ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

12ο διήμερο διάλογου για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών

Τα Μαθηματικά στην προσχολική και στην πρώτη σχολική εκπαίδευση

Απρίλης 2014

Το Διήμερο Διαλόγου για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών οργανώνεται ως συνάντηση ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων, ερευνητικών εμπειριών, επιστημολογικών θέσεων και διαλόγου μεταξύ ερευνητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και τύπων εκπαίδευσης με κύριο στόχο την ανάδειξη και τη συζήτηση επίκαιρων ζητημάτων της μάθησης και της διδασκαλίας των μαθηματικών.



Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ είτε αρέσει είτε δεν αρέσει κατέληξε μια μονοπαραταξιακή γιορτή...


Το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ είτε αρέσει είτε δεν αρέσει κατέληξε μια μονοπαραταξιακή γιορτή...
Μια κριτική προσέγγιση που αποδεικνύει πως η αδιαφάνεια είναι εξαιρετικά διαφανής...  (Μέρος 1ο)
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου

Εισαγωγικά
Το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καρδίτσας στις 8-10/11/2013.
Αν και διήλθαν ήδη 10 μέρες τόσο η διοίκηση της ΕΜΕ όσο και οι πρόεδροι της ΟΕ και ΕΕ, που μονοπωλιακά υπέγραψαν όλες τις ανακοινώσεις που αφορούσαν στο συνέδριο παραγκωνίζοντας την ΤΟΕ, δεν έκριναν χρήσιμο να ενημερώσουν τα μέλη της ΕΜΕ και συνολικά τη μαθηματική κοινότητα κάνοντας έναν (πρώτο) απολογισμό του συνεδρίου.
Όπως συνήθως, λοιπόν, δεν θα προηγηθούμε απλά, αλλά μάλλον θα είμαστε και οι μοναδικοί που θα μιλήσουμε για το διαταύτα.
Αρχικά 2-3 διαδικαστικές παρατηρήσεις.

1η παρατήρηση:
Οι σύνεδροι εξασφάλισαν καταλύματα στην πόλη της Καρδίτσας αλλά και σε περιοχές κοντά ή και μακρύτερα από αυτήν. Εκείνο που αξίζει μια απάντηση, όμως, είναι πόσα δωμάτια τελικά «έκλεισε» και πλήρωσε για φιλοξενία[1] η ΕΜΕ με ευθύνη της διοίκησης της ΕΜΕ και των προέδρων της ΟΕ και ΕΕ. Διερωτόμαστε, όμως, τα 60 δωμάτια του ξενοδοχείου, πληρώθηκαν όλα (τέτοιες γλίσχρες εποχές), και για 3(!) διανυκτερεύσεις, από την ΕΜΕ;
Μάλιστα, κατά την εκτίμησή μας, «επιδιώχθηκε» (να το πω;) να μείνουν στο συγκεκριμένο κατάλυμα, δηλαδή κάτω από την ίδια στέγη, μόνο οι αρεστοί;...  Αλλά ας είναι.

2η παρατήρηση:
Μια πολύ μεγάλη παράλειψη που δηλώνει, τουλάχιστον, αδιαφορία της διοίκησης της ΕΜΕ και των προέδρων της ΟΕ και ΕΕ απέναντι στο Παράρτημα Καρδίτσας, που ανέλαβε τη διοργάνωση του 30ου συνεδρίου, οφείλεται στις τάσεις αυτοπροβολής των δύο προέδρων (ΟΕ και ΕΕ) που δεν τους επέτρεψαν να αντιληφθούν ότι οι ανακοινώσεις που αφορούσαν στο συνέδριο, έπρεπε να υπογράφονται από τους Προέδρους και τα μέλη των ΟΕ και ΕΕ και ισότιμα και από την πρόεδρο της Διοικούσας του Παραρτήματος (και τα μέλη της ΤΟΕ)!!!

