ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Εν κρυπτώ ΓΣ της ΕΜΕ στις 8/3/2020, συμμετείχαν μόνο οι “τολμηροί”...

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου

Στην εν κρυπτώ ΓΣ της ΕΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Χημείο (Ναυαρίνου) χθες Κυριακή 8/3/2020, συμμετείχαν σύμφωνα με αυτοπροσδιορισμό τους (σε ποστ στο fb), οι ποιο “τολμηροί μαθηματικοί”. 
Με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η ΓΣ στις 8/3/2020 δεν ήταν η «κανονική ετήσια ΓΣ» γιατί οι ΓΣ τις ΕΜΕ δεν είναι κανονικές και ...ακανόνιστες ΑΛΛΑ τακτικές και έκτακτες σύμφωνα με το άρθρο 27§2.
Αρχικά, συμμετείχα στη ΓΣ με πρόταση αναβολής της μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης και τη λήξη της έκρυθμης αυτής κατάστασης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Με δυο λόγια, η πρότασή μου διασφάλιζε την προστασία της δημόσιας υγείας και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των μελών της ΕΜΕ που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αυτοπεριορίστηκαν κατ’ οίκον και δεν προσήλθαν στη ΓΣ ενώ επιθυμούν να συμμετάσχουν στη ΓΣ, χωρίς αποκλεισμούς. (Στη μαγνητοφώνηση θα έχουν καταγραφεί οι μνημειώδεις διάλογοι που διεξήχθησαν...)

Αμέσως μετά την εκλογή του προεδρείου της ΓΣ, ζήτησα άδεια για να υποβάλω μία πρόταση με διαδικαστικό θέμα για συζήτηση – ψήφιση προ ημερήσιας διάταξης. Η πρότασή μου έχει ως εξής:
«λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης, εξαιτίας της πιθανής διασποράς του Coronavirus– 19 και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων σε 3 νομούς της χώρας και των αθλητικών κέντρων, κινηματογράφων, θεάτρων και αρχαιολογικών χώρων για συνολικά περισσότερο από 2 εβδομάδες από την 4/3/2020 (και βλέπουμε). 
Και επειδή αντιλαμβανόμαστε πως οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που άπτεται της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. 
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη μας τα παραπάνω καθώς και τις επίσημες οδηγίες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, εναρμονιζόμαστε με το γενικότερο κλίμα για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, πιστεύοντας ότι προέχει η ασφάλεια των μελών μας και των εργαζομένωνστην ΕΜΕ και επειδή η συνάθροιση και ο συγχρωτισμός σε αυτή την αίθουσα πληροί τον ορισμό της στενής επαφής, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ[1]:
Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά.
Και άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά.
Οπότε δυνητικά μπορούν να παραχθούν κρούσματα και μάλιστα σε μια ομάδα που χαρακτηρίζεται ομάδα υψηλού κινδύνου.
Οπότε με συναίσθηση της ευθύνης μας και με γνώμονα πάντα τη διαφύλαξη της υγείας των συμμετεχόντων στη ΓΣ και των οικείων μας, συγγενών μας, φίλων μας κ.ά. και των εργαζομένων στην ΕΜΕ, αναβάλλουμε τη σημερινή ΓΣ λόγω έκτακτων ειδικών συνθηκών με τη βεβαιότητα πως αυτή είναι μια ασφαλής και στη σωστή κατεύθυνση απόφαση και ελπίζουμε η επιδημία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σύντομα να είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για τη νέα ημερομηνία πραγματοποίησής της». 

Η πρόταση αναβολής της ΓΣ καταψηφίστηκε από τους παρόντες “τολμηρούς μαθηματικούς”. Μόνο 4 την ψηφίσαμε (και 2 λευκά) επειδή δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένας που το επιθυμεί να διατυπώσει τις θέσεις του για λόγους υγείας, ανημπόριας ή κίνδυνο ασθένειας. 

Στη συνέχεια συμμετείχα, με διακινδύνευση, στη ΓΣ (28 συμμετέχοντες στην έναρξη 10.45 πμ «χαμηλό 30ετίας» με μέσο όρο δεκαετίας (και 20ετίας) 109 παρόντες και 30ετίας 97 παρόντες). Συμμετείχα για να μην επιστρέψω να περισταλεί από τους ποιο “τολμηρούς μαθηματικούς” το δημοκρατικό δικαίωμά μου της συμμετοχής στη ΓΣ, της διατύπωσης άποψης κλπ 

Ως κορυφαία στιγμή αναφέρω δείγμα (όχι μοναδικό) αντιθετικής παρέμβασης στην πρότασή μου από “τολμηρό μαθηματικό” που ανακοίνωσε πως «χθες [Σάββατο] έκανε μάθημα στην ίδια αίθουσα και δεν συνέβη τίποτα»!!!
Ελπίζω όλοι οι παρόντες να κατάλαβαν πως εν προκειμένω η τόλμη δεν συμβαδίζει με την κριτική σκέψη αφού σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα «ο ιός έχει χρόνο επώασης 2-14 μέρες». Άρα;;;
Η διαπίστωσή του «δεν συνέβη τίποτα» δεν είναι ούτε τολμηρή, ούτε παράτολμη... Μάλιστα, εκτός του ότι φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον ιό σαν «τέρας με ορθάνοιχτο στόμα καιροφυλακτεί παντού έτοιμο να μας κατασπαράξει»[2]!!! Μπορεί να δηλώνει αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο, αναλγησία, απουσία κριτικής σκέψης κ.ο.κ.  

Θα επανέλθω με λεπτομέρειες για όσα θέματα απασχόλησαν τη ΓΣ και παρέμβηκα επειδή δικαιούνται να είναι ενημερωμένοι εν δυνάμει όλοι οι μαθηματικοί και όχι μόνο οι “τολμηροί μαθηματικοί”που με την καταψήφιση της πρότασής μου για αναβολή πρόστρεξαν σε όσους είχαν λόγο(;) να κλείσει, εδώ και τώρα, η ΓΣ και να ψηφιστούν μονοκούκι(;) ο απολογισμός/ισολογισμός/πεπραγμένα (2019) και προϋπολογισμός 2020 με τους λιγότερους παρόντες/ψηφίσαντες εδώ και 30 χρόνια!!!
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
Αθήνα 9/3/2020


[1]Επικαιροποιημένος κατάλογος του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/ειδικότερα https://eody.gov.gr/neos-koronoios-sars-cov-2/
[2]Η φράση δάνειο από το κείμενο της Αγραπίδη Σοφίας, Ο κορονοϊός, ως ένα μεγάλο μάθημα (ημερ. ανάρτησης / ανάκτησης 8/3/2020) https://www.ilidakampos.gr/index.php/perissotera/arthra-apopseis/14637-koronoios-os-ena-megalo-mathima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.