390
8.   αντωνιου
ιωαννης
ευσταθιος
382
9.   μπακάλης
αναστασιος
παναγιωτης
381
10.                 παπαναστασιου
νικολαος
αναστασιος
380
11.                 σισσουρας
αριστειδης
αναστασιος
380
12.                 τριανταφυλλου
ανδρεας
νικολαος
380
13.                 βουργανασ
παναγιωτησ
κωνσταντινος
373
14.                 στεφανησ
παναγιωτησ
φωτιος
373
15.                 παπαδοπουλος
κωνσταντινος
γεωργιος
371
16.                 κερασαριδης
ιωαννης
φωτιος
248
17.                 θωμαϊδης
ιωαννης
χρηστος
223
18.                 παπαδοπετρακης
ευτυχιος
εμμανουηλ
197
19.                 χρονοπουλου
αγγελικη
χρονης
186
20.                 αναγνωστου
κωνσταντινος
θεοχαρης
174
21.                 μακρη
ιωαννα
κωνσταντινος
163
22.                 μαυρελης
ιακωβος(μακης
ιωαννης
___  158
23.                 βουρεκας
θεοδωρος
κωνσταντινος
157
24.                 ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
157
25.                 ΛΥΠΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
139
26.                 ΚΩΣΤΑΛΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
137
27.                 ΜΟΡΟΓΛΟΥ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
131
28.                 ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
64
29.                 ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΜΙΧΑΗΛ
ΙΩΑΝΝΗΣ
52
30.                 ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
38
31.                 ΤΟΔΟΥΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
35
32.                 ΣΩΤΗΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΓΕ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
34
33.                 ΚΑΡΑΝΤΖΗ
ΑΘΗΝΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
33
34.                 ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΣΥΛΙΑΝΟΣ
31
ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ

35.                 ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΗΛΙΑΣ
487
36.                 ΦΕΛΛΟΥΡΗΣ
ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
481
37.                 ΚΑΛΑΒΑΣΗΣ
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΑΛΒΕΡΤΟΣ
384
38.                 ΚΟΜΠΟΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
194
39.                 ΔΡΙΒΑΛΙΑΡΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
185
40.                 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
175

Συνεπώς, η Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών ανακήρυξε το νέο ΔΣ του εναγόμενου σωματείου, που ανέκυψε από την άνω ψηφοφορία και το οποίο αποτελείται από τους ανωτέρω πρώτους σε ψήφους 15 υποψηφίους κκ. Τυρλή, Δημάκο, Πολύζο, Κρητικό, Ζώτο, Βλάμο, Ευσταθίου, Αντωνίου, Μπακάλη, Παπαναστασίου, Σίσσουρα, Τριανταφύλλου, Βουργανά,  Στεφανή και Παπαδόπουλο. Επιπλέον ανακήρυξε τα άνω εκλεγέντα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής.  Από δε τα ανωτέρω αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών ΔΣ, όπως καταγράφηκαν στην άνω απόφαση της Εφορευτικής  Επιτροπής – Επιτροπής Αρχαιρεσιών, προκύπτει ότι ο πρώτος εξ ημών βρίσκομαι στη 16η σειρά επιτυχίας με 248 σταυρούς προτίμησης και η δεύτερη εξ ημών βρίσκομαι στη 19η σειρά επιτυχίας με 186 σταυρούς προτίμησης, ήτοι αμφότεροι δεν εκλεγήκαμε ως μέλη του νέου 15μελούς ΔΣ της ΕΜΕ, κατά τις αρχαιρεσίες της 10ης Μάρτη 2013, ο μεν πρώτος εξ ημών με διαφορά μόλις (371-248=) 123 σταυρών προτιμήσεως-ψήφων από τον τελευταίο στη σειρά εκλεγέντα υποψήφιο κο Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο και η δε δεύτερη εξ ημών με διαφορά μόλις (371-186=) 185 σταυρών προτιμήσεως-ψήφων από τον τελευταίο στη σειρά άνω εκλεγέντα υποψήφιο. Επιπλέον, κανένα μέλος δεν εξελέγη από την παράταξη «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ», με την οποία αμφότεροι κατεβήκαμε ως υποψήφιοι, κανένα μέλος δεν εξελέγη από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, ενώ και τα 15 ανωτέρω εκλεγέντα μέλη για το ΔΣ ανήκουν σε μία και μόνη  παράταξη, αυτή της  «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών»!

Ας σημειωθεί ότι το ίδιο συνέβη και στην εκλογή, κατά τις αρχαιρεσίες της 10-3-2013, της νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής, όπου επίσης δεν εξελέγη κάνεις άλλος υποψήφιος πλην των υποψηφίων της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών».

Ωστόσο, κατά τις αρχαιρεσίες της 10-3-2013 έλαβαν χώρα ουσιώδεις  παραβάσεις του καταστατικού της ΕΜΕ, όπως αυτές καταγγέλθηκαν από συγκεκριμένα μέλη της ΕΜΕ και οι οποίες καθιστούν ακυρώσιμες τις ανωτέρω  αρχαιρεσίες, κατ’ άρθρο 101ΑΚ:

α. Κατά παράβαση του άρθρου 36 του καταστατικού του εναγόμενου σωματείου, η Ε.Μ.Ε. αποδεδειγμένα δεν απέστειλε σε όλα τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της (τα οποία είχαν δικαίωμα ψήφου, κατά τις εκλογές της 10ης Μάρτη 2013) το απαιτούμενο ενιαίο ψηφοδέλτιο των αρχαιρεσιών, που περιέχει κατ’ αλφαβητική σειρά τα ονόματα όλων των υποψηφίων, τον αδιαφανή φάκελο σφραγισμένο με τη σφραγίδα του σωματείου, μέσα στον οποίο θα κλειστεί το ψηφοδέλτιο και το έντυπο δελτίο συμμετοχής στην ψηφοφορία, με πρακτικό αποτέλεσμα να μην δύνανται τα μέλη αυτά να ψηφίσουν επιστολικά, σύμφωνα με το άρθρο 39 του καταστατικού, καίτοι το δικαιούντο. Ενδεικτικά, αναφερόμαστε στην περίπτωση του ταμειακά τακτοποιημένου μέλους της ΕΜΕ, (...), σύμφωνα με την από 19-3-2013 έγγραφη καταγγελία του οποίου, δεν του απεστάλη το απαιτούμενο ενιαίο ψηφοδέλτιο των αρχαιρεσιών, ο αδιαφανής φάκελος σφραγισμένος με τη σφραγίδα του σωματείου (μέσα στον οποίο θα κλειστεί το ψηφοδέλτιο) και το έντυπο δελτίο συμμετοχής στην ψηφοφορία, καίτοι το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών» του είχε αποσταλεί ένα μήνα πριν την έγγραφη ως άνω καταγγελία του! Το αποτέλεσμα ήταν ότι το άνω μέλος δεν κατάφερε να ψηφίσει –καίτοι είχε το δικαίωμα προς τούτο ως ταμειακώς τακτοποιημένο- διότι δεν είχε στα χέρια του το απαραίτητο εκλογικό υλικό, για να ψηφίσει.

