ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα Μαθηματικά, και οι ασυγχώρητες ολιγωρίες της ΕΜΕ


“Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”

Σε χλιαρές διατυπώσεις, με τρία Δελτία Τύπου που υπογράφονται: «Για το ΔΣ της ΕΜΕ» από τον Πρόεδρο και το Γ.Γ. της ΕΜΕ, προχώρησε η ΕΜΕ μετά τις εξετάσεις της 20-5-13 στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και στις 27-5-13 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, σε εκτιμήσεις -γενικά σχόλια- για τα  Μαθηματικά  των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013.
Παράλληλα κυκλοφόρησαν και τα Δελτία Τύπου του Παραρτήματος της ΕΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας (http://www.emethes.gr/ 20-5-13) με τα οποία και υπερκεράστηκαν οι χλιαρές εκτιμήσεις της ΕΜΕ κεντρικά (Αθήνας).
Έτσι θα χαρακτηρίσουμε δείγμα γραφής το Δελτίο Τύπου (27-5-13) του Παραρτήματος της ΕΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας (http://mathematicatetradia.blogspot.gr/), το οποίο απέχει "έτη φωτός" από την αντίστοιχη ανακοίνωση της ΕΜΕ κεντρικά (Αθήνας), με εκτιμήσεις -γενικά σχόλια- για τα «Μαθηματικά κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου» των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013 (http://www.hms.gr/node/710, αρ. πρωτ. 14723/27-5-2013).
Αυτή η προσέγγιση του Παραρτήματος, που από τα πράγματα θεωρούμε ως βάση συζήτησης στην οποία ο καθένας μας θα μπορέσει να συμβάλλει με τα επιχειρήματά του, όμως, για την ώρα, και ακριβώς τη στιγμή που το ζήτημα αναδεικνύεται ως  μείζον και για την κοινωνία, θέτει τα ζητήματα τόσο της διδακτικής των Μαθηματικών όσο και την παιδαγωγική διάσταση του ρόλου τους αλλά και τη συμμετοχή τους στην διευρυνόμενη κοινωνική και εκπαιδευτική ανισότητα, που αποκτά μέγιστη σημασία στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Επιπλέον η προσέγγιση του Παραρτήματος της ΕΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύει το ρόλο μας ως μαθηματικών με όσα συνεπάγεται αυτό για τη χειμαζόμενη από τα μνημόνια δημόσια (δωρεάν) εκπαίδευση στη χώρα μας. Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία για διάλογο, με στόχο να καταλήξουμε και σε προτάσεις για το δια ταύτα...

Από την άλλη η ΕΜΕ κεντρικά (Αθήνας) με την χλιαρή, όπως προείπαμε, καταγγελία (http://www.hms.gr/node/708) (αρ. πρωτ. 14715/21-5-2013) για το λάθος θέμα στα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας» των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄), που διεξήχθησαν στις 20-5-2013, υπέστη πανωλεθρία όταν με την απάντησή του, με non paper, το Υπουργείο Παιδείας (http://www.esos.gr/article/eidisis-panaladikes/ypoyrgeio-eme-de-zhthse-akyrosi-thematos-mathimatikon) κυριολεκτικά άδειασε την ΕΜΕ αποκαλύπτοντας ότι από το ΔΣ της ΕΜΕ απουσιάζει η επιστημονική βούληση για να σταθεί στο πλευρό των μαθητών και να απαιτήσει για τους μαθητές, τους μαθηματικούς, τα Μαθηματικά…
Εκτιμάμε πως  το Υπουργείο, αξιοποιώντας την ευκαιρία που του έδωσε η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΜΕ και δεν πήρε μέτρα ούτε προληπτικά ούτε «θεραπευτικά» αλλά βγαίνει και από πάνω υποστηρίζοντας ότι αφού δεν ζήτησε ακύρωση η ΕΜΕ δεν .... μπλα, μπλα, ...

Βέβαια το Υπουργείο αυτοδιαψεύδεται αφού στην καταγγελία της ΕΕΦ ουσιαστικά για “διδαγμένο” θέμα η απάντηση της ΚΕΕ είναι σε άλλο κλίμα, ότι όλα έχουν καλώς (βλ. Επιτροπή Εξετάσεων: «Δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και τάξης» στο http://www.tovima.gr/society/article/?aid=514101, 23-5-13).
Με δυο λόγια, μονά ζυγά το Υπουργείο κερδίζει...

