ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Στις απαρχές της μαθηματικής έρευνας στην Ελλάδα: Νικόλαος Νικολαΐδης


Λάβαμε και αναρτάμε για την ενημέρωσή σας 
το νέο βίντεο Ν. Καστάνη,
«Στις απαρχές της μαθηματικής έρευνας στην Ελλάδα» 
(β ανάρτηση)


που μπορείτε να το αναζητήσετε στο blog:


Σημ. «στις πιθανές ανεπάρκειες του χρόνου ανάγνωσης των κειμένων του βίντεο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ΠΑΥΣΗ του προγράμματος αναπαραγωγής του, για να διαβάσετε τις σχετικές προτάσεις, και μετά κάνετε κλικ πάνω στην ΠΑΥΣΗ για να συνεχίσει η ροή του».

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τo SEEMOUS 2013 και η αδιαφάνεια στην ενημέρωση των μελών της ΕΜΕ


της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου
(μέλος της ΕΜΕ)

Όπως επισημάναμε στο κείμενό μας (Η ξύλινη γλώσσα της κατασκευασμένης πραγματικότητας στο πρόγραμμα της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών ή πόσο απέχουν οι πράξεις από τις διακηρύξεις...[1] που αναρτήθηκε στις 8.18 πμ στην alfavita.gr (http://www.alfavita.gr/apopsi/η-ξύλινη-γλώσσα-της-κατασκευασμένης-πραγματικότητας-στο-πρόγραμμα-της-δημοκρατικής) ακολούθησε κείμενο πληροφοριακό με τίτλο «7η μαθηματική ολυμπιάδα στην Αθήνα - SEEMOUS 2013» αλλά η υπογραφή σε αυτό το κείμενο αν και είναι επώνυμη, δε δήλωνε τη σχέση του αρθρογράφου με την ΕΜΕ, με το διαγωνισμό  κ.ά.π.
Δεν μας απασχόλησε περισσότερο αυτός ο αρθρογράφος, μέχρι το Σάββατο 9-3-13, που για 2η φορά “συναντηθήκαμε” όταν το esos με μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος μας πληροφόρησε (χωρίς να του το έχουμε ζητήσει) ότι «στο esos εφθασε το e-mail για τη συγκρότηση του ΔΣ την Παρασκευή στις 9:21 το πρωί από τον κ. Τοτόμη» Κρατήσαμε την περιέργειά μας, λόγω του της “αργίας” του τριημέρου, και την Τρίτη 19-3-13 ζητήσαμε από την Γραμματεία της ΕΜΕ να μας πληροφορήσει ποια είναι η σχέση του με την ΕΜΕ, είναι μέλος και εργάζεται εθελοντικά, είναι υπάλληλος αμειβόμενος ή κάτι ανάλογο; Η απάντηση μας εξέπληξε «είναι δημοσιογράφος και περιλαμβάνεται στη mailing list της ΕΜΕ».
Αν αυτή η απάντηση είναι αρκετή(;) όσον αφορά το ρόλο που του αποδίδει το esos, θα το δούμε σε επόμενο κείμενο, για την ώρα αυτή η απάντηση δεν εξηγεί την εμπλοκή του στην ενημέρωση της μαθηματικής κοινότητας για το SEEMOUS 2013.

Ερωτάται, λοιπόν, η 15άδα του ΔΣ της ΕΜΕ και οι δύο συμμετέχοντες εκ μέρους της Ελλάδας δηλαδή ο ΓΓ της MASSEE και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του διαγωνισμού SEEMOUS 2013:
1)     Με ευθύνη τίνος η ιστοσελίδα http://www.seemous.eu/assets/files/2013/Program_Seemous2013.pdf δεν έχει επικαιροποιημένες πληροφορίες αλλά παραπέμπει στην http://www.hms.gr/ όπου δεν υπάρχει καμιά σχετική πληροφορία; Το ίδιο παρατηρείται και την σελίδα του «Καλωσορίσματος» http://www.seemous.eu/index.php?id=85

2)     Αύριο 22-3-13 το πρωί και ενώ η ώρα είναι 5.40 μμ (21-3-13) έχει προγραμματιστεί η επίσημη έναρξη και δεν έχετε ακόμη κυκλοφορήσει Δελτίο Τύπου για το χώρο που θα γίνει η έναρξη κ.λ.π. (ώστε να αναρτηθεί στην alfavita για παράδειγμα). Επίσης δεν έχετε ενημερώσει με e-mail τα μέλη της ΕΜΕ. Και βέβαια δεν έχετε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ τις σχετικές πληροφορίες.