β. Επίσης κατά παράβαση του άρθρου 34 του καταστατικού του εναγόμενου σωματείου, η Ε.Μ.Ε. δεν απέστειλε σε όλα τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της (τα οποία είχαν δικαίωμα ψήφου, κατά τις εκλογές της 10ης Μάρτη 2013) τον απαιτούμενο κατάλογο των μελών που κατάθεσαν δήλωση υποψηφιότητας μαζί με την προκήρυξη των αρχαιρεσιών, όπως αποδεικνύεται από το ανωτέρω ενδεικτικό παράδειγμα του κ. (...).

γ. Το άρθρο 16 του καταστατικού ρητά προβλέπει: «3) Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, που έχει συμπληρώσει θητεία τριών συνεχών εκλογικών περιόδων, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφιος και κατά την αμέσως επομένη, (μετά τις τρείς συνεχείς εκλογικές περιόδους) περίοδο. Ο υπολογισμός της παραπάνω θητείας αρχίζει από τις αμέσως προσεχείς αρχαιρεσίες». Επιπλέον, το άρθρο 41 του καταστατικού ρητά προβλέπει: «α) Ο έλεγχος και η εποπτεία της διαχείρισης του Δ.Σ. ανατίθεται σε Εξελεγκτική Επιτροπή που αποτελείται από τρία μέλη της Ε.Μ.Ε., από τα οποία το ένα μπορεί να είναι αντεπιστέλλον τα άλλα δύο όμως πρέπει απαραίτητα να είναι τακτικά. Η Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέγεται όπως περιγράφεται παραπάνω μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. για μια διετία.
β) Η Εξελεγκτική Επιτροπή κατά την πρώτη μετά την εκλογή της συνεδρίαση, εκλέγει τον Πρόεδρό της, ο οποίος και διευθύνει τις εργασίες της.
γ) Η Εξελεγκτική Επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει τις οικονομικές-διαχειριστικές πράξεις καθώς και τις λοιπές ενέργειες του Δ.Σ. και του Ταμία, επιβλέπει δε ιδιαίτερα αν αυτές συμφωνούν με τις διατάξεις του Νόμου, του Καταστατικού και με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Έχει το δικαίωμα να εξετάζει η Εξελεγκτική Επιτροπή τα σχετικά με την οικονομική κατάσταση έγγραφα και βιβλία της Ε.Μ.Ε. και να διενεργεί τον έλεγχο του αποθεματικού (περιεχόμενο) του Ταμείου. Συντάσσει έκθεση για τη διαχείριση του Δ.Σ. και ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής ή το μέλος της την υποβάλλει μέσω του Δ.Σ., στη Γενική Συνέλευση.

Καθίσταται σαφές από τις άνω διατάξεις του καταστατικού της ΕΜΕ ότι τα μέλη της Εξελεγκτικής επιτροπής ελέγχουν το ΔΣ και τα μέλη του ΔΣ ελέγχονται από την ΕΕ. Η απαγόρευση δε, που προβλέπει το άνω άρθρο 16 παρ. 3 του καταστατικού προφανώς αφορά τις 3 συνεχόμενες θητείες στα δύο αυτά όργανα, που καθιστούν τους υποψήφιους που εκλέγονται ως μέλη των οργάνων αυτών άλλοτε ελεγκτές (ΕΕ) και άλλοτε ελεγχόμενους (ΔΣ), καθώς αν το Καταστατικό επιθυμούσε να μην μετρά στις «3 συνεχόμενες θητείες» η θητεία στην Εξελεγκτική, τότε θα το προέβλεπε ρητά, όπερ δεν συμβαίνει εν προκειμένω.

Οι εκ των υποψηφίων για μέλη ΔΣ κατά τις αρχαιρεσίες της 10-3-2013, οι κκ. Δημάκος και Τυρλής έθεσαν υποψηφιότητα κατά παράβαση του ανωτέρω άρθρου, καθώς τόσο ο κος Δημάκος είχε θητεύσει επί τρεις συνεχόμενες θητείες, ήτοι ως μέλος του ΔΣ επί δύο συνεχείς θητείες (για τις συνεχείς διετίες 2009-2011 και 2011-2013) και επί μία θητεία ως μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής (διετία 2007-2009), όσο και ο κος Τυρλής είχε θητεύσει επί τρεις συνεχόμενες θητείες, ήτοι ως μέλος του ΔΣ επί δύο συνεχείς θητείες (για τις συνεχείς διετίες 2007-2009 και 2009-2011 2011-2013) και επί μία θητεία ως μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής (διετία 2011-2013). Επομένως η θητεία 2013-2015 είναι η 4η στη σειρά και για τους δύο ανωτέρω υποψηφίους και επομένως δεν έπρεπε να ανακηρυχθούν υποψήφιοι.

Αντιστοίχως, οι εκ των υποψηφίων για μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής, κατά τις αρχαιρεσίες της 10-3-2013 (που μάλιστα εξελέγησαν), κκ. Καλογερόπουλος και Φελλούρης έθεσαν επίσης υποψηφιότητα κατά παράβαση του ανωτέρω άρθρου, καθώς αμφότεροι μετά από 3 θητείες στο ΔΣ έκαστος μεταπηδούν στην Εξελεγκτική Επιτροπή, (ήτοι από ελεγχόμενοι ελεγκτές!), καταγράφοντας 4 συμμετοχές σε 5 εκλογικές περιόδους (ήτοι για την οκταετία 2007-2015)!  

δ. Για να ανακηρύξει τους άνω εκλεγέντες, η κοινή και κατά παράβαση του καταστατικού εκλεγμένη Εφορευτική Επιτροπή-Αρχαιρεσιών προέβη στην καταστροφή 233 φακέλων αποστολής, φακέλων ψηφοφορίας, δελτίων συμμετοχής και ψηφοδελτίων, επικαλούμενη την άνω παράνομη πρώτη προσβαλλόμενη απόφαση ΓΣ και απέρριψε τις σχετικές ενστάσεις μας, με την αόριστη αιτιολογία ότι τα άνω στοιχεία που κατέστρεψε είτε προέρχονταν από μέλη που δεν ήταν ταμειακά τακτοποιημένα είτε παραβίαζαν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, διότι προέρχονταν από μέλη που ανέγραψαν τα στοιχεία τους στο φάκελο ψηφοφορίας (ήταν δηλαδή άκυρα), χωρίς να εξειδικεύει πόσα και ποια στοιχεία αφορούσαν τη μία ή την άλλη περίπτωση!

