ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

«Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ «ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΙΡΑΣ»

Χθες 7-6-13 συζητήθηκε η προσφυγή της ΟΛΜΕ στο ΣτΕ, για την ποιότητα και την αξιοπιστία των στοιχείων που επικαλέστηκε το Υπουργείο Παιδείας δείτε αναλυτικά (ανάμεσα σε άλλα) στην ανακοίνωση της  «Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ)» με τίτλο: «Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ «ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΙΡΑΣ», που ακολουθεί:
 
Η συζήτηση στο ΣτΕ (7-6-13) της αίτησης αναστολής της Ο.Λ.Μ.Ε. κατά των αποφάσεων για επιστράτευση των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έφερε στη δημοσιότητα το κείμενο της έκθεσης απόψεων της διοίκησης που υπερασπίζεται την επιστράτευση και το όλο θέμα ξανά στην επικαιρότητα.
Η Κ.Ε.Δ.Δ.Ε, σε συνέχεια της από 13/5/2013 ανακοίνωσής της (http://ekedde.wordpress.com/2013/05/13/olmeiii/) εκτιμά τα παρακάτω:
1) Η κυβέρνηση, παρότι οι πανελλήνιες εξετάσεις έχουν, σε γενικές γραμμές,  ολοκληρωθεί και άρα ο όποιος "κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των υποψηφίων" έχει πλέον εκλείψει, εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ την επιστράτευση.
Συνεχίζει δηλαδή να αυθαιρετεί, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, και να διατηρεί επ αόριστον (άλλωστε ουδέν μονιμότερον(;) του προσωρινού...) ένα εξαιρετικά έκτακτο μέτρο, όπως συστηματικά εξακολουθεί να κάνει με τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ, που πέντε μήνες μετά τη λήξη της απεργίας τους παραμένουν επιστρατευμένοι.
 2) Κύριο υποστηρικτικό στοιχείο της έκθεσης απόψεων της διοίκησης αποτελεί η ενσωματωμένη σε αυτές γνωμάτευση ενός επίκουρου καθηγητή Ψυχιατρικής σε  ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, που υποστηρίζει ότι η απεργία στις εξετάσεις θέτει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.
Δεν είμαστε οι πλέον αρμόδιοι να  σταθούμε στην ουσία της. Αναμένουμε την προοδευτική ψυχιατρική διανόηση και τους θεσμικούς φορείς των ψυχιάτρων να το κάνουν. Μόνο πάντως το γεγονός ότι ολόκληρη κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν για έναν τόσο "σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία" γνωμάτευση από έναν τουλάχιστον Καθηγητή (όχι επίκουρο) ελληνικού Πανεπιστημίου, δείχνει την πλήρη απομόνωσή τους από την επιστημονική κοινότητα.
3) Περιοριζόμαστε στο να καταδείξουμε τις παράνομες και επικίνδυνες δικονομικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης :
Η γνωμάτευση φέρει ημερομηνία σύνταξης 9/5/2013, δηλαδή δύο ημέρες πριν την σύνταξη, υπογραφή και δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. των αποφάσεων που κήρυξαν την επιστράτευση. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει ότι η απόφασή της πάρθηκε εξαιτίας και κατόπιν της γνωμάτευσης είναι προφανής. Το ίδιο και το ψεύδος της:
α) Αν η ημερομηνία που φέρει η γνωμάτευση (9/5/2013) είχε ίχνος αλήθειας, η ύπαρξή της θα έπρεπε να αναφέρεται στο προοίμιο της Πρωθυπουργικής και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων ως στοιχείο της αιτιολογίας τους. Δεν συμβαίνει όμως αυτό.
β) Αν και η γνωμάτευση φέρεται να "απαντά" σε σχετικό ερώτημα του Υπουργού Παιδείας, δεν συνοδεύεται με το ερώτημα.
γ) Η γνωμάτευση δεν έχει αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου στο Υπουργείο Παιδείας η άλλη Υπηρεσία. Συνεπώς δεν προκύπτει η βεβαιότητα της χρονολογίας της.
δ) Ουδέποτε μέχρι τώρα ακούστηκε η ύπαρξή της, ενώ αν πράγματι η επιστράτευση είχε στηριχθεί σε αυτήν, η κυβέρνηση θα την είχε προ πολλού δημοσιοποιήσει. Πολύ περισσότερο αν ήταν πειστική. Είχε κάθε συμφέρον άλλωστε να μετακυλίσει τη συζήτηση από τα αιτήματα της απεργίας στο ανώδυνο και "υποκειμενικό" πεδίο της ψυχιατρικής.
4) Συμπέρασμα προφανές είναι ότι η κυβέρνηση εφηύρε εκ των υστέρων την ύπαρξη της γνωμάτευσης για να εξειδικεύσει και να αποδείξει και τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία των μαθητών, που επικαλέστηκε ατεκμηρίωτα τότε ως λόγο επιστράτευσης. Δεν υπήρξε κανένα ερώτημα. Αν είχε υπάρξει θα είχε συνταχθεί γραπτά, όπως κάθε διοικητική πράξη, θα είχε αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου πραγματική, όπως και η γνωμάτευση. Αρα η ημερομηνία που αναγράφεται τέθηκε προχρονολογημένη σκόπιμα εκ των υστέρων για τις ανάγκες της δίκης.
5) Αναλογιζόμενοι οι συντάκτες της έκθεσης απόψεων της διοίκησης την αποδεικτική ανεπάρκεια και έλλειψη βεβαιότητας χρονολογίας της γνωμάτευσης, καταφεύγουν "επικουρικά" στην επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας (Κ.Πολ.Δ. 336 και άρθρο 40 Π.Δ. 18/1989) για να πείσουν το ΣτΕ να δεχθεί χωρίς απόδειξη τον ισχυρισμό περί κινδύνου της ψυχικής υγείας των μαθητών.
6) Πρόκειται πλέον για απόπειρα κορύφωσης του αυταρχισμού του όλου συστήματος εξουσίας: Η κυβέρνηση επιχειρεί να υφαρπάξει μία ευνοϊκή δικαστική κρίση χρησιμοποιώντας ως κύριο αποδεικτικό μέσο μία προχρονολογημένη γνωμάτευση και εφεδρικά ζητά να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός της χωρίς απόδειξη, πρακτική πρωτάκουστη, ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη σε διοικητικές δίκες, καθώς προκαλεί τον κίνδυνο να γίνονται δεκτοί από τα δικαστήρια οι ισχυρισμοί της διοίκησης (της κυβέρνησης) επί πραγματικών γεγονότων χωρίς απόδειξη.
7) Τα διδάγματα της δικής μας πείρας, που αρχίζει να γίνεται κοινή, είναι ότι απειλή για τη δημόσια τάξη και υγεία είναι η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτική της, που στην καθημερινή της προσπάθεια να επιβληθεί, καταπατά σταθερά και μόνιμα το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, διευρύνοντας τις αυθαιρεσίες της σε όλο και περισσότερα πεδία νομικών ρυθμίσεων.
Ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του αυταρχισμού είναι υπόθεση όλης της αγωνιζόμενης κοινωνίας.
Αθήνα, 7/6/2013

«Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ)»

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Μια επιβεβλημένη απάντηση: σε ανώνυμα, ανυπόγραφα και αόριστα αλλά και αποπροσανατολιστικά σχόλια, λίγο πολύ, υποστηρικτικά του ΔΣ της ΕΜΕ...


Τα  δύο σχόλια που ακολουθούν (μέσα σε εισαγωγικά) υποβλήθηκαν στο κείμενο μας (που αναρτήθηκε στην alfavita.gr[1]) με τίτλο: «Το ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας προσέβαλε το δημοκρατικό αίσθημα των μελών»[2].
Θιασώτες του ότι όλες οι απόψεις αξίζουν απάντησης ακόμη και στην περίπτωση αυτή που τα δύο σχόλια αναφέρονται γενικά,  αόριστα και αποπροσανατολιστικά στο κείμενό μας  χωρίς να θίγουν ή να παίρνουν θέση σε κάποιο, από τα πολλά, ζητήματα που θέτουμε. Με δυο λόγια τα όσα αναφέρουν ή υπονοούν τα δύο σχόλια δεν έχουν σχέση με τα ζητήματα που θίξαμε στο κείμενό μας. Προσπεράσαμε, λοιπόν, το πρόδηλο αυτό γεγονός, ότι ενώ δείχναμε το φεγγάρι κάποιοι εννοούν να βλέπουν το δάχτυλο, και υποβάλαμε για ανάρτηση το απαντητικό σχόλιό μας που παρακάτω παραθέτουμε…
Μπορείτε, λοιπόν, να διαμορφώσετε ιδίαν αντίληψη για τα όσα έθιξαν τα 2+1 σχόλια που, μέχρι τώρα, φιλοξενούνται στην ανάρτηση στην alfavita.gr.


«Εδώ ο κόσμος καίγεται και ...[3]
Εδώ ο κόσμος καίγεται και .........................
Πάρτε θέση κ.κ της Ε.Μ.Ε για αυτά που γίνονται στην εκπαίδευση αλλά και σε όλο τον κόσμο !!!!!!!!!
Άκρα του τάφου σιωπή για τα σημαντικά ...................................
Εύγε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Χτενίζονται;[4]
Είναι γνωστή η διαμάχη εντός της ΕΜΕ εδώ και χρόνια και αποδεκτή η ανάγκη για αλλαγές στο σχήμα, αλλά είναι λίγο κακόγουστο να συμβαίνουν τόσα και τόσα στην Εκπαίδευση και αυτοί να ασχολούνται με πρακτικά συνεδριάσεων...».


Στη συνέχεια ακολουθεί το απαντητικό, αναγκαστικά εφ’ όλης της ύλης, σχόλιό μας με τίτλο: «Εδώ ο «κόσμος καίγεται» και εσείς ανώνυμα και με ανυπόγραφα εύληπτα σχόλια χτενίζεστε...»[5]

Θα συμφωνήσουμε πως «εδώ ο κόσμος καίγεται» και κάποιοι ελάχιστοι και χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη της άποψής τους ενδύονται την ανωνυμία...
Πράγματι και εδώ και παντού ο κόσμος καίγεται... Και μάλιστα οι γείτονες μάς δείχνουν το δρόμο με τον παλλαϊκό ξεσηκωμό τους εδώ και 7 μέρες…
Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας βιώνουμε ως εκπαιδευτικοί δραματικές εξελίξεις όπως η αύξηση ωραρίου, η προληπτική(!) επιστράτευση, η «κατασκευή» επιόρκων, η προώθηση ΠΔ για αναγκαστικές μεταθέσεις, αφού «εξασφαλίστηκαν» «πλεονάσματα», οι επερχόμενες απολύσεις κ.ο.κ.
Για τα δυο παραπάνω σχόλια, όμως, ουσιαστικά ένα ενιαίο σχόλιο όσο αφορά το στυλ, αλλά και με βάση την αλληλουχία των τίτλων αλλά και την εκδήλωση μιας «μεγαλόψυχης» διάθεσης να χαριστούν στο μονοκομματικό 15μελές ΔΣ (στο οποίο πρόσφατα εκλέχθηκαν οι 15 υπογράψαντες τη διακήρυξη της ΔΠΜ) έχουμε να παρατηρήσουμε πως έτσι αφήσαμε το λίγο, το μικρό, το ελάχιστο και λίγο, λίγο έγινε πολύ και τώρα το πληρώνουμε όλοι οι λαοί...