Η ισότιμη συμμετοχή του Παραρτήματος που αναλαμβάνει τη διοργάνωση με το κεντρικό της ΕΜΕ, πρέπει, κατά την άποψή μας, να αντανακλάται και στο επίπεδο των υπογραφών. Αλλιώς πάλι η «υδροκέφαλη» Αθήνα, δηλαδή το κεντρικό της ΕΜΕ, αποδεδειγμένα υποβαθμίζει τη συμμετοχή του Παραρτήματος.
Ειδικότερα για το 30ο συνέδριο με δεδηλωμένη της «φυσική» απέχθεια της ΔΠΜ[2] για τις συναδέλφισσες μαθηματικούς -μέλη της ΕΜΕ(;) έχουμε και μια προφανή εξήγηση για το ότι υποβαθμίστηκε σε επίπεδο υπογραφής το Παράρτημα Καρδίτσας.

3η παρατήρηση:
Το πρόγραμμα του 30ου συνεδρίου[3] στάλθηκε ενημερωτικά (31-10-13) δηλαδή αργά σε σχέση με το 29ο συνέδριο ενώ δεν παρουσιάστηκε στο κοινό[4]. Επέλεξαν να παρουσιαστεί στις 7-11-13 και μόνο στους εκπαιδευτικούς συντάκτες(!) δηλαδή την προηγούμενη μέρα της έναρξής του οπότε και αποτιμούμε την παρουσίαση ως διαφημιστική και μόνο για «προσωπική χρήση».

Επισημαίνουμε, λοιπόν, πως το 30ο συνέδριο, με ευθύνη της διοίκησης της ΕΜΕ και των προέδρων της ΟΕ και ΕΕ, θα αποτελέσει πρωτόφαντο δείγμα γραφής για την κλειστότητά του και τη μονοπαραταξιακή συγκρότηση των επιτροπών του και την εν γένει οργάνωσή του. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και από την πορεία του συνολικά (στην  οποία και έχουμε ήδη αναφερθεί[5]) και από την πλαισίωση της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής και μετά την ανακοίνωση του προγράμματος και από τη σύνθεση(!) των προεδρείων.


30ο συνέδριο της ΕΜΕ: «το συνέδριο των αποκλεισμών»
Και για να εξηγούμαστε. Στην έναρξη του 30ου συνεδρίου (8-11-13) έγιναν σαφείς αναφορές «σε συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς [sic]»!
Καλό το «παραμύθι» αλλά δεν έχει «δράκο»...
Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι, να διευκρινίσουμε, ότι το 30ο συνέδριο, με βάση και τη συγκυρία, κατά την άποψή μας, διεκδικεί να του απονεμηθεί ο τίτλος του «1ου συνεδρίου των αποκλεισμών». Επειδή:
1) είναι γνωστή η βίαιη αποπομπή του Γιάννη Κερασαρίδη από την προγραμματισμένη (στις 29-4-13) συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΜΕ[6].
2) Το μονοπαραταξιακό (εκλεγμένο) 15μελές ΔΣ της ΕΜΕ, όπως είναι γνωστό, επέμεινε ομοθυμαδόν στην αποπομπή του και επιβεβαιωτικά αποφάσισε στη συνεδρίαση τις 31/05/2013 ότι: “2.Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε. αποφάσισε ότι μη μέλη του Δ.Σ. μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., 
μόνο(!!!) εφόσον έχουν λάβει έγγραφη πρόσκληση από το Δ.Σ.”[7]
Δηλαδή προχώρησε σε «πρακτικά» μέτρα αποκλεισμού απαγορεύοντας στο εξής την αυτόβουλη παρακολούθηση των συνεδριάσεων του ΔΣ από όποιο μέλος της ΕΜΕ το επιθυμεί και την επιτρέπει μετά από επιλογή και με έγγραφη πρόσκληση!!!
Τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ανήκουν σε άλλες εποχές αλλά η διοίκηση της ΕΜΕ κάνει ότι μπορεί να μας τις θυμίζει...
Αλήθεια με την ευκαιρία, ρωτάμε ευθέως: ποια μέλη της ΕΜΕ και για ποιο λόγο προσκλήθηκαν εγγράφως να παρακολουθήσουν (και ποια) συνεδρίαση του ΔΣ;
Μπορούν να απαντήσουν τα μέλη του μονοπαραταξιακού ΔΣ της ΕΜΕ σε αυτή την απλή ερώτηση;