Προκύπτει δε εκ των άνω, ότι η πλειοψηφία των μελών του εναγόμενου σωματείου ψήφισαν επιστολικά, καθώς μόλις 282 μέλη παρέστησαν αυτοπροσώπως, για να ψηφίσουν, ενώ 783 μέλη συνολικά ψήφισαν επιστολικά. Ωστόσο, από το σύνολο των  1.065  (282+783) μελών που ψήφισαν, οι 233 επιστολικές ψήφοι κατεστράφησαν, ήτοι η ψήφος του ¼ περίπου των ψηφισάντων, χωρίς να είναι δυνατό να διαγνωστεί πόσα και ποια μέλη των οποίων οι φάκελοι, τα δελτία συμμετοχής και τα ψηφοδέλτια καταστράφησαν ήταν ή δεν ήταν ταμειακά εντάξει ή εν πάσει περιπτώσει πόσα και ποια ψηφοδέλτια, δελτία συμμετοχής και φάκελοι εκ των καταστρεφέντων ήταν άκυρα, λόγω αναγραφής του ονόματος των ψηφοφόρων στον φάκελο ψηφοφορίας, όπως αόριστα και χωρίς να προσδιορίσει αριθμό ακύρων επικαλέστηκε η Ε.Ε.! Με δεδομένο δε, ότι κατά τις αρχαιρεσίες της 10ης Μάρτη, τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του σωματείου με δικαίωμα ψήφου, ανέρχονταν συνολικά σε 1.948 μέλη (ήτοι 1816 ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη + 132 μέλη που πλήρωσαν στις 10-3-2013 και τακτοποιήθηκαν ταμειακώς),  θα ήταν αριθμητικά δυνατό οι 233 επιστολικές ψήφοι να προέρχονταν από δικαιούμενα να ψηφίσουν μέλη!

Σημειωτέον ότι στις προηγούμενες εκλογές του 2011 στο ΔΣ του εναγόμενου σωματείου είχαν εκλεγεί δύο μέλη της παράταξης «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» και δη ο πρώτος εξ ημών, κ. Κερασαρίδης, με 337 ψήφους  και ο κος Παπαϊωάννου, με 310 ψήφους, υποψήφιοι και στις επίμαχες εκλογές του 2013, στις οποίες δεν εξελέγησαν.

δ1. Πριν την άνω ανακήρυξη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, η άνω κοινή Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών εξέτασε τις ενστάσεις αμφοτέρων ημών, κάποιες εξ αυτών σε σχέση με το θέμα της καταστροφής εκλογικού υλικού και συγκεκριμένα: 1) ο πρώτος εξ ημών προέβαλα σχετική ένσταση, με την οποία ζήτησα από την Εφορευτική Επιτροπή «να κρατηθούν –και να μην καταστραφούν: α) τα  «στοιχεία ψηφοφόρου» αυτών που ψηφίζουν επιστολικά και φέρονται να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι και β) τα «στοιχεία ψηφοφόρου» και του εσωτερικού φακέλου με το περιεχόμενο ψηφοδέλτιο αυτών που φέρονται ως οικονομικά μη τακτοποιημένοι και ψήφισαν επιστολικά», προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να είναι δυνατόν να ελεγχθούν τα παραπάνω στοιχεία, 2) η δεύτερη εξ ημών προέβαλα –μεταξύ άλλων- δύο σχετικές ενστάσεις και δη την 4η ένστασή μου: «γιατί καταστρέφονται από την εφορευτική επιτροπή άκυρα ψηφοδέλτια, όπως για παράδειγμα ψηφοδέλτιο που το δελτίο ψηφοφόρου είναι μέσα στο σφραγισμένο κλειστό φάκελο»  και την 5η ένστασή μου, με την οποία ζήτησα από την Εφορευτική Επιτροπή «να μην καταστραφεί εκλογικό υλικό όσων μελών χαρακτηρίζονται μη ταμειακά τακτοποιημένα μέλη (αντεπιστέλλοντα) – επιστολική ψήφος (ψηφοδέλτια, φάκελος, ταυτότητα ψηφοφόρου) και να τοποθετηθεί σε ασφαλή θέση (συμβολαιογράφο), ώστε να είναι δυνατός πιθανός επανέλεγχος και διασταύρωση εκλογικού υλικού από έκαστο έχοντα έννομο συμφέρον προς τούτο».

Ειδικότερα, η Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών με τη δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση απέρριψε τις άνω ενστάσεις μας με αόριστη αιτιολογία, ως εξής: α) δεχόμενη μόνο εν μέρει την πρόταση του πρώτου εξ ημών περί διατήρησης των στοιχείων των αντεπιστελλόντων μελών που είναι ταμειακά εντάξει, απέρριψε την ένστασή μου ως προς τη διατήρηση των στοιχείων των αντεπιστελλόντων μελών που δεν είναι ταμειακά εντάξει, όπως επί λέξει αναφέρει: «σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει η ΓΣ και η Ε.Ε. στις 3-3-2013 και 6-3-2013 αντίστοιχα», β) επί των άνω ενστάσεων της δεύτερης εξ ημών, αναφέρει επί λέξει ότι: «καταστρέφονται φάκελοι που δεν ακολουθούν τη νόμιμη εκλογική διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό της εταιρείας, ώστε να φυλάσσεται η μυστικότητα της ψήφο. Για το εν λόγω θέμα έχει ληφθεί απόφαση από τη ΓΣ της 3-3-2013 και την ΕΕ στη συνεδρίασή της στις 6-3—2013 και δεν επανερχόμαστε».

Τέλος, από τα στοιχεία του εκλογικού υλικού, τα οποία ζητήσαμε και λάβαμε ως έχοντες έννομο συμφέρον προς τούτο, προκύπτει ότι κατά παράβαση του άρθρο 39 του καταστατικού δεν υφίσταται ειδικό πρωτόκολλο παράδοσης των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους στην Εφορευτική Επιτροπή, με πρακτικό αποτέλεσμα να είναι ανέλεγκτα τα ονόματα των μελών που ψήφισαν επιστολικά και των οποίων οι φάκελοι, δελτία συμμετοχής και ψηφοδέλτια εν συνεχεία παρανόμως καταστράφηκαν από την Εφορευτική Επιτροπή .  Ας σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του άρθρου 39 του καταστατικού για ειδικό πρωτόκολλο παραλαβής από την Επιτροπή Ταχυδρομείου και παράδοσης στην Εφορευτική Επιτροπή, προφανώς περιλαμβάνει την υποχρέωση της Εφορευτικής Επιτροπής, που εποπτεύει και διεξάγει τις αρχαιρεσίες, να αναγράφει  -πέρα από τον αριθμό των φακέλων - επιστολικών ψήφων- και τα ονόματα των ψηφοφόρων με επιστολική ψήφο στα ειδικά αυτά πρωτόκολλα, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος της ταυτότητας του συνόλου των ψηφοφόρων που ψήφισαν επιστολικά και να διαφυλάσσεται έτσι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.   

