ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Οδηγός Ταξινόμησης Μαθηματικών Τεκμηρίων: θεματική ευρετηρίαση των εισηγήσεων του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου


Εισαγωγικά
Μια αναφορά στην... επικαιρότητα
Η αναγκαιότητα ενός Οδηγού Ταξινόμησης Μαθηματικών Τεκμηρίων και Θεματικής Ευρετηρίασης των Εισηγήσεων των Συνεδρίων της ΕΜΕ
Η διάθρωση του καταλόγου
Παραδείγματα για τη χρήση του καταλόγου -αλφαβητικό ευρετήριο λέξεων-κλειδιά
Απολογιστικά και... υποδεικτικά
Οδηγίες... χρήσης


Εισαγωγικά
Το 33ο συνέδριο είναι πλέον παρελθόν και ήδη άρχισε η προετοιμασία για το 34ο συνέδριο που διοργανώνεται από το Παράρτημα Λευκάδας της ΕΜΕ, το 2017.[1]
Παρουσιάσαμε, λοιπόν, και αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ (που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά) αλφαβητικά ανά εισηγητή (και για τις κεντρικές ομιλίες) και για τα προεδρεία και τις παράλληλες εκδηλώσεις.
Διευκολύνθηκε έτσι η χαρτογράφηση των εισηγητών και των προεδρείων και επιπλέον προσδιορίστηκε ο αριθμός των συλλογικών εισηγήσεων που και εφέτος έφθασαν τις 51 με 2 ή και περισσότερους εισηγητές σε σύνολο 107 εισηγήσεων, κεντρικών ομιλιών και στρογγυλά τραπέζια. (αναρτήθηκε στο blog Μαθηματικά Τετράδια” στις 31/10/2016)

Και στη συνέχεια μια κριτική αποτίμησή του με τίτλο: “Πρώτες κριτικές επισημάνσεις μετά τη λήξη του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ: Α. για την απολογιστική ανακοίνωση” και Β. για παραλείψεις στη διαδικασία κρίσης των εισηγήσεων” (αναρτήθηκε στο blog Μαθηματικά Τετράδια” στις 25/11/2016) http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/11/33.html [2].
Στο κείμενο αυτό ανακοινώσαμε ότι θα αναρτήσουμε για τη διευκόλυνση των μελετητών και τα κλειδιά θεματικής ταξινόμησης των εισηγήσεων του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ.
Έτσι, σήμερα, εν αναμονή των διακηρύξεων των τεσσάρων (04)!!! παρατάξεων κρίναμε κατάλληλη τη στιγμή να κοινοποιήσουμε τις 677 λέξεις-κλειδιά θεματικής ταξινόμησης των εισηγήσεων του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ, για τις εισηγήσεις που δημοσιεύθηκαν στον 33ο έντυπο τόμο των πρακτικών (97 εισηγήσεις που αντιστοιχούν σε 163 συγγραφείς).


Μια αναφορά στην... επικαιρότητα
Σε αυτή τη χρονική στιγμή, για τις τέσσερις εκλογικές συμπράξεις (ανακηρύχτηκαν οι υποψήφιοί τους στη συνεδρίαση του ΔΣ 20/1/2017) θα αναφερθούμε εδώ μόνο στην... ονοματοδοσία. Μια στατιστική αποτίμησή της δηλώνει εκλεκτικές συγγένειες... Δύο από αυτές έχουν στον τίτλο τους τη λέξη δημοκρατική”, δύο από αυτές έχουν στον τίτλο τους τη λέξη κίνηση”, τρεις από αυτές έχουν στον τίτλο τους τη λέξη μαθηματική/μαθηματικών”, μία έχει τη λέξη ΕΜΕ” ΚΑΙ μία έχει στον τίτλο της τη λέξη άνοιξη”. Τι μας θύμισε; Τι μας θύμισε(;) αυτή η λεξούλα… “χρυσές μέρες Σαμαρά” πριν καταλήξει στη Νέα Δημοκρατία.
Εκτιμάμε πως η ονοματοδοσία, ειδικά οι κοινές αναφορές τους στους τίτλους, σηματοδοτεί πως οι τέσσερις εκλογικές συμπράξεις δεν στοχεύουν στην ουσία αλλά στο να ενεργοποιήσουν τα εξαρτημένα αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος της ΕΜΕ για να τους ψηφίσει με το... συναίσθημα!!!
Στα ιδιαίτεραχαρακτηριστικά, όμως, του εκλογικού σώματος της ΕΜΕ και στις υποψηφιότητες θα επανέλθουμε τις επόμενες μέρες και βέβαια θα περιμένουμε να δημοσιοποιήσουν τις διακηρύξεις τους για να συζητήσουμε εφ΄ όλης της ύλης...


Η αναγκαιότητα ενός Οδηγού Ταξινόμησης Μαθηματικών Τεκμηρίων και Θεματικής Ευρετηρίασης των Εισηγήσεων των Συνεδρίων της ΕΜΕ
Τα συνέδρια της ΕΜΕ αριθμούν ήδη 33 τόμους πρακτικών και οι εισηγήσεις τους παραμένουν ένα υλικό που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά από τους ενδιαφερόμενους φοιτητές, μελετητές κ.ά.
Συμβάλλοντας, λοιπόν, στην αξιοποίηση του υλικού και επειδή οι θεματικές των εισηγήσεων (στα 33 συνέδρια της ΕΜΕ) ad hoc υποδηλώνουν και αναδεικνύουν τα ζητήματα αιχμής για τα «Μαθηματικά» αποφάσισα με αρχή τις 97 εισηγήσεις του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ να συγκροτήσω ένα πρωτογενές ερευνητικό υλικό ταξινομημένο και συστηματοποιημένο από εμένα και έτοιμο προς χρήση για αρχειακή έρευνα διευκολύνοντας έτσι την αλληλεπίδραση και την αξιοποίησή του από φοιτητές, ερευνητές, μελετητές και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Αναλυτικά αυτό το πρωτογενές ερευνητικό υλικό ταξινομημένο και συστηματοποιημένο  από εμένα και έτοιμο προς χρήση για αρχειακή έρευνα συγκροτεί μια χαρτογράφηση των θεματικών των «Μαθηματικών» αφού περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά που προσδιορίζουν το περιεχόμενο των εισηγήσεων του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ.
Σε κάθε λέξη-κλειδί, συνολικά 677 λέξεις αντιστοιχίζουμε την 1η σελίδα (στον 33ο τόμο) της εισήγησης (1ο συνημμένο έγγραφο).
Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων δημοσιεύουμε (στο 2ο συνημμένο έγγραφο) όλες τις περιλήψεις των εισηγήσεων του 33ου συνεδρίου όπως αυτές περιλαμβάνονται στο CD.
Έτσι κάθε ενδιαφερόμενος έχει μια πρώτη εικόνα αν η εισήγηση με βάση τις λέξεις-κλειδιά προσιδιάζει θεματικά στα ενδιαφέροντά του και αν επιθυμεί συνεχίζει διαβάζοντας την εισήγηση και αντλώντας πληροφορίες από αυτήν χρήσιμες για αυτόν.

Καταληκτικά παρουσιάζουμε, με αυτή την ευκαιρία[3], έναν αναλυτικό πίνακα που περιλαμβάνει αλφαβητικά τις 677 «θεματικές κατηγορίες» με αναφορά στην 1η σελίδα εισήγησης (στο τόμο των πρακτικών του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ). Επισημαίνουμε με έμφαση πως ο κατάλογος είναι και χρηστικός αφού βοηθά τον ερευνητή να προσδιορίσει τις θεματικές (με τη χρήση λέξεων-κλειδιά) για τις οποίες θα μπορούσε να εντοπίσει (εύκολα ή δύσκολα) υλικό προς μελέτη επιπλέον, όμως, τον απαλλάσσει (σε μια πρώτη φάση) από την αγωνία τού αν επέλεξε ή όχι μια παραγωγική θεματική ενώ στη συνέχεια τον διευκολύνει να καθορίσει με εξαιρετική ακρίβεια τη θεματική που θα τον απασχολήσει με βάση τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα.