3)     Είναι προφανές πως ακόμη και αν ο κ. Τοτόμης έχει την ευθύνη (με ή χωρίς αμοιβή;) της ενημέρωσης για το SEEMOUS 2013 η εντολή να υπάρξει η μικρότερη δυνατή πληροφόρηση προέρχεται από σας και με ευθύνη σας. Με στόχο να μην έχει η μαθηματική κοινότητα τη δυνατότητα να προσεγγίσει τους συμμετέχοντες. Και βέβαια προτιμάτε να δημιουργήσουν οι φιλοξενούμενοί μας την εντύπωση πως είμαστε όλοι ανύπαρκτοι ή στην καλύτερη περίπτωση αδιάφοροι απέναντί τους παρά να διακινδυνέψετε να αντιληφθούν ότι διοικείτε την ΕΜΕ εν πλήρη αδιαφάνεια.

4)     Μπράβο σας και θα επανέλθω για να διασαφηνίσουμε πλήρως αν λειτουργεί, και με ποιους όρους, Γραφείο Τύπου στη ΕΜΕ (τυπικά ή άτυπα), αν ξοδεύονται κονδύλια προς τον Τύπο/δημοσιογράφους κ.ά.π. τελικά για προσωπική σας προβολή αφού οι μόνοι που θα γνωρίσουν οι φιλοξενούμενοί μας φροντίζετε να είστε μόνο εσείς με το να αποκρύβετε σημαντικές πληροφορίες από τα μέλη της ΕΜΕ.

Αθήνα 21-3-13 (5.40 μμ)


[1] Στο κείμενό μας επισημαίναμε «Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι η επίσημη ιστοσελίδα πληροφόρησης για το SEEMOUS 2013 αναρτήθηκε πρόσφατα στις 29-1-13(!!!) δηλαδή μόλις δύο μήνες πριν το διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί (μεταξύ 21-25/3/2013 στην Αθήνα). Η καθυστερημένη πληροφόρηση είναι καθεστώς για την ΕΜΕ και η ευθύνη, όσο αφορά την πληροφόρηση για το SEEMOUS 2013, ανήκει στον νυν ΓΓ της MASSEE για το 2013-2014 (υποψήφιος και αυτός της ΔΠΜ). Τόση επιμονή στα όρια της εμμονής στην αδιαφάνεια...». http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/02/blog-post_24.html (αναρτήθηκε στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» 24-2-13 στις 10.41 μμ)

...και όμως κατάφεραν το ακατόρθωτο !!!!!!!...

του Γιάννη Κερασαρίδη
Κύριοι [του ΔΣ της ΕΜΕ] καλημέρα σας,
λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω, αλλά πρέπει να σας ‘πω πως, πέντε από εσάς, θα κάτσετε σε "κλεμμένες" καρέκλες.
Παρά τις διαψεύσεις του προέδρου σας, υπήρξε [κατ’ επανάληψη] προφορική συμφωνία ώστε οι έδρες σε ΔΣ και ΕΕ να μοιραστούν σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα του νέου Καταστατικού. Θέλοντας, ο πρόεδρός σας, να προεδρεύσει σε ΔΣ χωρίς  "ενοχλητικές" φωνές, ξέχασε κι αυτός και εσείς τα προφορικά συμφωνηθέντα.