Η ΕΜΕ, όμως, δεν μπορεί να επενδύει σε αυτή την πρακτική, γιατί έτσι και αλλιώς το άδειασμα που της έκανε το Υπουργείο Παιδείας είναι πρωτοφανές… ΑΛΛΑ και αναμενόμενο αφού η ΕΜΕ αποδεδειγμένα απουσιάζει από τις εξελίξεις...
Όταν μέλος του ΔΣ της ΕΕΦ (24-5-13) φέρεται να έχει δηλώσει «(...) ότι ο φυσικός που, εκπροσωπώντας την ΕΕΦ, μετέχει στις εργασίες της [Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων] ΚΕΕ ως παρατηρητής, κατά τη συνεδρίαση επιλογής θεμάτων επεσήμανε το... παρασκήνιο γύρω από τη συγκεκριμένη άσκηση, αλλά δεν εισακούσθη από την ΚΕΕ».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_24/05/2013_521466

Εύλογα, λοιπόν, διερωτάται κάποιος: η ΕΜΕ όταν επιλέγονταν τα θέματα ήταν παρούσα μέσω εκπροσώπου της, ως παρατηρητή, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Αν ΝΑΙ τότε γατί δεν πήρε θέση και εντός της ΚΕΕ; Και στη συνέχεια γιατί αρκέστηκε σε μια χλιαρή καταγγελία με αφορμή την οποία το Υπουργείο Παιδείας από θέση ισχύος απέναντι στην ΕΜΕ, την άδειασε;
Αν πάλι η απάντηση είναι ΟΧΙ, με ευθύνη τίνος δεν εκπροσωπήθηκε η ΕΜΕ; Επισημαίνουμε  ότι η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) είναι η μόνη(;) επιστημονική Ένωση που έχει κατοχυρώσει και παραδέχεται ότι συμμετέχει εκπρόσωπός της ως παρατηρητής; Και με ευθύνη τίνος; Με ευθύνη του Υπουργείου;
Και αν η απάντηση είναι ΝΑΙ, γιατί η ΕΜΕ δεν κατήγγειλε την πρακτική αυτή του Υπουργείου; Πιθανά γιατί η ΕΜΕ δεν εκπροσωπήθηκε με ευθύνη του ΔΣ της ΕΜΕ το οποίο ασχολείται μόνο με το μονοπώλιο των διαγωνισμών «του» και για ο,τιδήποτε άλλο προκλητικά αδιαφορεί;

Με την ευκαιρία των παραπάνω δηλώσεων του αντιπροέδρου της ΕΕΦ που αναφέρει ότι εκπρόσωπος της ΕΕΦ ήταν στην Κεντρική Επιτροπή διερωτόμαστε η ΕΜΕ είναι υποδεέστερη και δεν προσκλήθηκε ούτε απαίτησε να έχει μέλος της, ως παρατηρητή, στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων; Μάλιστα θεωρούμε πως αν υπήρχε μέλος της ΕΜΕ εντός της ΚΕΕ το λάθος θα το προλάβαιναν εν τη γενέσει του και δεν θα γίνονταν λίγο πολύ οι μαθητές των εσπερινών «πειραματόζωα» σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο της σχολικής ζωής τους...

Είτε, λοιπόν, πρόκειται για υπαιτιότητα του Υπουργείου Παιδείας, είτε της ΕΜΕ ο παρονομαστής ο ίδιος...  και συνοψίζεται στο ερώτημα:
Ποιες διεκδικήσεις και ποια εκπροσώπηση μπορεί να απαιτήσει ένα κατ’ όνομα, μόνο,  επιστημονικό σωματείο;...

Αθήνα 30/5/2013

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Παρεμβάσεις για τη διαφάνεια στη λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ


Διευκρίνιση του blog «Μαθηματικά Τετράδια»:

Επειδή η γνώση είναι δύναμη, και για να ενισχύσουμε τους όρους διαφάνειας της ΕΜΕ στο βαθμό που εξαρτάται από την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των μελών της θα αναρτάμαι για την πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων ο,τιδήποτε κατατίθεται γραπτά στην ΕΜΕ (και πρωτοκολλείται) ως έμπρακτη απόδειξη διαφάνειας αλλά και ως δείκτη απόκρισης του ΔΣ της ΕΜΕ στα αιτήματα των μελών της ΕΜΕ.

Επομένως απευθύνουμε πρόσκληση και σε οποιοδήποτε συνάδελφο διατυπώσει (εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου) ανάλογα (ή οποιαδήποτε άλλα)  αιτήματα να μας στείλει (σημειώνοντας και στοιχεία επικοινωνίας μαζί του -τηλέφωνο κινητό ή σταθερό- για την επαλήθευση της αποστολής) ηλεκτρονικά το υλικό σε έγγραφο word για να το αναρτήσουμε.


