ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

“Απολογισμός” της λειτουργίας του ΔΣ της ΕΜΕ (Μάρτης 2015 - Σεπτέμβρης 2015): Ένα ενδιαφέρον "πείραμα" συντελείται στο ΔΣ της ΕΜΕ... πλήρης σύμπνοια με ενσωμάτωση στο «σύστημα των ομόφωνων αποφάσεων» του ΔΣ


 Διευκρινιστικά και όχι μόνο...
Το κείμενό μας που αναρτήθηκε στις 23/5/2015 με τίτλο: «Αρχικός απολογισμός των πρώτων 75 ημερών: Ενσωμάτωση και καλή συνεργασία με την καθεστωτική ομάδα της ΕΜΕ(;) ή εδώ και τώρα ξήλωμα συνειδητά των καθεστωτικών δομών για να ανασάνει η ΕΜΕ;»[1] τελικά κατέληξε "προφητικό" για τα όσα ακολούθησαν τα οποία σιγά-σιγά μέσα από μια σειρά κειμένων θα σας τα εξιστορήσουμε ώστε να διαμορφώσετε ιδίαν αντίληψη για το πως εξελίσσονται τα γεγονότα.
Ακολούθησε στη συνέχεια μια ηθελημένη αποχή μας από το blog «Μαθηματικά Τετράδια» τεσσάρων μηνών, για να μεσολαβήσει η εύλογη χρονική απόσταση ώστε να εκτιμήσουμε νηφάλια τα στοιχεία που καταιγιστικά αθροίζονται και αφορούν ευθέως αφενός στην εξακολουθητικά αδιαφανή και αντιδημοκρατική λειτουργία της ΕΜΕ και αφετέρου σε πρωτόφαντες επιλογές, πρακτικές, αντιλήψεις και στάσεις παλιών και δοκιμασμένων στους αγώνες στελεχών.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο κειμένων που ευχόμαστε να συμβάλλουν, όσο πιο ανώδυνα γίνεται, στους νέους αγώνες για τη μαθηματική παιδεία, το επιστημονικό σωματείο μας –και όχι μόνο.
Βρισκόμαστε στην εποχή που γεννιέται το νέο και το παλιό μάχεται λυσσαλέα ενώ πεθαίνει. Και τώρα είναι η «εποχή των τεράτων»... Ας καταβάλουμε, λοιπόν, κάθε προσπάθεια για να γεννηθεί το νέο.
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
27/9/2015



“Απολογισμός” της λειτουργίας του ΔΣ της ΕΜΕ (Μάρτης 2015 - Σεπτέμβρης 2015): Ένα ενδιαφέρον "πείραμα" συντελείται στο ΔΣ της ΕΜΕ... πλήρης σύμπνοια με ενσωμάτωση στο «σύστημα των ομόφωνων αποφάσεων» του ΔΣ

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
Μέλος της ΕΜΕ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής (2015-2017)


Ένα ενδιαφέρον "πείραμα" διαπιστώνουμε πως συντελείται στο ΔΣ της ΕΜΕ. Οι ενδείξεις στα όρια αποδείξεων είναι πολλές και σηματοδοτούν ότι η ΕΜΕ διοικείται πλέον από 17μέλη (15 στο ΔΣ + 2 Εξελεγκτική Επιτροπή) που ομονοούν με αποτέλεσμα να παρατείνονται και να επιτείνονται στην ΕΜΕ τα φαινόμενα αδιαφάνειας και αντιδημοκρατικότητας.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, του “απολογισμού” του 1ου 6μήνου (Μάρτης 2015 - Σεπτέμβρης 2015) με βάση και την βιωμένη εμπειρία μου από την 6μηνη θητεία μου στην Εξελεγκτική Επιτροπή και με την υποχρέωση να ενημερώσουμε μια κοινωνία καταπονημένη που πρόσφατα έδωσε 90% ψήφο στο... μνημόνιο με 45% αποχή...  θα παραθέσουμε ενδεικτικά παραδείγματα και θα συνεχίσουμε σε βάθος χρόνου παρακολουθώντας και παρεμβαίνοντας αποτρεπτικά με ρήξεις και ανατροπές στο ενδιαφέρον "πείραμα".

