ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Το 2018 είναι μια μοναδική ευκαιρία... για ρήξεις και ανατροπές στην ΕΜΕ... Μην την χάσουμε

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου


Η έναρξη των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ συντελέστηκε στις 29/1/2018 με την ομιλία του “μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού -ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς στο κόσμο, κ. Δημήτρη Χριστοδούλου, με τίτλο: «Τα Μαθηματικά και η περιγραφή των φυσικών φαινομένων – μερικά στιγμιότυπα»[1]”.

Ως απλό μέλος της ΕΜΕ, εκτιμώντας την αδιαμφισβήτητη αξία της ομιλίας και στη συγκυρία της εναρκτήριας εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΜΕ βιντεοσκόπησα με ίδια μέσα την ομιλία, τις ερωτήσεις και τους χαιρετισμούς στην έναρξη, σε 3 βίντεο χωριστά ώστε να δει ο καθένας μας ότι τον ενδιαφέρει.
Η βιντεοσκόπηση παραδόθηκε στην ΕΜΕ στις 31/1/2018 αφού πρώτα επιλύθηκαν 2-3 τεχνικά προβλήματα ώστε τα τρία βίντεο να είναι έτοιμα για μεταφόρτωση.
Η βιντεοσκόπηση του υλικού και συνακόλουθα η δωρεάν παραχώρησή του από εμένα προς χρήση από τη μαθηματική κοινότητα, διαμέσου της ΕΜΕ[2] για ενίσχυση του κύρους της, προέκυψε αυτόκλητα μια και ΔΕΝ ανατέθηκε από το ΔΣ, ούτε και προβλημάτισε τα παρόντα μέλη του ΔΣ στη συνεδρίασή του, στις 26/1/2018, η διάσωση του υλικού τής τόσο σημαντικής ομιλίας και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα.
...Και για να μην ξεχνιόμαστε... τα 15 μέλη του ΔΣ, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, είναι αλληλεγγύως υπεύθυνα (άρθρο 16§4 του καταστατικού) και για τα καλά και για τα κακά που επισύρουν οι όποιες αποφάσεις τους.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, της εναρκτήριας εκδήλωσης διαπιστώσαμε ότι αναδείχτηκε ένα καινοφανές είδος κριτικής που στηρίζεται στο δίκιο αυτού που κρίνει, ο οποίος και εξαιρεί τον εαυτό του από το προς κρίση πλαίσιο στο οποίο όμως εντάσσεται.
Με δυο λόγια μετά από πολλά χρόνια και μετά από τόσο πολύ μελάνι που χύθηκε για μονοπαραταξιακό ΔΣ ή/και πολιτική πλειοψηφούσας παράταξης στο ΔΣ παρατηρήσαμε τώρα ότι κατρακυλώντας προς την εμφυλιοπολεμική γλωσσική πρακτική αναφέρονται σε συνοδοιπόρους!!!
Χρόνια είχα να ακούσω και να διαβάσω αυτή τη φρασεολογία...

Και για να συνοψίσω, η κριτική πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη από την πλευρά του κρινόμενου και κυρίως εποικοδομητική από την πλευρά του κριτή. Υπάρχουν, όμως, κανόνες.
Ένας βασικός κανόνας είναι πως χρειάζεται πρώτα από όλα να τοποθετούμε τον εαυτό μας στη πραγματική του θέση σε σχέση με όσα θα κρίνουμε.
Με δυο λόγια, δεν μπορεί να είσαι στην κυβέρνηση να ψηφίζεις μνημόνια και να κάνεις μετά κριτική  στα μνημόνια ή σε αυτούς που ψήφισαν τα μνημόνια. Σώφρων ενέργεια, στην περίπτωση αυτή, είναι να σιωπήσεις.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται παράδειγμα για να αναχθεί ο κανόνας αυτός στην κριτική του ΔΣ από μέλος του!!!