Η άκρα του τάφου σιωπή, λοιπόν, που προτείνεται από τα δύο παραπάνω σχόλια, εξυπηρετεί την αδιαφάνεια, η επίκληση «του κόσμου που καίγεται» όταν ουσιαστικά μας συνιστά να αφήσουμε να… καεί η ΕΜΕ, γιατί αυτό μας συνιστούν τα δύο σχόλια που προηγούνται...., μπορούν να οδηγήσουν κάθε καλόπιστο αναγνώστη σε πολλά και εποικοδομητικά συμπεράσματα.
Σχετικά τώρα με τις παρεμβάσεις μας σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και την κοινωνική και κινηματική μας δράση επειδή υπογράφουμε το κείμενο μας, λίγο πολύ μας γνωρίζετε, οπότε δε χρειάζεται εδώ να είμαστε αναλυτικοί και να καταγράψουμε τις δράσεις μας...

Λυπούμαστε, όμως, που τα δύο ανώνυμα και ανυπόγραφα σχόλια, μπορούμε μόνο «φωτογραφικά» να τα αποδώσουμε σε κάποιους που «ανησυχούν» και «πονούν» για την εκπαίδευση και αποδέχονται την «ανάγκη για αλλαγές» στο σχήμα της ΕΜΕ και προφανώς αναφέρονται στις εναλλαγές υποψηφίων της παράταξης που, για παράδειγμα, εξασφαλίζει σε δύο μέλη του ΔΣ, 5(!) θητείες σε 5(!) συνεχόμενες εκλογές για τη δεκαετία 2005-1015!!!

Με δυο λόγια, λοιπόν, επειδή ο «κόσμος πράγματι καίγεται» δεν θα χαρίσουμε τίποτα, πολύ δε περισσότερο τα επιστημονικά Σωματεία...
Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους άλλους και θα νικήσουμε

Και για όσους το δημοκρατικό τους αισθητήριο δεν είναι ανεπτυγμένο σε βαθμό που να τους επιτρέπει να κατανοήσουν ποια είναι η αξία του να διεκδικούμε τη διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΜΕ και σε επίπεδο δημοσιοποίησης των πρακτικών των ΓΣ και των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΕΜΕ, και αναφερόμαστε σε πλήρη πρακτικά, θα διευκρινίσουμε, για την ώρα, ότι μπορείτε να τα ανακτήσετε (βλ. παραπάνω στο κείμενό μας σημ. 5) για να τα διαβάσετε ώστε να ενημερωθείτε και αν το θελήσετε να μας ενημερώσετε για ό,τι υποπέσει στην αντίληψη σας που έχει αποδοθεί διαφορετικά από ότι εσείς το αντιληφθήκατε ή όποιο άλλο σχόλιο, παρατήρηση ή άλλο τι θελήσετε να μας στείλετε...

Καταληκτικά θα κλείσουμε με τη γνωστή, και σήμερα επίκαιρη, αναφορά του Κορνήλιου Καστοριάδη στην «(...) ευθύνη, για την οποία μίλησα, [που] εκφράζεται με την ανευθυνότητα της παροιμιώδους φράσης: «εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;».
-Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στον χώρο και στον τομέα  όπου βρίσκεσαι».

Γιάννης Κερασαρίδης, Μανώλης Μορόγλου, Αγγελική Χρονοπούλου (Αθήνα 4-6-13)