Στις 10/7/2015 (μόλις στην 5η συνεδρίαση του ΔΣ) επιτεύχθηκε η λήψη αποφάσεων του ΔΣ ομόφωνα!!! Στη συνέχεια στην πρόσφατη 7η συνεδρίαση του ΔΣ (25/9/2015[2]) "καθιερώθηκε" η σύμπνοια στη διατύπωση των απόψεων και η ενσωμάτωση στο «σύστημα των ομόφωνων αποφάσεων» ΌΛΩΝ των μελών του ΔΣ.

Η πρακτική της ηθελημένης απουσίας από τη συζήτηση στο ΔΣ ή το ψέλλισμα αντιρρήσεων ως πρόσχημα ΔΕΝ θα λαμβάνονται στο εξής υπόψη όταν προβαίνουμε σε εκτιμήσεις. Όποιος θεωρεί ότι αντιδρά και συμβάλλει στον προβληματισμό στη διάρκεια της συζήτησης στο ΔΣ, δεν έχει παρά να καταθέσει επώνυμα και δημόσια την άποψή του και ταυτόχρονα να διατυπώσει και να απαιτήσει να καταγραφεί στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ και η αντίρρησή του με επιχειρήματα και η μειοψηφούσα ψήφος του.
Γενικόλογες χωρίς αντίλογο αναφορές στα πρακτικά όπως: «Μετά από συζήτηση κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. εγκρίνει την πρόταση του προέδρου [κ. Ν. Αλεξανδρή]» δεν κατοχυρώνουν ούτε τη διαφάνεια ούτε τη δημοκρατική λειτουργία του ΔΣ εκτιμώ, όμως, ότι εδραιώνουν τις "καρέκλες" των 15 μελών του ΔΣ για την περίοδο 2015-2017 και εγγράφουν "υποθήκες" για το μέλλον.

Ποια ήταν, όμως,  η πρόταση του Προέδρου;
Σύμφωνα με τα πρακτικά (10/7/15) «(...) ως προς το 2ο θέμα ο πρόεδρος του ΔΣ Ν. Αλεξανδρής ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του κ. Α. Τριανταφύλλου [μέλος του ΔΣ και Αν. Ταμία]».

Αυτό, όμως, ήταν το 2ο θέμα;
Το 2ο θέμα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε παρακάτω δεν ήταν αυτό. Αυτή ήταν μια βολική διαστρεβλωτική "απόδοσή" του.
Για του λόγου το αληθές, υπέβαλα έγγραφο (αρ. πρωτ. 15440/8-7-15) με θέμα: «Γραπτή παρέμβαση (για να συμπεριληφθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ στις 10/7/2015) του μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπής Α. Χρονοπούλου (σύμφωνα με το άρθρο 41§α, γ) στο πλαίσιο του έργου μου της εποπτείας και του ελέγχου που σύμφωνα με το άρθρο 41 του καταστατικού ασκώ ως μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Αναφορά σε δύο[3] ζητήματα». Τα πραγματικά στοιχεία στα οποία αναφέρεται αναλυτικά αυτή η παρέμβασή μου στο ΔΣ (10/7/15) για το επονομαζόμενο 2ο θέμα (η παρέμβασή μου στάλθηκε στα μέλη του ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, με e-mail (8/7/15) και συμπεριλαμβάνεται στα πρακτικά (10/7/15)) είναι τα εξής:

Θέμα 2ο «Παρέμβαση για το 9ο Θέμα [όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη 10/7/15]: Προτάσεις – Ανακοινώσεις
Με την ευκαιρία κρίνω απαραίτητο να θέσω υπόψη σας ένα ζήτημα δεοντολογίας αρχικά σε ηθική βάση που συστήνει, όμως, παράβαση του καταστατικού.
Για το ζήτημα αυτό που χειμάζει στο τωρινό ΔΣ λόγω της έμπρακτης άρνησης του απελθόντος ΔΣ να το αναγνωρίσει ως πρόβλημα (την περίοδο 2013-2014) και να λάβει τα προβλεπόμενα από το καταστατικό μέτρα με αποτέλεσμα να λιμνάζει και για το τωρινό ΔΣ και να συνιστά παράδειγμα προς «μίμηση» λόγω της ατιμωρησίας του (των) παραβάτη (παραβατών).
Πράγματι ο ένας εκ των δύο συγγραφέων και προβεβλημένο μέλος του ΔΣ και αναπληρωτής Ταμίας το 2013-2015 και τώρα (2015-2017) ΚΑΙ υπεύθυνος για τους διαγωνισμούς για τα παιδιά του Δημοτικού και για την καλοκαιρινή μαθηματική κατασκήνωση απολαμβάνει  «ασυλία», αρχικά με ευθύνη του προέδρου του ΔΣ και του Γ.Γ. (και των απελθόντων Προέδρου και ΓΓ), και ενώ το βιβλίο απευθύνεται στοχευμένα σε εξειδικευμένο καταναλωτικό κοινό που συγκροτεί μια «σίγουρη» αγορά[4].
Το ζήτημα, λοιπόν, που ανακύπτει από το 2013-2014 είναι πως ενώ η ΕΜΕ συστηματικά απομαζικοποιείται η «δράκα» των καθεστωτικών «δικαιώνεται» μεταλλάσσοντας το επιστημονικό Σωματείο σε εξεταστικό-διαγωνιστικό μηχανισμό προς αναζήτηση ταλέντων. Δηλαδή άλλαξε το σκοπό της ΕΜΕ και αντί το έργο της να απηχεί και να αντανακλά σε όλα τα παιδιά /μαθητές, φοιτητές συγκρότησε μηχανισμό «πιστοποίησης» ταλέντων...
Στην πράξη υποβάθμισε το ρόλο και το έργο της ΕΜΕ και ήδη καταγράφηκαν ακραία περιστατικά. Παραδειγματικά μέλος του ΔΣ με ρόλο υπεύθυνου για τους διαγωνισμούς για τα παιδιά του Δημοτικού πρόσφατα εξέδωσε βιβλίο-βοήθημα σε γνωστό εκδοτικό οίκο γεγονός που  δημιουργεί ηθικό ζήτημα και παραβιάζει το άρθρο 21 του καταστατικού και αποστερεί την ΕΜΕ από διαφυγόντα κέρδη εφόσον τα copyright ανήκουν στον εκδοτικό οίκο και στους συγγραφείς (χωρίς να αναγράφεται στο βιβλίο ποιο ποσοστό (%) αντιστοιχεί στον καθέναν από τους τρεις) –βλ. συνημμένο[5].
Είναι προφανές ότι ενώ είναι μέλος του ΔΣ «ρευστοποίησε» την προϋπηρεσία του στην ΕΜΕ και στους διαγωνισμούς  (και τις κατασκηνώσεις) και ενώ στο βιβλίο δημοσιεύονται θέματα αυτών των διαγωνισμών της ΕΜΕ(!!!) της οποίας και απομυζάται το κύρος...

Στο διά ταύτα στο πλαίσιο του άρθρου 41§γ αφενός αναδεικνύω το ζήτημα και τις επιπτώσεις του, τόσο στην εικόνα της ΕΜΕ όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις για την ΕΜΕ, προτείνω ΚΑΙ σε εφαρμογή του άρθρου 13§1α να του επιβληθεί αμέσως από το ΔΣ προσωρινή διαγραφή ενός έτους. Οπότε και καθαιρείται από τη θέση του στο ΔΣ και τη θέση του Αν. Ταμία και αναπληρώνεται.
Ευελπιστώ, όμως, ότι μπορεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να παραιτηθεί από το ΔΣ για να αναπληρωθεί από τον 1ο επιλαχόντα της ΔΠΜ».

Τώρα, όσοι από σας κατάλαβαν ότι το μόνο θέμα που έθεσα είναι η διαγραφή μέλους του ΔΣ έτσι αναιτιολόγητα και κυρίως χωρίς εναλλακτική λύση ΤΟΤΕ πλανώνται πλάνην οικτρά...