Συμπερασματικά, η Εφορευτική Επιτροπή, επικαλούμενη από τη μία την άνω παράνομη απόφαση της ΓΣ (τόσο ως προς το περιεχόμενό της, όσο και ως προς τον τύπο), και από την άλλη, παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου, σε συνδυασμό με την παραβίαση από μέρους της του άρθρου 39 του καταστατικού, που επιβάλλει ειδικό πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους στην Εφορευτική Επιτροπή, απέρριψε τις άνω ενστάσεις μας χωρίς ορισμένη αιτιολογία και παρανόμως κατέστρεψε 233 φακέλους, δελτία συμμετοχής και ψηφοδέλτια μελών που ψήφισαν επιστολικά, χωρίς να διακρίνει πόσες και ποιες επιστολικές ψήφους θεώρησε άκυρες ως παραβιάζουσες τη μυστικότητα της ψήφου ούτε πόσες και ποιες επιστολικές ψήφους θεώρησε ως μη γενόμενες, διότι προέρχονταν από ταμειακά μη τακτοποιημένα μέλη,  καθιστώντας με τον τρόπο αυτό αδύνατο το δικαστικό έλεγχο των στοιχείων αυτών, ήτοι των ψήφων του ¼ περίπου των συνολικά ψηφισάντων.

δ2. Επιπλέον, η άνω κοινή Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών εξέτασε με τη δεύτερη προσβαλλόμενη τη 2η ένσταση που υπέβαλα η δεύτερη εξ ημών, με την οποία παραπονέθηκα προς την Εφορευτική Επιτροπή αφενός διότι ο Γενικός Γραμματέας μας είχε χορηγήσει παραπλανητικώς καταστάσεις μελών (όπως αναλύθηκε ανωτέρω) και αφετέρου διότι στις 9.05 π.μ. (της 10-3-2013), ο ταμίας διαπίστωσε ότι η εφορευτική επιτροπή χρησιμοποιούσε καταστάσεις μελών με α/α 14.567 κατά παράβαση του άρθρου 38παρ. 1β του καταστατικού και  η απάντηση της Εφορευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με τη δεύτερη προσβαλλόμενη απόφασή της-πρακτικό ήταν ότι :«3. (...) η Ε.Ε. δεν είναι αρμόδια να απαντήσει για θέματα που αφορούν το Δ.Σ. και τα έγγραφα του της δόθηκαν από το Γ.Γ. της ΕΜΕ» (σελ. 109 δεύτερης προσβαλλόμενης).

Με την αναιτιολόγητη και αόριστη απόρριψη των ανωτέρω ενστάσεων που νομίμως προβάλαμε ενώπιον της κοινής εφορευτικής επιτροπής – επιτροπής αρχαιρεσιών στις 10-3-2103 και οι οποίες (ενστάσεις) αναφέρονται σε ουσιώδεις παραβιάσεις του νόμου και του καταστατικού της ΕΜΕ που έλαβαν χώρα στα πλαίσια των αρχαιρεσιών της 10-3-2013, η ανωτέρω δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση της κοινής εφορευτικής επιτροπής – αρχαιρεσιών κατέστη ελαττωματική, καθώς κατέστη φανερή η πρόθεση της άνω Επιτροπής να ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία χωρίς να τηρήσει το καταστατικό και παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, αφού εκώφευσε ενώπιον των ανωτέρω προφανών παραβάσεων του καταστατικού και απέρριψε τις ενστάσεις μας. 


ΙΙ. ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ:

1. Η πρώτη προσβαλλόμενη απόφαση της ΓΣ είναι ελαττωματική, ως προς το περιεχόμενό της, λόγω παράβασης του νόμου, των χρηστών ηθών και του καταστατικού:

1α. Το άρθρο 38§1β του καταστατικού, ρητά ορίζει  ότι: « Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται κάτω από την επίβλεψη και με την ευθύνη Επιτροπής Αρχαιρεσιών, η οποία παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή και για το αδιάβλητο των εκλογών».  Συνεπώς η πρώτη προσβαλλόμενη κατά παράβαση του καταστατικού καταψήφισε το σχετικό ανωτέρω σκέλος της άνω πρότασής μου περί εκλογής χωριστής Επιτροπής Αρχαιρεσιών και χωριστής Εφορευτικής Επιτροπής (θέμα 8ο ημερησίας διάταξης) και εξέλεξε (θέμα 7ο ημερησίας διάταξης), με μόνη αρνητική τη ψήφο της δεύτερης εξ ημών, την προαναφερόμενη κοινή πενταμελή Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών, για τη διενέργεια των εκλογών – αρχαιρεσιών της 10ης Μαρτίου 2013.

Καθίσταται σαφές ότι, η κατά παράβαση του καταστατικού εκλεγείσα κοινή Εφορευτική Επιτροπή – Επιτροπή Αρχαιρεσιών προφανές στόχο είχε να περιορίσει τις δυνατότητες ελέγχου της εφορευτικής επιτροπής, αφού στην ουσία κατήργησε την επιτροπή αρχαιρεσιών που ουσιαστικά και σύμφωνα με το καταστατικό ελέγχει την εφορευτική επιτροπή και συνεπώς η εκλογή αυτή αντιβαίνει τα χρηστά ήθη, που επιβάλλουν διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.

Επειδή συνεπώς η πρώτη προσβαλλομένη απόφαση  της Γενικής Συνέλευσης είναι ελαττωματική σύμφωνα με το άρθρο 101 Α.Κ., ως προς το περιεχόμενό της και δη ως προς την εκλογή κοινής εφορευτικής επιτροπής και επιτροπής αρχαιρεσιών, διότι τέτοια κοινή επιτροπή δεν προβλέπεται από το καταστατικό αλλά αντιθέτως προβλέπεται από τα άνω άρθρα του καταστατικού η εκλογή δύο επιτροπών, που διαχειρίζονται τις αρχαιρεσίες και δη η εφορευτική επιτροπή που διενεργεί τις εκλογές και η επιτροπή αρχαιρεσιών που ελέγχει την εφορευτική επιτροπή. Πέραν δε της παραβίασης του καταστατικού, σε σχέση με την εκλογή κοινής επιτροπής, η πρώτη προσβαλλόμενη παραβίασε και τα χρηστά ήθη που επιβάλλουν τον έλεγχο της εφορευτικής επιτροπής από την επιτροπή αρχαιρεσιών, προκειμένου να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών.