Αθήνα 6-6-13



[1] Αναρτήθηκε Κυρ, 02/06/2013 - 18:45 υπογεγραμμένο από τους Γιάννη Κερασαρίδη, Μανώλη Μοροόγλου, Αγγελική Χρονοπούλου. (http://www.alfavita.gr/arthra/το-δσ-της-εμε-προσέβαλε-το-δημοκρατικό-αίσθημα-των-μελών-των-γ-κερασαρίδη-μμορόγκλου-και-αγγ )
[2] Αναρτήθηκε Κυρ, 02/06/2013 - 16:54 στο blog  «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/06/2013.html
[3] Υποβλήθηκε από Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) στις Κυρ, 02/06/2013 - 21:59. Προσβάσιμο στη διεύθυνση (http://www.alfavita.gr/arthra/το-δσ-της-εμε-προσέβαλε-το-δημοκρατικό-αίσθημα-των-μελών-των-γ-κερασαρίδη-μμορόγκλου-και-αγγ ) ημερ. ανάκτησης 4-6-13.
[4] Υποβλήθηκε από Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) στις Δευ, 03/06/2013 - 18:32. Προσβάσιμο στη διεύθυνση (http://www.alfavita.gr/arthra/το-δσ-της-εμε-προσέβαλε-το-δημοκρατικό-αίσθημα-των-μελών-των-γ-κερασαρίδη-μμορόγκλου-και-αγγ ) ημερ. ανάκτησης 4-6-13.
[5] Υποβλήθηκε από aggelgi Τετ, 05/06/2013 - 07:19. Προσβάσιμο στη διεύθυνση (http://www.alfavita.gr/arthra/το-δσ-της-εμε-προσέβαλε-το-δημοκρατικό-αίσθημα-των-μελών-των-γ-κερασαρίδη-μμορόγκλου-και-αγγ ) ημερ. ανάκτησης 5-6-13.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Το ΔΣ της ΕΜΕ προσέβαλε το δημοκρατικό αίσθημα των μελών: Το παράδειγμα μιας συνεδρίασης του ΔΣ (Μάιος 2013) που δεν πραγματοποιήθηκε...

Κερασαρίδης Γιάννης*
Μορόγλου Μανώλης*
Χρονοπούλου Αγγελική*


Το Μάιο του 2013 έπρεπε να πραγματοποιηθεί η 4η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΜΕ, όμως, η συνεδρίαση αυτή, με βάση τα στοιχεία, δεν πραγματοποιήθηκε...
Το άρθρο 18§1 ορίζει ότι «Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μεν μια φορά (τουλάχιστον) το μήνα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, όπου αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έκτακτα δε όταν υπάρχει ανάγκη. Η πρόσκληση πρέπει να αποστέλλεται στα μέλη του Συμβουλίου έξι (6) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της συνεδρίασης και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα στοιχεία των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη». [η έμφαση με υπογράμμιση δόθηκε από μας]
Αυτή η διαδικασία, όμως, δεν επιβεβαιώνεται ότι τηρήθηκε για το μήνα Μάιο. Οι «μαρτυρίες» των μελών του ΔΣ που θα σπεύσουν να διαβεβαιώσουν ότι έλαβε χώρα συνεδρίαση μέσα στο Μάιο δεν κρίνονται αξιόπιστες εφόσον οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να είναι και ελεγκτές...
Με δυο λόγια παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μας στη Γραμματεία[1] έγγραφα (πρωτοκολλημένα) και προφορικά δεν κατέστη δυνατόν τουλάχιστον να επαληθευτεί ότι διακινήθηκε η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΔΣ για το μήνα Μάιο, το χρονικό διάστημα που ρητά ορίζει το καταστατικό...
Με βάση αυτό το γεγονός η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΔΣ του Μαΐου που δεν έγινε(!!!) αναδείχθηκε σε διακύβευμα και κατέληξε σε απόδειξη του ότι το ΔΣ σύσσωμο παραβίασε τα όσα ορίζει το άρθρο 18§1.
  
Και επειδή ενός κακού... μύρια έπονται ακολουθεί σωρεία παραβιάσεων άρθρων του καταστατικού, παραβιάσεων που προσβάλλουν  το δημοκρατικό αίσθημα των μελών της ΕΜΕ.

Η κατάφωρη παραβίαση των όσων ορίζει άρθρο 18§1 επισύρει ακόμη μια παραβίαση αυτή του άρθρου 19 που προβλέπει ότι «Μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, τακτικές ή έκτακτες αν πρόκειται για Σύμβουλο-τακτικό μέλος της Ε.Μ.Ε. ή σε περισσότερες από τρεις τακτικές συνεδριάσεις αν πρόκειται για Σύμβουλο, αντεπιστέλλον μέλος της Ε.Μ.Ε., μπορεί να εκπέσει από τη θέση του με απόφαση του Δ. Σ.»[2]. [η έμφαση με bold δόθηκε από μας]
Ενώ στη συνέχεια διασφαλίζεται πως «Μέλος του Δ.Σ. που εκπίπτει από τη θέση του αντικαθίσταται από το πρώτο κατά σειρά αναπληρωματικό σύμφωνα με το άρθρο 16 αυτού του καταστατικού. Σε περίπτωση που ο απομακρυνόμενος σύμβουλος κατείχε στο Δ.Σ. θέση με τίτλο, τότε στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. στην οποία παρευρίσκεται και το νέο μέλος, γίνεται νέα εκλογή για τη συμπλήρωση της κενής αυτής θέσης».