Με την ευκαιρία σας ανακοινώνουμε ότι:  Έχουμε διαθέσιμα, στο πλαίσιο εσωτερικής ιδιωτικής πληροφόρησης των μελών και των φίλων της «Κίνησης» - μέλη της ΕΜΕ, τα πλήρη πρακτικά, που μας χορήγησε μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις η ΕΜΕ: 
Α) τα πρακτικά της Καταστατικής Συνέλευσης 20-1-13 της ΓΣ 3-3-13, Β) τα πρακτικά της Εφορευτικής Επιτροπής 6-3-13 και 10-3-13 καθώς και Γ) τον κατάλογο (σε excel) όπου φαίνεται σε ποιους μοιράστηκαν οι σταυροί προτίμησης κάθε ψηφοδελτίου και τον κατάλογο (σε excel) όπου εμφανίζεται ο αριθμός ψήφων που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος κατά σειρά κατάταξης και Δ) Λίστα ψηφισάντων (χειρόγραφη) με α/α 1-832, στις εκλογές της ΕΜΕ 10-3-2013.

Συμπληρωματικά μπορείτε να δείτε (και να συγκρίνετε) όσα ανάρτησε το ΔΣ της ΕΜΕ (αποφάσεις ΓΣ 3-3-13  http://www.hms.gr/node/692 και αποφάσεις ΓΣ 20-1-13 http://www.hms.gr/node/691)

Όσοι συνάδελφοι μαθηματικοί μέλη της ΕΜΕ (ταμειακά τακτοποιημένα ή μη) ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τα παραπάνω στοιχεία στείλτε μας μήνυμα στο e-mail sygekp@ath.forthnet.gr για να σας στείλουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση όπου μπορείτε να ανακτήσετε το υλικό (μέχρι 25-8-2013)επισκεπτόμενοι/ες το Dropbox. 
Α. Χ. Χρονοπούλου
(21-5-2013)



(2η) Παρέμβαση για τη διαφάνεια στη λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ
της  Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου


Προς: τον Πρόεδρο, το ΓΓ και τον Ειδικό Γραμματέα του ΔΣ της ΕΜΕ (ατομικά)

Yπόψη: κάθε μέλους του ΔΣ της ΕΜΕ
Κοινοποίηση: στη Γραμματεία

Θέμα: Επικοινωνία του ΔΣ της ΕΜΕ με τα μέλη της ΕΜΕ. Αίτημα για συνάντηση
1. με τον Ειδικό Γραμματέα και
2. με το ΓΓ ή τον Πρόεδρο

κύριοι του ΔΣ της ΕΜΕ,

Την Πέμπτη (16-5-13) επισκέφτηκα τη Γραμματεία για να καταθέσω μια αίτηση (σε συνέχεια της αίτησής μου με αριθμ. πρωτ. 14657/2-4-13) και για να ενημερωθώ ως μέλος της ΕΜΕ για τρέχοντα ζητήματα που εκκρεμούν. Ζήτησα, λοιπόν, από την υπάλληλο της Γραμματείας «να ξεκλειδώσει το συρτάρι όπου φυλάσσεται το βιβλίο των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ για να ενημερωθώ και στη συνέχεια αν απαιτηθεί να ζητήσω και ακριβές αντίγραφο».
Η απάντησή της ότι «το κλειδί το έχει μαζί του ο Ειδικός Γραμματέας της ΕΜΕ» δεν με ικανοποίησε και θεωρώ ότι συνιστά παρεμπόδισή μου ως μέλος να ενημερωθώ ακώλυτα όπως ρητά ορίζει το καταστατικό.
Το ότι μάλιστα, στη συνέχεια, μου υπέδειξε «να καταθέσω έγγραφα το αίτημά μου» με την πειστική δικαιολογία «ότι μπορεί να μη μεταφέρει αξιόπιστα το προφορικό αίτημά μου» είναι μια ακόμη ένδειξη ότι πράγματι ακολουθείται από την υπάλληλο της Γραμματείας τακτική κωλυσιεργίας για την οποία τακτική δεν μπορεί να είναι η ίδια ούτε υπεύθυνη ούτε και να την επέλεξε.