Το πρόβλημα είναι μείζον για τη λειτουργία της ΕΜΕ και προς ενίσχυση της άποψής μου αναφέρω ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΜΕ γνώριζε και δεν ενημέρωσε το ΔΣ ότι ο έτερος των συγγραφέων που δραστηριοποιείται στην ΕΜΕ (επιμέλεια έκδοσης ΚΑΙ Συντακτική Επιτροπή στο περιοδικό Ευκλείδης Α΄) από τις 22/6/2015 είχε απευθύνει επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΣ για το ίδιο ζήτημα αναφέροντας την άποψή του.
Αποκρύβοντας την επιστολή αυτή ο Πρόεδρος του ΔΣ από τα μέλη του ΔΣ (και της Εξελεγκτικής Επιτροπής) κατά τη συνεδρίαση στις 10/7/2015, στην οποία και ήμουν παρούσα, στη συζήτηση που "δεν" διεξήχθη, είχε την ευκαιρία, χωρίς αντίλογο στην άποψή του από ΟΛΑ τα μέλη του ΔΣ, να παραβλέψει τελείως να αγνοήσει και με δυο λόγια να λογοκρίνει την γραπτή παρέμβασή μου και χωρίς να διεξαχθεί επί της ουσίας συζήτηση να "περάσει" στα πρακτικά ως απόφαση ότι: «Ως προς το 2ο θέμα ο πρόεδρος του ΔΣ Ν. Αλεξανδρής ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του κ. Α. Τριανταφύλλου [μέλος του ΔΣ και Αν. Ταμίας]. Μετά από συζήτηση κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. εγκρίνει την πρόταση του προέδρου [κ. Ν. Αλεξανδρή]».
Επισημαίνουμε ότι κανένα μέλος του ΔΣ δεν διατύπωσε διαφορετική άποψη από αυτήν του Προέδρου (ούτε προφορικά ούτε γραπτά στα πρακτικά) οπότε κατ’ ευφημισμόν και μόνο αναγράφεται ότι «κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. εγκρίνει». Επί της ουσίας, όμως, το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα τη διαστρέβλωση των θέσεών μου για το 2ο θέμα και το γνωρίζουμε όλοι οι παρόντες αλλά ΚΑΙ αποδεικνύεται τόσο από την παραπάνω αναφορά (όσο και από τις μη αναφορές) στα πρακτικά.

Εξακολουθητικά, αν και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής τελούσα σε άγνοια της από 22/6/2015  επιστολής του κ. Σάλαρη Κ. (συνσυγγραφέα του επίμαχου βιβλίου) παρά το ότι στις 8/9/15 ο ίδιος έκρινε να την κοινοποιήσει εκ νέου, αφού, όπως σημειώνει, παρήλθαν 78 μέρες χωρίς να έχει πάρει καμιά απάντηση, σε άγνωστο αριθμό αποδεκτών όχι όμως σε μένα (αν και είμαι μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής) παρά το ότι το έγγραφό μου (με αρ. πρωτ. 15440/8-7-15) αφορούσε το επίμαχο βιβλίο του (με συνσυγγραφέα). Η «επιστολή Σάλαρη», φέρνει στην επιφάνεια πάλι το ζήτημα (ό.π. θέμα 2ο) και αποδεικνύει πως υφίσταται θέμα παρά την γενικόλογη πλην απαλλακτική χωρίς συζήτηση επί της ουσίας περί του αντιθέτου απόφαση του ΔΣ στις 10/7/15 ότι δεν υπάρχει θέμα...

Την «επιστολή Σάλαρη» εντόπισα από την απλή αναφορά της στο 4ο από τα «10 θέματα για συζήτηση στο ΔΣ» που έθεσε με ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε (σε μη προσδιοριζόμενο αριθμό αποδεκτών και σε μένα) από τον B΄ Αντιπρόεδρο του ΔΣ (κ. Γιάννη Κερασαρίδη).

Οπότε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ στις 25/9/15 με την ευκαιρία της συζήτησης (θέμα 7ο σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη 25/9/15) για έκδοση από την ΕΜΕ (νέου) βιβλίου μαθηματικού περιεχομένου προερχόμενο πάλι από δωρεά, επανέφερα το 2ο θέμα (ό.π. έγγραφο με αρ. πρωτ. 15440/8-7-15) και ζήτησα ενημέρωση για την «επιστολή Σαλάρη» ώστε να επανέλθει στη συζήτηση (και στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 25/9/15) με βάση τα νέα δεδομένα της επιστολής το επονομαζόμενο 2ο θέμα και να ληφθεί μια απόφαση επί της ουσίας γιατί αποδεικνύεται ότι όχι μόνο υπάρχει θέμα.... αλλά απαιτείται να ληφθούν και μέτρα.