Παρατηρούμε, λοιπόν, την τελευταία εβδομάδα ότι εγκαλείται η ΕΜΕ, έτσι γενικά, να “καλέσει τους απανταχού, εντός και εκτός Ελλάδας συναδέλφους να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις. Ας ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τόλμη και φαντασία. Ας περάσει τον απαραίτητο ενθουσιασμό στα μέλη της, στους φοιτητές Θετικών Επιστημών, στους μαθητές από το Δημοτικό ως και το Λύκειο[3]

Και διερωτόμαστε, όταν ήδη έχουμε καταναλώσει το 1/12 του 2018 και οδεύουμε ολοταχώς να καταναλώσουμε το 1/6!!!! του διαθέσιμου χρόνου για εκδηλώσεις, ποιο σκοπό εξυπηρετεί να εγκαλούμε την ΕΜΕ γιατί δεν καλεί τα μέλη της να ρίξουν ιδέες; Πάλι περίοπτους μυαλοπώλες θα ψάχνουμε; Και γιατί τα μέλη της ΕΜΕ (και ακόμη καλύτερα τα μέλη του ΔΣ ή μέλη των Διοικουσών Επιτροπών Παραρτημάτων της), με ή χωρίς  άδεια του 15μελούς ΔΣ, δεν προτείνουν και δεν διοργανώνουν εκδηλώσεις, συναυλίες, δράσεις κλπ, κλπ; Γιατί;
Γιατί όταν έγκαιρα (27/4/2017) προτείναμε πλήρες πλάνο δράσης[4]  και να οριστεί 7μελής επιτροπή, για τη “λάντζα”, ψήφισαν στο ΔΣ λευκό; Ή με επιφυλάξεις, ή και απείχαν;;;
Χωρίς μάλιστα να προτείνουν ή/και να αναλάβουν ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης για το 2018!!!


Καιρός, λοιπόν, για  “διακηρυκτικές” προτάσεις δεν υπάρχει πλέον, ΤΩΡΑ είναι ο καιρός της δράσης όπου υπάρχει πεδίο δόξας λαμπρό. Αλλά θέλει δουλειά, συστράτευση, συμμετοχή και όχι να εκτίθενται με “διακηρυκτικές” κορώνες και μετά να... περιμένουν οι συνάδελφοι να τους πλαισιώσουν ως ακροατές και μόνο.
Για παράδειγμα, πέρασαν ήδη 8 μέρες (σήμερα Τετάρτη 7/2/2018) από την ανακοίνωση των (δύο) Παραρτημάτων της ΕΜΕ (Κρήτη). Ας μας κρατήσουν, λοιπόν, ενήμερους[5] πόσες προτάσεις υποβλήθηκαν, κοστολογημένες ή μη; Ποιες προκρίθηκαν και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή;

Αναφέρω ως ένδειξη πως δεν ενδιαφέρονται για έργα αλλά για λόγια, λόγια, λόγια... την ανακοίνωση[6] που προκάλεσε η σύμπλευση των (δύο) Παραρτημάτων της ΕΜΕ (Κρήτη) με την ιστοσελίδα mathematica (ενώ από τις δειγματικές εκδηλώσεις που προαναγγέλθηκαν εντοπίστηκε συνεργασία με περιηγητική – ταξιδιωτική(!!!) λέσχη) για να γιορτάσουν(!!!) τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΜΕ.
Επισημαίνω πως η συμμετοχή της Περιφέρειας, που επίσης εντοπίστηκε, θεωρείται αδιαπραγμάτευτη γιατί από εκεί εκπορεύεται το χρήμα άρα “δικαιωματικά” συμμετέχει στις εκδηλώσεις των Παραρτημάτων.
Κάποιες φορές μάλιστα συμμετέχει και ο Δήμος αν δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ τους.
Επί της ουσίας της ανακοίνωσης που δημοσιοποιήθηκε (31/1/2018) και ενώ είχαμε καταναλώσει το 1/12 του εορταστικού έτους 2018.  
Επισημαίνω ότι η κρυψίνοια με την οποία έχει εμβολιάσει το κεντρικό τα Παραρτήματα, ως απόρροια της 30ετίας, κάποια στιγμή με ευθύνη των Παραρτημάτων θα πρέπει να σταματήσει. Τα Παραρτήματα λόγω της απόστασης τους από το κέντρο θάπρεπε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να έχουν αναπτύξει “φυγόκεντρες” (όχι, όμως, αποσχιστικές) δυνάμεις και να μην αναπαράγουν την καθεστωτική αντίληψη. Υποστηρικτικά και αποδεικτικά αναφέρω πως οι μαθηματικοί αφού εντρυφούν παιδιόθεν στα μαθηματικά εν δυνάμει, λόγω της ανάπτυξης της κριτικής μας σκέψης, θάπρεπε να είμαστε κακοί αγωγοί της καθεστωτικής αντίληψης.

