ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

2013, έτος σταθμός για την κάθαρση στη ΕΜΕ. Απολογισμός της δράσης της διοίκησης της ΕΜΕ διαχρονικά: επισημάνσεις δεσμευτικές για τη διάδοχη κατάσταση


Αγγελική Χ. Χρονοπούλου

Μέρος 1ο

Σύντομο ιστορικό του τι προηγήθηκε και πως έχει διαμορφωθεί μέχρι και σήμερα η κατάσταση

Η υπόθεση πλέον είναι λίγο πολύ γνωστή και τα κείμενά μας στο blog «Μαθηματικά  Τετράδια»[1] συμβάλλουν στην εμπεριστατωμένη ενημέρωση και όσων ακόμη δεν έχουν διαμορφώσει προσωπική άποψη για τα σχετικά ζητήματα όπως και για όσα συντελέστηκαν από τη Γενική καταστατική Συνέλευση στις 20-1-2013, και για ένα χρόνο μετά... με ευθύνη του ΔΣ της ΕΜΕ.

Οι εκλογές για το ΔΣ (και την ΕΕ) της ΕΜΕ στις 10-3-2013 είτε το θέλουμε είτε όχι είτε το κατανοούμε είτε όχι στο εξής συνιστούν σημείο τομής για όσα ακολούθησαν και κυρίως γιατί αν δεν αντισταθούμε σήμερα, αν δεν δώσουμε ελπίδα σήμερα, τότε το αύριο θα είναι χειρότερο και το γνωρίζετε καλά. Ο «αυτόματος πιλότος» δεν θα διορθώσει την επί 30(!) συνεχή χρόνια αδιαφανή πορεία της ΕΜΕ ούτε και θα αναστρέψει τα φαινόμενα σήψης, δηλαδή την απομαζικοποίηση και τη χρεοκοπία, που την ταλανίζουν όλο και περισσότερο εδώ και 30 χρόνια. Σε αυτό τον αγώνα, όμως, δεν περισσεύει κανένα μέλος (ταμειακά τακτοποιημένο ή μη) της ΕΜΕ είμαστε όλοι απαραίτητοι και με τη φυσική παρουσία μας για να αναστραφεί η κατηφορική πορεία που εξασφαλίζει η αδιαφάνεια στη λειτουργία της ΕΜΕ.

Και επειδή η έλλειψη μνήμης δεν χαρακτηρίζει τη μαθηματική κοινότητα αλλά κυρίως επειδή η έλλειψη μνήμης είναι το λίπασμα για να ευδοκιμούν τα φαινόμενα σήψης και αδιαφάνειας κρίνουμε απαραίτητο να καταγράψουμε, συνοπτικά όσο είναι δυνατόν, με ακρίβεια και με αναφορές σε  πραγματικά στοιχεία, τα ζητήματα που αναδεικνύουν την αδιαφάνεια και τα φαινόμενα σήψης στη λειτουργία της ΕΜΕ με ευθύνη του ΔΣ που ενέσκηψε με τις εκλογές στις 10-3-2013.

Με δυο λόγια η αγωγή των Γιάννη Κερασαρίδη και Αγγελικής Χρονοπούλου που κατατέθηκε στις 16-7-2013 και εκδικάστηκε στις 17-10-2013[2] προκάλεσε την πρωτόδικη απόφαση 6341/2013. Μια απόφαση - σταθμός η οποία στο εξής συνιστά νομολογία (την 1η απόφαση μετά το 1976!), για τη διαφάνεια και την αρχή του αδιαβλήτου της εκλογικής διαδικασίας[3].
Και ενώ αυτή η απόφαση κηρύσσει έκπτωτο το ΔΣ που "ανακηρύχτηκε" από την Εφορευτική Επιτροπή των αρχαιρεσιών 10/3/2013, λόγω σοβαρότατων ατασθαλιών, το ΔΣ της ΕΜΕ εμφανίζεται δημόσια να μην αντιλαμβάνεται την δυσχερή, για να το γράψω κομψά,  για αυτό κατάσταση και αντιδρά «βαφτίζοντας το κρέας ψάρι»…
Έτσι βλέποντας την απόφαση με τα γνωστά «γυαλιά» της αδιαφάνειας και της μη τήρησης της νομιμότητας στη λειτουργία της ΕΜΕ του επιστημονικού μας Σωματείου, στη βάση του αποκλεισμού μελών του κατέληξαν να αγνοήσουν την πρωτόδικη απόφαση, παρά το ότι έγκαιρα είχαμε δημόσια επισημάνει τόσο στο ΔΣ όσο και στον αρμόδιο, για να «εκπροσωπεί την Ε.Μ.Ε. εξωδίκως και ενώπιον των δικαστηρίων και όλων γενικά των κρατικών αρχών (…)», σύμφωνα με το άρθρο 22§1 (σε συνδυασμό με τα άρθρα 23 και 16§4) του καταστατικού, να μην «αγκαλιάσουν σφιχτά τις «καρέκλες» του ΔΣ και της ΕΕ, (…) περιμένοντας να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα που παρέλκει η απόφαση (6341/2013), δηλαδή να γίνει εκτελεστή η απόφαση του δικαστηρίου ώστε να οδηγηθούν, με νόμιμες διαδικασίες στην... έξοδο...» [4].