Αυτονόητο είναι πως επιβάλλεται η χαρτογράφηση και των θεματικών/λέξεις -  κλειδιά όπως αυτά προκύπτουν από τα πρακτικά των συνεδρίων πριν το 33ο συνέδριο.
Αυτή η προσπάθεια θα έχει ως αποτέλεσμα για έναν τεράστιο όγκο υλικού, που έχει δημοσιευθεί στα 33 (έντυπα) πρακτικά συνεδρίων της ΕΜΕ και δημιουργεί  ιδιαίτερες δυσχέρειες στην προσέγγισή του από κάθε ενδιαφερόμενο, να έχουμε πλήρη εικόνα
α) για το τι έχει δημοσιευθεί για ένα θέμα
β) για ποια θέματα υπάρχουν δημοσιεύματα και
γ) σε ποιον τόμο πρακτικών είναι δημοσιευμένη μια συγκεκριμένη εργασία (με αναφορά στην 1η σελίδα της στον εν λόγω τόμο)
Όσο για τα πρακτικά συνεδρίων που θα δημοσιεύονται στο εξής προτείνω στην Επιστημονική Επιτροπή για το 34ο συνέδριο ως προαπαιτούμενο των κρίσεων των εισηγήσεων να ζητήσουν να δηλώνονται επιπλέον, από τους συγγραφείς, 3 μέχρι 5, 7,... λέξεις-κλειδιά θεματικής ταξινόμησης ώστε να διευκολυνθεί η περαιτέρω διαδικασία για τη χαρτογράφηση των θεματικών των «Μαθηματικών».

Η ιδέα για τον Οδηγό Ταξινόμησης περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο μου: Χρονοπούλου, Αγγελική (1993) Ταξινόμηση Εκπαιδευτικών Τεκμηρίων. Α. Θεματική Ευρετηρίαση Περιεχομένων της Σ.Ε. (Τεύχη 1-50). Β. Οδηγός Ταξινόμησης Εκπαιδευτικών Τεκμηρίων (Ο.Τ.Ε.Τ.). Σειρά Βιβλιογραφία 2. Αθήνα: Εκδ. Σύγχρονη Εκπαίδευση. (εξαντλημένο[4])
Με το βιβλίο αυτό κατέθεσα στην επιστημονική κοινότητα, το 1993, την ταξινόμηση εκπαιδευτικών τεκμηρίων όπως σχεδιάστηκε, περιγράφηκε και εφαρμόστηκε από εμένα και παρουσιάζεται στο βιβλίο (ενώ συνεχίζω να τη βελτιώνω, να την εξειδικεύω και να την εφαρμόζω) η οποία αφενός είναι πρωτότυπη και αφετέρου μοναδική γιατί η ταξινόμηση Dewey δεν διέθετε (το 1993) ταξινομικούς αριθμούς για την ταξινόμηση εκπαιδευτικών τεκμηρίων.

Η διάθρωση του καταλόγου
Για την απλούστευση του καταλόγου (αλφαβητικό ευρετήριο)  χρησιμοποιήσαμε τις λέξεις-κλειδιά χωρίς τόνους για να είναι πιο εύχρηστος (και πιο εύληπτος) ο κατάλογος από τους χρήστες και τις αντιστοιχίσαμε με την 1η σελίδα της εισήγησης όπως αυτή δημοσιεύεται στο τόμο πρακτικών του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ.
Αρχικά εντοπίστηκαν 340 λέξεις-κλειδιά στη συνέχεια μετά από επεξεργασία και εξαντλώντας τα περιθώρια αναζήτησης οι λέξεις–κλειδιά κατέληξαν σε 677 και αυτόν τον κατάλογο δημοσιεύουμε (1ο συνημμένο, με το όνομα λέξεις κλειδιά 33ο). Αυτός ο αλφαβητικός κατάλογος περιλαμβάνει για πρακτικούς λόγους τις λέξεις - κλειδιά χωρίς τόνους.
Στο 2ο συνημμένο έγγραφο (με το όνομα περιλήψεις 33ο) δημοσιεύονται, για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, όλες τις περιλήψεις των εισηγήσεων του 33ου συνεδρίου όπως αυτές περιλαμβάνονται στο CD. Με αναγραφή συγγραφέα (συγγραφέων), τίτλου, και της 1ης σελίδας στον τόμο των πρακτικών του 33ου συνεδρίου, με τη σειρά που δημοσιεύονται στον έντυπο τόμο των πρακτικών.


Παραδείγματα για τη χρήση του καταλόγου -αλφαβητικό ευρετήριο λέξεων-κλειδιά
Για παράδειγμα η λέξη–κλειδί: Φυσικη και Μαθηματικα: Διαθεματικοτητα  στον κατάλογο παραπέμπει στη λέξη–κλειδί: Διαθεματικοτητα: Μαθηματικα και Φυσικη  ― σ. 637  ― σ. 772  ― σ. 831
που σημαίνει πως 3 εισηγήσεις αναφέρονται στη θεματική αυτή και ότι η 1η εισήγηση δημοσιεύεται στον τόμο των πρακτικών του 33ου συνεδρίου στη σελ. 637  κ.ε. Η 2η εισήγηση στη σελ. 772  κ.ε. και η 3η εισήγηση στη σελ. 831  κ.ε. Οπότε ο μελετητής προστρέχει στις περιλήψεις των εισηγήσεων για να εντοπίσει τις 3 εισηγήσεις και διαβάζοντας την περίληψη (στο 2ο συνημμένο) αποφασίζει αν θα τις μελετήσει στη συνέχεια.

Ένα ακόμη παράδειγμα:
Φυσικη -Υδροστατικη  ― σ. 29
Υδροστατικη - Φυσικη  [Βλ. Φυσικη -Υδροστατικη  ― σ. 29]
Στην ίδια εισήγηση που δημοσιεύεται στον τόμο των πρακτικών του 33ου συνεδρίου στη σελ. 29 κ.ε.  αντιστοιχούν για διευκόλυνση στην αναζήτηση δυο λέξεις–κλειδιά. Οπότε ο μελετητής προστρέχει στις περιλήψεις των εισηγήσεων για να εντοπίσει αυτή την εισήγηση και διαβάζοντας την περίληψη (στο 2ο συνημμένο) αποφασίζει αν θα την μελετήσει στη συνέχεια.

Ένα παράδειγμα συνδυαστικό:  Φυλακη    σ. 367
Φυλακη [Ανηλικοι -Μαθητες]    σ. 367 και για διευκόλυνση στην αναζήτηση
Ανηλικοι - Μαθητες [Φυλακη]  [Βλ. Φυλακη  [Ανηλικοι - Μαθητες]    σ. 367]
Στην ίδια εισήγηση που δημοσιεύεται στον τόμο των πρακτικών του 33ου συνεδρίου στη σελ. 367 κ.ε.  αντιστοιχούν για διασαφήνιση τρεις λέξεις–κλειδιά. Οπότε ο μελετητής προστρέχει στις περιλήψεις των εισηγήσεων για να εντοπίσει αυτή την εισήγηση και διαβάζοντας την περίληψη (στο 2ο συνημμένο) αποφασίζει αν θα την μελετήσει στη συνέχεια.


Απολογιστικά και... υποδεικτικά
Από αυτή την αξιοποίηση του υλικού, διά της θεματικής ευρετηρίασης των εισηγήσεων του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ, απουσιάζουν οι τέσσερις (04) κεντρικές ομιλίες, τα δύο (02) στρογγυλά τραπέζια και  τα δύο (02) εργαστήρια με ευθύνη της Επιστημονικής Επιτροπής, της Οργανωτικής Επιτροπής και οπωσδήποτε του απερχόμενου πλέον ΔΣ αλλά και των συμμετεχόντων ως ομιλητές ή διδάσκοντες. Το γεγονός αυτό αφενός υποδηλώνει μια επικυρίαρχη, εξουσιαστική σχέση των συμμετεχόντων ως αυθεντίες τόσο στις κεντρικές ομιλίες όσο και στα στρογγυλά τραπέζια και ως διδάσκοντες στα εργαστήρια απέναντι στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, στα μέλη της ΕΜΕ και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τη μαθηματική Επιστήμη. Αφετέρου σηματοδοτεί την προχειρότητα των κεντρικών ομιλιών, των στρογγυλών τραπεζιών και των εργαστηρίων ΑΛΛΑ και την αδιαφορία τους να αφήσουν ίχνη στο επιστημονικό γίγνεσθαι με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στο συνέδριο της ΕΜΕ.
Μάλιστα, εκτιμώ πως το νέο ΔΣ που θα ενσκήψει από τις εκλογές (19/3/2017) έχει την υποχρέωση να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ΕΜΕ δεν θα είναι πλέον όχημα για προχειρότητες αλλά μόνο  για συμμετοχές με σοβαρές και καταγεγραμμένες επιστημονικές παρεμβάσεις.