Είμαι, όμως, στη δυσάρεστη θέση να επισημάνω ότι αφενός υπήρξε άρνηση του Προέδρου του ΔΣ να μου κοινοποιήσει την «επιστολή Σάλαρη» την οποία δικαιούμαι να γνωρίζω για τρεις, τουλάχιστον, λόγους: 1) επειδή είμαι μέλος της ΕΜΕ 2) επειδή είμαι μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής και 3) επειδή έχω θέσει ζήτημα με το έγγραφό μου με αρ. πρωτ. 15440/8-7-15 και η διαστρεβλωτική των θέσεων μου απάντηση του Προέδρου δια των πρακτικών της συνεδρίασης του ΔΣ  10/7/15 ότι: πλειοψηφικά κατέληξε το ΔΣ πως δεν υφίσταται ζήτημα(!) δεν με καλύπτει επειδή έρχεται σε διάσταση με όσα προβλέπει το άρθρο 41§γ για το ρόλο της Εξελεγκτικής Επιτροπής και επίσης δεν με καλύπτει και ως μέλος της ΕΜΕ το γεγονός ότι ενώ παραβιάζεται το άρθρο περί εθελοντικής προσφοράς στην ΕΜΕ (άρθρο 21) οι εμπλεκόμενοι αντί, τουλάχιστον, να παραιτηθούν των θέσεων εξουσίας που κατέχουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν ως απλοί "ανώνυμοι" μαθηματικοί είτε σιωπούν είτε απευθύνουν επιστολή που "πετάει" το μπαλάκι στην "εξέδρα"...
Επιπλέον σημειώνω ότι η προσπάθειά μου να επαναφέρω τη συζήτηση στο 2ο θέμα (βιβλίο Τριανταφύλλου- Σάλαρη) έπεσε στο κενό λόγω της αποστασιοποίησης των 15 μελών του ΔΣ (στις 25/9/15). Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το άνοιγμα της συζήτησης με την ευκαιρία της «επιστολής Σάλαρη» δεν το υποστήριξε ούτε ο Β΄ αντιπρόεδρος της ΕΜΕ, κ. Γιάννης Κερασαρίδης ούτε καν από καθήκον αλλά και σεβασμό στο ότι ο ίδιος έκανε μια γενικόλογη και ανώδυνη, όπως αποδείχθηκε, αναφορά στο ζήτημα αυτό στα «10 θέματα για συζήτηση στο ΔΣ» που έθεσε με ηλεκτρονικό μήνυμά του, οπότε αντί να συμβάλλει  στο να συζητηθεί συνέβαλε, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, στο να πάει το ζήτημα στις… καλένδες.

Η «επιστολή Σάλαρη» παραμένει σε κλειστό(;) κύκλο αποδεκτών[6] επειδή όμως, ζητά απαντήσεις, στο βαθμό που μου αναλογεί θα θέσω κάποια ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν για προβληματισμό, ερωτήματα που αρχικά συνιστούν και απαντήσεις.

Από την επιστολή προσδιορίζεται η πρακτική που ακολουθούσε ο απελθόν Πρόεδρος της ΕΜΕ κ. Γ. Δημάκος (και νυν μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Δηλαδή από ελεγχόμενος ελεγκτής….), με το να λειτουργεί  την ΕΜΕ σαν ΕΜΕ Α.Ε. με αποτέλεσμα να παραδίδει συγγνωστά η ΕΜΕ βιβλίο/α, που θα ήταν πηγές κέρδους για αυτήν, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Αισιοδοξούσαμε όσοι δεν ψηφίσαμε τη ΔΠΜ στις εκλογές στις Μάρτη του 2015 ότι σύμφωνα με τις διακηρύξεις της “Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ” το σκηνικό θα ανατρεπόταν άρδην… ΑΛΛΑ η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες μας η εκκωφαντική σιωπή που ακολούθησε στην 6μηνη θητεία του νέου ΔΣ το αποδεικνύει.
Οπότε, μετά από 6 μήνες εσωτερικής δράσης στην ΕΜΕ με συνέπεια στα όσα διακηρύξαμε και αφού κατέληξα πως και σε αυτή τη θητεία του ΔΣ αναπαράγεται το καθεστωτικό πλαίσιο λειτουργίας του ΔΣ και επιβεβαιώθηκε πως αυτό που απεχθάνεται το ΔΣ και η Εξελεγκτική Επιτροπή (συνολικά 17!!! άτομα) είναι η ενημέρωση και οι διαφανείς διαδικασίες ΤΟΤΕ αισθάνθηκα βαριά την υποχρέωση να ακολουθήσω την τακτική της πλήρους διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα. «Όλα στο φως», λοιπόν, για να είμαι συνεπής με όσα περιμένετε από εμένα. Αν περιμένατε κάτι άλλο λυπάμαι. Άλλωστε, οι 6 μήνες που κράτησα εντός του ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής τις όποιες ενέργειές μου είναι πολύ μεγάλο διάστημα... Η "περίοδος χάριτος" για «τους 17» της ΕΜΕ έληξε.

