ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Οι αλγόριθμοι είναι παντού: καιρός να δράσουμε

(Αγγελική Χ. Χρονοπούλου)
Στο 33ο συνέδριο της ΕΜΕ πρόσφατα στα Χανιά η κεντρική ομιλία (την 1η ημέρα) του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη προκάλεσε το ενδιαφέρον σχετικά με την εισβολή των αλγόριθμων διά των μαθηματικών στην καθημερινότητα του 21ου αιώνα.

Σήμερα σε αντίβαρο προτείνουμε 
το παρακάτω άρθρο που προσφέρεται (αυτή την εβδομάδα) δωρεάν και αναφέρεται στους αλγόριθμους και το πώς επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
Χωρίς να το καταλαβαίνουμε ρυθμίζουν την καθημερινότητά μας και λαμβάνουν μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές αποφάσεις για λογαριασμό μας. Αυτόματα.
Οι αλγόριθμοι επηρεάζουν όχι μόνο τις αποφάσεις που παίρνουν άλλοι για εμάς, αλλά και τη ροή των πληροφοριών με βάση τις οποίες παίρνουμε μόνοι μας αποφάσεις. Και χωρίς εμείς να το καταλάβουμε οι αλγόριθμοι διαλέγουν ακόμα και τις ειδήσεις που θα διαβάσουμε, καμιά φορά μάλιστα τις γράφουν. Τους ελέγχει κανείς;

"Εδώ και αρκετό καιρό, σε πανεπιστήμια και μέσα ενημέρωσης έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που καταλήγει στο συμπέρασμα πως όλοι οι φορείς που χρησιμοποιούν αλγορίθμους θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το κάνουν με έναν ασφαλή, ηθικό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο. Όσο η χρήση των αλγορίθμων εξαπλώνεται, θα πρέπει να εισαγάγουμε δικλείδες ασφαλείας και πρότυπα για τον έλεγχο της ακρίβειας και αξιοπιστίας τους.

Πώς όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Ο καθηγητής Ν. Διακόπουλος προτείνει τη δημοσιοποίηση διαφόρων πτυχών ενός αλγορίθμου που αφορούν στην ανθρώπινη παρέμβαση, τα δεδομένα, το μοντέλο, την εξατομίκευση και τον βαθμό της αλγοριθμικής παρουσίας. Η δημοσιοποίηση και γνωστοποίηση αυτών των στοιχείων ονομάζεται αλγοριθμική διαφάνεια.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό έχουν παρέμβει άνθρωποι στους αυτόματους υπολογισμούς ενός αλγορίθμου, από πού αντλούνται τα δεδομένα που τροφοδοτούνται στον αλγόριθμο για να κάνει υπολογισμούς, ποιο είναι το υπολογιστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται σε κάθε διεργασία (π.χ. εξίσωση), κατά πόσο χρησιμοποιείται διαφορετικό μοντέλο ανά τύπο χρήστη (εξατομίκευση) και τέλος ποιος είναι ο βαθμός της αλγοριθμικής παρουσίας σε όλη την προσφερόμενη υπηρεσία”.
https://insidestory.gr/article/algorithmoi?token=FH88NW9I26&utm_source=insideStory&utm_campaign=a55c661d09-unsubscribed20161112&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-a55c661d09-130421241

Υ.Γ, την ομιλία του κ. Κ. Δασκαλάκη παρακολούθησα σε ζωντανή σύνδεση (και τελούμε σε αναμονή δημοσίευσης ή/και δημοσιοποίησης (από εφέτος τουλάχιστον) των κεντρικών ομιλιών και των στρογγυλών τραπεζιών του 33ου συνεδρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.