Όσο αφορά τη σύνθεση των προεδρείων οι δύο  πρόεδροι (ΟΕ και ΕΕ) εκμεταλλευόμενοι (και προφανώς το θεωρούν και επίτευγμα!) το γεγονός της αποχής για λόγους διαμαρτυρίας της μιας από τις δύο παρατάξεις (που έλαβε μέρος και στις πρόσφατες εκλογές), κατέληξαν σε μια, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, «λύση» αυτή των «ισοδύναμων»...
Έτσι αρχικά στο 30ο συνέδριο παρατηρήθηκε ότι, για πρώτη φορά, τόσο η Οργανωτική όσο και η Επιστημονική Επιτροπή συγκροτήθηκαν από μονοπαραταξιακές συμμετοχές! Αλλά και στη συνέχεια, η σύνθεση των προεδρείων συνιστά εύρημα νεοφιλελεύθερης λογικής, αυτής των «ισοδύναμων»... Δηλαδή εξαφάνισαν μέλη με εμπειρία αλλά και τους λόγους διαμαρτυρίας μιας παράταξης και «ισοδύναμα» τα αντικατέστησαν με ομοφωνούντες (ή, στην καλύτερη περίπτωση, «αδιάφορους» περί τα κοινά) συναδέλφους. Επομένως υπήρξαν αποκλεισμοί όχι μόνο στην πράξη αλλά κυρίως επειδή δεν ανακοινώθηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία ορίστηκαν τα προεδρεία.

Σπεύδουμε, μάλιστα, να διασαφηνίσουμε, σε όσους δεν συνηθίζουν να σκέπτονται αυτοβούλως, αλλά αναζητούν μια άκρη να πιαστούν..., ότι αμφισβητούμε όχι το αποτέλεσμα αλλά την αδιαφανή μεθόδευση που ακολουθήθηκε. Με δυο λόγια όπως και όπου ανακοινώθηκε η σύνθεση των προεδρείων όφειλαν να ανακοινώνουν ταυτόχρονα και τους λόγους αποχής, της μιας από τις δύο παρατάξεις που έλαβε μέρος και στις εκλογές του 2013, αντί να παριστάνουν πως δεν «βλέπουν» τα πραγματικά περιστατικά αλλά τη «λεοντή», δηλαδή το πρόσχημα με το οποίο κάθε φορά εφοδιάζει τους ομοφωνούντες η μονοπαραταξιακή (πλην εκλεγμένη) διοίκηση της ΕΜΕ.
Με μια τέτοια υποσημείωση την οποία θα ανακοίνωναν με κάθε ευκαιρία, θα είχαν τα εξής αποτελέσματα: 1) Θα είχαν υπηρετήσει τη διαφάνεια 2) Δεν θα είχαν λόγο να δικαιολογηθούν αναφερόμενοι «σε συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς» γιατί θα είχαν ευθαρσώς δημόσια παραδεχθεί ότι προχώρησαν σε αποκλεισμούς και ας μας κρίνει όλους η ιστορία.

Καλή προσπάθεια, λοιπόν, είναι να λένε «εορταστικά» ότι το «30ο συνέδριο ήταν ένα συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς» αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει συνάδελφοι και αναδεικνύει τη λογική των αποκλεισμών που εφάρμοσε η κεντρική διοίκηση της ΕΜΕ.