Το ποια πορεία θα ακολουθήσετε φάνηκε από την αρχή. Μια βδομάδα πέρασε αφότου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών και η αδιαφάνεια καλύπτει τις κινήσεις σας στο ΔΣ. Καμία ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ αν συγκροτηθήκατε σε σώμα ή όχι. Και τότε συνέβη κάτι που μας παραπέμπει κατευθείαν  σε πολιτικό πολιτισμό Κεντρο-αφρικάνικης Δημοκρατίας: ενώ το σώμα των εκλεγέντων (συνήλθε στις 20.30΄ ώρα, στα γραφεία της ΕΜΕ, για να συγκροτηθεί σε σώμα, συν μία ώρα γα τα τυπικά και τις ψηφοφοριες δηλ. θα τελειωνε στις 21.30΄), ξαφνικα με υπερσυστολή του χρόνου (προβλέπεται απο τη θεωρία της Σχετικότητας...), στις 19.16΄ ώρα της ίδιας ημέρας, στην ιστοσελίδα www.esos.gr , ανακοινώθηκε με κάθε λεπτομέρεια η συγκρότηση σε σώμα (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.........)(συνοδευόμενο από μια νεανική φωτογραφία του προέδρου σας. Εμάς μας θύμησε μικροαφισούλες – μέγεθος Α3 – των υποψηφίων κοινοβουλευτικών εκλογών της δεκαετίας του ‘50). Τώρα, πως γίνεται δύο ώρες και 15 λεπτά της ώρας νωρίτερα, να δημοσιεύεται στο διαδίκτυο το αποτέλεσμα ενέργειας που θα γινόταν αργότερα, αυτό κύριοι ανήκει σε άλλον πολιτικό πολιτισμό, που εμείς τον απορρίπτουμε κατηγορηματικά.

Γνωρίζω πολύ καλά πως θα μας πείτε, πως η  www.esos.gr * έκανε λάθος και αντί να βάλει την πραγματική ημέρα και ώρα, έκανε…λάθος και …ζήσαν αυτοί καλά και ‘μεις καλύτερα, όπως λέμε και στα παραμύθια….
Το δικό μου ερώτημα προς εσάς είναι: πως ανέχεσθε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και εσείς να μη διαμαρτύρεσθε. Δεν καταλαβαίνετε πως είναι σε βάρος σας;

Κύριοι, εμείς θα παρακολουθούμε λεπτομερώς τα δρώμενά σας, τόσο στο ΔΣ όσο και στην εφαρμογή τους, και ανάλογα θα σας παινεύουμε ή θα σας καταγγέλλουμε.  
Περιμένω, από οποιονδήποτε από σας μια απάντηση. Πολλά σας ζητάω;

με αγανάκτηση
Γιάννης Κερασαρίδης 


Σημείωση του blog «Μαθηματικά Τετράδια»: 
Δείτε συμπληρωματικά την ανάρτηση: 

«Η είδηση της συγκρότησης του ΔΣ της ΕΜΕ, αιτία για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας...»





Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η είδηση της συγκρότησης του ΔΣ της ΕΜΕ, αιτία για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας...


Αγγελική Χ. Χρονοπούλου


Υπό την επήρεια ακόμη της περιφανούς νίκης του κυπριακού λαού που δεν “μάσησε” στα μέτρα και εξανάγκασε τη Βουλή σε άτακτη υποχώρηση και καταψήφιση του «νέου σχεδίου Ανάν» με 36 ΄0χι, 0 Ναι, 1 απόντα  και 19 αποχές (οι κυβερνητικοί) σκέφτηκα να μην αφήσω να... πέσει κάτω κάθε «λαθροχειρία» που επιχειρείται σε βάρος μας.

Ήδη γνωρίζετε την ανάρτηση στο blog «Μαθηματικά Τετράδια»  του κειμένου μου με τίτλο «Kατά παράβαση του καταστατικού συγκροτήθηκε στα χαρτιά το νέο ΔΣ της ΕΜΕ...»[1] όπου ανάμεσα σε άλλα υποστήριξα και, αναλυτικά απέδειξα ότι όσον αφορά το δημοσίευμα του esos ( http://www.esos.gr/article/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/kathigitis_ekpa_dimakos_neos_proeros_ellinikis_mathimatikis_etaireias ) είχε συγκροτηθεί στη βάση της «δημοσιογραφίας των Δελτίων Τύπου» ΚΑΙ το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε με την απάντησή τους (που μου προωθήθηκε ηλεκτρονικά στις 16-3-13, στις 7.35 πμ) και ενώ είχα ζητήσει στο πλαίσιο της αντικειμενικής ενημέρωσης την ανάρτησή του στο esos, αυτό δεν αναρτήθηκε.