1β. Η  καταστροφή οιουδήποτε εγγράφου σχετικού με τη διεξαχθείσα ψηφοφορία πριν καταστεί δυνατός από το Δικαστήριο ο έλεγχος του κύρους αυτής, αποτελεί κατάφωρη παράβαση νομίμου υποχρεώσεως, παράβαση με την οποία προδήλως επιδιώκεται να καταστεί ανεξέλεγκτη και ασύδοτη η κρίση της Εφορευτικής Επιτροπής. Η παράβαση δε αυτή, η οποία αντίκειται όχι μόνο στο καταστατικό και το νόμο, αλλά και στα χρηστά ήθη, διότι καθιστά ανεξέλεγκτη από το Δικαστήριο την περί του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών απόφαση της συνελεύσεως των μελών, δικαιολογεί την ακύρωσή της από το Δικαστήριο.  Τυχόν δε επιχείρημα ότι δεν επιβάλλεται ρητώς από το καταστατικό ή το νόμο στην εφορευτική επιτροπή να διαφυλάττει όλο το εκλογικό υλικό για όσο χρόνο έχει δικαίωμα κάθε μέλος που έχει έννομο συμφέρον να προσβάλλει την απόφαση είναι νόμω αβάσιμο, διότι η υποχρέωση της Εφορευτικής Επιτροπής και της Διοικήσεως του σωματείου προς διαφύλαξη των εγγράφων της εκλογής είναι αυτονόητη  (πρβλ. Καποδίστριας, Γνωμοδότηση, Ακυρότης αρχαιρεσιών επαγγελματικών σωματείων, ΔΕΝ 32, 225, καθώς και ΕιρΑθ 656/76, ΔΕΝ, 32, σελ. 456)).

Επειδή, απόφαση της ΓΣ περί καταστροφής στοιχείων του εκλογικού υλικού, όπως είναι τα στοιχεία του ψηφοφόρου (φάκελοι αποστολής και δελτία συμμετοχής), τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι ψηφοφορίας, αντιβαίνει όχι μόνο στο νόμο και το καταστατικό, που προβλέπουν ως υποχρέωση της εφορευτικής επιτροπής τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών,  αλλά και στα χρηστά ήθη, καθώς καθιστά αδύνατο το δικαστικό έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας και συνιστά  παράβαση με την οποία προδήλως επιδιώκεται να καταστεί ανεξέλεγκτη και ασύδοτη η κρίση της Εφορευτικής Επιτροπής.

Επειδή συνεπώς η πρώτη προσβαλλομένη απόφαση  της Γενικής Συνέλευσης είναι ελαττωματική σύμφωνα με το άρθρο 101 Α.Κ., ως προς το περιεχόμενό της και δη ως προς το σκέλος που καταψήφισε την πρόταση της δεύτερης εξ ημών περί διατήρησης όλων των στοιχείων των επιστολικών ψήφων (ψηφοδέλτια, δελτία συμμετοχής, φακέλους ψηφοφορίας, φακέλους αποστολής ) στο εκλογικό υλικό, διότι ελήφθη κατά παράβαση του νόμου, των χρηστών ηθών  και του καταστατικού, που επιτάσσουν αφενός το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και  αφετέρου τη δυνατότητα δικαστικού ελέγχου του έργου της εφορευτικής επιτροπής με αγωγή ακυρώσεως οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, η έλλειψη της οποίας  (δυνατότητας) δημιουργεί λόγο ακυρώσεως αυτών των εκλογών. (πρβλ. Αθ. Κρητικού, Δίκαιο Σωματείων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Πρώτος Τόμος, έκδοση 1984, σελ. 258-259).


2. Η πρώτη προσβαλλόμενη απόφαση ΓΣ είναι ελαττωματική, ως αντιβαίνουσα το άρθρο 32 του καταστατικού και το νόμο, καθότι ελήφθη χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρευρισκομένων μελών:

Σύμφωνα με το άρθρο 31.2.α. του καταστατικού, οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων παίρνονται κατ’ απόλυτη πλειοψηφία των παρευρισκομένων και ταμειακά τακτοποιημένων μελών. Αν η ΓΣ λάβει απόφαση χωρίς να συντρέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση η προβλεπόμενη από το νόμο ή το καταστατικό απαρτία και πλειοψηφία, τότε η απόφαση αυτή είναι άκυρη κατά την έννοια της ΑΚ 101 ή άρθρ. 8 παρ. 4 ν. 1264/1982 (πρβλ. Αθ. Κρητικού, Δίκαιο Σωματείων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Πρώτος Τόμος, έκδοση 1984, σελ. 286). Είναι δε άκυρη η απόφαση της ΓΣ των σωματείων αστικού δικαίου, αν αυτή ελήφθη χωρίς απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών ακόμη και αν το καταστατικό όριζε το αντίθετο (άρθρα 97, 98, 99 και 100 ΑΚ). Ο δε κανόνας αυτός είναι αναγκαστικού  δικαίου (πρβλ. Λ. Σεραφείμ, Συνδικαλιστικό και Σωματειακό Δίκαιο, έκδοση 2012, σελ. 182).

Επειδή συνεπώς η πρώτη προσβαλλομένη απόφαση  της Γενικής Συνέλευσης είναι ελαττωματική σύμφωνα με το άρθρο 101 Α.Κ., ως προς το σκέλος που καταψήφισε εν συνόλω την πρόταση της δεύτερης εξ ημών «για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας (της 10-3-13) και της έκδοσης των αποτελεσμάτων», διότι ελήφθη χωρίς την απαιτούμενη από το άρθρο 31.2.α. του καταστατικού της ΕΜΕ απόλυτη πλειοψηφία των παρευρισκομένων και ταμειακά τακτοποιημένων μελών (ήτοι 57 ψήφους στα 112 παρευρισκόμενα μέλη, σύμφωνα με τη δεύτερη προσβαλλόμενη, άλλως 56 ψήφους στα 110 παρευρισκόμενα μέλη, σύμφωνα με το βιβλίο παρουσιών/υπογραφών)

Επειδή η ακυρότητα της πρώτης προσβαλλόμενης παρήχθη, διότι από σφάλμα της εφορευτικής επιτροπής θεωρήθηκε ότι η απόφαση της εν συνόλω καταψήφισης της άνω πρότασης της δεύτερης εξ ημών που περιελάμβανε μεταξύ άλλων αφενός πρόταση περί εκλογής χωριστών Επιτροπών από τη μία Αρχαιρεσιών και από την άλλη εφορευτική, αφετέρου περί διατήρησης όλων των στοιχείων των επιστολικών ψήφων στο εκλογικό υλικό, ελήφθη νομίμως,  τόσο ως προς το  περιεχόμενό της, όσο και ως προς την απαιτούμενη πλειοψηφία, περίπτωση που δεν συντρέχει εν προκειμένω για τους άνω λόγους.