Έτσι αν συνυπολογίσουμε ότι αφενός έχετε εκλεγεί στο ΔΣ από την 10η Μαρτίου 2013 και ενώ διεξήλθε ένα ολόκληρο δίμηνο δεν έχετε ανακοινώσει ακόμη ποια μέρα και ώρα σε εβδομαδιαία  βάση είστε στα γραφεία της ΕΜΕ ώστε όποιο μέλος της ΕΜΕ ενδιαφέρεται να ενημερωθεί να είσαστε στη διάθεσή του και ανεμπόδιστα να ενημερώνονται τα μέλη. Η ολιγωρία σας αυτή εκτός από την αδιαφάνεια που αναδεικνύει, επιπλέον αποδεικνύει ότι αποπειράστε επιτυχώς(;) μέχρι στιγμής να κρύβεστε πίσω από τις γενικόλογες και προφανείς απαντήσεις της υπαλλήλου της Γραμματείας και συνακόλουθα δεν εκτελείται τις υποχρεώσεις που από το καταστατικό έχετε αναλάβει δια της εκλογής σας.
Αφετέρου συνυπολογίζουμε τη σκαιά, για να διατηρήσω χαμηλούς τόνους, συμπεριφορά του ΔΣ απέναντι στο Γιάννη Κερασαρίδη ιστορικό μέλος της ΕΜΕ και εκπρόσωπο της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» τον οποίο στις 29-4-13 αποπέμψατε βίαια (γιατί και η λεκτική βία αναγνωρίζεται ως βία) από την αίθουσα που συνεδρίαζε το ΔΣ της ΕΜΕ απαγορεύοντας του στη συνέχεια την είσοδο σε αυτή.
Μάλιστα ο Κερασαρίδης που δημοσιοποίησε το διάλογο αναφέρει ότι του ζητήθηκε να μην είναι παρών γιατί θα ακολουθούσε συζήτηση εκτός(!!!) ημερήσιας διάταξης [βλ. ανάρτηση στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» (http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/05/01.html) όπου αναγράφεται: «Γιάννη, σε παρακαλώ μη μπαίνεις από τώρα, γιατί θέλουμε να συζητήσουμε κάποιο θέμα που είναι εκτός ημερήσιας διάταξης. Μόλις τελειώσουμε, θα σε καλέσουμε εμείς»].

Επισημαίνω πως, αν και παρήλθε ο εύλογος χρόνος, δεν έχουμε καταγεγραμμένη δημόσια την άποψή σας για όσα διημείφθησαν ΑΝΤΙΘΕΤΑ στη συνέχεια καταδείχτηκε ότι αυτή η ενέργειά σας ήταν η “αφετηρία” για να διακοπεί η στοιχειώδης επικοινωνία δηλαδή να ενημερωνόμαστε (μέσω του Γιάννη Κερασαρίδη) για την ημερήσια διάταξη του ΔΣ και η συνεδρίαση να είναι ανοιχτή όπως ήταν τη διετία 2011-2013 και την οποία παρακολουθούσαμε συστηματικά 3 τουλάχιστον μέλη της ΕΜΕ εκ μέρους της «Κίνησης για την Αλλαγή στη ΕΜΕ».
Η απόφασή σας, λοιπόν, στις 2-5-13 να αναρτήσετε ανακοίνωση (http://www.hms.gr/node/704) για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην ΟΕ και ΕΕ του 30ου συνεδρίου της ΕΜΕ, με δεδομένο ότι αυτή είναι γενική –στο σημείο αυτό θα επανέλθουμε διεξοδικά, μας οδηγεί στην εκτίμηση πως, αν και προήλθε μετά τις συντονισμένες ενέργειες της «Κίνησης για την Αλλαγή στη ΕΜΕ», «αθροίζοντας» την επαναφορά της κλειστότητας των συνεδριάσεων του ΔΣ με ευθύνη σας και την αποπομπή του Γιάννη Κερασαρίδη, τότε συνιστά προπέτασμα καπνού προς άγρα συναινούντων και για νομιμοποίηση των ενεργειών του ΔΣ της ΕΜΕ τόσο την 29/4/13 όσο και στη συνέχεια.

Επομένως καθίσταται άμεσα απαιτητό από μας και αιτούμαστε
1. Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα για να ενημερωθούμε για τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ, που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί.
2. Συνάντηση με το ΓΓ ή τον Πρόεδρο για να ενημερωθούμε για τρέχοντα ζητήματα όπως ενδεικτικά είναι: η ημερήσια διάταξη και η ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ για το μήνα Μάιο[1], και στη συνέχεια.
Η πορεία της κατάθεσης του νέου καταστατικού στο Πρωτοδικείο. Επισημαίνουμε ότι στο νέο καταστατικό, με βάση τα έγγραφα που μας χορηγήσατε, παρατηρούνται αβλεψίες σε σχέση με όσα αποφασίστηκαν στην ΓΣ 20-1-13.
Η διαγραφή των χρεών των μελών της ΕΜΕ γιατί προήλθε από παραπλάνηση των μελών επειδή τα ΔΣ παραβίασαν το καταστατικό  (άρθρο 6§3&4) και αφού διαχρονικά την τελευταία 10ετία μετέχετε στα ΔΣ της ΕΜΕ (& στην ΕΕ που ελέγχει το ΔΣ) η ευθύνη σάς αναλογεί ακέραια http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2012/01/blog-post_22.html
Οι μέρες και ώρες επικοινωνίας των μελών του ΔΣ με τα μέλη της ΕΜΕ, σε εβδομαδιαία βάση.
Ο δίαυλος επικοινωνίας με το ΔΣ, γιατί η μονόδρομη επικοινωνία που καθιερώσατε μέσω της υπαλλήλου της Γραμματείας (μια και το έργο που της έχετε αναθέσει υπερβαίνει την παραλαβή και την απόδοση των αιτήσεων των μελών) δημιουργεί μικροεξουσίες και παρεμβάλλει εμπόδια στην ισότιμη άμεση επικοινωνία μεταξύ μας που άλλωστε ρητά προβλέπει το καταστατικό μεταξύ των μελών και του ΔΣ χωρίς διαμεσολαβητές.
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
Μέλος της Ε.Μ.Ε. και υποψήφια στις εκλογές της 10-3-2013

Αθήνα  20/5/2013
Η παραπάνω παρέμβαση πρωτοκολλήθηκε με αριθμ. 14710 /20-5-13.