Η «απάντησή» τους ήταν να καταθέσουν για έγκριση μετά από 11 μήνες(!) το καταστατικό[5] και στη συνέχεια να ασκήσουν έφεση στις 7-1-2014 (αρ. κατάθεσης 85/2014) κατά της πρωτόδικης απόφασης. Δηλαδή όπως ακριβώς είχαμε «προβλέψει» «αγκάλιασαν σφιχτά τις «καρέκλες» του ΔΣ και της ΕΕ»!!! και “χρεώνουν την ΕΜΕ, αυτούς τους δίσεκτους καιρούς, με αμοιβές δικηγόρων και δικαστικά έξοδα (γιατί ένα είναι σίγουρο πως θα δικαιωθούμε και σε δεύτερο βαθμό)” [6].

Ο ιστορικός του μέλλοντος, λοιπόν, δεν θα προβληματιστεί ιδιαίτερα για να αναδείξει το ρόλο του ΔΣ της ΕΜΕ αφού έτσι και αλλιώς με αποκλειστική τους ευθύνη έχασαν την ιστορική ευκαιρία μια και μοναδική επιδίωξή τους είναι να διαχειριστούν τα ίδια πρόσωπα, την αδιαφάνεια και την αντιδημοκρατική, και σε βάρος μελών της, λειτουργία της ΕΜΕ. Μάλιστα επεδίωξαν να εξαγνιστούν στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» επιμένοντας φορτικά να αρχίσουν συνομιλίες οι παρατάξεις[7] ώστε να λυθεί εξωδικαστικά το ζήτημα.

Τους δώσαμε αυτή την ευκαιρία γιατί δεν είχαμε κανένα λόγο να αρνηθούμε ακόμη και μια κατ’ επίφαση συζήτηση. Η απόφασή τους, όμως, ήταν ειλημμένη και στις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν (15-1-2014 και 24-1-2014) αποδείχτηκε ότι η πρόταση του ΔΣ ήταν η συμμετοχή της παράταξής μας στο ΔΣ σε ρόλο νομιμοποίησης και χειροκροτητή! Και αυτό μπορεί κάποιος καλοπροαίρετα να πει πως ήταν αναμενόμενο... Άλλωστε ο χώρος είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι καλά. Από την πλευρά μας, όμως, δώσαμε μια ιστορική ευκαιρία να υπάρξει ένα ΔΣ που θα αναλάμβανε αποδεδειγμένα την ευθύνη να προχωρήσει σε ανατροπές και να αρχίσει επιτέλους η διαφάνεια και η τήρηση της νομιμότητας να διαπερνά και να χαρακτηρίζει τη λειτουργία της ΕΜΕ του επιστημονικού μας Σωματείου, προς χάρη όλων των μελών του και χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αυτή την ιστορική ευκαιρία δεν ανταποκρίθηκε το ΔΣ της ΕΜΕ και αρνήθηκε απερίφραστα να συνεργαστεί αρκούμενο να αγκαλιάσει τις «καρέκλες» τους και με την κάλυψη της έφεσης που ασμένως κατέθεσαν βάζοντας την ΕΜΕ σε δικαστικές περιπέτειες ως μη όφειλαν.
Μετά από αυτή την ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους Γιάννη Κερασαρίδη και την Αγγελική Χρονοπούλου εκτός από αναγκαία ήταν και επιβεβλημένη πράξη μη ανοχής στην αδιαφάνεια και στην ανομία.