Οδηγίες... χρήσης
Δείτε στη συνέχεια το 1ο συνημμένο (με το όνομα λέξεις κλειδιά 33ο) ο αλφαβητικός κατάλογος με τις λέξεις-κλειδιά (ανά σελίδα του τόμου των πρακτικών του 33ου συνεδρίου)  
επιλέξτε sheet 1 για λήψη ή εκτύπωση        εδώ

Και ακολουθούν
στο 2ο συνημμένο έγγραφο (με το όνομα περιλήψεις 33ο) όλες τις περιλήψεις των εισηγήσεων του 33ου συνεδρίου όπως αυτές περιλαμβάνονται στο CD. Με αναγραφή συγγραφέα (συγγραφέων), τίτλου, και σελίδων που καταλαμβάνουν στον τόμο των πρακτικών του 33ου συνεδρίου, με τη σειρά που δημοσιεύονται στον έντυπο τόμο των πρακτικών        εδώ

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
(Αθήνα 24/1/2017)




[1] Βλ. Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 15/04/2016 http://www.hms.gr/node/1093
[2] Βλ. στο blog Μαθηματικά Τετράδιαhttp://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/10/33-2016_31.html (αναρτήθηκε στις 31/10/2016)
[3] Για πρώτη φορά 677 «θεματικές κατηγορίες»/λέξεις κλειδιά για την περαιτέρω επιστημονική αξιοποίηση των εισηγήσεων από τα πρακτικά του 33ου συνεδρίου της ΕΜΕ, από φοιτητές, ερευνητές, μελετητές κ.ά. (και γιατί όχι και την ενίσχυση των πωλήσεων του έντυπου τόμου ή CD).
[4] Όσοι ενδιαφέρεστε για το βιβλίο μου στείλτε μου μήνυμα στο e-mail sygekp@ath.forthnet.gr για να σας το στείλω σε αποθήκευση.pdf

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Μια απαραίτητη απόφαση... γιατί μπορείτε και μόνοι σας (οι υποψήφιοι για ΔΣ και ΕΕ) να διασύρετε την ΕΜΕ κουκουλώνοντας...

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου

Έκανα ακόμη μια προσπάθεια να σπάσω το φράγμα της σιωπής...
Έκανα μια προσπάθεια να διαπεράσω το φράγμα της αδιαφορίας...
με το κείμενό μου Τι να κάνουμε; Κείμενο θέσεων (ενόψει των εκλογών στην ΕΜΕ: λήξη υποψηφιοτήτων 15/1/2017): Μια πρόταση για την «Ανανέωση με ρήξεις στην ΕΜΕ»που έγκαιρα (4/1/2017) αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια”[1] ενώ αρχικά υποβλήθηκε (αρ. πρωτ.  15787/16-12-16) στο ΔΣ της ΕΜΕ (συνεδρίαση 16/12/16) ως καθ’ ύλην αρμόδιοι για την... αποδοχή της στο πλαίσιο των υποψηφιοτήτων τους και ελπίζοντας ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική της διαφάνειας και όχι η λογική της συγκάλυψης.
Με την ελπίδα πως θα κατανοήσουν ότι είναι η στιγμή να αποφασίσουν ο καθένας χωριστά πως η ΕΜΕ χρειάζεται μια 3μελή Εξελεγκτική Επιτροπή που θα ελέγχει (όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο 41) και δεν θα συγκαλύπτει...
Με την προσπάθειά μας αυτή εκτός από την ενημέρωση της μαθηματικής κοινότητας στοχεύσαμε και στο να προκαλέσουμε δημόσια συζήτηση και αποφάσεις, σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, προς όφελος της ΕΜΕ.

Όπως, όμως, δείχνουν τα... σημάδια κατέληξε εις μάτην και αυτή η προσπάθειά μας...
Αφενός επειδή η ταύτιση των 18” του ΔΣ και της ΕΕ της ΕΜΕ (μια γροθιά ΔΠΜ και «Κίνηση») τη διετία 2015-2017 αποτιμάται σαν επιτυχία(!!!), από τις τρεις (03)!!! παρατάξεις στις οποίες, για την ώρα, αποσυντέθηκε η «Κίνηση» υπό το βάρος της ταύτισής της για μια διετία (2015-2016) με τη ΔΠΜ και για να πετάξουν οι τρεις (03)!!! παρατάξεις το μπαλάκι των ευθυνών τους η μία στην άλλη... αφού η παραβίαση διακηρυκτικών αρχών και θέσεων οδήγησε τους 6” εκλεγμένους στο ΔΣ με την «Κίνηση» σε ταύτιση θέσεων και αποφάσεων με τη ΔΠΜ, που διατήρησαν και επέτειναν την αδιαφάνεια, την αντιδημοκρατικότητα και την απομαζικοποίηση της ΕΜΕ.
Αφετέρου από την καθολική σιωπή που επικράτησε μετά από/και για την πρότασή μου/κείμενο θέσεων επειδή αυτοί που έσπειραν συναίνεση προς χάρη της συγκάλυψης προσδοκούν την ανταμοιβή τους μέσα στη σιωπή και την αδιαφορία που, στις μέρες μας, γεννά και θρέφει μνημόνια για το λαό μας υπηρετώντας και στην ΕΜΕ το δόγμα Εδώ δεν υπάρχει εναλλακτική”(!!!) η... γνωστή μας ΤΙΝΑ (There is no alternative).

Σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μας, λοιπόν, δεν δικαιούμαστε να νομιμοποιήσουμε στις εκλογές το παραπάνω δόγμα αναδιατυπωμένο για τις... ανάγκες των 18” του ΔΣ και της ΕΕ της ΕΜΕ η κάθε παράταξη (4 παρατάξεις;) και η Εξελεγκτική της και όλοι μαζί για την καρέκλα και τη συγκάλυψη.

Ως εκ τούτου επειδή η πρότασή μας[2] αγνοήθηκε, θάφτηκε και τελικώς απορρίφθηκε... θα αποκαλύψουμε, λοιπόν, τη νεοφιλελεύθερη γύμνια των (επικείμενων) εκλογών στην ΕΜΕ, και των συμμετεχόντων ως υποψήφιοι για το ΔΣ και την ΕΕ, με το να μην θέσουμε υποψηφιότητα.
Συνένοχο στο φόνο δεν θα μ’ έχετε ....
Μπορείτε και μόνοι σας άλλωστε να διασύρετε την ΕΜΕ κουκουλώνοντας...
Οψόμεθα για τη συνέχεια...
Αθήνα 13/1/2017, 10 πμ
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου


[1] Βλ. στο  blog “Μαθηματικά Τετράδια” (4/1/17) http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/01/1512017.html
[2] Βλ. στο  blog “Μαθηματικά Τετράδια” (4/1/17)  http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2017/01/1512017.html

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Τι να κάνουμε; Κείμενο θέσεων (ενόψει των εκλογών στην ΕΜΕ: λήξη υποψηφιοτήτων 15/1/2017): Μια πρόταση για την «Ανανέωση με ρήξεις στην ΕΜΕ»

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου

Περιεχόμενα:
Εισαγωγικά              σελ. 1-2 (αποθήκευση σε .pdf)
Η εποχή των δικών” στην ΕΜΕ (2013-2015)  σελ. 2-6
Κριτικός απολογισμός για την «Κίνηση» (2015-2017): μετά τη μη τήρηση διακηρυκτικών αρχών για χάρη της “καρέκλας”...    σελ. 6-9
Αποτίμηση του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού πλαισίου: Τι να κάνουμε, σήμερα;   σελ. 9-14
Η πρότασή μας για την ΕΕ (2017-2019) με στόχο την «Ανανέωση με ρήξεις στην ΕΜΕ»           σελ. 14-18



Εισαγωγικά
Η ιστοσελίδα της ΕΜΕ παρέμεινε για 5 μήνες (από 11/7/2016) εκτός λειτουργίας!!! Επανήλθε, ανενημέρωτη φυσικά και ετεροχρονισμένη, χριστουγεννιάτικα προσθέτοντας (24/12/16) μια(!!!) νέα ανακοίνωση σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές (Μάρτης 2017) στην ΕΜΕ για ΔΣ και ΕΕ.
Έτσι "εγκαινιάστηκε" και επίσημα η... προεκλογική περίοδος ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής υποψηφιοτήτων (15/1/2017).
Επομένως είναι η κατάλληλη στιγμή, μέσα στην εορταστική ραστώνη να σας ενημερώσουμε μια και ευνοείται η περισυλλογή και ο... απολογισμός για τη χρονιά που πέρασε και για τις υποχρεώσεις που μας... επιβάλλει η νέα χρονιά...

 Τα πράγματα, για να επανέλθει η ΕΜΕ σε διαφανή, δημοκρατική και μαζική λειτουργία μπορούν να γίνουν απλά. Μην τα κάνουμε, λοιπόν, σύνθετα...