Με δυο λόγια το καταστατικό επιβάλλει να τηρείτε «παρουσιολόγιο» και μάλιστα προβλέπει και αντικατάσταση όσων μελών συμμετέχουν περιστασιακά στις συνεδριάσεις του ΔΣ!

Ας δούμε, λοιπόν, τι κερδίζει το ΔΣ της ΕΜΕ με την επανειλημμένη παραβίαση των άρθρων του καταστατικού που προαναφέραμε με στόχο να καθιερώσει την αδιαφάνεια και την κλειστότητα!!!
Εφόσον δεν ανακοινώνεται η ημερήσια διάταξη δεν διασφαλίζεται το δικαίωμα της πληροφόρησης των μελών της ΕΜΕ για όσα ζητήματα σε τελική ανάλυση αφορούν τα μέλη. Αν και είναι αυτονόητο, θα τονίσουμε ότι τα μέλη του ΔΣ είναι εντολοδόχοι των μελών (όσων τουλάχιστον τους ψήφισαν). Το γεγονός ότι είναι εντολοδόχοι αφορά και τα μέλη της ΕΜΕ που ψήφισαν τα μέλη του ΔΣ και τα μέλη που δεν τους ψήφισαν και τα μέλη, που είναι παραπάνω από το 50%, που αν και είναι ταμειακά τακτοποιημένα δεν ψήφισαν στις εκλογές 2013. Το να είσαι όμως εντολοδόχος δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι τα μέλη σου εκχωρούν τα δικαιώματά τους στην πληροφόρηση και όσα άλλα δικαιώματα τους αναγνωρίζει το καταστατικό... Αντίθετα η πάγια πρακτική για τα υγιή Σωματεία είναι τα μέλη να ελέγχουν το ΔΣ είτε το ψήφισαν είτε όχι και μάλιστα να διευκολύνονται κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου...


Μια ακόμη παραβίαση που εξασφαλίζει, για τη δεκαετία! (2005-2015), «μονιμότητα» στα ΔΣ και ΕΕ...

Θα χρειαστεί να τονίσουμε ότι ο έλεγχος που ανατίθεται στην Εξελεγκτική Επιτροπή[3] κατά κανένα τρόπο και κατά πάγια νομολογία δεν αφαιρεί από τα μέλη το δικαίωμα του ελέγχου, τουλάχιστον για τα υγιή Σωματεία... Πολύ δε περισσότερο για την ΕΜΕ όπου έχει καταστρατηγηθεί η πρόβλεψη του καταστατικού (άρθρο 16§3[4]) με αποτέλεσμα (σύμφωνα με τα στοιχεία[5] που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ) οι ελεγχόμενοι (μέλη του ΔΣ)  τη μια διετία να μεταπίπτουν σε ελεγκτές (μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής) την άλλη διετία και στη συνέχεια να επανενδύονται το μανδύα των ελεγχόμενων (επανεκλεγέντες στο ΔΣ).