Άλλωστε εμείς δεν συμμετέχουμε σε υπόγειες διαβουλεύσεις και συναλλαγές και δεν αποδεχόμαστε συμβιβασμούς απλώς για να κατακτήσουμε καρέκλες, αλλά είμαστε μαχητές και όχι υποταγμένοι διαχειριστές και ενεργούμε βάσει αρχών δημόσια και ανοικτά, απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, διαφάνεια και εντιμότητα.
Θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τους/τις μαθηματικούς και όχι πίσω από γραφεία, δεν είμαστε επαγγελματίες διαχειριστές, δεν ψάχνουμε νέες θέσεις στο μέλλον, θέλουμε μόνο να προσφέρουμε στην ΕΜΕ, στη μαθηματική κοινότητα, στη μαθηματική εκπαίδευση, στην κοινωνία.

Στη συνέχεια ακολουθεί ένας κατάλογος ζητημάτων που πρέπει άμεσα να απασχολήσει την ΕΜΕ (με αρχή τον ορισμό του προσωρινού ΔΣ της ΕΜΕ που θα επισύρει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που τοποθετείται μέσα στο επόμενο δίμηνο).


1. Γενικές διαπιστώσεις και συνολικός απολογισμός της αδιαφανούς, με ευθύνη του ΔΣ, λειτουργίας της ΕΜΕ

1η διαπίστωση:
Η πλειοψηφία που διαθέτει το ΔΣ της ΕΜΕ, με βάση την πρωτόδικη απόφαση καθίσταται σαφές πως πρόκειται για μια πλειοψηφία που αποκτήθηκε με αντιδημοκρατικές διαδικασίες.
Μάλιστα τόσο η άνιση μεταχείριση των υποψηφίων όσο και η παραβίαση της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας είναι τα στοιχεία που περιγράφουν την εκλογική «πατέντα»...
Επομένως, η «πλειοψηφία» που "δημοκρατικά" κατέκτησαν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ούτε με βάση τις διαθέσεις του «εκλογικού» σώματος των μαθηματικών ούτε και με την «αριθμητική» αναγωγή των αποτελεσμάτων στο νέο καταστατικό! Προτείναμε, λοιπόν, ως βάση συμμετοχής για να αποκατασταθεί η ανισορροπία, το 50 - 50 ως την πιο δημοκρατική βάση και μάλιστα επειδή το διεκδικούν λυσσαλέα τους παραχωρήσαμε και την πλειοψηφία δηλαδή 51-49! Στη βάση αυτή διατυπώθηκε και η πρότασή μας η οποία και απορρίφθηκε μετά πολλών «επαίνων»...

Αποφάσισαν, λοιπόν, όπως προαναφέραμε να αγκαλιάσουν τις «καρέκλες» και να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους αδιαφορώντας για το τι θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος, ενώ βραχυπρόθεσμα συνεχίζουν με επιμονή την κατηφορική πορεία της ΕΜΕ και συν τοις άλλοις την εμπλέκουν σε πολυέξοδες δικαστικές διαδρομές.


2η διαπίστωση:
Η απομαζικοποίηση της ΕΜΕ μέσω της μείωσης των μελών της αναγνωρίζεται ως δείκτης υποβάθμισης του επιστημονικού ρόλου της ΕΜΕ και φυσικά βασική παράμετρος της χρεοκοπίας στην οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται η ΕΜΕ.
Η μείωση των μελών της ΕΜΕ από 11.716 (σύμφωνα με την απόδειξη των ΕΛ.ΤΑ. (14-2-2013)[8] από την οποία και προσδιορίζεται, αριθμητικά, ο συνολικός αριθμός μελών της ΕΜΕ, σε 1.948 μέλη ταμειακά τακτοποιημένα από τα οποία μόνο 832 ψήφισαν, στις εκλογές του 2013, σύμφωνα με τη λίστα ψηφισάντων(!) είναι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η αδιαφάνεια, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία της ΕΜΕ οδήγησε να αλλοιωθεί μια βασική παράμετρος του σωματείου όπως είναι η συλλογικότητα.


