ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Η συνάντηση Παραρτημάτων της ΕΜΕ (3/3/2018), το έτος μαθηματικών 2018 και περί παρατάξεων...

                                                          της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου



Δύο χρόνια μετά την 1η οργανωμένη συνάντηση (6/2/2016) Παραρτημάτων (εκτός των συναντήσεων με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου της ΕΜΕ) έχει προγραμματιστεί η 2η συνάντηση για τις 3/3/2018 στην Αθήνα.

Επισημαίνουμε πως η συνάντηση προγραμματίστηκε σε κλίμα αλλαγής του “Κανονισμού Λειτουργίας Παραρτημάτων” στην επικείμενη ΓΣ (11/3/2018)[1] αφού ο κανονισμός που ισχύει εγκρίθηκε από την έκτακτη ΓΣ 9/6/1981 και έπρεπε, από το 2014 (!!!), να έχει εναρμονιστεί, τουλάχιστον, με τις αλλαγές στο ισχύον καταστατικό της ΕΜΕ (από 21/2/2014[2])
Επίσης τονίζουμε ότι ο νέος κανονισμός, τουλάχιστον, θα πρέπει να μην παραβαίνει τη φορολογική νομοθεσία (τις διατάξεις του Κώδικα βιβλίων και Στοιχείων) όσον αφορά την οικονομική συνεργασία της ΕΜΕ με τα Παραρτήματα.

Σε αυτή την περιρρέουσα κατάσταση νομίζω πως αξίζει να ενημερωθούμε όλοι για τη στάση που τηρούν οι παρατάξεις και ενώ βρισκόμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες εκλογές στην ΕΜΕ...

Αρχικά αναφέρω, ως άξιο λόγου, το γεγονός πως οι 6 του ΔΣ δηλαδή οι εκλεγμένοι από τις 3 παρατάξεις (ΔΠΚΜ, ΚΑΕΜΕ, ΜΑ)[3], ήταν παρόντες - απόντες στην έκτακτη[4] συνεδρίαση του ΔΣ (22/2/2018).

Ενημερωτικά και επεξηγηματικά: ο πρώτος σε ψήφους εκλεγμένος με τη «Μαθηματική Άνοιξη» απουσιάζει για 5 συνεχείς συνεδριάσεις από 24/11/2018 ενώ άλλοι δύο, εκλεγμένοι της «Μαθηματικής Άνοιξης», που ήταν παρόντες η μία αποχώρησε στρατηγικά λίγο πριν την ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης ΚΑΙ ο εναπομείνας αποχώρησε ψηφίζοντας λευκό”!!!

Οι λοιποί 3 εκλεγμένοι των δύο παρατάξεων (ΔΠΚΜ και ΚΑΕΜΕ) απουσίαζαν, αιτιολογημένα ή αναιτιολόγητα αδιάφορο, από τη συζήτηση και ψηφοφορία για ένα μείζον ζήτημα όπως η ενημέρωση και η ψήφιση ή η καταψήφιση αιτιολογημένα του οικονομικού απολογισμού για το 2017.

Μπράβο(!!!) σε όλους τους που απέδειξαν πως όταν διεκδικούν κάθε διετία την ψήφο των συναδέλφων απώτερος στόχος τους είναι να μετέχουν στο ΔΣ μόνο για να κατέχουν την καρέκλα και οι αποφάσεις τους περιορίζονται, όταν δεν απουσιάζουν, στο λευκό δηλαδή στο δεν ξέρω, δεν απαντώ...
Και διερωτόμαστε, και ελπίζουμε σε μια απάντηση στη ΓΣ (11/3/2018), ΤΟΤΕ γιατί να τους ψηφίζετε;
Αφού αποδεδειγμένα με δυο λόγια, οι 6 θέλουν χωρίς να σπάζουν αυγά να κάνουν ομελέτες!!!