Έτσι, για να συνοψίσουμε, για την ώρα, και για την πληρότητα της πληροφόρησής σας συμπληρώνουμε ότι το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά, κατέληξε σε υπόθεση των δύο (ανδρών) προέδρων (ΟΕ και ΕΕ) με αποκλειστική ευθύνη του νεοεκλεγμένου μονοπαραταξιακού 15μελούς ΔΣ της ΕΜΕ.
Συνακόλουθα για πρώτη φορά τόσο η Οργανωτική όσο και η Επιστημονική Επιτροπή και δυστυχώς και τα προεδρεία συγκροτήθηκαν από μονοπαραταξιακές συμμετοχές! Δηλαδή ακολουθήθηκε χωρίς αποκλίσεις το "μοντέλο" που πρωτοεφαρμόστηκε στις εκλογές του 2013 με αποτέλεσμα (μετά από εκλογές) το ΔΣ της ΕΜΕ να συγκροτείται από αμιγώς υποψηφίους (εκλεγμένους φυσικά) της "Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών".


Επιλογικά (προσωρινά)
Σε επόμενο κείμενό μας (μέρος 2ο), για ενημέρωση των απόντων από το 30ο συνέδριο και τη συνάντηση των Παραρτημάτων αλλά και για συγκριτικό στοιχείο προς χρήση των παρόντων στη συνάντηση, θα περιγράψουμε το πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση κατά τη συνάντηση των Παραρτημάτων. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε, ενδεικτικά και μόνο, σε κάποιες «στιγμές» για να αποδώσουμε το «κλίμα» γηπεδικής νοοτροπίας που διαμορφώθηκε με ευθύνη 3-4 (μόνο) μελών του ΔΣ και ενός Α΄ αντιπροέδρου (και Σχολικού Συμβούλου) της Διοικούσας όμορου (παραθαλάσσιου) Παραρτήματος. Οψόμεθα...
20-11-2013



Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης 

«29ο συνέδριο της ΕΜΕ (τρίτη συμβολή): Μήπως είναι καιρός όλοι μαζί να αναστρέψουμε την κατάσταση;...


Ειδικότερα την ενότητα: 29ο συνέδριο της ΕΜΕ: μια πρόταση για την αλλαγή των συνεδρίων της ΕΜΕ με αναβάθμιση και του ρόλου των Παραρτημάτων





Σημείωση του Blog «Μαθηματικά Τετράδια»

Προτείνουμε να δείτε επίσης την ανάρτηση (31-8-2013) με τίτλο: 
Συμβολή στη διαφανή λειτουργία της ΕΜΕ: Η αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)



και την ανάρτηση (29-8-2013) με τίτλο: 
Γεύση από την αγωγή κατά της ΓΣ της 3-3-2013 και των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της ΕΜΕ (10-3-2013)
http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/08/3-3-2013-10-3-2013.html





[1] Και επειδή είναι γνωστό ότι στα συνέδρια αναλογούν και δωμάτια σε όλα τα ξενοδοχεία, τα οποία διατίθενται για φιλοξενία, θα συνέβαλε στη διαφάνεια το να ανακοινωθούν πόσοι (αριθμητικά) και ποιοι (ονομαστικά) φιλοξενήθηκαν με ευθύνη της διοίκησης της ΕΜΕ και των προέδρων ΟΕ και ΕΕ.
[2] Υπενθυμίζουμε, την παρατήρησή μας ότι δεν υπήρξε ούτε μια υποψηφία στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών -ΔΠΜ(!!!) στις πρόσφατες εκλογές του 2013...
Βλ. στο Χρονοπούλου Αγγελική, «Η ξύλινη γλώσσα της κατασκευασμένης πραγματικότητας στο πρόγραμμα της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών ή πόσο απέχουν οι πράξεις από τις διακηρύξεις...» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/02/blog-post_24.html (24-2-13) «Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ψηφοδέλτιό σας δεν συμπεριλάβατε καμιά συναδέλφισσα μαθηματικό. Για το γεγονός αυτό προκρίνονται δύο εξηγήσεις: είτε  καμιά συναδέλφισσα δεν αποδείχτηκε άξια(!) με βάση τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων σας είτε οι συναδέλφισσες μαθηματικοί έχουν υψηλή “αισθητική” και δεν συνάδουν με τις επιλογές της παράταξής σας.
Έτσι, καταλήξατε να απευθύνεστε στις συναδέλφισσες μαθηματικούς μόνο ως ψηφοφόρους σας, και κάποιος θα μπορούσε να προτρέξει και να σας αποδώσει μέχρι και ρατσιστική αντίληψη, αλλά δεν είναι του παρόντος…».
[3] Δείτε μια αρχική επεξεργασία για το πρόγραμμα του 30ου συνεδρίου ανά εισηγητή αλφαβητικά  http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/11/30-16.html και ανακτήστε το https://www.dropbox.com/s/gk8c25au4b22brq/30ο%20συνέδριο%20Πρόγραμα%20αλφαβητικά_2013%20AGG.xls?n=71934818
[4] Αντίθετα στο 29ο συνέδριο το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο κοινό, με εκδήλωση στον «IANO», στις 15-10-12, «το Διεθνές Ερευνητικό Συνέδριο από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία που θα γίνει στην Καλαμάτα από 9 - 10- 11 Νοεμβρίου 2012με θέμα: "Μαθηματικά - Θεωρία -πράξη και προεκτάσεις"». Για το Συνέδριο μίλησαν 4 καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών.
[5] Βλ. σχετικά κείμενα  http://mathematicatetradia.blogspot.gr/
[6]  Βλ. αναλυτικά στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” το κείμενο του Γιάννη Κερασαρίδη (3-5-2013) «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ. 3η συνεδρίαση ΔΣ της ΕΜΕ 29-4-13» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/05/01.html
[7]  Βλ. την απόφαση του ΔΣ 31-5-2013  http://www.hms.gr/node/722