3η διαπίστωση:
Η «εθελοντική» προσφορά του ΔΣ της ΕΜΕ ένας βολικός μύθος...
Επισημαίνουμε, όμως, πως εθελοντική προσφορά στο ΔΣ για 30 χρόνια ή για 10 χρόνια, δεν είναι εθελοντική προσφορά.
Και όποιος έχει αντίρρηση ας επιχειρήσει ένα απολογισμό δημοσίως και ευχαρίστως να βοηθήσουμε. Ένα ημερολόγιο συμμετοχών – δράσεων για παράδειγμα. Τι λέτε συνάδελφοι; Θέλετε να αποτιμήσουμε εθελοντικά την «εθελοντική» συνεισφορά σε προϋπηρεσία, σε εμπειρία και σε παράπλευρες παροχές και σε βάθος χρόνου;

Και αν χρειαστεί αποτυπώνουμε και τις πολιτικές και ακαδημαϊκές θέσεις που διεκδίκησαν (όποιοι διεκδίκησαν) και κέρδισαν (όποιοι κέρδισαν) χρησιμοποιώντας την ΕΜΕ ως εφαλτήριο για ατομικές κατακτήσεις όπως τίτλοι κ.ά.π.


4η διαπίστωση:
Το «άβατον» των οικονομικών της ΕΜΕ...
Παρά τη σχετική απόφαση του ΔΣ[9] δεν ανακοινώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2013, ούτε για το 1ο εξάμηνο (Ιούνιος 2013) αλλά ούτε και για το 2ο εξάμηνο (Δεκέμβριος 2013). Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την απερίφραστη άρνηση να έχουμε πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ αλλά και με την ασαφή αναφορά «Εγκρίθηκαν οι δαπάνες που πρότεινε ο Ταμίας της ΕΜΕ»[10], που μονότονα επαναλαμβάνεται στις αποφάσεις του ΔΣ, τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν απρόσιτα για τα μέλη με αποτέλεσμα να μην διευκολύνεται η κοινωνική λογοδοσία και η συμμετοχή.
Τα στοιχεία αυτά μας προϊδεάζουν αρνητικά για την οικονομική κατάσταση της ΕΜΕ αφενός σε επίπεδο διαφάνειας της οικονομικής διαχείρισης και αφετέρου δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσο η οικονομική επιφάνεια της ΕΜΕ ανταποκρίνεται με επάρκεια στις απαιτήσεις (και ποιες ακριβώς είναι αυτές;) τρίτων. Επισημαίνουμε πως για αυτά τα ζητήματα δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση αφού το ΔΣ ενισχύει συστηματικά την αδιαφάνεια περί τα οικονομικά. Οπότε τα ζητήματα αυτά τα οποία και άπτονται των αποφάσεων των συνεδριάσεων του ΔΣ τις 20/12/2013 και 3/1/2014, και σχετίζονται κυρίως με οικονομικούς απολογισμούς, θα απασχολήσουν εν καιρώ το προσωρινό ΔΣ της ΕΜΕ.

Συνακόλουθα τα συνέδρια ακολουθούν την ίδια αδιαφανή πρακτική και κλείνουν χωρίς ουσιαστικά ανακοινωμένο οικονομικό απολογισμό προς γνώση όλων των μελών της ΕΜΕ[11]. Πράγματι και για τον οικονομικό απολογισμό του 30ου συνεδρίου της ΕΜΕ ακολουθήθηκε η ίδια αδιαφανής πρακτική με το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ, με μια διαφορά προς το χειρότερο... Αυτή τη φορά οι δημοσιοποιημένες πληροφορίες για την ενημέρωση των μελών περιορίστηκαν, με ευθύνη του ΔΣ, στη λακωνική ανακοίνωση «Θέμα: Απολογισμός 30ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας. 
Το Δ.Σ. ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό του 30ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας, επισημαίνοντας την άριστη οργάνωση και ποιότητα του συνεδρίου» http://www.hms.gr/node/772 (αποφάσεις συνεδρίασης ΔΣ 20/12/2013).
Επισημαίνουμε πως ο οικονομικός απολογισμός του 30ου συνεδρίου της ΕΜΕ εγκρίθηκε ενώ είχε εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση δηλαδή εγκρίθηκε από το έκπτωτο ΔΣ της ΕΜΕ.


Επίλογος 1ου μέρους (προσωρινά)

Με δεδομένο αυτή την τακτική της διοίκησης της ΕΜΕ σε αυτή τη συγκυρία και με γνώμονα τόσο το συμφέρον όλων, χωρίς διακρίσεις, των μελών της ΕΜΕ, όσο και του σωματείου αυτού καθαυτού, ο αγώνας για διαφάνεια στη λειτουργία μιας μαζικής ΕΜΕ είναι το διακύβευμα και απαιτεί συστράτευση. Ας συμπορευτούμε, λοιπόν, σε ένα κοινό όραμα όλοι μαζί, εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε το παρόν και τολμάμε να ονειρευόμαστε το μέλλον για τον τόπο μας, με αρχή το μέλλον μιας μαζικής ΕΜΕ.