Επισημαίνω, πως η τακτική που διαγράφεται είναι να παρουσιάζονται μετά από συζητήσεις μόνο με τον απελθόντα Πρόεδρο της ΕΜΕ συγγραφείς με βιβλία που ναι μεν διαθέτουν δωρεάν στην ΕΜΕ τα πνευματικά δικαιώματα ΑΛΛΑ έχουν ήδη πληρώσει για τη στοιχειοθεσία των βιβλίων και διεκδικούν λίγο πολύ το αντίστοιχο ποσό (εν μέρει ή συνολικά) να τους καταβληθεί.

Και πως ενεργεί τότε η ΕΜΕ;
Δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς αδυναμία να αντεπεξέλθει στην έκδοση και έτσι οι συγγραφείς οδηγούνται στην ιδιωτική πρωτοβουλία!
Είναι προφανές πως στην περίπτωση του βιβλίου των Σάλαρη-Τριανταφύλλου η ΕΜΕ εκχώρησε δικαιώματά της εφόσον δεν νοείται να είναι ένας οργανισμός διοργάνωσης μαθηματικών ολυμπιάδων και όταν φθάνει στην "πηγή" δηλαδή στη διεκδίκηση και των οικονομικών απολαβών από αυτό το πολλαπλά προβληματικό εγχείρημα να εκχωρούνται τα κέρδη (και το κύρος της) στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στους συγγραφείς...

Με δυο λόγια η ΕΜΕ αρχικά το απελθόν ΔΣ έχει ευθύνη γιατί εκχώρησε το βιβλίο των Σάλαρη-Τριανταφύλλου στην ιδιωτική πρωτοβουλία παραχωρώντας παράλληλα οικονομικούς πόρους της ΕΜΕ.
Η ευθύνη, όμως, ανήκει εξίσου στους συγγραφείς αφού δεν φρόντισαν να θέσουν υπόψη του ΔΣ για έγκριση το βιβλίο σε χειρόγραφο  πριν δώσουν «ένα σχετικά μεγάλο χρηματικό ποσό για δακτυλογράφηση και μορφοποίηση του βιβλίου».
Από την πλευρά του ο απελθόν Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΜΕ αντί να κάνει προσωπικές συζητήσεις με τους συγγραφείς έπρεπε να ενδιαφερθεί, για παράδειγμα, να κάνει η ΕΜΕ προεγγραφές για το βιβλίο οι οποίες θα έβγαζαν το κόστος. Ακόμη και στη περίπτωση που ο συγγραφέας θα εισέπραττε (εν μέρει ή συνολικά), αφού φυσικά προσκόμιζε την ανάλογη (νόμιμη) απόδειξη, το «σχετικά μεγάλο χρηματικό ποσό για δακτυλογράφηση και μορφοποίηση του βιβλίου».
Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρχε η “πολιτική” βούληση να μην αποστερηθεί η ΕΜΕ οικονομικών πόρων της, αντίθετα, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, “λεηλατήθηκαν” οικονομικοί πόροι της ΕΜΕ.
Αποδεικτικά επικαλούμαστε το γεγονός πως τα copyright του βιβλίου ανήκουν στον εκδοτικό οίκο και στους συγγραφείς (χωρίς να αναγράφεται στο βιβλίο ποιο ποσοστό (%) αντιστοιχεί στον καθέναν από τους τρεις) –βλ. συνημμένο[7].
Τόσο οι συγγραφείς, λοιπόν, αλλά κυρίως ο (απελθόν) Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΜΕ δεν "σκέφτηκαν" έστω να αφήσουν το copyright 50% (το λιγότερο) στην ΕΜΕ και 50% στον ιδιωτικό εκδοτικό οίκο. Γιατί; Το γεγονός αυτό μήπως είναι ένδειξη εμπρόθετης “λεηλασίας” οικονομικών πόρων της ΕΜΕ;

Καταληκτικά, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία (σύμφωνα με την «επιστολή Σάλαρη») του «τόσο επιτυχημένο[υ] βιβλίο[υ] που έχω[έχουν] εκδώσει» διατηρούν ακόμη τις θέσεις εξουσίας στην ΕΜΕ ως "επιβράβευση"(;) επειδή την αποστέρησαν από οικονομικούς της πόρους και μάλιστα σε περίοδο ένδειας(;) όταν η ΕΜΕ χρωστά (ανάμεσα σε άλλα) στους υπαλλήλους μήνες και μήνες αποδοχών;[8]