Το άκρον άωτον είναι πως ενώ παρήλθε ανεκμετάλλευτο όλο το 2017 (και ενώ η σύμπραξη των παραπάνω είναι παλαιά και άρα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν έγκαιρα) τώρα έπιασε “πιλάλα” τα (δύο) Παραρτήματα της ΕΜΕ (Κρήτη) και ζητούν προτάσεις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες.
Και για να πείσουν τους ενδιαφερόμενους ότι το εννοούν επισημαίνω πως οι ίδιοι ανακοινώνουν ένα ατελείωτο μπλα, μπλα, μπλα ατεκμηρίωτο και χωρίς κοστολόγιο!!!!!
Τελικά πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων ειδικά για τους μαθηματικούς που, όπως προανέφερα, εξ αντικειμένου έχουν αναπτύξει και την κριτική σκέψη...
Έλεος, δεν αντέχουμε άλλο τόση προχειρότητα και τέτοια προσβολή της νοημοσύνης μας.

Ζούμε πράγματι σε δύσκολους καιρούς... Και γίνονται δυσκολότεροι όταν οι γύρω μας απαιτούν να παραβλέψουμε τα όσα προηγήθηκαν της ανακήρυξης του έτους 2018 ως έτους μαθηματικών από το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς οργανική σύνδεση με την 100ετία από την ίδρυση της ΕΜΕ με μοναδική ευθύνη του συντάκτη της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.

Παρά ταύτα οι ανακοινώσεις της ΕΜΕ αναφέρουν το γεγονός κατά κόρο, κατανοητό όμως, ΑΛΛΑ από το σημείο αυτό μέχρι του σημείου να εγκαλούνται επειδή δεν ευχαριστούν γονυπετείς και ευγνώμονες το χαλίφη” για την ανακήρυξη του έτους που με βάση το σκεπτικό της απόφασης καπελώνει[7], όπως διεξοδικά έχω διατυπώσει την άποψή μου, την ΕΜΕ και της στερεί κάθε οργανική σύνδεση με αυτό εντός ή εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Συμπερασματικά, με την ευκαιρία της ανακήρυξης του έτους μαθηματικών ερήμην της ΕΜΕ και των μαθηματικών (διορισμένων ή μη, ανέργων, συνταξιούχων κλπ) θεωρώ πως τουλάχιστον αυτή τη φορά η ΕΜΕ επέλεξε να μην προμοτάρει το Υπουργείο Παιδείας διαφημίζοντας, με ενθουσιασμό(!!!), αυτή την απόφασή του για έτος μαθηματικών...
Με δυο λόγια, το όρισαν όπως νόμιζαν, το αποδεχτήκαμε με ή χωρίς κριτική. Εεεεεε, πάει πολύ να ζητούν να δηλώνουμε η ΕΜΕ και τα μέλη της εσαεί ευγνώμονες.
 
Βέβαια είναι “κατανοητό αυτό το αίτημα αφού ζούμε σε εποχές(!!!) που μας έχει ξεκουφάνει η σιωπή των διανοουμένων. Κουβέντα, από πουθενά, υποστήριξη από κανέναν... Είναι τελικά πολλά τα λεφτά που κυκλοφορούν, μακριά από τις δικές μας τσέπες, και σε τσέπες διανοουμένων που δεν προλαβαίνουν να σκεφθούν και να σταθούν μπροστάρηδες στους αγώνες του μέλλοντος μας.