Όπως καθίσταται φανερό από την επεξεργασία των στοιχείων[6] δυο τουλάχιστον μέλη του ΔΣ (που προήλθαν από τις εκλογές της 10-3-2013) έχουν για τη δεκαετία 2005-2015 ρόλο σε ΔΣ ή ΕΕ δηλαδή έχουν 5 (διετείς θητείες) στα 10 τελευταία χρόνια!!! Με δυο λόγια δύο μέλη του νυν ΔΣ σε 5 (συνεχείς) εκλογικές περιόδους έχουν 5 συμμετοχές!!! Εξαιρετικά… ευφυές!
Εκτιμάμε, όμως, ότι για υγιή Σωματεία όταν το καταστατικό προβλέπει (βλ. ενδεικτικά καταστατικό ΕΜΕ άρθρο 16§3) κάθε μέλος μετά από 3 συνεχόμενες θητείες να παραμένει εκτός αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενδύεται 1) ούτε το ρόλο του ελεγκτή (δηλαδή δεν θα πρέπει να συμμετέχει στην ΕΕ) 2) ούτε το ρόλο του ελεγχόμενου δηλαδή για 4η θητεία στο ΔΣ.
Τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, που δηλώνουν 10ετή θητεία (για 2 μέλη) και 8ετή θητεία (για 5 μέλη) στο ΔΣ και ΕΕ (που προήλθαν από τις εκλογές της 10-3-2013) αποδεικνύουν την αντικαταστατική εφαρμογή του άρθρου 16§3 του καταστατικού, θεωρούμε, μάλιστα, πως οφείλουν να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα με το να παραιτηθούν. Μάλιστα, ελπίζουμε πως δεν θα κωφεύσουν ως συνήθως γιατί Verba volant, scripta manent...


Επιλογικά (για την ώρα...)

Σχετικά με το τι συζητήθηκε στην 4η συνεδρίαση του ΔΣ, που δεν έγινε, το μήνα Μάιο, θα επανέλθουμε όταν θα έχουν την αναλγησία, την αναίδεια θα λέγαμε, προσβάλλοντας το δημοκρατικό αίσθημα των μελών της ΕΜΕ, να αναρτήσουν τις αποφάσεις του ΔΣ στην ιστοσελίδα. Βλέπετε εκκρεμεί ο διορισμός των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιστημονικής Επιτροπής του 30ου συνεδρίου, που ήδη έχει καθυστερήσει... και επείγονται να προσθέσουν το προσόν αυτό στα βιογραφικά τους!


* μέλη της «Ανοικτής Ομάδας του Συντονιστικού Οργάνου της
“Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”», που παρακολουθούμε από το 2011
τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΜΕ και είμαστε αυτήκοοι μάρτυρες




[1] Επισημαίνουμε πως η Γραμματεία λειτουργεί σαν Γραμματεία προέδρου του ΔΣ και των συν αυτώ και όχι ως Γραμματεία προς εξυπηρέτηση και ενημέρωση των μελών της ΕΜΕ αν και οι απολαβές τους καταβάλλονται από τα έσοδα της ΕΜΕ…
Ένα ιστορικό των αιτήσεων που υποβάλλαμε αναρτήσαμε  στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» (21-5-13) με τίτλο: «Παρεμβάσεις για τη διαφάνεια στη λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ» (http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html)
Συνοπτικά εδώ αναφέρουμε ότι στις 3-4-13 και ενώ έχει διέλθει ένα 20ήμερο από τη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ μετά τις εκλογές της 10-3-13 ζητήσαμε με αίτηση στο εξής να ενημερωνόμαστε (με ανάρτηση στην ιστοσελίδα ή με e-mail) για την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο καθώς και την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ΔΣ. Με την υπόμνηση πως «Αιτούμεθα αυτή την ενημέρωση στο πλαίσιο ελέγχου με αυτοπρόσωπη παρουσία μας (όπως και κατά τη διετία 2011-2013) της τήρησης του άρθρου 19 και των άρθρων 15§2, 16§3 και 17§2 ως προαπαιτούμενα της διάφανους λειτουργίας της ΕΜΕ γενικά και ειδικότερα κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ».
Η «απάντηση» του ΔΣ της ΕΜΕ εμμέσως πλην σαφώς ήταν η πλήρης απαξίωση να απαντήσει αν και επανερχόμαστε συστηματικά στο αίτημά μας το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου κάθε δεύτερη μέρα...
Έτσι με βάση όσα αναλυτικά αναφέρουμε στη συνέχεια του κειμένου μας καταλήγουμε, λόγω έλλειψης αξιόπιστων αποδείξεων, ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ το μήνα Μάιο 2013...