Η εποχή των δικών” στην ΕΜΕ (2013-2015)
Αρχικά μια συνοπτική, πλην όμως αναλυτική, αναδρομή για την κατάσταση στην ΕΜΕ και πως αυτή αντιμετωπίστηκε “σπάζοντας” το 2013-2015 το... απόστημα που μέχρι τότε καταγγελλόταν (όχι μόνο από εμένα) ως καθεστωτική εκτροπή...
Με αρχή, λοιπόν, την αγωγή, που επιδόθηκε στην ΕΜΕ (στις 18/7/2013), κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013) σημειώνουμε ότι με την ανάρτησή μας (31/8/2013) με τίτλο: “Συμβολή στη διαφανή λειτουργία της ΕΜΕ: Η αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)[1]ενημερώθηκε η μαθηματική κοινότητα για τα τεκταινόμενα στην ΕΜΕ που διαμόρφωσαν μια εικόνα για την απομαζικοποιημένη ΕΜΕ κακοδιοίκησης, υπερχρέωσης στα όρια της διαφθοράς για σειρά ετών.

Η αγωγή εκδικάστηκε στις 17/10/2013 και με την απόφαση του δικαστηρίου (αριθμός 6341/2013) που εκδόθηκε, μέσα σε 7 εβδομάδες (4/12/2013), κερδίσαμε την πρωτόδικη δίκη.
Παρά το ότι η απόφαση  του δικαστηρίου αποτέλεσε σταθμό στα δικαστικά χρονικά για τη διαφάνεια στη λειτουργία των επιστημονικών σωματείων και της ΕΜΕ (και επιδόθηκε στην ΕΜΕ, ως είθισται, από δικαστικό επιμελητή) η εποχή των δικών” εκτάθηκε  με ευθύνη του τότε 15μελούς ΔΣ (και των 3 της ΕΕ) της ΕΜΕ, αμιγώς από 18 μέλη της ΔΠΜ, όταν αρνήθηκαν να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, που επέσυρε η απόφαση, για την αποκατάστασης της νομιμότητας στη λειτουργία της ΕΜΕ και συνέχισαν να κάνουν “παιχνίδι” και καθυστερώντας για 11 μήνες την κατάθεση για έγκριση του νέου Καταστατικού!!!
Όπως σημείωνα σε ενημερωτικό μας κείμενο (“Μαθηματικά Τετράδια”, 13/2/2014)) προς τη μαθηματική κοινότητα:
«Έτσι βλέποντας [το τότε 15μελές ΔΣ (και οι 3 της ΕΕ) της ΕΜΕ αμιγώς από 18 μέλη της ΔΠ] την απόφαση με τα γνωστά «γυαλιά» της αδιαφάνειας και της μη τήρησης της νομιμότητας στη λειτουργία της ΕΜΕ του επιστημονικού μας Σωματείου, στη βάση του αποκλεισμού μελών του κατέληξαν να αγνοήσουν την πρωτόδικη απόφαση, παρά το ότι έγκαιρα είχαμε δημόσια επισημάνει τόσο στο ΔΣ όσο και στον αρμόδιο, για να «εκπροσωπεί την Ε.Μ.Ε. εξωδίκως και ενώπιον των δικαστηρίων και όλων γενικά των κρατικών αρχών (…)», σύμφωνα με το άρθρο 22§1 (σε συνδυασμό με τα άρθρα 23 και 16§4) του καταστατικού, να μην «αγκαλιάσουν σφιχτά τις «καρέκλες» του ΔΣ και της ΕΕ, (…) περιμένοντας να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα που παρέλκει η απόφαση (6341/2013), δηλαδή να γίνει εκτελεστή η απόφαση του δικαστηρίου ώστε να οδηγηθούν, με νόμιμες διαδικασίες στην... έξοδο...»
Η «απάντησή» τους ήταν (...) να ασκήσουν έφεση στις 7-1-2014 (αρ. κατάθεσης 85/2014) κατά της πρωτόδικης απόφασης. Δηλαδή όπως ακριβώς είχαμε «προβλέψει» «αγκάλιασαν σφιχτά τις «καρέκλες» του ΔΣ και της ΕΕ»!!! και “χρεώνουν την ΕΜΕ, αυτούς τους δίσεκτους καιρούς, με αμοιβές δικηγόρων και δικαστικά έξοδα (γιατί ένα είναι σίγουρο πως θα δικαιωθούμε και σε δεύτερο βαθμό)”»[2].

Η εποχή των δικών”, λοιπόν, διήρκεσε μια διετία με ευθύνη τού τότε 15μελούς ΔΣ (και των 3 της ΕΕ)  της ΕΜΕ, αμιγώς από 18 μέλη της ΔΠΜ, αφού παρά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις (πρωτόδικη απόφαση και Εφετείου) που μας δικαίωσαν αυτοί συνέχισαν, παρά το ότι έχασαν κατά κράτος, να μη λαμβάνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποκατάστασης της νομιμότητας στη λειτουργία της ΕΜΕ ΑΛΛΑ να χρεώνουν με πράξεις και παραλείψεις τους την ΕΜΕ επιτείνοντας τόσο την οικονομική δυσπραγία όσο και την απομαζικοποίησή της με αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρέος της ΕΜΕ σε δυσθεώρητα ύψη.
Ενδεικτικά, για τα ζητήματα της αδιαφανούς λειτουργίας της ΕΜΕ  και τις επιπτώσεις της απομαζικοποίησης της ΕΜΕ και της αδιαφάνειας στην οικονομική διαχείριση, σας προτείνουμε να (ξανά)διαβάσετε το κείμενό μας (21/2/2014) 2014, απολογισμός της δράσης της διοίκησης της ΕΜΕ διαχρονικά: στη σκιά του νέου «εκλογικού πραξικοπήματος»[3].
Επισημαίνουμε πως οι 15 του τότε ΔΣ (και οι 3 της ΕΕ)  της ΕΜΕ, αμιγώς από 18 μέλη της ΔΠΜ, έσπευσαν να πραγματοποιήσουν Γ.Σ. στις 9-3-2014 εν γνώσει τους ότι η σύννομη λύση ήταν η αναβολή της ΓΣ μέχρι την έκδοση της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται στις 21-3-2014.
Παρά ταύτα οι 96(!!!) ψηφίσαντες στη ΓΣ στις 9-3-2014 που συγκάλεσε το έκπτωτο Δ.Σ. της ΕΜΕ αποφάσισαν σε βάρος 11.000 εγγεγραμμένων μελών...[4]

Στη συνέχεια με την απόφαση 5326/2014 (εκδόθηκε 8-5-2014) δεν έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης της ΕΜΕ.
Κατατοπιστικό, για τα όσα διαδραματίστηκαν και για το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση και μέσα από την κατάθεση του μάρτυρά τους (“Μαθηματικά Τετράδια”, 10/6/2015  στην ενότητα «Δ. Μνημείο ανακριβειών και υπερβολών η κατάθεση του μάρτυρά τους») που, τη διετία 2015-2017, είναι Πρόεδρος της ΕΜΕ, είναι το κείμενό μας με τίτλο: “Νομικές ακροβασίες από τη διοίκηση της ΕΜΕ (στο δικαστήριο στις 21-3-2014) με στόχο να διατηρήσουν τις “καρέκλες” του ΔΣ μέχρι τη λήξη της θητείας[5], με το οποίο καταστήσαμε ενήμερη τη μαθηματική κοινότητα για την “αγιοποίηση” της [τότε] διοίκησης με στόχο να “αγοράσει χρόνο” μέχρι τη λήξη της θητείας της…

Όπως σημειώναμε (“Μαθηματικά Τετράδια”, 5/4/2015) «Γνωρίζει, λοιπόν, καλώς η μαθηματική κοινότητα, πλην(!!!) της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» (ΔΠΜ), ότι το (απελθόν, [θητεία 2013-2015]) ΔΣ της ΕΜΕ αντί να αποδεχθεί την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, απόφαση σταθμό για τη διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΜΕ, αποφάσισε να «ποινικοποιήσει» τη διαδικασία και στις 7/1/2014 μέσω του δικηγόρου τους (…) κατέθεσαν έφεση, ως μη όφειλαν... για να «αγοράσουν» χρόνο θητείας!!!»[6].
Μάλιστα το ΔΣ της ΕΜΕ ολοκλήρωσε τη διετή θητεία του το 2015 «υπόδικο». Και ενώ κατέθεσε έφεση (7/1/2014), δεκατρείς μήνες μετά, στις 19-2-15, διαπιστώνουμε ότι δεν κατέθεσε προτάσεις στο Εφετείο ούτε και παρέστη στη σχετική διαδικασία ο δικηγόρος τους[7]...
Ενάμιση μήνα μετά εκδόθηκε και δικαίωσε τις θέσεις μας η απόφαση του Εφετείου με αριθμό 1326/31-3-2015 για την έφεση που κατέθεσε το μονοπαραταξιακό ΔΣ της ΕΜΕ (2013-2015).