Επιπλέον οι 3 παρατάξεις (ΔΠΚΜ, ΚΑΕΜΕ, ΜΑ) δεν έχουν πάρει δημόσια θέση διατυπώνοντας τις θέσεις τους για τα οικονομικά των Παραρτημάτων και το νέο Κανονισμό λειτουργίας τους θέματα της επικείμενης συνάντησης Παραρτημάτων στις 3/3/2018.
Εκτιμάμε πως το γεγονός αυτό σημαίνει πως ετοιμάζονται, στις 3/3/2018, να μετρήσουν επιρροές με συζητήσεις κάτω από το τραπέζι με κάποια Παραρτήματα... Αν έτσι έχουν τα πράγματα;
Η ήκιστα αυτή δημοκρατική διαδικασία δεν συνάδει με το αριστερό ήθος και έθος που επαγγέλλονται οι δυο από τις 3 παρατάξεις (ΔΠΚΜ, ΚΑΕΜΕ, ΜΑ)... αλλά ούτε και με το δημοκρατικό ήθος και έθος που επαγγέλλονται και οι 3 παρατάξεις (ΔΠΚΜ, ΚΑΕΜΕ, ΜΑ)...


Και μια υποσημείωση για τα Παραρτήματα

Σε διακύβευμα έχει εξελιχθεί και σαν κριτήριο διάκρισης το αν αποδεχόμαστε το “έτος μαθηματικών” σαν παρθενογένεση ή σε στενή σχέση και συνάρτηση με τη συμπλήρωση “100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ”.
Έτσι σε πρόσφατη ανάρτηση εγκαλούνται τα Παραρτήματα της ΕΜΕ, θα πρέπει φέτος στις δράσεις τους και στις ανακοινώσεις τους να επιμένουν να προβάλλουν και το γεγονός πως το 2018, επίσημα, είναι Έτος Μαθηματικών για την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να το κρύβουν.... (…)[5].

Αρχικά υπενθυμίζω πως έγκαιρα (27/4/2017) δήλωσα υπέρ της συνθετικής άποψης που αναφέρεται στο 2018 ως έτος μαθηματικών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ”[6]. Επισημαίνω, όμως, την ανακοίνωση[7] (26/2/2018) για την «Ομιλία του καθηγητή Ιωάννη Χριστιανίδη με τίτλο "Σύγχρονες τάσεις στην Ιστοριογραφία των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών"» (εκδήλωση που, όπως αναφέρεται, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 28/2/2018, 18.30 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Επίσης την αναφορά στην πρόσκληση σε επιστημονική εκδήλωση με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2018 ως «Έτους Μαθηματικών» από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Τα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά».

Οπότε ακολουθώντας το... πνεύμα της (προαναφερόμενης) ανακοίνωσης στο face book της «Μαθηματικής Άνοιξης» θα συμπληρώσω στην παραπάνω πρόσκληση πως ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν χρειάζεται να κρύβει στις ανακοινώσεις του για το «έτος μαθηματικών» την ύπαρξη της ΕΜΕ και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή της...
Και διερωτόμαστε, κατ’ απαίτηση του Υπουργείου Παιδείας συντελέστηκε η εν λόγω απόκρυψη;

Μάλιστα σε πρόσφατό κείμενό μου με τον εύγλωττο και αντιπροσωπευτικό τίτλο: «Το Υπουργείο Παιδείας καπελώνει το έτος μαθηματικών παραγκωνίζοντας την ΕΜΕ (…)»[8] είχα εκτιμήσει ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (21/12/2017)[9] απαλλοτρίωσε – καπέλωσε τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ΕΜΕ αφήνοντας την ΕΜΕ απέξω, στο ρόλο του φτωχού συγγενή...

Μετά, λοιπόν, από την πρόσκληση για αυτή την εκδήλωση (28/2/2018) αποδεικνύεται πως το Υπουργείο Παιδείας διχάζει κιόλας τη μαθηματική κοινότητα επιχειρώντας να εξαφανίσει έναν πόλο επιστημονικό που είτε μας αρέσει είτε όχι έδρασε στο χώρο εδώ και 100 χρόνια με δική μας συνενοχή και ευθύνη και για τα καλά και τα κακά που επέτυχε...