3. Η δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής είναι ελαττωματική, ως προς το περιεχόμενό της, λόγω παράβασης του νόμου, των χρηστών ηθών και του καταστατικού:

3α. Σύμφωνα με το άρθρο 38 του καταστατικού του εναγομένου σωματείου, που ρυθμίζει ειδικότερα της υποχρεώσεις της εφορευτικής επιτροπής και της επιτροπής αρχαιρεσιών, οι αρχαιρεσίες διενεργούνται κάτω από την επίβλεψη και με την ευθύνη της επιτροπής Αρχαιρεσιών  (και όχι εν προκειμένω υπό την κοινή εφορευτική επιτροπή -επιτροπή αρχαιρεσιών που κατά παράβαση εξελέγη για τις αρχαιρεσίες της 10-3-2013), η οποία παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή και για το αδιάβλητο των εκλογών.

Από την άνω διάταξη του καταστατικού, προκύπτει ότι το έργο της Επιτροπής Αρχαιρεσιών -και αφού στις προκείμενες αρχαιρεσίες, κατά παράβαση του καταστατικού, δεν υπάρχει τέτοια- το έργο της κοινής εν προκειμένω Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών είναι σπουδαιότατο, διότι από αυτό εξαρτάται η ομαλή ή ανώμαλη, νόμιμη ή παράνομη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών και ανακήρυξη των πράγματι και αληθώς πλειοψηφησάντων υποψηφίων, καθώς και η νομιμότητα ή μη της επακολουθούσης αποφάσεως της συνελεύσεως των μελών, που στηρίζεται πάντοτε στο πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής. Η Εφορευτική Επιτροπή και η Επιτροπή Αρχαιρεσιών εν προκειμένω αποτελεί συλλογικό όργανο, που ενεργεί κατ’ εντολή των μελών και για λογαριασμό του σωματείου. Υπό την ιδιότητα δε αυτή δεν είναι ανεύθυνη και ανεξέλεγκτη, αλλά υπόκειται σε λογοδοσία για την υπ’ αυτής εκτέλεση της εντολής (πρβλ. Καποδίστριας, Γνωμοδότηση, Ακυρότης αρχαιρεσιών επαγγελματικών σωματείων, ΔΕΝ 32, 225).   

Επειδή η εκ μέρους μέλους ή και ολόκληρης της εφορευτικής επιτροπής αρχαιρεσιών καταστροφή στοιχείων του εκλογικού υλικού κάνει αδύνατο το δικαστικό έλεγχο σε περίπτωση αγωγής ακυρώσεως και δημιουργεί λόγο ακυρώσεως αυτών των εκλογών. Στην περίπτωση αυτή το πρόσωπο που με τη συμπεριφορά του δημιούργησε λόγο ακυρότητας της αποφάσεως της ΓΣ, η οποία τελικώς ανατράπηκε, μένει έκθετο σε αποζημίωση απέναντι στο σωματείο που τελικώς υφίσταται τις συνέπειες (οικονομικές και άλλες) από νέες επαναληπτικές εκλογές (πρβλ. Αθ. Κρητικού, Δίκαιο Σωματείων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Πρώτος Τόμος, έκδοση 1984, σελ. 258-259).

Επειδή ειδικότερα, ως προαναφέραμε,  η καταστροφή οιουδήποτε εγγράφου σχετικού με τη διεξαχθείσα ψηφοφορία πριν καταστεί δυνατός από το Δικαστήριο ο έλεγχος του κύρους αυτής, αποτελεί κατάφωρη παράβαση νομίμου υποχρεώσεως, παράβαση με την οποία προδήλως επιδιώκεται να καταστεί ανεξέλεγκτη και ασύδοτη η κρίση της Εφορευτικής Επιτροπής -Αρχαιρεσιών.

Επειδή η από μέρους της κοινής Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών καταστροφή  φακέλων αποστολής, φακέλων ψηφοφορίας, δελτίων συμμετοχής και ψηφοδελτίων 233 μελών που ψήφισαν επιστολικά, κατά τις αρχαιρεσίες της 10ης Μάρτη 2013, αντίκειται όχι μόνο στο καταστατικό και το νόμο, αλλά και στα χρηστά ήθη, διότι καθιστά ανεξέλεγκτη από το Δικαστήριο την περί του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών απόφαση της συνελεύσεως των μελών και δικαιολογεί την ακύρωσή της από το Δικαστήριο. 

Επειδή η υποχρέωση της Εφορευτικής Επιτροπής και της Διοικήσεως του σωματείου προς διαφύλαξη των εγγράφων της εκλογής είναι αυτονόητη  (πρβλ. Καποδίστριας, Γνωμοδότηση, Ακυρότης αρχαιρεσιών επαγγελματικών σωματείων, ΔΕΝ 32, 225, καθώς και ΕιρΑθ 656/76, ΔΕΝ, 32, σελ. 456)).

Επειδή η δεύτερη προσβαλλομένη απόφαση της  κοινής Εφορευτικής Επιτροπής-Επιτροπής Αρχαιρεσιών της 10-3-2013 είναι ελαττωματική σύμφωνα με το άρθρο 101 Α.Κ., γιατί η καταστροφή 233 επιστολικών ψήφων, με την αόριστη αιτιολογία ότι «οι αποστολείς τους είτε δεν ήταν ταμειακά εντάξει είτε γιατί δεν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το καταστατικό διαδικασία (δηλ. χρησιμοποίησαν το φάκελο του ψηφοδελτίου ως φάκελο των στοιχείων τους)» σε συνδυασμό με τη μη τήρηση του εκ του άρθρου 39 απαιτούμενου ειδικού πρωτοκόλλου παράδοσης των επιστολικών ψήφων από την επιτροπή ταχυδρομείου στην Εφορευτική Επιτροπή, καθιστά αδύνατο τον έλεγχο από το Δικαστήριό Σας του ποια και πόσα μέλη ψήφισαν με επιστολική ψήφο και δεν ήταν ταμειακά εντάξει και ποια και πόσα μέλη ψήφισαν με επιστολική ψήφο, ήταν ταμειακά εντάξει, αλλά χρησιμοποίησαν το φάκελο του ψηφοδελτίου ως φάκελο των στοιχείων τους και άρα η ψήφος τους ήταν άκυρη και ως εκ τούτου παραβιάζει την υποχρέωση της κοινής εν προκειμένω Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών να διασφαλίσει το αδιάβλητο της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. 