Με την απόφασή του το Εφετείο επίσης επιδίκασε να μας καταβάλλουν 500 ευρώ, όμως, αν και πρόκειται για “χρέος τιμής”... δεν ανέλαβαν (μέχρι και σήμερα) καμιά πρωτοβουλία αν και πέρασε ο εύλογος χρόνος και παρά το ότι τους εγκάλεσα (“Μαθηματικά Τετράδια”, 26/1/2016) δημοσίως, ενόψει της ΓΣ 6/3/2016 τονίζοντας μάλιστα ότι: «3ο. Φυσικά το ποσό των 500 ευρώ την ίδια στιγμή που θα μας καταβληθεί, θα δοθεί από μας ως χορηγία μας (με απόδειξη) στο Ταμείο της ΕΜΕ (κεντρικά)»[8].

Συγκριτικά, και κατατοπιστικά, σημειώνουμε ότι, από τη ΔΠΜ, 4 από τα τωρινά μέλη του ΔΣ της ΕΜΕ θήτευσαν στο ΔΣ και την διετία των δικών...  ακόμη 2 από τα τωρινά μέλη του ΔΣ θήτευσαν στην ΕΕ την διετία των δικών... ενώ 2 ακόμη μέλη της ΔΠΜ (συνολικά 8 από τα 9 μέλη του τωρινού ΔΣ) εμπλέκονται στις δίκες ως μάρτυρας και ως ένας από τους 10, «ανησυχούντες»[9].


Κριτικός απολογισμός για την «Κίνηση» (2015-2017): μετά τη μη τήρηση διακηρυκτικών αρχών για χάρη της “καρέκλας”...

Κρίθηκε, λοιπόν, απαραίτητη η παραπάνω συνοπτική αλλά αναλυτική αναδρομή στις δίκες της περιόδου 2013-2015 επειδή αφενός θα σας βοηθήσει να τοποθετηθείτε για τα όσα ταλανίζουν την ΕΜΕ και κυρίως γιατί σας το  “χρωστάγαμε” από τις εκλογές για την ΕΜΕ το 2015 αφού τότε η «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» πλειοψηφικά αποφάσισε να μην γίνει διεξοδική[10] αναφορά στις δίκες...

Τότε αποδέχτηκα με βαριά, είναι η αλήθεια, καρδιά αυτή την απόφαση αλλά η συνέχεια αποδείχτηκε, τουλάχιστον για μένα, απρόσμενη...
Η σύμπραξη “των 6” εκλεγμένων της «Κίνησης» με τους 9 της ΔΠΜ στο ΔΣ της ΕΜΕ, με κορυφαία την ενσωμάτωση του τότε (εκλογικού) εκπροσώπου της «Κίνησης» (Γιάννη Κερασαρίδη) με άφησε για ικανό διάστημα ενεή μέχρι να εξηγήσω το πώς και το γιατί μετατράπηκαν σε μια γροθιά με τους ΔΠΜίτες(!!!) στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου ρεαλισμού που επιζητεί την επιβίωση της ΕΜΕ μέσα από τη συνεργασία, τη συναίνεση με προαπαιτούμενο(!!!) την αποδοχή των μεθοδεύσεων και των αποφάσεων του παρελθόντος και συνάμα τη λήθη τους(!!!) παραβλέποντας και ενισχύοντας στη συνέχεια την αντιδημοκρατικότητα, την αδιαφάνεια και την απομαζικοποίηση της ΕΜΕ.
Κορυφαία παραγωγική συνεργασία η αναλογική μοιρασιά στις καρέκλες του ΔΣ που... κλείδωσε με την κάθετη άρνηση “των 6” να ανατεθεί σε ορκωτό λογιστή ο έλεγχος των οικονομικών της ΕΜΕ (2010-2015). Η πρότασή μου αυτή (ως εκλεγμένο μέλος της ΕΕ) απορρίφθηκε συλλήβδην και ομόφωνα («Κίνηση» και «ΔΠΜ») από το ΔΣ (και την ΕΕ) πριν τη ΓΣ, από τη ΓΣ (6/3/2016) και έφθασαν στο σημείο να αναλάβουν και την ευθύνη της τιμητικής απόλυσης της λογίστριας, χωρίς έλεγχο από ορκωτό λογιστή για το τι επιτέλους παραδίδεται!!!
Επισημαίνουμε ότι έγκαιρα στις 20/6/16 ανοίξαμε τη συζήτηση, για το ότι (τελικά) δεν υπάρχει καμιά δημόσια ενημέρωση για το ζήτημα της απόλυσης της λογίστριας, με την ανάρτηση μας στο blog  “Μαθηματικά Τετράδια” με τίτλο: “Με μεθοδεύσεις αδιαφανών διαδικασιών συνεχίζουν το παραμύθι το ΔΣ –ΕΕ της ΕΜΕ[11]. Παρά ταύτα “οι 18“ του ΔΣ και της ΕΕ επέλεξαν τη σιωπή σαν απάντηση “κατεβάζοντας” για τους επόμενους, μέχρι τα Χριστούγεννα, πέντε (05) μήνες την ιστοσελίδα της ΕΜΕ με στόχο και αποτέλεσμα να μην γίνει καμιά συζήτηση για την… ταμπακιέρα.

Επιπλέον παρέβλεψαν και "χώνεψαν" τη διαμορφωθείσα αδιαφανή και αντιδημοκρατική κατάσταση διαχείρισης από το ΔΣ το 2015 εγκρίνοντας στη ΓΣ (6/3/2016) τον ισολογισμό, απολογισμό, πεπραγμένα 2015 και προϋπολογισμό 2016 (θέματα 4 και 5) που συντελέστηκαν χωρίς την εποπτεία και τον έλεγχο της ΕΕ που προβλέπει το άρθρο 41 του καταστατικού.
Αναλυτικά τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην «έκθεση (της μειοψηφίας) της ΕΕ της ΕΜΕ», που μοιράστηκε σε έντυπη μορφή στους συμμετέχοντες στη ΓΣ (6/3/16) και σε ηλεκτρονική μορφή το πλήρες κείμενο στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” (ημερ. ανάρτησης 7/3/16) http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html Επισημαίνουμε  πως η «έκθεση (της μειοψηφίας) της ΕΕ της ΕΜΕ» (για το 2015) μετά από μεθοδεύσεις “των 18“ του ΔΣ και της ΕΕ δεν έχει αναρτηθεί (μέχρι και σήμερα) στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ...

Επίσης παρέβλεψαν και "χώνεψαν", ενώ καλώς γνώριζαν, το γεγονός πως εμποδίστηκα έμπρακτα και με την άρνηση χορήγησης αιτούμενων στοιχείων να ασκήσω το έργο της εποπτείας και του ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 41, κατά την ετήσια (2015) θητεία μου στην ΕΕ[12].

Ακόμη απεμπόλησαν και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς κατακτώντας με το σπαθί τους μια  θέση στην “αριστερά” όταν αρνήθηκαν να τηρήσουν τη δέσμευση στην εναλλαγή της θητείας μέσα στη διετία (2015-2017), τακτική που συνάδει και με την πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς και για να δοκιμαστούν όλοι οι συνυποψήφιοι σε θέσεις εξουσίας/ευθύνης, υποκύπτοντας "οι 6" στη γοητεία της “καρέκλας” και ό,τι άλλο εξ΄ αυτής ήθελε προκύψει…

Δεν θα σας κουράσω, όμως, αναφέροντας εδώ, όλα τα κείμενα που ανάρτησα στο blog "Μαθηματικά Τετράδια" για 22(!!!) μήνες με αρχή το κείμενο μας με τίτλο:Με μεθοδευμένη συνεδρίαση, στις 20/3/2015, στις θέσεις εξουσίας στο ΔΣ της ΕΜΕ μόνο μέλη της ΔΠΜ!!! "Καλή" αρχή...” (26/3/2015)[13] μέχρι και πρόσφατα το κείμενο Μια οφειλόμενη "απάντηση" σχετικά με το 5μηνο "πέσιμο" της ιστοσελίδας της ΕΜΕ (3ο σχόλιο)” (22/12/16)[14] με τα οποία περιγράφεται βήμα - βήμα, καθώς την βίωνα (βιώναμε), η κατάσταση που προκάλεσε στο ΔΣ και στην ΕΕ και τελικά στην ΕΜΕ η μη τήρηση των διακηρυκτικών αρχών από "τους 6" εκλεγμένους με το ψηφοδέλτιο της «Κίνησης»[15] αρχές που, για τους 3 από αυτούς, υπεγράφησαν και επαναβεβαιώθηκαν και από την Πανεπιστημονική [Μαθηματικών]!!![16]