Το παραπάνω κείμενό μου αρχικά κριτική της λειτουργίας του ΔΣ της ΕΜΕ μιας λειτουργίας διαχρονικά αδιαφανούς και αντιδημοκρατικής αφορούσε το esos μόνο κατά το σημείο που παρουσιάστηκε σαν ρεπορτάζ, και επομένως είχαν ιδίαν αντίληψη του γεγονότος για το οποίο ενημερώσαν το κοινό τους, την Πέμπτη  14 Μαρτίου [2013] ώρα 19.16

Με βάση αυτό το πραγματικό στοιχείο μια και είθισται στον ηλεκτρονικό τύπο η ημερομηνία και η ώρα που συνοδεύει τις αναρτήσεις να είναι η πραγματική κατέληξα, στο κείμενο μου μετά την ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξα, στο συμπέρασμα ότι όσον αφορά τη λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ  αποδεδειγμένα είναι αδιαφανής εφόσον μετά τη δημοσίευση του «ρεπορτάζ» του esos.gr, στις 19.16 την Πέμπτη 14-3-13, αποδεικνύεται ότι και η ανάδειξη των μελών του ΔΣ στις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρων, ΓΓ, κ.λ.π. είναι όχι μόνο προσυμφωνημένη αλλά και ότι ορίστηκαν κατά παράβαση του καταστατικού (άρθρα 15 και 17§2) που προβλέπει μυστική ψηφοφορία....
Και καταλήγαμε ρωτώντας δημόσια όποιον είχε την ευθύνη του ρεπορτάζ εφόσον η συνεδρίαση του ΔΣ όπου μετά από συζήτηση και υποβολή προτάσεων έγινε ψηφοφορία για να εκλεγούν προέδρος, αντιπρόεδροι, ΓΓ, κ.λ.π. έλαβε χώρα χθές (14-3-13) στις 20.30 μμ πώς στο ρεπορτάζ αναγορεύεται ως γεγονός από τις 19.16 κάτι που δεν έχει ακόμη επιτελεστεί;

Με την απάντησή τους (που μου προωθήθηκε ηλεκτρονικά στις 16-3-13, στις 7.35 πμ) φυσικά δεν απάντησαν επί της ουσίας αλλά επικαλέστηκαν «τεχνικούς λόγους» και πηγές του ρεπορτάζ που δεν ανήκουν σε μαθηματικούς κύκλους.
Συμπερασματικά, με δυο λόγια, και από την απάντησή τους της 16-3-13, καταλήγουμε ότι υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ και έσπευσαν  να αναρτήσουν το δημοσίευμα για λόγους «αποκλειστικότητας». Στη συνέχεια μετά την ανάρτηση του κειμένου μου, με τίτλο: «Kατά παράβαση του καταστατικού συγκροτήθηκε στα χαρτιά το νέο ΔΣ της ΕΜΕ...», όπου με βάση τα στοιχεία αποδείχτηκε ότι η πραγματικότητα εκθέτει το ΔΣ της ΕΜΕ τότε για να διασφαλιστεί η πηγή της πληροφορίας, σε τελική ανάλυση το ΔΣ της ΕΜΕ, κατασκευάστηκε η πραγματικότητα(!!!) για να χωρά στα μέτρα τους... Υποστηρίζουν, λοιπόν, πως έλαβαν την πληροφορία με μήνυμα την Παρασκευή 15/3/13 στις 9.21 πμ αλλά για «τεχνικούς λόγους» (που τους επικαλούνται εκ των υστέρων και ταυτόχρονα παραβιάζουν τους φυσικούς νόμους για το χρόνο) αναγράφεται η Πέμπτη 14/3/13 19.16!!! ως ημερομηνία ανάρτησης ενώ ενδιάμεσα είχαν αναρτηθεί 4 ακόμη αναρτήσεις με την πραγματική(;) ημερομηνία της 14-3-13!!![2]

Και μέχρι εδώ η αποκάλυψη της αδιαφανούς λειτουργίας του ΔΣ της ΕΜΕ είχε ως παράπλευρη απώλεια την παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας .

Απόψε, όμως, κάνοντας έναν (τελευταίο) έλεγχο στο πρωτογενές υλικό μας για να στείλουμε στη συνέχεια την απάντησή μας στο esos διαπιστώσαμε ότι είχαν προχωρήσει και σε «λαθροχειρία». Με δυο λόγια άλλαξαν την ημερομηνία ανάρτησης του δημοσιεύματος από Πέμπτη 14-3-13, ώρα 19.16 σε Παρασκευή 15-3-13, ώρα 10.15 τι κέρδισαν με αυτή τη «λαθροχειρία»;
Πρακτικά δεν κερδίζουν τίποτα αφού τα επιχειρήματά μας δεν αποδυναμώνονται από τέτοια τεχνάσματα και βέβαια γιατί μπορούμε να αποδείξουμε τη «λαθροχειρία» και επομένως θεωρούμε πως το να καταφύγουν στη «λύση» της αλλοίωσης των στοιχείων αντί να δημοσιεύσουν το κείμενό μου (έστω και με link στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/03/k.html και να με ευχαριστήσουν για τις παρατηρήσεις μου, επέλεξαν να παραβιάσουν εμπρόθετα αυτή τη φορά τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Για το ζήτημα αυτό θα προσφύγουμε στις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις γιατί η ηλεκτρονική δημοσιογραφία οφείλει να έχει και κανόνες και όρια και να τηρεί τη δεοντολογία.

Για να είστε, όμως, και εσείς ενημερωμένοι αναρτούμε ως
1ο τεκμήριο το αρχικό δημοσίευμα του esos  με την αρχική ημερομηνία Πέμπτη 14-3-13 ώρα 19.16 το οποίο και αποδεικνύει το πρωθύστερο του δημοσιεύματός τους και την αδιαφανή λειτουργία του ΔΣ και την παραβίαση του καταστατικού
2ο τεκμήριο είναι το αρχικό δημοσίευμα με αλλαγμένη ημερομηνία σε Παρασκευή 15-3-13 ώρα 10.16 πμ. και το
3ο τεκμήριο είναι η... επαλήθευση και η απόδειξη ότι πράγματι για 4 μέρες ήταν αναρτημένο το τεκμήριο 1 το οποίο “μαγικά” άλλαξε σε τεκμήριο 2 ώστε να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το κείμενό μου βασίζεται σε στοιχεία που δεν είναι πραγματικά!!!
Και αυτό είναι «βαριά» παραβίαση (και εμπρόθετη) της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το τεκμήριο 3 λοιπόν προέρχεται από το «24h news» το οποίο στις 15-3-13 στις 08.03 πμ δημοσιεύει και παραπέμπει στο esos από της 08.03 πμ δηλαδή 2 ώρες πριν αναρτήσει το δημοσίευμα  το εsos αφού η  “νέα “ ώρα ανάρτησης είναι 10.16 πμ!!!

Τα συμπεράσματα δικά σας.


1ο τεκμήριο


2ο τεκμήριο

3ο τεκμήριο




Σημείωση του blog «Μαθηματικά Τετράδια»: 
Δείτε συμπληρωματικά την ανάρτηση: 

«...και όμως κατάφεραν το ακατόρθωτο !!!!!!!...»





[2] Αυτή η κατάσταση έχει αποθηκευθεί έγκαιρα σε pdf και αν χρειαστεί θα την  αναρτήσουμε.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

«Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ»: μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (10-3-13) για το ΔΣ της ΕΜΕ

Μια αρχική εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών της 10-3-13 για ΔΣ και ΕΕ της ΕΜΕ

Την Κυριακή 10-3-2013 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για το νέο ΔΣ της ΕΜΕ. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα της 11-3-13 στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ (http://www.hms.gr/node/669)
Από τα αποτελέσματα με βάση τον αριθμό των ψήφων που κατέκτησε κάθε υποψήφιος από τους 34 υποψηφίους του ενιαίου ψηφοδελτίου αμέσως αντιλαμβάνεται κάνεις ότι το ΔΣ της ΕΜΕ συγκροτείται από τη συμπαγή 15άδα που υπέγραψε τη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» (ΔΠΜ) (η ίδια «τάση» ακολουθείται και στην Εξελεγκτική Επιτροπή) με το γεγονός αυτό να αποδεικνύει κατευθυνόμενη σταυροδοσία.

Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματικότητα; Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνεται η πτωτική τάση από το ιστορικό χαμηλό των ψηφισάντων το 2011 (963 ψηφίσαντες) σε ακόμη χαμηλότερο στους 832 ψηφίσαντες στις εκλογές του 2013!!!

Παράλληλα, όμως, τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου που η Εφορευτική Επιτροπή απέδωσε ότι  ανήκουν, στην συντριπτική πλειονότητά τους, σε ταμειακά μη τακτοποιημένα μέλη (τακτικά και αντεπιστέλλοντα) αυξήθηκαν από τα 188 του 2011, στα 234 το 2013!!! 
Το εκλογικό αυτό υλικό των 234 ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου (με τα συνοδά στοιχεία φακέλους και ταυτότητα ψηφοφόρου) αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Εφορευτική Επιτροπή (σε κλειστή συνεδρίαση), να καταστραφούν με διάφορες δικαιολογίες κύρια γιατί δεν ήταν ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της ΕΜΕ.
Και ενώ η ΔΠΜ στις διακηρύξεις της που όλοι διαβάσαμε αναφέρεται σε «πλήρη διαφάνεια» φαίνεται πως βολεύτηκε μια χαρά με την καταστροφή των 234 ψηφοδελτίων της επιστολικής ψήφου, ενώ με την πολιτική τους "κατάφεραν" ώστε οι πάντες να σιχαθούν τα πάντα, με αποτέλεσμα, να βαυκαλίζονται ψευδόμενοι πως η ΕΜΕ έχει 15.000 μέλη, στην πράξη κάθε χρόνο να πληρώνουν όλο και λιγότεροι συνάδελφοι (στους 1.780 έφτασαν το 2012, από 5000 που πλήρωναν κάθε χρόνο) και κάθε χρόνο ψηφίζουν όλο και λιγότεροι (στους 832(!!) έφτασαν εφέτος, από τους 2.500 που ψήφιζαν παλιότερα). 
Αποτέλεσμα: οδήγησαν το ιστορικό μας σωματείο με το ενάμιση πόδι στην πτώχευση.


Η «Κίνηση για την Αλλαγή της ΕΜΕ» και η δράση της για το ερχόμενο διάστημα 

Η "ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ", κατανοώντας την κρισιμότητα των καταστάσεων, δηλαδή α) την γενικότερη τάση για νέο-πτώχευση σε όλο και περισσότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας β) την επέλαση της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής σε βάρος των συναδέλφων εκπαιδευτικών (μισθοί, εργασιακές σχέσεις, κλπ) γ) την εμμονή του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας στην ΕΜΕ, σε καλυμμένα νεοφιλελεύθερα μέτρα (αποκλεισμός, στην πράξη, των συναδέλφων που χρωστούν πολλά), και για τη διετία 2013-2015 από όποια θέση μας φέρατε με τη ψήφο σας θα αναλώσουμε τις δυνάμεις μας για να λειτουργεί η ΕΜΕ όπως αξίζει, στους/στις Μαθηματικούς, στα Μαθηματικά και στην Κοινωνία.

Σας καλούμε, λοιπόν, να πλαισιώσετε τις δραστηριότητες της «Κίνησης για την Αλλαγή της ΕΜΕ» με τη φυσική σας παρουσία αλλά και με όποιο τρόπο κρίνετε εσείς εφικτό. Αρχικά σας καλούμε σε συνάντηση αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ (θα ενημερωθείτε για την ημερομηνία, τόπο και ώρα με ανακοινώσεις από τα ηλεκτρονικά μέσα και e-mails – αν μας το ζητήσετε)