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

«Πώς επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και παιδεία η μαθηματική σκέψη»: παρακολουθήστε τη συζήτηση στις 26/11/13


Στις 14 Νοεμβρίου 2013 “μετρήσαμε” (σε μια κατάμεστη αίθουσα) πολλές απουσίες από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη (την οποία και παρακολουθήσαμε) με τίτλο: «Το χρώμα του καιρού και του κλίματος», των Ακαδημαϊκών Παναγιώτη Τέτση και Χρήστου Ζερεφού.

Προτείνουμε, λοιπόν, να μην χάσετε την Τρίτη 26/11/2013  ώρα 7 μμ, τη
Συζήτηση
«Πώς επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και παιδεία
η μαθηματική σκέψη»

στο ΜEGARON PLUS – Αίθουσα  Δημήτρης Μητρόπουλος
(Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 115 21 Αθήνα).
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ

Τρεις πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι, ο Σταύρος Παπασταυρίδης, ο Θεοδόσιος Ζαχαριάδης και ο Στέφανος Τραχανάς λαμβάνουν μέρος σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ρόλο των Μαθηματικών στον ανθρώπινο βίο και στοχασμό, (...) Κατά τη συζήτηση, θα εξετασθεί το ζήτημα: «Πώς επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και παιδεία η μαθηματική σκέψη».
Την παρουσίαση και τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Παπασταυρίδης. (…)”

Και στους συναδέλφους που ζουν στην περιφέρεια προτείνουμε να παρακολουθήσουν την εκδήλωση η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/

Ενημερωθείτε από το αναλυτικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:





Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Σύγχρονη ελληνική ιστορία των Μαθηματικών (από Ν. Καστάνη)


Λάβαμε και αναρτάμε για την ενημέρωσή σας 
το βίντεο του Ν. Καστάνη, 
για ζητήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας των Μαθηματικών


1. Τρεις αξιοσημείωτοι μαθηματικοί:Raphael Salem, Cahit Arf και Ερμή-Ανδρέα Ηλιόπουλο. 
Μια συμβολή στα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης

https://www.youtube.com/watch?v=xZ8HwBrXdkc


2. Η Εικόνα του Μαθηματικού στο Παν. Θεσσαλονίκης, 1928-1970


που μπορείτε να το αναζητήσετε στο blog:
ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
από το χώρο των Μαθηματικών και την τοπική ιστορία της Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

30ο συνέδριο της ΕΜΕ: αλφαβητικά οι εισηγητές - Και μια πρώτη προσέγγιση στη εφημερίδα "Μαθηματική Φωνή" νο. 16


Η εφημερίδα «Μαθηματική Φωνή» νο. 16 κυκλοφόρησε και θα μοιραστεί δωρεάν στο 30ο συνέδριο της ΕΜΕ στην Καρδίτσα, όπου τα μέλη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» συμμετέχουν ενεργητικά, με εισηγήσεις, και παρεμβάσεις.