Αποτίμηση του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού πλαισίου: Τι να κάνουμε, σήμερα;
Το ερώτημα είναι κρίσιμο και η απάντηση κάθε άλλο παρά αυτονόητη.
Σε μια εποχή που, με ιστορικούς αλλά και πραγματικούς όρους, η αναγκαία γεφύρωση των καθημερινών προβλημάτων, που προκύπτουν από τη δοσμένη συγκυρία, της δομικής καπιταλιστικής κρίσης, με τον στόχο της ανατροπής είναι ζήτημα ημερήσιας διάταξης. Και τούτο δεν επιτυγχάνεται ούτε με τον μινιμαλισμό ούτε με έναν αφηρημένο διακηρυκτικό μαξιμαλισμό.
Άλλωστε τα δύο αυτά στοιχεία περίσσεψαν στις διακηρύξεις των δυο παρατάξεων που έλαβαν μέρος στις εκλογές στην ΕΜΕ, το Μάρτη του 2015, και όσον αφορά την "Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ" αφενός "οι 6" εκλεγμένοι στο ΔΣ συνεργάστηκαν σε βαθμό ταύτισης στόχων και... προθέσεων με τους ΔΠΜίτες αφετέρου, τα μέλη της, κατά πως φαίνεται, αποδέχτηκαν τη συνεργασία, την αδιαφάνεια και την αναπαραγωγή της καθεστηκυίας τάξης στην ΕΜΕ χωρίς καταγεγραμμένη δημόσια αντίδραση και χωρίς αντίσταση!!!
Σήμερα, για να συμβάλλουμε στην άρση του αδιεξόδου χρειάζεται μια "λύση" που ξέρουμε πως θα χτιστεί κόντρα στο ρεύμα, με το δικό της πρόγραμμα και λαμβάνοντας υπόψη της, την κατάσταση του εργατικού κινήματος, το ταξικό "ισοζύγιο", και την γενική πολιτική κατάσταση αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή και καθορίζοντας με βάση αυτά τη στρατηγική της.
Με δυο λόγια, δεν "ευαγγελιζόμαστε" μια ακόμα ομάδα - οπαδών, που θα αντιγράφει την πεπατημένη. Πρόκειται για μια νέα τελείως διαφορετική αντίληψη και ένα μεγάλο κενό που πρέπει, όλοι μαζί,  να καλύψουμε.

Άλλωστε παραμένει προς απάντηση το ερώτημα: τι κίνημα να οικοδομηθεί όταν οι δυνάμεις που θα έπρεπε να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του προσχώρησαν, μετά την περιφανή νίκη των 6 εδρών στο 15μελές  ΔΣ, στη λογική της συναίνεσης και της διαχείρισης της κρίσης;
Μάλιστα με τον τρόπο αυτό αποδέχτηκαν την προπαγανδιστική επιχειρηματολογία της πλειοψηφούσας παράταξης, μια παράταξη που, για 30 και πλέον χρόνια, οδηγεί την ΕΜΕ στο τέλμα, αυτή την παράταξη, τη ΔΠΜ, που καμώνονταν (για παράδειγμα, την περίοδο των δικών...) πως αντιμάχονταν μέχρι την εκλογή τους στο ΔΣ της ΕΜΕ για το 2015-2017.
Έτσι, έχασαν το... τραίνο για να οικοδομήσουν μια μάχιμη "Κίνηση της ανατρεπτικής μειοψηφίας" σήμερα...
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι η αντιπαράθεση με το φαύλο καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στην ΕΜΕ διά της εναλλαγής των ίδιων προσώπων στο ΔΣ και την ΕΕ για περισσότερο από 30 χρόνια ως ελεγκτές (στην ΕΕ) που μεταπίπτουν σε ελεγχόμενους (στο ΔΣ) και τους μηχανισμούς που αυτοί εγκαθίδρυσαν, απαιτεί σοβαρές στον αριθμό και κυρίως αναγνωρίσιμες δυνάμεις, τέτοιες που να μπορούν ουσιαστικά να αντεπεξέλθουν στο πραγματικό μέγεθος της αντιπαράθεσης.

Η καπιταλιστική κρίση, δομική με ιστορικό χαρακτήρα, η μεγαλύτερη μετά το 1929 που έχει χτυπήσει βάρβαρα την Ελλάδα βάζει με τα μνημόνια ("αριστερά" και δεξιά)  οριστικό τέλος σε όλες τις μεταπολεμικές ισορροπίες και τα υπολείμματα του κοινωνικού συμβολαίου. Η είσοδος του παγκόσμιου καπιταλισμού σε ένα μακρύ κύμα ύφεσης, φέρνει μαζί της το τέλος όσων γνωρίζαμε ή κατακτήθηκαν μέχρι σήμερα.
Όσοι ακόμη το παλεύουμε, λοιπόν, δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως για να ανατραπεί η κατάσταση δεν ωφελεί να ονοματιζόμαστε αγωνιστές ή να αθροίζουμε αγώνες μας που προηγήθηκαν και λίγο πολύ αν ήταν επιτυχείς δεν θα οδηγούσαν στη φρίκη της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε.

Για να αναστραφεί, λοιπόν, η κατάσταση και να κερδίσουμε το "στοίχημα" ότι η έλλογη ανθρωπότητα δεν θα νικηθεί... ΤΟΤΕ στο επίπεδο της ΕΜΕ απαιτούνται, συνειδητές δυνάμεις να πάρουν την ευθύνη ενός σχεδίου, χωρίς να ελπίζουν ούτε σε πιέσεις προς τις παρατάξεις, ούτε πως από μόνα τους τα μέλη (ταμειακά τακτοποιημένα και μη) θα αναλάβουν ευθύνες που αυθόρμητα, χωρίς οργάνωση, δεν μπορούν να σηκώσουν.
Χρειάζεται, λοιπόν, σχέδιο, τακτική και κυρίως να αποκλειστεί η περίπτωση πως άλλα λέμε και άλλα εννοούμε και άλλα εφαρμόζουμε...

Κλασικό θα παραμείνει στο διηνεκές το παράδειγμα "των 6" του ΔΣ, που τη διετία 2015-2017, απέδειξαν, μετά την εκλογή τους στο ΔΣ, πως οι δύο (εκλογικές) παρατάξεις: «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» (ΚΑΕΜΕ) και «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών» (ΔΠΜ) στο εξής ταυτίζονται και ως προς τις θέσεις δηλαδή το περιεχόμενο («διάσωση» της ΕΜΕ μέχρι τελικής συρρίκνωσης προς ίδιον όφελος κ.ά.π.) και ως προς τις πρακτικές (αδιαφάνεια, αντιδημοκρατικότητα, απομαζικοποίηση δι ίδιον όφελος κ.ά.π.) Τώρα, αν κάποιοι επιχειρήσουν τεχνητή απαγκίστρωση διά 3ης εκλογικής παράταξης το εγχείρημα αυτό εκτιμάμε πως δεν θα ξεγελάσει κανέναν μια και η μαθηματική κοινότητα είναι ενημερωμένη οπότε η ψήφος στην περίπτωση αυτή αποκτά χαρακτήρα συνενοχής.

Και επειδή στόχος μας δεν είναι να αναδείξουμε αδιέξοδα ΑΛΛΑ να άρουμε αδιέξοδα ΤΟΤΕ χρειαζόμαστε μια "λύση" που δεν θα αναμασά την ιστορία των αγώνων, αλλά θα πάρει το ρίσκο να ανοίξει νέους δρόμους, σε ρήξη με τη ρουτινιάρικη και χωρίς πίστη στον εαυτό της "κοινή λογική" των  (εκλογικών) παρατάξεων της ΕΜΕ.
Μια "λύση"  που θα βλέπει τον εαυτό της σαν κίνημα και όχι συμβουλάτορα του κάθε άσχετου με τους στόχους της. Μια τέτοια "λύση"  δεν μπορεί να χτιστεί στην ίδια... εταιρεία με αυτούς που συστηματικά ξεπουλάνε διακηρυκτικές αρχές και υπερασπίζονται τις διαχρονικές αξίες της κακοδιοίκησης και της υπερχρέωσης ενώ καίγονται να συγκαλυφθούν τόσο το χρέος της ΕΜΕ όσο και ποιοι και με ποιες πρακτικές το δημιούργησαν και συνεχίζουν να το «ταίζουν»...