[1] Σημειώνω πως οι επανειλημμένες οχλήσεις Κερασαρίδη προς την υπάλληλο της Γραμματείας για να πληροφορηθεί την ημερήσια διάταξη και την ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ το μήνα Μάιο (για να ενημερωθεί και στη συνέχεια να ενημερώσει τα μέλη της ΕΜΕ και μέλη της «Κίνησης») κατέληξαν άκαρπες ενώ όταν ερωτήθηκε την Πέμπτη 16-5-13 και από εμένα η υπάλληλος της Γραμματείας μου είπε πως «δεν έχει γίνει συνεδρίαση το Μάιο αλλά δεν γνωρίζει και πότε θα γίνει». Της απάντησα ότι η πρακτική είναι η εξής: με τη λήξη της συνεδρίασης του ΔΣ στις 29-4-13 αποφάσισαν πότε θα είναι η επόμενη. Δεν αρνήθηκε ότι αυτή είναι η πρακτική αλλά επανέλαβε πως δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό. Επιτόπου προφορικά της διευκρίνισα ότι θα επανέλθω με γραπτό αίτημα γιατί δεν θα παίξουμε «ρουλέτα» δηλαδή να ρωτάμε κάθε μέρα πότε θα γίνει συνεδρίαση του ΔΣ και να μας απαντά «δεν ξέρω» και όταν τελειώσει ο Μάης να μας πει «έγινε «χθες»»…



(1η) Παρέμβαση για τη διαφάνεια στη λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ
του  Γιάννη Κερασαρίδη

Κύριε Κρητικέ, προ ημερών ζήτησα με mail από την υπάλληλό σας Μαρία να με πληροφορήσει πότε συνεδριάζει (αυτό το μήνα) το ΔΣ και ποια είναι η ημερήσια διάταξη. Η Μαρία δεν μου απάντησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά, προφανώς μετά από δική σας υπόδειξη ή και του κυρίου Δημάκου. Η αλαζονεία σας και η κρυψίνοια έφτασε μέχρι και του σημείου αυτού.

Κύριε Κρητικέ, τι θέλετε να μου αποδείξετε; Ότι είστε δυνατοί; Μα, ένας δυνατός συμπεριφέρεται δημοκρατικά και, προ πάντων, με διαφάνεια. Εσείς τρέμετε κυριολεκτικά στην ιδέα πως κάποιοι "βέβηλοι" θα δουν και θα ακούσουν τα έργα και τις ημέρες σας στο ΔΣ. Γιατί, τι άλλο μπορεί να σημαίνει η προσπάθεια από μέρους σας, να καταργήσετε μια θεμελιώδη κατάκτηση των συλλογικών φορέων, δηλ. τις ανοικτές συνεδριάσεις των ΔΣ.

Κύριε Κρητικέ, σας υπενθυμίζω δύο πράγματα: α) μια αποστροφή της ομιλίας του κυρίου Δημάκου κατά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του 2013. Τότε, ο κύριος Δημάκος, προκειμένου να δείξει πόση δημοκρατικότητα χαρακτηρίζει την ΕΜΕ, παινεύτηκε λέγοντας πως οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ανοιχτές, β) ξεχάσατε και εσείς και ο κύριος Δημάκος απόφαση συνέλευσης, πως οι συνεδριάσεις του ΔΣ θα είναι ανοιχτές.

Κύριε Κρητικέ, έστω και την τελευταία στιγμή, περιμένω από μέρους σας και από μέρους του κυρίου Δημάκου, να επιδείξετε πολιτισμένη στάση για να μπορέσει η δύσμοιρη ΕΜΕ να συνέλθει…

Κύριε Κρητικέ, 
α) μ’ αυτή τη συμπεριφορά σας με αποκλείετε από του να συνεργαστώ μαζί σας στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Γιατί δεν μπορεί να είμαι ανάξιος να παρακολουθήσω το ΔΣ και να είμαι άξιος για οργανωτική επιτροπή συνεδρίου, 
β) αλήθεια, δεν ποια είναι η γνώμη των υπόλοιπων 13 του ΔΣ; συμφωνούν ή διαφωνούν; είναι κρατικό μυστικό η στάση τους;

Κύριε Κρητικέ, αργά ή γρήγορα, αυτό το ΔΣ θα αποτελεί ένα θλιβερό παρελθόν…

Γιάννης Κερασαρίδης
    Αθήνα 17/5/2013

Η παραπάνω παρέμβαση πρωτοκολλήθηκε με αριθμ. 14708 /17-5-13.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Απεργία στις εξετάσεις Μάης 2013. Η κορύφωση του αγώνα των εκπαιδευτικών


Οι εκπαιδευτικοί στο στόχαστρο, ενώ αγωνίζονται ενάντια στην ισοπέδωση του δημόσιου δωρεάν σχολείου ο διασυρμός τους δεν γνωρίζει όρους και όρια...