Δείτε την αναρτημένη στο blog "Μαθηματική Φωνή" 
http://mathimatikifoni.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html


Προτείνουμε να διαβάσετε τα κείμενα:
1) Η αγωγή στη διοίκηση της ΕΜΕ είναι μια ιστορική καμπή, που διέλυσε τους μύθους και αποκάλυψε την 30ετή άλωση της ΕΜΕ (για να ενημερωθείτε για όσα διημείφθησαν στην εκδίκαση της Αγωγής στις 17/10/2013 για τα οποία η διοίκηση της ΕΜΕ ως συνήθως τηρεί «σιγήν ιχθύος»...)

2) Η εναλλαγή μεταξύ ελεγχόμενων και ελεγκτών, μια βολική αντικαταστατική πρακτική που εξασφαλίζει την άλωση της ΕΜΕ, εδώ και 30 χρόνια (ένα «χρονικό» για τη 30ετή πτωτική πορεία της ΕΜΕ με ευθύνη των εκλεγμένων μονοπαραταξιακών ΔΣ και ΕΕ)

3) Η Απαξίωση της ΕΜΕ

4) ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΜΕ: «μαύρ’  είν’  η νύχτα στα βουνά…και στην ΕΜΕ πιο μαύρη…»  (Η ιστορία ξεκίνησε σαράντα χρόνια πριν…)


Και για τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση:
1) Παρατηρήσεις στις θέσεις του ΔΣ της ΕΜΕ για την εκπαιδευτική πολιτική

2) Ο Ρ Θ Ι Ο Ι Α Δ Ε Ρ Φ Ι Α !!!!! Στο «σφαγείο» χιλιάδες εκπαιδευτικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας και  ΕΞΩΣΗ 50.000 μαθητών από τα  ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ μέχρι το 2016


Ακολουθεί το πρόγραμμα του 30ου συνεδρίου ανά εισηγητή αλφαβητικά 
μετά την προδημοσίευση από την εφημερίδα «Μαθηματική Φωνή» νο. 16 (σελ. 6)  

Δείτε την αναρτημένη στο blog "Μαθηματική Φωνή" 
http://mathimatikifoni.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

«2) το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ που κατέληξε μονοπαραταξιακή υπόθεση των δύο προέδρων (Οργανωτικής - Επιστημονικής)