Στις μέρες μας, λοιπόν, είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε στο ξύπνημα και στη συνειδητοποίηση της κατάστασης, να βοηθήσουμε να φανερωθεί έμπρακτα το πρόβλημα της απομαζικοποίησης της ΕΜΕ ως απότοκο της αντιδημοκρατικής και της αδιαφανούς λειτουργίας της και της απομόνωσής της από τα εν δυνάμει μέλη της. Άλλωστε και το πιο μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έχει τεράστια σημασία γιατί θα ενεργοποιήσει τη συνείδηση χιλιάδων μαθηματικών. Οπότε όσοι μπορούν, όσοι θέλουν, όσοι νιώθουν την ανάγκη, ας κινηθούν. Τώρα είναι η στιγμή. Κάθε μέρα που περνάει θέτει τα προβλήματα οξύτερα και επιτακτικότερα.

Η πλασματική "ενότητα" (εκλογική και εξ΄ ορισμού καιροσκοπική) για να "σωθεί" η ΕΜΕ λειτούργησε και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν σωσίβιο του καθεστώτος αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικότητας και κακοδιοίκησης που εγκαθιδρύθηκε εδώ και 30 χρόνια στην ΕΜΕ και την απομυζά οδηγώντας την στο τέλμα, στην υπερχρέωση και στον οικονομικό μαρασμό.
Αρχικά, η εκλογή στο ΔΣ "των 6" της «Κίνησης»  νομιμοποίησε την καθεστωτική αντίληψη και την αδιαφανή οικονομική διαχείριση ενώ επιχειρεί το "ξέπλυμα" της αντιδραστικής, αδιαφανούς και αντιδημοκρατικής δράσης διαχρονικά των ΔΣ της ΕΜΕ δίνοντας "χαριστικές βολές" στην ΕΜΕ με το να νομιμοποιεί την κερκόπορτα για τη διατήρηση των προνομίων των λίγων που παριστάνουν ότι "σώζουν" την ... επιστήμη(!!!) ενώ νέμονται την εξουσία στην ΕΜΕ.

Επειδή, λοιπόν, ενόψει της υποβολής υποψηφιοτήτων (μέχρι 15/1/2017) στις επικείμενες (19/3/2017) εκλογές για ΔΣ και ΕΕ της ΕΜΕ η σύμπραξη των (κατ’ ευφημισμό) δύο(!!!) ή μήπως τριών(;;;...) παρατάξεων θα επικαλεστεί προσχηματικά την "ενότητα", μια "ενότητα" με τους όρους που παραπάνω περιέγραψα.
Εκτιμώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή να τονίσουμε και να δεσμευτούμε πως η ΕΝΟΤΗΤΑ της αριστεράς ξεκινά ΠΑΝΤΑ από την ΑΦΕΤΗΡΙΑ και τις ΑΝΑΓΚΕΣ του εργατικού και λαϊκού κινήματος (και οι επιστήμονες είναι δικαιωματικά μέλη του).
Η ενότητα της αριστεράς, όχι μόνο προσχηματική και εκλογική, προϋποθέτει την ενότητα στη βάση και αποτελεί έκφραση αυτής της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ενότητας στη δράση… Προϋποθέτει ζωντανό ΚΙΝΗΜΑ και όχι παρατάξεις και οργανωτικά σχήματα που ταυτίζουν τον εαυτό τους με το ΚΙΝΗΜΑ…

ΣΗΜΕΡΑ βιώνουμε έλλειμμα του μαζικού, ζωντανού και οργανωμένου λαϊκού κινήματος ενώ οι "αριστεροί", κάθε απόχρωσης, θορυβούν και δημαγωγούν περί "ενότητας".

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η δύναμή μας προέρχεται από την προάσπιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και των συμφερόντων των εργαζομένων και των καταπιεσμένων. Οπότε και θα πρέπει να προετοιμαστεί η ριζική ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ΟΝΕ.


Η πρότασή μας για την ΕΕ (2017-2019) με στόχο την «Ανανέωση με ρήξεις στην ΕΜΕ»
Η πρότασή μας, που ακολουθεί, ως προσχέδιο άμεσων δεσμευτικών ενεργειών για την αναστροφή της κατάστασης που διαιωνίζεται στην ΕΜΕ με στόχο την ανανέωση με ρήξεις στην ΕΜΕ σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της, υποβλήθηκε (αρ. πρωτ.  15787/16-12-16) αρχικά στο ΔΣ της ΕΜΕ (συνεδρίαση 16/12/16 για να συμπεριληφθεί στα πρακτικά) ως καθ’ ύλην αρμόδιοι για την... αποδοχή της στο πλαίσιο των υποψηφιοτήτων τους  και ελπίζοντας ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική της διαφάνειας και όχι η λογική της συγκάλυψης. Με την ελπίδα πως θα κατανοήσουν ότι είναι η στιγμή να αποφασίσουν ο καθένας χωριστά πως η ΕΜΕ χρειάζεται μια 3μελή Εξελεγκτική Επιτροπή που θα ελέγχει (όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο 41) και δεν θα συγκαλύπτει...
Βέβαια τα οικονομικά δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που καθορίζει πτυχές της λειτουργίας της ΕΜΕ, μιας οικονομικής λειτουργίας μάλιστα που απαξιώνει την ΕΜΕ, αλλά το θέτουμε ως πρωταρχικό γιατί όταν το οικονομικό δεν θα αποτελεί το συνδετικό ιστό για την αδιαφάνεια και την κακή οικονομική διαχείριση ΤΟΤΕ όλα τα άλλα ζητήματα εκτιμάμε πως, σε μεγάλο ποσοστό, θα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί...

Ακολουθεί, για την ενημέρωσή σας και προς συζήτηση, η πλήρης πρότασή μου με «Θέμα: Πρόταση για την Εξελεγκτική Επιτροπή σε επίπεδο υποψηφιοτήτων (εκλογές Μάρτιος 2017) που διασφαλίζει την καλή λειτουργία της, προς το συμφέρον της ΕΜΕ, με βάση το άρθρο 41 του Καταστατικού»,
η οποία σύμφωνα με το σκεπτικό της έχει ως εξής:

«Κύριοι του Δ.Σ. της ΕΜΕ,
Η πρόταση που σας υποβάλλω και στη συνέχεια περιγράφεται συνοπτικά, υποβάλλεται σε σας ως εν δυνάμει υποψήφιους ή/και εκπροσώπους παρατάξεων –όταν και αν δηλώσετε υποψηφιότητες– στις επικείμενες εκλογές στην ΕΜΕ για το ΔΣ και την Εξελεγκτική Επιτροπή, το Μάρτιο του 2017.
Προτείνω, λοιπόν, σε αυτές τις εκλογές να υποστηριχθεί και να εκλεγεί μια Εξελεγκτική Επιτροπή (ΕΕ) που θα εγγυάται την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 41, χωρίς τις συνήθεις μεθοδεύσεις με τις οποίες καθορίζεται η λειτουργία της ΕΕ[17] με κορύφωση τη διετία (2015-2017) που προσφύγατε, το 2015, κατά παράβαση του Καταστατικού, σε Εξελεγκτική Επιτροπή κατά πλειοψηφία (ΓΣ 6/3/2016)... Και κατά τα φαινόμενα εκτιμώ πως και το 2016 το ίδιο θα συμβεί.

Προς αποφυγή, όμως, αυτών των φαινομένων που αναλυτικά περιγράφηκαν στην έκθεση της μειοψηφίας[18]  της ΕΕ (http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html) και τα οποία δυσμενώς αντανακλούν στο κύρος της ΕΜΕ και ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων (το 2018) λειτουργίας της ΕΜΕ
Σας προτρέπω, για να μην καταλήξει η 100ετία , από τα στερνά” εκτιμώμενη να χαρακτηριστεί “δικαίωση” της λαμόγιας, της κακοδιαχείρησης και της αυθαιρεσίας, να μην “οριστεί Εξελεγκτική Επιτροπή από κάθε παράταξη χωριστά ΑΛΛΑ να επιλέξετε να υποστηρίξετε μια ανεξάρτητη και χωρίς “δεσμεύσεις” 3μελή ΕΕ τριών ανεξάρτητων υποψηφίων της οποίας θα ηγούμαι λόγω του ότι έχω τα εχέγγυα και αποδεδειγμένα την απαιτούμενη εγκυρότητα για αυτό το έργο.

Αυτή η ΕΕ θα προσφύγει αμέσως σε έλεγχο από ορκωτό λογιστή ώστε να αποδειχθεί πως διοικήθηκε η ΕΜΕ και τι συνέβη στην οικονομική διαχείρισή της την παρελθούσα 5ετία (2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015)[19]. Σε αυτή την περίπτωση, για αυτή την ΕΕ η θητεία 2015-2017 αρχικά παραμένει εκτός εφόσον η δράση της και οι αποφάσεις της ετεροκαθορίστηκαν  από τα οικονομικά αποτελέσματα και τις επιπτώσεις τους κατά την προηγηθείσα 5ετία η οποία και απαιτείται να ελεγχθεί.