Το θλιβερό είναι πως μετά από 2,5 μήνες που έθεσα το θέμα (έγγραφο με αρ. πρωτ. 15440/8-7-15) τόσο στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 10/7/15 όσο και στις 25/9/15 κανένα από τα 15 μέλη του ΔΣ δεν πήρε θέση για το ζήτημα που έθεσα για παράβαση του άρθρου 21 του καταστατικού σε συνδυασμό με το άρθρο 13§1α.
Επαναλαμβάνω, 9 μέλη του ΔΣ (ορμώμενα από τη ΔΠΜ), 6 μέλη του ΔΣ (ορμώμενα από τη “Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”) και 2 μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής (ορμώμενα από τη ΔΠΜ) ΔΕΝ "είδαν" την παράβαση του άρθρου 21 ΔΕΝ "είδαν" την απογύμνωση της ΕΜΕ από πόρους της!!! Μωρέ μπράβο!
Για αυτό κατέληξα πως ένα ενδιαφέρον "πείραμα" συντελείται στο ΔΣ της ΕΜΕ. Η ΕΜΕ διοικείται πλέον από 17 μέλη που ομονοούν με αποτέλεσμα να παρατείνονται και να επιτείνονται στην ΕΜΕ τα φαινόμενα αδιαφάνειας και αντιδημοκρατικότητας σε «έδαφος» παράβασης του καταστατικού. Με βάση τα παραπάνω παραδείγματα (και άλλα που θα ακολουθήσουν) με την ευκαιρία του “απολογισμού” σάς ενημερώνω ότι η αναλογία στο ΔΣ (και την Εξελεγκτική Επιτροπή) έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 17 δηλαδή στο 5%!
Οπότε τα πράγματα είναι στα χέρια όλων σας. Από την πλευρά μου θα είμαι παρούσα και θα σας ενημερώνω.

Επισημαίνω, όμως, ότι η «επιστολή Σάλαρη» αναφέρεται και στο μείζον ζήτημα της εθελοντικής προσφοράς των μελών της ΕΜΕ. Με αυτή την αφορμή αρχικά και συνοπτικά έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1) η εθελοντική προσφορά δεν καθαγιάζει ενέργειες που συναρτώνται με παράβαση του καταστατικού ή με απογύμνωση της ΕΜΕ από πόρους της υλικούς (βιβλίο) και οικονομικούς 2) Από τη στιγμή που οι θέσεις εθελοντικής προσφοράς διαφυλάττονται ως "κόρη οφθαλμού" και δεν κοινοποιούνται οι ανάγκες της ΕΜΕ για να εκδηλώσουν και άλλοι συνάδελφοι ενδιαφέρον ΤΟΤΕ εκτιμώ πως η εθελοντική προσφορά υποβιβάζεται σε προσφορά κατόπιν επιλογής με αδιαφανή κριτήρια.
Άλλωστε είναι "εντυπωσιακό" το πως οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι ανακυκλώνονται, εθελοντικά πάντα, στις θέσεις εξουσίας στην ΕΜΕ...
Μάλιστα θα κλείσουμε το κείμενό μας αυτό με τη χαρακτηριστική, "φωτογραφική" για τον "εθελοντισμό", δήλωση του μάρτυρα της ΕΜΕ στη δίκη (21/3/2014) των ασφαλιστικών μέτρων κατά του απελθόντος ΔΣ. Η δήλωσή του "αποκαλύπτει" το πως καλλιεργείται και... μεγαλουργεί το "εθελοντικό" στάτους στην ΕΜΕ.
Ο μάρτυράς τους [και νυν Πρόεδρος της ΕΜΕ κ. Ν. Αλεξανδρής] σύμφωνα με την καταγραφή της διοίκησης της ΕΜΕ στην παρέμβασή της στο δικαστήριο (21/3/14 σελ. 12-13):
«κατέθεσε ότι το ΔΣ εκτελεί άψογα τα καθήκοντα του, προσφέρει τις υπηρεσίες του νυχθημερόν για τους σκοπούς του Επιστημονικού Σωματείου και το Σωματείο επί της θητείας του ΔΣ (…) και ότι ασκούν τα καθήκοντα τους σύμφωνα με το καταστατικό και το νόμο και πάντοτε προς το συμφέρον του σωματείου, με διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες».
Για τα σχόλια μας στη δήλωση αυτή, πως νυχθημερόν[!!!] με αυταπόδεικτα διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες εργάζονται [προφανώς εθελοντικά] στην ΕΜΕ και τους εποπτεύει και το βεβαιώνει και σε δικαστήριο[!!!] σας παραπέμπουμε στο κείμενό μας: «Νομικές ακροβασίες από τη διοίκηση της ΕΜΕ (στο δικαστήριο στις 21-3-2014) με στόχο να διατηρήσουν τις “καρέκλες” του ΔΣ μέχρι τη λήξη της θητείας».[9]
O tempora! O mores!