Στην αίτηση που υποβάλλαμε (αριθμ. πρωτ. 14710/20-5-13) αναφερθήκαμε και «στη σκαιά, για να διατηρήσω χαμηλούς τόνους, συμπεριφορά του ΔΣ απέναντι στο Γιάννη Κερασαρίδη ιστορικό μέλος της ΕΜΕ και εκπρόσωπο της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» τον οποίο στις 29-4-13 αποπέμψατε βίαια (γιατί και η λεκτική βία αναγνωρίζεται ως βία) από την αίθουσα που συνεδρίαζε το ΔΣ της ΕΜΕ απαγορεύοντας του στη συνέχεια την είσοδο σε αυτή.
Μάλιστα ο Κερασαρίδης που δημοσιοποίησε το διάλογο αναφέρει ότι του ζητήθηκε να μην είναι παρών γιατί θα ακολουθούσε συζήτηση εκτός(!!!) ημερήσιας διάταξης [βλ. ανάρτηση στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» (http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/05/01.html) όπου αναγράφεται: «Γιάννη, σε παρακαλώ μη μπαίνεις από τώρα, γιατί θέλουμε να συζητήσουμε κάποιο θέμα που είναι εκτός ημερήσιας διάταξης. Μόλις τελειώσουμε, θα σε καλέσουμε εμείς»].
Επισημαίνω πως, αν και παρήλθε ο εύλογος χρόνος, δεν έχουμε καταγεγραμμένη δημόσια την άποψή σας για όσα διημείφθησαν ΑΝΤΙΘΕΤΑ στη συνέχεια καταδείχτηκε ότι αυτή η ενέργειά σας ήταν η “αφετηρία” για να διακοπεί η στοιχειώδης επικοινωνία δηλαδή να ενημερωνόμαστε (μέσω του Γιάννη Κερασαρίδη) για την ημερήσια διάταξη του ΔΣ και η συνεδρίαση να είναι ανοιχτή όπως ήταν τη διετία 2011-2013 και την οποία παρακολουθούσαμε συστηματικά 3 τουλάχιστον μέλη της ΕΜΕ εκ μέρους της «Κίνησης για την Αλλαγή στη ΕΜΕ».
Η απόφασή σας, λοιπόν, στις 2-5-13 να αναρτήσετε ανακοίνωση (http://www.hms.gr/node/704) για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή στην Επιστημονική Επιτροπή του 30ου συνεδρίου της ΕΜΕ, με δεδομένο ότι αυτή είναι γενική –στο σημείο αυτό θα επανέλθουμε διεξοδικά, μας οδηγεί στην εκτίμηση πως, αν και προήλθε μετά τις συντονισμένες ενέργειες της «Κίνησης για την Αλλαγή στη ΕΜΕ», «αθροίζοντας» την επαναφορά της κλειστότητας των συνεδριάσεων του ΔΣ με ευθύνη σας και την αποπομπή του Γιάννη Κερασαρίδη, τότε συνιστά προπέτασμα καπνού προς άγρα συναινούντων και για νομιμοποίηση των ενεργειών του ΔΣ της ΕΜΕ τόσο την 29/4/13 όσο και στη συνέχεια».

Με δυο λόγια στη συνέχεια και ενόψει του 30ου συνεδρίου της ΕΜΕ που, με αποκλειστική ευθύνη και μετά από συντονισμένες ενέργειες του ΔΣ της ΕΜΕ κατέληξε,  όπως όλοι γνωρίζετε, υπόθεση των δύο προέδρων (Οργανωτικής - Επιστημονικής), στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκαν (και προφανώς το θεωρούν και επίτευγμα τους!) την απόφαση των μελών της "Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ", να ακολουθήσουν την προτροπή μας που στάλθηκε στις 16-5-2013[1], και να απέχουν, για πρώτη φορά στα χρονικά, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από την οργάνωση του 30ου συνεδρίου της ΕΜΕ[2], και για τα γεγονότα σε βάρος του ιστορικού στελέχους της ΕΜΕ Γιάννη Κερασαρίδη αλλά και για την κλειστότητα που επιβλήθηκε δια των «όπλων» από το ΔΣ στις συνεδριάσεις του. Μάλιστα στο εξής δεν υπάρχουν αποδείξεις για το αν συναντώνται ή οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται δια της «περιφοράς», προσφιλής και παλαιά μέθοδος συνεδριάσεων του ΔΣ!
Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε μετά την έκδοση της απόφασης της δίκης της 17/10/2013.

Παραθέτουμε απόσπασμα της ανακοίνωσης προς τα μέλη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ»: «(…) Επομένως σας προτείνουμε να διαχειριστούμε συλλογικά τη συμμετοχή μας στην ΟΕ και ΕΕ του 30ου συνεδρίου οπότε και μέχρι να αποκατασταθεί η στοιχειώδης επικοινωνία δηλαδή να ενημερωνόμαστε (μέσω του Γιάννη Κερασαρίδη) για την ημερήσια διάταξη του ΔΣ και τη συνεδρίαση που θα είναι ανοιχτή όπως ήταν τη διετία 2011-2013 δεν θα συνεργαστούμε ούτε και θα δηλώσουμε συμμετοχή στην ΟΕ και ΕΕ του 30ου συνεδρίου γιατί αυτή θα λειτουργήσει μόνο ως νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αποφάσεων του ΔΣ της ΕΜΕ όσο και ως συμφωνία με την επίθεση που υπέστη ο Γιάννης Κερασαρίδης, επίθεση όχι μόνο προσωπικά αλλά στο πρόσωπό του αμφισβητήθηκαν στην πράξη τα δικαιώματα των μελών της ΕΜΕ.
Προφανές είναι πως κάθε συνάδελφος μέλος ή φίλος της “Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ” και αποδέκτης αυτού του μηνύματος έχει το δικαίωμα να ενεργήσει κατά συνείδηση και να δηλώσει συμμετοχή από μόνος του έχοντας όμως κατά νου ότι με την προσωπική αυτή επιλογή του νομιμοποιεί πράξεις γενικά αυθαίρετες έως επικίνδυνες του ΔΣ της ΕΜΕ όπως αυτό έχει συγκροτηθεί μετά τις εκλογές αμιγώς από τους υποψηφίους της Δημοκρατικής Πρωτοβουλία Μαθηματικών».