Η απόδοση ποινικών ευθυνών εάν και όταν προκύψουν δεν θα είναι έργο αυτής της ΕΕ αλλά αποτέλεσμα επίλυσης των θεμάτων που τυχόν θα ανακύψουν διά της νόμιμης θεσμικής οδού.

Επισημαίνω ότι τα οικονομικά δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που καθορίζει πτυχές της λειτουργίας της ΕΜΕ, μιας οικονομικής λειτουργίας μάλιστα που απαξιώνει την ΕΜΕ, αλλά το θέτουμε ως πρωταρχικό γιατί όταν το οικονομικό δεν θα αποτελεί το συνδετικό ιστό για την αδιαφάνεια και την κακή οικονομική διαχείριση ΤΟΤΕ όλα τα άλλα ζητήματα  εκτιμάμε πως θα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί σε ποσοστό άνω του 50%.
Ενδεικτικά αναφέρω το παράδειγμα της ιστοσελίδας της ΕΜΕ η οποία παραμένει για 5 μήνες ήδη (από 11/7/2016) εκτός λειτουργίας[20]!!! Τόση αδιαφάνεια διερωτάται κάνεις εύλογα ποια “οικονομική βάση” καλύπτει όταν στο διάστημα των 5 αυτών μηνών απολύεται τιμητικά η λογίστρια που συνέβαλε τα μέγιστα στο να μην εφαρμοστούν όσα προβλέπει το άρθρο 41;

Τα πράγματα, λοιπόν,  για να επανέλθει η ΕΜΕ σε διαφανή, δημοκρατική και μαζική λειτουργία μπορούν να γίνουν απλά. Μην τα κάνουμε, λοιπόν, σύνθετα...

Καταληκτικά σημειώνω πως η πρότασή μου υποβάλλεται σε σας (στα μέλη του ΔΣ) για να εξαντληθούν τα περιθώρια ώστε καθείς που καλοπροαίρετα θέλει να συμβάλλει στο να καθαρίσει την “ήρα από το στάρι” να μπορεί και να το κάνει...
Άλλωστε, η μέχρι τώρα πρακτική μιας “ομόφωνης” ΕΕ όπου συστηματικά οι ελεγκτές εναλλάσσονται κυκλικά σε ελεγχόμενους κ.ο.κ. τελικά εκείνο που... κατόρθωσε είναι να σας καταστήσει ως “μέλη του Δ.Σ. αλληλεγγύως υπεύθυνα απέναντι στην Ε.Μ.Ε.” (άρθρο 16§4) ενώ καθίσταται, το λιγότερο, ύποπτη τόσο η άρνησή σας να διερευνήσετε τα πράγματα όσο και η λογοκρισία και το “θάψιμο από σας των ζητημάτων που ανέδειξα (με κείμενα, έκθεση μειοψηφίας κλπ) και μάλιστα ζητήματα δηλωτικά κακοδιαχείρησης.

Υποβάλλω, λοιπόν, την πρόταση αρχικά σε σας ελπίζοντας ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική της διαφάνειας και όχι η λογική της συγκάλυψης.  Με δυο λόγια ελπίζω πως θα κατανοήσετε ότι είναι η στιγμή να αποφασίσετε ο καθένας χωριστά πως η ΕΜΕ χρειάζεται μια Εξελεγκτική Επιτροπή που θα ελέγχει (όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο 41) και δεν θα συγκαλύπτει...
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου (16/12/16)»
Αθήνα 4/1/2017





[1] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/08/3-3-2013-10-3-2013_31.html blog “Μαθηματικά Τετράδια” 31/8/2013
[2] Βλ. στο: “2013, έτος σταθμός για την κάθαρση στη ΕΜΕ. Απολογισμός της δράσης της διοίκησης της ΕΜΕ διαχρονικά: επισημάνσεις δεσμευτικές για τη διάδοχη κατάσταση. Μέρος 1οhttp://mathematicatetradia.blogspot.gr/2014/02/2013_13.html “Μαθηματικά Τετράδια” (13/2/2014)
[3] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2014/02/2014.html “Μαθηματικά Τετράδια” (21/2/2014)
[4] Βλ. στο: “Ενημέρωση για τη (μη σύννομη) Γ.Σ. στις 9-3-2014 που συγκάλεσε το έκπτωτο Δ.Σ. της ΕΜΕ ή ...” http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2014/03/9-3-2014.html “Μαθηματικά Τετράδια” (11/3/2014)
[5] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2014/06/21-3-2014.html “Μαθηματικά Τετράδια” (10/6/2014)
[6] Βλ. στο: “Η απόφαση για την έφεση δικαίωσε τις θέσεις μας και πλέον όσοι εμπλέκονται από το ΔΣ (και ΕΕ) της ΕΜΕ συνιστούν πρόβλημα στην ομαλή και νόμιμη λειτουργία της ΕΜΕhttp://mathematicatetradia.blogspot.gr/2015/04/blog-post_5.html “Μαθηματικά Τετράδια” (5/4/2015)
[7] Βλ. στο: “Το ΔΣ της ΕΜΕ ολοκλήρωσε τη διετή θητεία του «υπόδικο» αφού κατέθεσε έφεση ΑΛΛΑ ο δικηγόρος τους δεν παρέστη στο Εφετείο!!!” http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2015/03/blog-post.html “Μαθηματικά Τετράδια” (6/3/2015)
[8] Το απόσπασμα από την ενότητα: «5. Τα προπαιτούμεναενόψει της Γ.Σ. 6/3/2016)» στο: “Το ΔΣ της ΕΜΕ ακολουθεί παλιές δοκιμασμένες πρακτικές... και η Ε.Ε. της ΕΜΕ ως συλλογικό όργανο υπολειτουργεί, οπότε τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ)http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html “Μαθηματικά Τετράδια” (26/1/2016)
[9] Βλ. ό.π.: “Η απόφαση για την έφεση δικαίωσε τις θέσεις μας και πλέον όσοι εμπλέκονται από το ΔΣ (και ΕΕ) της ΕΜΕ συνιστούν πρόβλημα στην ομαλή και νόμιμη λειτουργία της ΕΜΕhttp://mathematicatetradia.blogspot.gr/2015/04/blog-post_5.html “Μαθηματικά Τετράδια” (5/4/2015)
[10] Βλ. “Ενημέρωση” τεύχ. 75 (Φεβρουάριος 2015) σελ. 14 την περιορισμένη αναφορά σε 11(!!!) σειρές.
[11] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/06/blog-post_20.html (blog  “Μαθηματικά Τετράδια”, 20/6/16)
[12] Τα σχετικά στοιχεία για όσους έχουν ασθενή μνήμη στην «έκθεση (της μειοψηφίας) της ΕΕ της ΕΜΕ» αναρτήθηκε στο blog "Μαθηματικά Τετράδια" http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html (ημερ. ανάρτησης 7/3/16)
[13] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2015/03/07-2032015.html “Μαθηματικά Τετράδια” (26/3/2015)
[14] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/12/5_22.html “Μαθηματικά Τετράδια” (22/12/2016)
[15] Βλ. στο: “εκλογές ΕΜΕ 15/3/2015: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΝΙΚΗΣ της «ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ»”, “Μαθηματικά Τετράδια” (2/3/2015) http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2015/03/832015-0-false-18-pt-18-pt-0-0-false.html
[16] Βλ. στο: “Διακήρυξη της «Πανεπιστημονικής» Μαθηματικών για τις εκλογές στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία” (αναρτήθηκε 18/2/2015) http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/61458/diakiryxi-tis-panepistimonikis-mathimatikon-gia-tis-ekloges-stin-elliniki 
Η ίδια διακήρυξη κυκλοφόρησε ενυπόγραφη με την προσθήκη «Ψηφίζουμε Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ - Στηρίζουμε τους υποψηφίους της Πανεπιστημονικής».
[17] Η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας.
[18] Δείτε την Έκθεση (της μειοψηφίας) της Ε.Ε. της ΕΜΕ (η πλήρης έκθεση -σελ. 32)  της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου (μέλος της Ε.Ε.) -η οποία σε έντυπη μορφή μοιράστηκε στους συμμετέχοντες στη ΓΣ 6/3/16
 (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” 7/3/2016) http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html
[19] Η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας.
[20] Σημειώνω πως η ιστοσελίδα πανήλθε (22/12/16) χριστουγεννιάτικα (ανενημέρωτη φυσικά και ετεροχρονισμένη)