[2] Επίσης το άρθρο 19 προβλέπει «Μέλος του Δ.Σ. που έχει απουσιάσει στις περισσότερες από τις πραγματοποιηθείσες τακτικές συνεδριάσεις μέσα σ' ένα ημερολογιακό έτος εκπίπτει αυτοδικαίως από τη θέση του».

[3] Για την ΕΕ το άρθρο 41 ορίζει: «α) Ο έλεγχος και η εποπτεία της διαχείρισης του Δ.Σ. ανατίθεται σε Εξελεγκτική Επιτροπή που αποτελείται από τρία μέλη της Ε.Μ.Ε., από τα οποία το ένα μπορεί να είναι αντεπιστέλλον τα άλλα δύο όμως πρέπει απαραίτητα να είναι τακτικά. Η Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέγεται όπως περιγράφεται παραπάνω μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. για μια διετία». [η έμφαση με υπογράμμιση και bold δόθηκε από μας]
«(...) γ) Η Εξελεγκτική Επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει τις οικονομικές-διαχειριστικές πράξεις καθώς και τις λοιπές ενέργειες του Δ.Σ. και του Ταμία, επιβλέπει δε ιδιαίτερα αν αυτές συμφωνούν με τις διατάξεις του Νόμου, του Καταστατικού και με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Έχει το δικαίωμα να εξετάζει η Εξελεγκτική Επιτροπή τα σχετικά με την οικονομική κατάσταση έγγραφα και βιβλία της Ε.Μ.Ε. και να διενεργεί τον έλεγχο του αποθεματικού (περιεχόμενο) του Ταμείου. Συντάσσει έκθεση για τη διαχείριση του Δ.Σ. και ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής ή το μέλος της την υποβάλλει μέσω του Δ.Σ., στη Γενική Συνέλευση. (...)». [η έμφαση με υπογράμμιση και bold δόθηκε από μας]

[4]  Το άρθρο  16§3 του καταστατικού προβλέπει: «Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, που έχει συμπληρώσει θητεία τριών συνεχών εκλογικών περιόδων, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφιος και κατά την αμέσως επομένη, (μετά τις τρεις συνεχείς εκλογικές περιόδους) περίοδο. Ο υπολογισμός της παραπάνω θητείας αρχίζει από τις αμέσως προσεχείς αρχαιρεσίες».

[5] Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της ΕΜΕ: http://www.hms.gr/node/6 Αρχείο Διοικητικών Συμβουλίων (2005-2013) και μέλη ΔΣ 2013-2015 http://www.hms.gr/node/2 και η επεξεργασία τους έγινε από την Α. Χ. Χρονοπούλου για την καταγραφή τους σε «Πίνακα  επαναλαμβανόμενων θητειών στο ΔΣ & ΕΕ της ΕΜΕ (2005-2015)».
Έτσι, όσοι συνάδελφοι μαθηματικοί μέλη της ΕΜΕ (ταμειακά τακτοποιημένα ή μη) ενδιαφέρεστε να πληροφορηθείτε τα στοιχεία του προαναφερόμενου Πίνακα στείλτε μας μήνυμα στο e-mail sygekp@ath.forthnet.gr για να σας στείλουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση όπου μπορείτε να ανακτήσετε το υλικό (μέχρι 25-8-2013) επισκεπτόμενοι/ες το Dropbox. 

[6] Ταυτόχρονα 5 ακόμη μέλη του ΔΣ και της ΕΕ που εξελέγησαν μαζί (εκλογές 2013) σε 5 συνεχείς εκλογικές περιόδους έχουν 4 συμμετοχές.



Σημείωση του Blog «Μαθηματικά Τετράδια»

Δείτε συμπληρωματικά την ανάρτηση (6-6-2013) με τίτλο: 
Μια επιβεβλημένη απάντηση: σε ανώνυμα, ανυπόγραφα και αόριστα αλλά και αποπροσανατολιστικά σχόλια, λίγο πολύ, υποστηρικτικά του ΔΣ  της ΕΜΕ...

 http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/06/blog-post_6.html