3β. Επειδή η δεύτερη προσβαλλομένη απόφαση της  κοινής Εφορευτικής Επιτροπής-Επιτροπής Αρχαιρεσιών της 10-3-2013 είναι ελαττωματική σύμφωνα με το άρθρο 101 Α.Κ., επιπλέον γιατί η κοινή αυτή επιτροπή (η οποία σε κάθε περίπτωση  δεν προβλέπεται από το καταστατικό του σωματείου, όπως αναλύσαμε ανωτέρω), επικύρωσε δια της ανοχής της, με τη δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση τις ουσιώδεις παραβάσεις του καταστατικού αλλά και των χρηστών ηθών, που έλαβαν χώρα κατά τις αρχαιρεσίες της 10-3-2013, όπως αυτές περιγράφονται στο ιστορικό της παρούσας μη διασφαλίζοντας ως όφειλε εκ του νόμου και του καταστατικού το αδιάβλητο των εκλογών. Ειδικότερα η κοινή εφορευτική επιτροπή αρχαιρεσιών με την απόρριψη της σχετικής 2ης ενστάσεως της δεύτερης εξ ημών στις 10-3-2013, αλλά και προηγουμένως αφού κώφευσε στην περιγραφόμενη ανωτέρω από 8-3-13 καταγγελία της δεύτερης εξ ημών περί ανισότιμης μεταχείρισης υποψηφίων, αλλά και ο Πρόεδρος αυτής κώφευσε στο από 7-3-2013 σχετικό εξώδικο που του απέστειλα, έχοντας δηλ. εγκαίρως λάβει γνώση των καταγγελιών μας, επικύρωσε με την  δεύτερη προσβαλλόμενη απόφασή της την παραβίαση του καταστατικού ως προς τη μη έγκαιρη παράδοση των επικαιροποιημένων καταλόγων των μελών της ΕΜΕ με δικαίωμα ψήφου προς εμάς, προκειμένου με την ιδιότητα των υποψηφίων να ενημερώσουμε εγκαίρως τα μέλη για την υποψηφιότητά μας, όπερ αντικειμενικά δεν προλάβαμε να πράξουμε, σύμφωνα με το ανωτέρω ιστορικό. Κοινώς επικύρωσε με τη δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση την αντίθετη στα χρηστά ήθη τακτική που ακολουθήθηκε από τη διοίκηση του εναγόμενου σωματείου να μας εμποδίσει να επικοινωνήσουμε με τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη και να τα ενημερώσουμε για την υποψηφιότητά μας, ενώ αντίθετα οι υποψήφιοι που υπέγραψαν τη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» έγκαιρα διακίνησαν σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

Ας σημειωθεί ότι η εφορευτική επιτροπή αρχαιρεσιών όφειλε να αποσοβήσει νομίμως τις καταγγελίες μας και να διασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας, πολύ περισσότερο για να αποφύγει την άσκηση της παρούσας, αφού εγκαίρως ενημερώθηκε από εμάς ότι είχαν ήδη παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα και στις εκλογές του 2011, τα οποία δεν θα γίνονταν πάλι ανεκτά (σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής ήταν ο ίδιος και το 2011 και το 2013), παρά ταύτα δεν το έπραξε κατά πλήρη αντίθεση στα χρηστά ήθη.

3γ. Επειδή η δεύτερη προσβαλλομένη απόφαση της  κοινής Εφορευτικής Επιτροπής-Επιτροπής Αρχαιρεσιών της 10-3-2013 είναι ελαττωματική σύμφωνα με το άρθρο 101 Α.Κ., επιπλέον γιατί επικύρωσε δια της ανοχής της την κατά παράβαση των άρθρων 34 και 36 του καταστατικού του εναγόμενου σωματείου, αποδεδειγμένη μη αποστολή από την Ε.Μ.Ε. σε όλα τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της (τα οποία είχαν δικαίωμα ψήφου, κατά τις εκλογές της 10ης Μάρτη 2013) αφενός του απαιτούμενου καταλόγου των μελών που κατάθεσαν δήλωση υποψηφιότητας μαζί με την προκήρυξη των αρχαιρεσιών, αφετέρου του απαιτούμενου ενιαίου ψηφοδελτίου των αρχαιρεσιών, που περιέχει κατ’ αλφαβητική σειρά τα ονόματα όλων των υποψηφίων, του αδιαφανούς φακέλου σφραγισμένου με τη σφραγίδα του σωματείου, μέσα στον οποίο θα κλειστεί το ψηφοδέλτιο και του έντυπου δελτίου συμμετοχής στην ψηφοφορία, με πρακτικό αποτέλεσμα να μην δύνανται τα μέλη αυτά να ψηφίσουν επιστολικά, σύμφωνα με το άρθρο 39 του καταστατικού, καίτοι το δικαιούντο, όπως αποδεικνύεται από το ανωτέρω ιστορούμενο ενδεικτικό παράδειγμα του κ. (...)

Επειδή οι άνω παραβάσεις του νόμου και του καταστατικού έχουν σαφή επιρροή στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος του εάν  οι 233 επιστολικές ψήφοι που καταστράφηκαν, ορθώς δεν προσμετρήθηκαν στην ψηφοφορία, είναι δε δυνατό να μεταβληθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εάν προσμετρηθούν, διότι  από το σύνολο των  1.065  (282+783) μελών που ψήφισαν, οι 233 επιστολές που κατεστράφησαν, συνιστούν το ¼ περίπου των ψηφισάντων, ποσοστό ικανό να μεταβάλει το αποτέλεσμα, όταν μάλιστα κατά τις αρχαιρεσίες της 10ης Μάρτη, τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του σωματείου με δικαίωμα ψήφου, ανέρχονταν συνολικά σε 1.948 μέλη. Συνεπώς και αφού είναι αριθμητικά δυνατό οι 233 επιστολικές ψήφοι να προέρχονταν από δικαιούμενα να ψηφίσουν μέλη, η δε διάγνωση από το Δικαστήριό Σας του εάν τελικά προέρχονταν ή όχι από δικαιούμενα να ψηφίσουν μέλη, έχει καταστεί αδύνατη λόγω της καταστροφής τους από την Ε.Ε., η οποία παραβίασε όχι μόνο το νόμο και το καταστατικό, αλλά και τα χρηστά ήθη, συντρέχει περίπτωση ακύρωσης των προσβαλλόμενων αποφάσεων.


Επειδή αρκεί και μόνο το περιστατικό, που κατήγγειλα η δεύτερη εξ ημών στην Ε.Ε. δια της ανωτέρω 4ης ενστάσεώς μου ότι «καταστρέφονται από την εφορευτική επιτροπή άκυρα ψηφοδέλτια, όπως για παράδειγμα ψηφοδέλτιο που το δελτίο ψηφοφόρου είναι μέσα στο σφραγισμένο κλειστό φάκελο», πολλώ δε μάλλον αρκεί το περιστατικό ότι έστω ένα  μέλος που ήταν ταμειακά τακτοποιημένα και ψήφισε επιστολικά και σύμφωνα με τη διαδικασία που επιβάλλει το άρθρο 39 του καταστατικού και παραταύτα δεν περιλαμβάνεται ούτε στους καταλόγους των ταμειακά τακτοποιημένων μελών ούτε στους καταλόγους ψηφισάντων της εφορευτικής επιτροπής! Πιο συγκεκριμένα κι ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα του ταμειακώς τακτοποιημένου μέλους της ΕΜΕ, κ. (...), το οποίο –δικαιούμενο προς τούτο- ψήφισε επιστολικά στις αρχαιρεσίες της 10ης Μάρτη 2013, όπως θα αποδείξουμε κατά τη συζήτηση της παρούσας, ωστόσο, το όνομά του, κατά παράβαση του άρθρου 38.1. του καταστατικού δεν συμπληρώθηκε/καταχωρήθηκε από την Εφορευτική Επιτροπή Αρχαιρεσιών στον ονομαστικό κατάλογο όλων των μελών που ψήφισαν που επισυνάπτει κατ’ άρθρο 40 του καταστατικού η Εφορευτική Επιτροπή στο δεύτερο προσβαλλόμενο πρωτόκολλο – απόφαση αρχαιρεσιών.

