ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Για ένα σχολείο στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι των αγορών. Κείμενο συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών που είναι αγώνας όλων μας για Παιδεία – Δουλειά – Αξιοπρέπεια


«Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ»


Η «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» συμπαρίσταται και είναι αλληλέγγυα στον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών, που για πρώτη φορά αποφασίστηκε από τις ΕΛΜΕ με βάση τις τοπικές ανάγκες και προβλήματα, χωρίς κεντρικό έλεγχο. Η αναβάπτιση του εκπαιδευτικού κινήματος στη βάση των εκπαιδευτικών είναι η εγγύηση ότι αυτός ο αγώνας που συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά υπερψήφισης του από τη βάση, δηλαδή από τον κάθε εκπαιδευτικό χωριστά και όλους μαζί θα επιτύχει στο ρόλο του καταλύτη για το κίνημα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών.
Η απεργία αυτή είναι η αφορμή, και στους εκπαιδευτικούς έλαχε ο κλήρος να σηκώσουν το... καπάκι και να ξεχυθεί η λαϊκή οργή...
Η πολύχρονη ενασχόλησή μας (τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο) με τη Μαθηματική Παιδεία μάς επιτρέπει να δηλώνουμε γνώστες των χρονιζόντων προβλημάτων της εκπαίδευσης στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες. Έτσι μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους οι αλλαγές που επιχειρούνται από την κυβέρνηση είτε στα εργασιακά των εκπαιδευτικών είτε στις δομές της εκπαίδευσης γιατί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Δεν πρόκειται για νέα μέτρα. Οι κατευθύνσεις έχουν χαραχθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στα πλαίσια της ΕΕ. Το σχέδιο είναι μόρφωση για τους λίγους – κατάρτιση για τους πολλούς! Αυτό ήταν το δόγμα της «μεταρρύθμισης» Αρσένη, αυτό υλοποιείται και σήμερα από τη δικομματική συγκυβέρνηση και μάλιστα με χειρότερους όρους υπέρ των εμπόρων της γνώσης.
Έτσι κεντρικός άξονας του νέου νόμου, που πρόσφατα ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, είναι από τη μια χιλιάδες μαθητές να οδηγηθούν βίαια έξω από τα Λύκεια και ουσιαστικά να μετατραπούν σε εύκολη λεία για την επονομαζόμενη κατάρτιση και τη μαθητεία δηλαδή ουσιαστικά μια δεξαμενή «πρόθυμη» για μη αμειβόμενη εργασία... Ταυτόχρονα μειώνονται δραματικά  τα τμήματα Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων με αποτέλεσμα όσο οι συνθήκες γυρίζουν προς το 18ο αιώνα, οι εκπαιδευτικοί να «περισσεύουν» οπότε ο Μινώταυρος της διαθεσιμότητας – απολύσεων είναι το αμέσως επόμενο βήμα... ολοκληρωτικής διάλυσης της δημόσιας, και κάποτε δωρεάν, Παιδείας.
Οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου κοντόθωροι και χωρίς δημοκρατική ευαισθησία εξωθούν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αρκεί να ικανοποιήσουν ντιρεκτίβες των τροϊκανών τις οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει.
Με δυο λόγια, το νομοσχέδιο και οι άλλες αρνητικές εξελίξεις υπηρετούν την ανάγκη της αγοράς για τη διαμόρφωση ενός φθηνού και ευέλικτου, χειραγωγήσιμου εργατικού δυναμικού, που θα πουλάει δηλαδή πάμφθηνα όχι μόνο την εργατική του δύναμη, αλλά και τη συνείδησή του.
Θεωρούμε όμως ότι το πρόγραμμα σπουδών ενός σχολείου που θα στέρξει στις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε –ανάμεσα σε άλλα ασφαλώς- την κατάκτηση των Μαθηματικών όχι απλά ως ενός σκληρού επιλεκτικού μηχανισμού (μέσα από αλλεπάλληλες εξετάσεις) αλλά ως μέσο ανάπτυξης της κριτικής σκέψης αλλά και ως οργάνου σκέψης και συνειδητής επίδρασης με το περιβάλλον.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές τα μέλη της «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» στεκόμαστε αλληλέγγυα όχι μόνο στα λόγια αλλά και με την ενεργό συμμετοχή μας στον αγώνα των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση να πλαισιώσουν τις απεργιακές επιτροπές και να συμμετέχουν στην απεργία από 16-9-2013 και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται.
Με το 1% του ποσοστού τού ΑΕΠ για την Παιδεία που έχει βάλει ως στόχο η κυβέρνηση σήμερα... χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε γιατί η απεργία των εκπαιδευτικών όχι απλώς ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ αλλά χρειάζεται και την στήριξη όλων μας.

Απεργούμε, όλοι, γιατί αρκετά "έπαιξαν" με τις ζωές μας και την υπόληψή μας, τις δικές μας και των παιδειών μας Και για να μην "παίξουν" και με δυο γενιές ακόμη... Στο ρολόι της ιστορίας αρχίσαμε να μετράμε αντίστροφα για αυτούς από ΤΩΡΑ.
Αθήνα 13-09-2013



Σημείωση του Blog «Μαθηματικά Τετράδια»


Προτείνουμε να δείτε επίσης την ανάρτηση (31-8-2013) με τίτλο: 
Συμβολή στη διαφανή λειτουργία της ΕΜΕ: Η αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)



και την ανάρτηση (29-8-2013) με τίτλο: 
Γεύση από την αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)
http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/08/3-3-2013-10-3-2013.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.