Συνεχίζεται .........................................................................................

Μέρος 2ο  (προσωρινός τίτλος)
Ζητήματα αδιαφανούς λειτουργίας της ΕΜΕ (ενδεικτικές αναφορές)

2. οι επιπτώσεις της απομαζικοποίησης της ΕΜΕ και της αδιαφάνειας στην οικονομική διαχείριση 

Μέρος 3ο  (προσωρινός τίτλος)
3. Κριτική ανάλυση των προτάσεων που υπέβαλε η διοίκηση της ΕΜΕ στο δικαστήριο, στις 17-10-2013



[1] Ενδεικτικά βλ. http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html αναρτήθηκε 6-2-2014 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/12/blog-post_22.html αναρτήθηκε 22-12-2013
[2] Βλ. στο «Συμβολή στη διαφανή λειτουργία της ΕΜΕ: Η αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)» το πλήρες κείμενο της αγωγής στη διεύθυνση http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/08/3-3-2013-10-3-2013_31.html αναρτήθηκε 31-8-2013
[3] Βλ. αναλυτικά στο συνοπτικό κείμενο των Γιάννη Κερασαρίδη και Αγγελικής Χρονοπούλου: «Μια απόφαση δικαστηρίου σταθμός, για τη διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΜΕ, βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσο αφορά τη διοίκηση της ΕΜΕ» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html αναρτήθηκε 5-12-2013
[4] Βλ. ό.π. http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html αναρτήθηκε 5-12-2013
[5] Βλ. «Κατατέθηκε (επιτέλους) το Καταστατικό της ΕΜΕ για έγκριση: με 11 μήνες καθυστέρηση!» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/12/11.html αναρτήθηκε 18-12-13 στις 10.09 πμ
[6] Βλ. ό.π. http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html αναρτήθηκε 5-12-2013
[7] Βλ. στο κείμενο των Γιάννη Κερασαρίδη και Αγγελικής Χρονοπούλου: «Ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις στο χώρο της ΕΜΕ (δυο μήνες μετά την έκδοση της απόφασης που κηρύσσει έκπτωτο το ΔΣ)» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html αναρτήθηκε 6-2-2014
[8] Επισημαίνουμε πως μέχρι και τις εκλογές του 2011 εμφάνιζαν 15.000 μέλη και παραπάνω... σε επιστολή που απηύθυναν σε χορηγούς! Βλ. σχετική αναφορά μας το Νοέμβριο 2011 για τις «Ενδεικτικές χορηγίες για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ» http://www.hms.gr/node/486
Αξιοπρόσεκτο είναι πως όταν εμφάνισαν την απόδειξη των ΕΛ.ΤΑ. στις προτάσεις τους προς το δικαστήριο (σελ. 9 σχετικό 3, των προτάσεών τους) ο αριθμός των μελών αστραπιαία και αναιτιολόγητα περιορίστηκε κατά 4.000 μέλη!!!
[9] Βλ. Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 18/4/2011 «(...) 5. Ανά εξάμηνο θα γίνεται ενημέρωση του Δ.Σ επί οικονομικών θεμάτων». http://www.hms.gr/node/438
[10] Ακόμη και αν δεχθούμε, σαν υπόθεση εργασίας, ότι το 2013 υπάρχει ενημέρωση από τον ταμία αυτή περιορίζεται στο κλειστό (μονοπαραταξιακό) ΔΣ της ΕΜΕ και δεν δημοσιοποιείται.
Μάλιστα από το Μάιο 2013, όταν, με την απόφαση του ΔΣ (συνεδρίαση 31/05/2013), απαγορεύτηκε η συμμετοχή των μελών της ΕΜΕ στις συνεδριάσεις και παράλληλα παραβιάζεται το άρθρο 20, δεν έχουμε πλέον καμιά ενημέρωση... μετά τις εκλογές τις 10/3/2013 δηλαδή για έναν ολόκληρο χρόνο!!! 
[11] Βλ. εμπεριστατωμένη και αναλυτική κριτική στον οικονομικό απολογισμό του 29ου συνεδρίου της ΕΜΕ στο: Αγγελική Χ. Χρονοπούλου, «Κριτική θεώρηση του οικονομικού απολογισμού του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας για το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ: Αναφορές σε ό,τι υπερεκτιμήθηκε ή αποσιωπήθηκε ή παραλήφθηκε από τον οικονομικό απολογισμό...» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/01/29_8.html 8-1-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.