Επιπλέον θεωρούμε μικρόψυχη την εξαφάνιση της ΕΜΕ, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τις παράτες του για το έτος μαθηματικών ΚΑΙ βέβαια θεωρούμε υποτιμητικό για τους σύγχρονους Έλληνες (και όχι μόνο) μαθηματικούς τον υποβιβασμό, με ευθύνη και εμμονή του Υπουργείου, στα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά και μόνο ενώ ο σύγχρονος κόσμος των μαθηματικών παραμένει προκλητικά και επίμονα εκτός των στοχεύσεων του Υπουργείου.

Καταληκτικά δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι που βρίσκει πρόθυμους πανεπιστημιακούς και μάλιστα μαθηματικούς(!!!) και ειδικά υποψήφιους με τη «Μαθηματική Άνοιξη» και εν δυνάμει μέλος του ΔΣ, μόλις εφαρμοστεί το άρθρο 19, να συνεργαστούν ασμένως και αβλεπτί, στην προσπάθεια υποβιβασμού της ΕΜΕ και της επιστήμης των μαθηματικών.

Όσο για το «έτος μαθηματικών» για την ιστορία αναφέρω, πως του 2018 έτους μαθηματικών προηγήθηκε το 1986, «Έτος Μαθηματικής Παιδείας» πολυδύναμο εξαήμερο με «Έκθεση – Ομιλίες – Ανοιχτές συζητήσεις» (21-26/4/1986) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών[10] (σελ. 4)
Έτσι για όσους αρέσκονται στις πρωτιές, οι οποίες καλές και χρήσιμες είναι, αρκεί να υποστηρίζονται όχι να κατασκευάζονται...

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
Αθήνα 28/2/2018 (18.30 μμ)



[1] Βλ. νο, 6 στην ημερήσια διάταξη της ΓΣ (11/3/2018) http://www.hms.gr/?q=node/1327
[3] ΔΠΚΜ: Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μαθηματικών
ΚΑΕΜΕ: Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ Και
ΜΑ: Μαθηματική Άνοιξη
[4] Με θέμα 1ο της ημερήσιας διάταξης τον “οικονομικό απολογισμό του 2017” http://www.hms.gr/?q=node/1331
[5] https://www.facebook.com/groups/618602985006666/ (24/2/2018 7.46 μμ) fb «Μαθηματικής Άνοιξης» (διαχειριστής)
[6] «Το έτος 2018 ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας έτος μαθηματικών με απόφαση του πρ. Υπουργού Παιδείας το φθινόπωρο του 2016 και ανακοινώθηκε (από τον ίδιο) στο 33ο Πανελλήνιο συνέδριο μαθηματικής Παιδείας της ΕΜΕ (στα Χανιά).
Η απόφαση αυτή συνιστά αναγνώριση από την Πολιτεία της προσφοράς της «Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας» (ΕΜΕ) η οποία το 2018 συμπληρώνει ένα αιώνα από την ίδρυσή της». (πρόταση με αρ. πρωτ. 172/27-4-2017)
[7] http://www.di.uoa.gr/announcements/university/2208  Δείτε την πρόσκληση «σε επιστημονική εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Ιωάννη Χριστιανίδη με θέμα "Σύγχρονες τάσεις στην Ιστοριογραφία των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών" (...)Επισυνάπτεται η πρόσκληση.
Στους φοιτητές που θα προσέλθουν στην εκδήλωση θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης». 
[8] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/12/1988-2018.html (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” 27/12/2017)
[9] Βλ. “Ειδήσεις” του Υπουργείου Παιδείας (21-12-17) «Έτος Μαθηματικών» το 2018,
[10] Εντοπίστηκε στην «Ενημέρωση» τεύχ. 27 (Μάρτ. 1986: σ. 11-14).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.