Έτσι εκμεταλλευόμενοι (και προφανώς το θεωρούν και επίτευγμα!) οι δύο  Πρόεδροι το γεγονός της αποχής μας, στο 30ο συνέδριο παρατηρήθηκε, για πρώτη φορά, ότι τόσο η Οργανωτική όσο και η Επιστημονική Επιτροπή συγκροτήθηκαν από μονοπαραταξιακές συμμετοχές!
Εκείνο, λοιπόν, που πραγματικά συμβαίνει είναι πως η ΕΜΕ, με ευθύνη του τωρινού προέδρου, δρα διαχρονικά ως κλειστό κλαμπ συμμετοχών μετά από ατομικές προσκλήσεις και για τα συνέδρια και όσον αφορά τη συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή και η Επιστημονική Επιτροπή του 30ου συνεδρίου [3].

Δηλαδή ακολουθείται χωρίς αποκλίσεις το "μοντέλο" που πρωτοεφαρμόστηκε στις εκλογές του 2013 με αποτέλεσμα (μετά από εκλογές) το ΔΣ της ΕΜΕ να συγκροτείται από αμιγώς υποψηφίους (εκλεγμένους φυσικά) της "Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών".».


Και για να ανακαλύψετε τους φίλους σας που είναι εισηγητές ή ενδιαφέρουσες για σας εισηγήσεις και να τις παρακολουθήσετε ακολουθεί αλφαβητικός κατάλογος εισηγητών και σας ευχόμαστε μια δημιουργική ακρόαση. 
Εκτυπώστε το και συμβουλευτείτε το (ευκαιρία για νέες γνωριμίες και αναθέρμανση παλιών)

https://www.dropbox.com/s/gk8c25au4b22brq/30ο%20συνέδριο%20Πρόγραμα%20αλφαβητικά_2013%20AGG.xls?n=71934818

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου (6-11-2013)



[1] Βλ. ανακοίνωση Κερασαρίδη Γιάννη, Μορόγλου Μανώλη, Χρονοπούλου Αγγελικής (μελών της «Ανοικτής Ομάδας του Συντονιστικού Οργάνου της “Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”», που παρακολούθησαν από το 2011 τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΜΕ και ήταν αυτήκοοι μάρτυρες)
[2] Η αποχή αυτή αφορούσε μόνο το οργανωτικό μέρος δηλαδή συμμετοχή σε κάθε είδους επιτροπές του, στη διοργάνωση και συμμετοχή σε “στρογγυλό τραπέζι”, στις συνεδρίες συντονισμός κ.ά.π. Ως εισηγητές και παρεμβαίνοντες στο συνέδριο τα μέλη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» θα είναι όπως πάντα παρόντα και με ένα λόγο παραπάνω…
[3] Βλ. το κείμενο των Κερασαρίδη Γιάννη, Μορόγλου Μανώλη και Χρονοπούλου Αγγελικής “ΕΜΕ: και το 30ο συνέδριο σε πορεία αδιαφάνειας;” (αναρτήθηκε 25-4-2013) http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013_04_01_archive.html
Με σύνολη κριτική του συνεδρίου θα επανέλθουμε μετά την πραγματοποίησή του.