Επιπλέον, αρκεί το περιστατικό ότι το μέλος του σωματείου, κος (...), ηλικίας 101 ετών, καίτοι ψήφισε επιστολικά κατά τις αρχαιρεσίες της 10-3-2013 έχοντας δικαίωμα προς τούτο, δεν αναγράφεται στον κατάλογο των ψηφισάντων που συνέταξε η Εφορευτική Επιτροπή.

Επειδή τόσο ο πρώτος εξ ημών που δεν εξελέγην ως μέλος του νέου 15μελούς ΔΣ της ΕΜΕ, κατά τις αρχαιρεσίες της 10ης Μάρτη 2013, με διαφορά μόλις 123 σταυρών προτιμήσεως-ψήφων από τον τελευταίο στη σειρά εκλεγέντα υποψήφιο κο Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, όσο και η δε δεύτερη εξ ημών που δεν εξελέγην με διαφορά μόλις 185 σταυρών προτιμήσεως-ψήφων από τον τελευταίο στη σειρά άνω εκλεγέντα υποψήφιο, έχουμε έννομο συμφέρον στην άσκηση της παρούσας καθώς η διαφορά των ψήφων που μας χωρίζουν από την εκλογή μας είναι κατά πολύ μικρότερη από τις 233 καταστραφείσες επιστολικές ψήφους.

Επειδή το γεγονός ότι έχει λάβει χώρα εδώ παραβίαση του νόμου, των χρηστών ηθών και του καταστατικού, η οποία επηρεάζει σαφώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και δεν ανακηρύσσονται τα αληθώς πλειοψηφήσαντα μέλη,  επιρρωνύεται από το γεγονός ότι κανένα μέλος δεν εξελέγη στο νέο ΔΣ που να ανήκει στην «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ», με την οποία αμφότεροι κατεβήκαμε ως υποψήφιοι, κανένα μέλος δεν εξελέγη από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αλλά και τα 15 ανωτέρω εκλεγέντα μέλη για το ΔΣ ανήκουν σε μία και μόνη  παράταξη, αυτή της  «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές του 2011 κατά τις οποίες η «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» εκπροσωπείτο στο ΔΣ με δύο εκλεγμένα μέλη.

Επειδή κατά το άρθρο 101 ΑΚ απόφαση της συνελεύσεως αντικείμενη στο νόμο ή το καταστατικό είναι άκυρη. Την ακυρότητα κηρύσσει το δικαστήριο ύστερα από αγωγή μέλους που δεν συναίνεσε ή οποιουδήποτε άλλου έχει έννομο συμφέρον. Η αγωγή αποκλείεται μετά  την πάροδο έξι μηνών από την απόφαση της συνέλευσης. Η απόφαση που κηρύσσει την ακυρότητα ισχύει έναντι όλων.

Επειδή εφόσον η εφορευτική επιτροπή αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, μία σμικρογραφία της ΓΣ και ένα αυτόνομο συλλογικό όργανο του σωματείου, οι ελαττωματικές αποφάσεις της υπόκεινται σε προσβολή, όπως κάθε απόφαση της ΓΣ. Εφαρμόζεται εδώ αναλόγως κατά περίπτωση η ΑΚ 101 ή άρθρ. 8 παρ. 4 ν. 1264/1982 (πρβλ. Αθ. Κρητικού, Δίκαιο Σωματείων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Πρώτος Τόμος, έκδοση 1984, σελ. 286).

Επειδή δυνάμενες να προσβληθούν επί ακυρώσει κατ’ άρθρ. 101ΑΚ  είναι και οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατ’ αντίθεση στο νόμο και στα χρηστά ήθη (πρβλ. ενδεικτικά ΑΠ 567/1993 ΕλλΔνη 1994, 1276, ΑΠ Ολ410/1963 ΝοΒ 11, 946, ΕιρΑθ 2058/1983 Δ15, 456).

Επειδή αντιταχθήκαμε, τόσο στην πρώτη προσβαλλόμενη απόφαση της ΓΣ (η δεύτερη εξ ημών- ο πρώτος εξ ημών ήταν απών), όσο και στη δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση της Ε.Ε. (αμφότεροι προβάλαμε τις προαναφερόμενες ενστάσεις μας) φανερά και έχουμε έννομο συμφέρον να ζητήσουμε την  ακύρωσή τους, εφόσον αφενός η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών από κοινή εφορευτική επιτροπή αρχαιρεσιών που δεν προβλέπεται στο καταστατικό και αφετέρου η καταστροφή 233 επιστολικών ψήφων από την ΕΕ αναφέρεται σε θέμα που ασκεί επίδραση στα συμφέροντα της εκλογής μας, η προάσπιση των οποίων συγκαταλέγεται μεταξύ των σκοπών του εναγομένου σωματείου, του οποίου είμαστε μέλη.

Επειδή συνεπώς έχουμε έννομο συμφέρον στην άσκηση της παρούσας.
Επειδή δεν έχει παρέλθει η αποκλειστική προθεσμία των έξι (6) μηνών από την λήψη των προσβαλλόμενων αποφάσεων.

Επειδή η υπό κρίση αγωγή είναι νόμιμη και βάσιμη.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΖΗΤΑΜΕ

Να γίνει δεκτή η υπό κρίση αγωγή μας.

Ν' ακυρωθεί και εξαφανισθεί, για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό της παρούσας, η από 3-3-2013 προσβαλλομένη απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του  σωματείου, με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (Ε.Μ.Ε.).

Ν' ακυρωθεί και εξαφανισθεί, για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό της παρούσας, η από 10-3-2013 προσβαλλομένη απόφαση-πρωτόκολλο αρχαιρεσιών της Εφορευτικής Επιτροπής – Αρχαιρεσιών του  σωματείου, με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (Ε.Μ.Ε.).

Να καταδικασθεί το εναγόμενο σωματείο στη δικαστική μου δαπάνη.

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2013
Ο Πληρεξούσιος δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.