Καλά λέει και μια φίλη (από Κρήτη): «δεν είμαστε λίγοι, δεν κοιμόμαστε, ούτε καθόμαστε στον καναπέ... Τι να κάνουμε δεν ξέρουμε και πώς να το κάνουμε για να έχει αποτέλεσμα... Αυτό να βρούμε...».

Μην ανησυχείς φιλενάδα πες, πες θα βρούμε τι θα κάνουμε και θα καταφέρουμε...
Θα έχουμε και αποτέλεσμα...

Μέχρι τότε, ρήξεις και ανατροπές στην ΕΜΕ αφού το 2018 με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή της και ως έτος μαθηματικών είναι μια μοναδική ευκαιρία...
Μην την χάσουμε...

Αθήνα 7/2/2018
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου





[1] http://www.hms.gr/?q=node/1321 (27/1/2018) link στην αρχική σελίδα της ΕΜΕ μέχρι και σήμερα (7/2/2018)

Από χθες (6/2/2018) υπάρχουν με link στην αρχική σελίδα της ΕΜΕ και τα βίντεο της ομιλίας. Βλ. ανακοίνωση με τίτλο: Τελετή έναρξης του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ. Ομιλία κ. Δ. Χριστοδούλου (Video)http://www.hms.gr/?q=node/1304

[2] Από χθες (6/2/2018) υπάρχουν με link στην αρχική σελίδα της ΕΜΕ και τα βίντεο της ομιλίας. Βλ. ανακοίνωση με τίτλο: Τελετή έναρξης του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ. Ομιλία κ. Δ. Χριστοδούλου (Video) http://www.hms.gr/?q=node/1304 
[3] Βλ. την ανάρτηση Vasillios Viskadourakis στο face book της “Μαθηματικής Άνοιξης” (5/2/2018 στις 1.17 μμ) που αρχίζει ως εξής: ΝΑΙ !!!!! ΤΟ 2018 ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ (...)
[4] Βλ. την Πρόταση (των Α. Χ. Χρονοπούλου και Δ. Βαρόπουλου, αρ. πρωτ. 172/27-4-2017,  που κατατέθηκε  για συζήτηση στο ΔΣ 12/5/2017) ορισμού από το ΔΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ (7μελούς) ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

Αναλυτικά η πρόταση (των Χρονοπούλου και Βαρόπουλου) είναι ενταγμένη στο επεξηγηματικό κείμενό μου «“Νέα” γενιά συνεργαζόμενων στο ΔΣ: Κίνητρα “τυράκι” δίνουν στο ΔΣ…» αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” στις 18/6/2017 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html

Πέντε μήνες μετά την υποβολή της πρότασής μας επανήλθαμε κριτικά, όσον αφορά την προετοιμασία του έτους μαθηματικών, στο κείμενό μας “100 χρόνια ΕΜΕ – 2018 έτος Μαθηματικών: Ένας αρχικός απολογισμός για τα προεόρτια ή τελικά για το... τίποτα;αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” στις 25/9/2017 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/09/100-2018.html
[5] Η προθεσμία που έθεσαν λήγει στις 24/2/2018 χρήσιμο, λοιπόν, είναι να ανακοινώσουν κάποια πρώτα στοιχεία για να λειτουργήσουν και ως κίνητρο για να ενδιαφερθούν και άλλοι το επόμενο 15νθήμερο.
[6] Βλ. την ανάρτηση Mike Perakis στο face book της “Μαθηματικής Άνοιξης” (31/1/2018 στις 9.49 μμ) που αρχίζει ως εξής: “Σχεδιάζοντας στην Κρήτη τις εορταστικές εκδηλώσεις για το 2018 (…)

[7] Βλ. αναλυτικά στο κείμενό μας: «Το Υπουργείο Παιδείας καπελώνει το έτος μαθηματικών παραγκωνίζοντας την ΕΜΕ, και το ΔΣ της ΕΜΕ αρνείται να γραφτεί η ιστορία της (1988-2018) [γεγονός που επισύρει μια παραίτηση επιβεβλημένη...]» αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” στις 27/12/2017 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/12/1988-2018.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.