Προτείνουμε ενδεικτικά 4 αντιπροσωπευτικά άρθρα για όσους αντιλαμβάνονται πως είναι ώρα να μην επαφίενται για την ενημέρωσή τους στη δημοσιογραφία των Δελτίων Τύπου του υπουργείου παιδείας αλλά να διαμορφώνουν την άποψή τους μέσα από τους καθ ύλην "αρμόδιους" που είναι οι εκπαιδευτικοί...


Η ολοκλήρωση της αντιμεταρρύθμισης και η ανάγκη απάντησης


Τελικά, ποιοι παίζουν με την αγωνία των μαθητών;

Εκεί που δολοφονείται η δημόσια εκπαίδευση κάποιοι βλέπουν "καπρίτσια"
Η ΟΛΜΕ ξεσηκώνεται απέναντι στη δολοφονία της δημόσιας εκπαίδευσης και τα καθεστωτικά ΜΜΕ μιλάνε για "καπρίτσιο" (08-05-2013) στο left.gr http://left.gr/news/ekei-poy-dolofoneitai-i-dimosia-ekpaideysi-kapoioi-vlepoyn-kapritsia

"Ανησυχούν" οι ύαινες της επικοινωνίας για τους μαθητές για να προετοιμάσουν καλύτερα το γεύμα τους
των Χρήστου Κάτσικα - Γιώργου Καββαδία - Γιάννη Σπυράλατου - Μαρίας Δανιήλ - Αποστόλη Καραγιάννη (9-5-13) στην alfavita.gr  http://www.alfavita.gr/arthra/μμε-μιλάνε-για-την-εκπαίδευση-αποκλείοντας-τους-εκπαιδευτικούς#comments

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ. 3η συνεδρίαση ΔΣ της ΕΜΕ 29-4-13

του Γιάννη Κερασαρίδη  

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Α΄ ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

§ 01.  Στις 12/4/2013 μου διαβιβάστηκε, μέσω υπαλλήλου της ΕΜΕ, πρόσκληση όπως η «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ» ορίσει μέλη της που θα ήθελαν να λάβουν μέρος στην Οργανωτική Επιτροπή, την Επιστημονική Επιτροπή και τα Στρογγυλά Τραπέζια για το 30ό Συνέδριο της ΕΜΕ. Μετά από διαβούλευση τους απέστειλα, από μέρους της ΚΙΝΗΣΗΣ, το παρακάτω σημείωμα, περιμένοντας απάντησή τους. Είναι φανερό πως ποτέ τους δεν μου απάντησαν...

«----- Προωθημένο μήνυμα -----
Απο: Kerasaridis Yiannis <kerasaridis@yahoo.gr>
Προς: "info@hms.gr" <info@hms.gr>
Στάλθηκε: 11:07 μ.μ. Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013
Θέμα: ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ κλπ.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ
Προς τους: Δημάκο Γιώργο, πρόεδρο της ΕΜΕ
                 Κρητικό Μανώλη, γ. γραμματέα της ΕΜΕ
Αθήνα 15/4/2013  
κύριοι,
με βάση την προφορική πρόσκληση που μας διαβιβάστηκε, για την αποστολή λίστας ονομάτων μελών της ΚΙΝΗΣΗΣ μας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή, έχουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:
α)  υπενθυμίζουμε πως κάθε χρόνο η "ΚΙΝΗΣΗ" μας διαμαρτυρόταν για αδιαφανείς χειρισμούς από μέρους σας
β) υπενθυμίζουμε πως πέρυσι γίναμε δέκτες παραπόνων πλήθους συναδέλφων από όλη τη χώρα που μας καταλόγιζαν ανοχή στις αδιαφανείς ενέργειες σας
Κατόπιν των παραπάνω σας δηλώνουμε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να μετάσχουμε στην Οργανωτική Επιτροπή, στην Επιστημονική Επιτροπή, στο περιεχόμενο και την κατανομή των Στρογγυλών Τραπεζιών.
Για να μπορέσουμε να μετάσχουμε, σ’ όλα τα παραπάνω, ζητούμε να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Σε διαφορετική περίπτωση θα το ερμηνεύσουμε σαν άρνηση από μέρους σας, να μετάσχουμε σ’ αυτά τα όργανα και, κατά συνέπεια, θα λάβουμε τα δέοντα μέτρα.