Επιλογικά ...για την ώρα
Στόχος αυτών των ενημερωτικών κειμένων (που θα ακολουθήσουν) είναι να συμβάλλουμε σε μια δημόσια συζήτηση για τη διαφανή και δημοκρατική λειτουργία της ΕΜΕ ώστε να οδηγηθούμε στη μαζικοποίησή της. Γνωρίζουμε καλώς ότι οι αντικειμενικές συνθήκες δείχνουν έναν "κόσμο" που κουράζεται εύκολα, δεν θέλει να διαβάζει πολλά και με δυο λόγια θέλει την "ησυχία" του... Επειδή, όμως, η κοινωνική εξέλιξη αργά ή γρήγορα θα δώσει την αρμόζουσα απάντηση εμείς θα είμαστε εδώ για να δηλώνουμε με λόγια αλλά κυρίως με έργα ότι η "συνταγή" είναι η εξής: αν θέλουμε κάποια στιγμή να έχουμε την ησυχία μας ΤΟΤΕ πρέπει να μην κουραζόμαστε εύκολα και να διαβάζουμε και να γράφουμε πολλά.
Θα είμαστε, λοιπόν, "εδώ" ταγμένοι, αποφασισμένοι και ενθουσιώδεις γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε έναν μέλλον μέσα από ρήξεις και ανατροπές έτσι ακριβώς όπως μας "αρέσει"...
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
Αθήνα 28/9/2015




[1] Βλ. στο blog “Μαθηματικά Τετράδια”  http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2015/05/75.html
[2] Η 6η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ ματαιώθηκε επειδή στις 28/8/15 προσήλθαν 3 μόνο μέλη του ΔΣ.
[3] Για το 1ο  ζήτημα θα σας ενημερώσω στο αμέσως επόμενο κείμενό μου.
[4] Μαθηματικά για διαγωνισμούς- Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=694947 
[5] Στάλθηκε συνημμένο στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 15440/8-7-15 το εξώφυλλο του βιβλίου και η σελίδα με τα εκδοτικά στοιχεία του βιβλίου (copyright κλπ)
[6] Για την περίπτωση που ο ίδιος επιθυμεί να την κοινοποιήσει μπορεί να μας την στείλει είτε να αναρτηθεί στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” είτε να την ανακοινώσουμε μέσω link περιορισμένης διάρκειας.
[7] Στάλθηκε συνημμένο στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 15440/8-7-15 το εξώφυλλο του βιβλίου και η σελίδα με τα εκδοτικά στοιχεία του βιβλίου (copyright κλπ)
[8] Στο ποσόν που χρωστά η ΕΜΕ θα επανέλθουμε εν καιρώ, όταν θα έχει τελικά διαμορφωθεί με το κλείσιμο του 2015, το αργότερο ενόψει της ΓΣ το Μάρτιο του 2016. Οι αρχικές (και οι πρόσφατες) εκτιμήσεις δηλώνουν 5ψήφιο ποσό και κατά την άποψή μας συνιστά “επονείδιστο χρέος” με πιθανότητα να αποδειχτεί “μη βιώσιμο”.
Οπότε και καλούμε το 15μελές ΔΣ και ιδιαίτερα στον Ταμία να προβούν σε δημόσια ενημέρωση της μαθηματικής κοινότητας για το ζήτημα αυτό. Εκτιμάμε πως η πλήρης διαφάνεια με την παραδοχή της πραγματικής οικονομικής κατάστασης θα ευαισθητοποιήσει τη μαθηματική κοινότητα και θα σηματοδοτήσει την αρχή της αναστροφής του κλίματος. Η αδιαφάνεια και η άρνηση αποδοχής του προβλήματος και το “κυνήγι μαγισσών” απλά επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση της ΕΜΕ.
[9] Αναρτήθηκε στις 10/6/14  στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2014/06/21-3-2014.html