αναμένουμε
ο εκπρόσωπος της ΚΙΝΗΣΗΣ
Γιάννης Κερασαρίδης»  

Στις 25-4-13 αναρτήθηκε στην alfavita.gr και στα «Μαθηματικά Τετράδια» (http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/04/5-4-13-30-2.html) κείμενο των Κερασαρίδη, Μορόγλου και Χρονοπούλου (1) με τίτλο: «ΕΜΕ: και το 30ο συνέδριο σε πορεία αδιαφάνειας;» με το οποίο και πληροφορούσαμε τη μαθηματική κοινότητα  για τα τεκταινόμενα περί το 30ο συνέδριο και ζητώντας το αυτονόητο. Δηλαδή να επικρατήσει η διαφάνεια και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ «δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην ΟΕ και ΕΕ».

§ 02.  Στις 29/4/2013, ημέρα Δευτέρα [Μεγάλη Δευτέρα] θα συνεδρίαζε το ΔΣ της ΕΜΕ στις 9.00΄ μ.μ. με ημερήσια διάταξη ανάμεσα σε άλλα θέματα το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας.

Β΄ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ
§ 03. Στις 29-4-13, λοιπόν το απόγευμα φτάνοντας στη στάση Πανεπιστήμιο, τηλεφωνήθηκα με τους συναυτήκοους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση του ΔΣ από την πλευρά της «Κίνησης» και για λόγους υγείας είτε ανειλημμένων υποχρεώσεων λόγω της ημέρας θα ήμουν ο μοναδικός συμμετέχων από την πλευρά της «Κίνησης. Έτσι ανέβηκα στα γραφεία της ΕΜΕ περιμένοντας την έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΔΣ. 

Έφτασα στις 7.35΄μ.μ. (με ώρα έναρξης στις θ μμ) κι έκατσα στο γραφείο των υπαλλήλων περιμένοντας να ‘ρχίσει το ΔΣ. Κάποια στιγμή βγήκα στο διάδρομο για περπάτημα. Εκείνη τη στιγμή ανέβαιναν τις σκάλες ο Χρίστος Αθανασιάδης και ο Νίκος Παπαναστασίου. Ο Αθανασιάδης (πρόεδρος της ΕΕ του 30ου συνεδρίου) μόλις με είδε μου απηύθυνε το λόγο λέγοντάς μου: 
— Αθανασιάδης: θέλω να με βοηθήσεις, παίρνοντας μέρος στις εργασίες του Συνέδριου 

Του υπενθύμισα το σχετικό σημείωμα που έστειλα αλλά και το αναρτημένο (στις 25-4-13) κείμενο τα οποία και προανέφερα. Αν και διαπίστωσα ότι ήταν ενήμερος παρ’ όλα αυτά ήταν αρνητικός επιμένοντας στα ίδια. 

Στις 8.00΄μμ. ακριβώς μπήκα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ.
Παρόντες ήσαν οι: Αντωνίου Γιάννης, Βουργάνας Παναγιώτης, Δημάκος Γιώργος, Ζώτος Βαγγέλης, Κρητικός Μανώλης, Μπακάλης Τάσσος, Παπαναστασίου Νίκος, Πολύζος Γιώργος, Σισσούρας Άρης, Τριανταφύλλου Ανδρέας.

Μόλις με είδε ο Δημάκος (Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ), μου είπε:
— Δημάκος: «Γιάννη, σε παρακαλώ μη μπαίνεις από τώρα, γιατί θέλουμε να συζητήσουμε κάποιο θέμα που είναι εκτός ημερήσιας διάταξης. Μόλις τελειώσουμε, θα σε καλέσουμε εμείς». 

Αν και μου έκανε αλγεινή εντύπωση αυτή η συμπεριφορά, εντούτοις δεν έφερα αντίρρηση, για να δείξω την καλή μου προαίρεση. Περιμένοντας να με καλέσουν, πηγαινοερχόμουν από γραφείο σε γραφείο -της Γραμματείας της ΕΜΕ. Εκεί ήταν ο Χ. Αθανασιάδης που κρατούσε στα χέρια του καταστάσεις με ονόματα. Αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος της «ΚΙΝΗΣΗΣ» (όπως εκφράστηκε και διεκδικήθηκε με τις γραπτές και αναρτημένες παρεμβάσεις μας), παρόλα αυτά προσπαθούσε να με πείσει να δεχτώ να δημοσιοποιήσει ονόματα που είχε προαποφασίσει για την Ε.Ε. Εγώ του είπα πως 
— Κερασαρίδης: μπορείτε να πάρετε μια απόφαση σύμφωνη με το αίτημά μας, να την αναρτήσετε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ απόψε και αύριο πρωί-πρωί ανάρτησε τα ονόματα που επιθυμείς 

Συνέχεια μου έλεγε: 
—Αθανασιάδης: υποχώρησε και εσύ λίγο˙ να, θα αναρτήσω μόνο 5-6 ονόματα που θα με βοηθήσουν και τίποτε περισσότερο 

Δεν θέλησε να αλλάξει γνώμη, ώσπου κάποια στιγμή έφτασε στο γραφείο ο Γιάννης Αντωνίου [Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ] και τότε, διεξήχθη μεταξύ μας, ο παρακάτω διάλογος: 

— Αντωνίου: «σκέφτεσαι να έρθεις μέσα;»  
— Κερασαρίδης: «βεβαίως»
— Αντωνίου: «μα, δεν έχεις αυτό το δικαίωμα»
— Κερασαρίδης: «δεν το απαγορεύει το Καταστατικό»
— Αντωνίου: «δεν το προβλέπει το Καταστατικό»
— Κερασαρίδης: «τα προηγούμενα χρόνια επιτρεπόταν όχι μόνο η παρακολούθηση αλλά οι παρατηρητές έπαιρναν και το λόγο»
— Αντωνίου: «αν σου το ζητήσω σαν προσωπική χάρη, τι θα έλεγες;»
— Κερασαρίδης: «μου ζητάς να απεμπολήσω ένα δικαίωμά μου; Για ποιο λόγο μου απαγορεύεις να ασκήσω ένα δικαίωμά μου;»
— Αντωνίου: «Έτσι…»
— Κερασαρίδης: «δηλαδή ετσιθελικά;»
— Αντωνίου: «δηλαδή αν δεν σε αφήσουμε, εσύ θα μπεις βίαια;»
— Κερασαρίδης: «όπως το χαρακτηρίσει κάποιος»

§ 04. Δέκα λεπτά αργότερα, σύνταξα το παρακάτω κείμενο:

«αρ. πρωτ. 14702 /29-4-2013 
 29/4/2013
Προς το ΔΣ της ΕΜΕ
κύριοι παρακαλώ να μου επιτρέψετε να παρακολουθήσω τη συνεδρία του ΔΣ, στην οποία μου δηλώσατε πως δεν μου επιτρέπετε.
Περιμένω γραπτή απάντηση
Γιάννης Κερασαρίδης»,
το οποίο πρωτοκόλλησα και κατέθεσα ό ίδιος στον Γ. Γραμματέα (Κρητικό Μανώλη) (2).

—Δημάκος: «Δεν δικαιούσαι να το καταθέσεις στο ΔΣ, αλλά στη Μαρία [δηλαδή στην υπάλληλο της Γραμματείας]», μου σφύριξε ο Δημάκος. 
Με τη σειρά μου, απευθυνόμενος στα παριστάμενα μέλη του ΔΣ τους είπα:

— Κερασαρίδης: «δηλαδή συμφωνείται όλοι σας, ότι είμαι persona non grata στο ΔΣ»;
Κανένας τους δεν απάντησε, πράγμα που σήμαινε πως αυτοί οι κύριοι, ευθυγραμμίστηκαν με την άποψη Δημάκου, αλλά δεν είχαν το θάρρος να το παραδεχτούν.

— Κερασαρίδης: σας υπενθυμίζω πως πέρυσι-πρόπερσι παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις του ΔΣ όποιο μέλος το επιθυμούσε. Μάλιστα στην εκλογο-απολογιστική συνέλευση του Μάρτη, ο κ. Δημάκος για να δείξει το πόση δημοκρατία υπάρχει στην ΕΜΕ, διακήρυσσε πως ισχυρό τεκμήριο αποτελεί το γεγονός πως οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ανοιχτές και οποιοδήποτε μέλος της ΕΜΕ μπορεί να παρακολουθεί τις συνεδρίες του.
— Σισσούρας: «εσύ μας συκοφαντείς»
— Κερασαρίδης: «αν η κριτική χαρακτηρίζεται συκοφαντία, τότε δεν μπορώ να συζητώ μαζί σου»
— Σισσούρας «……………..», κάτι ψέλλισε και δεν το άκουσα
— Κερασαρίδης: «κριτική, ναι! συκοφαντία, ποτέ»

Συνάδελφοι, καταγγέλλω τον κ. Δημάκο για αυταρχική συμπεριφορά και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου προσωπικά αλλά και ως μέλος της ΕΜΕ. 

με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης                (2-5-2013)

1. Με τη διευκρίνιση ότι οι υπογράφοντες είναι μέλη της «Ανοικτής Ομάδας του Συντονιστικού Οργάνου της  “Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”», που παρακολουθούμε από το 2011  τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΜΕ και είμαστε αυτήκοοι μάρτυρες.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 23§1 του καταστατικού ο «Γ. Γραμματέας (…) Διενεργεί και διεκπεραιώνει όλη την αλληλογραφία της Ε.Μ.Ε. προσυπογράφοντάς την μαζί με τον Πρόεδρο».