Η ανακοίνωση αυτή της «Ανοιχτής Ομάδας Συντονισμού» της «Κίνησης για την Αλλαγή της ΕΜΕ» από τα πράγματα συνιστά ένα κείμενο εργασίας που διαχέεται στον επιστημονικό χώρο, στον εκπαιδευτικό χώρο αλλά και στην κοινωνία που βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση για να ξεφύγουν από το θανάσιμο αγκάλιασμα των μνημονίων. 
Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως στην καταστατική ΓΣ προτείναμε να ισχύσει από τούτες τις εκλογές το σύστημα της απλής αναλογικής, όμως αυτοί, δεν το δέχθηκαν, παραβιάζοντας παλιά προφορική συμφωνία. Κάποιος ήθελε να προεδρεύσει έχοντας απέναντί του ΜΟΝΟ ομοϊδεάτες και καμιά αντίρρηση στα θέσφατά του.
Εμείς προτείναμε σειρά μέτρων για θεραπεία της κατάστασης, αυτοί όμως, διακατεχόμενοι από την αρχομανία που τους χαρακτηρίζει δεν δέχθηκαν τίποτε. 
Τέλος ενόψει των εκλογών, εμείς προτείναμε μόνο 12 υποψήφιους, θεωρώντας πως θα κάμουν κι αυτοί το ίδιο, ώστε να προκύψει ένα ΔΣ με πολυφωνία. Αυτοί απέρριψαν τη χειρονομία μας και πρότειναν στο δικό τους ψηφοδέλτιο 15!!! Έτσι με το εκλογικό σύστημα του υπάρχοντος Καταστατικού (το καινούργιο θα εφαρμοστεί στις εκλογές του 2015) και διαπράττοντας μια σειρά εκλογικά πραξικοπήματα, "κατάφεραν" να καταλάβουν τις 15 έδρες του ΔΣ, ενώ θα μπορούσε να εφαρμοστεί το καινούργιο καταστατικό, από τώρα, με αποτέλεσμα αυτοί να πάρουν για το ΔΣ 10 έδρες, εμείς 4 έδρες και οι ανεξάρτητοι 1 έδρα, για δε την Ε.Ε. 2 έδρες αυτοί και 1 εμείς.  

Συνάδελφοι, ή απαλλασσόμαστε το συντομότερο δυνατό απ’ αυτή την... ακρίδα ή το ιστορικό μας σωματείο θα χαθεί.


Ευχαριστούμε, λοιπόν, όλους, όσους μας ψήφισαν και μας στηρίζουν και σας περιμένουμε για να συζητήσουμε διεξοδικά τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και τους τρόπους δράσης της «Κίνησης για την Αλλαγή της ΕΜΕ» αλλά και τους όρους λειτουργίας της «Κίνησης για την Αλλαγή της ΕΜΕ»  ώστε η διαφάνεια να αρχίσει από μας και όλοι να συνεργαζόμαστε ανάλογα το χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε (αναφερόμαστε στο υστέρημα του χρόνου μας γιατί περίσσευμα χρόνου πλέον δεν υφίσταται) ώστε να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε και με την ενεργητική συμμετοχή σας τη δράση μας για το ερχόμενο διάστημα.


Ανοικτή Ομάδα του Συντονιστικού Οργάνου της “Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: kinisi.gia.allagi.eme@gmail.com 
 (Η συμμετοχή στην Ομάδα είναι ελεύθερη)

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

5η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την Άνοιξη ας ενισχύσουμε την περιφέρεια...


Από 27 μέχρι 31 Μαρτίου του 2013 θα διεξαχθεί η

5η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα που διοργανώνει το

Παράρτημα της Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΜΕ σε συνεργασία
με την ΕΜΕ και τα Παραρτήματα ανά την Ελλάδα
(και τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Βρετανικού Συμβουλίου)
στη Θεσσαλονίκη (Helexpo – Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός)

Στην 5η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα 2013 θα λάβουν χώρα Σεμινάρια-εργαστήρια – Παράλληλες εκδηλώσεις (όπου και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή  στη διεύθυνση http://users.sch.gr/bstefan/emethes/?p=586)

Επιπλέον θα λειτουργεί έκθεση από Τετάρτη 27 Μαρτίου έως και Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 (από 09.00 έως 21.00) στο περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο ίδιο χώρο θα γίνει μουσική συνάντηση με μουσικά σχήματα μαθητών, εκπαιδευτικών και Πανεπιστημιακών Καθηγητών.

Το πρόγραμμα εισηγήσεων (και άλλες χρήσιμες πληροφορίες)
μπορείτε να το αναζητήσετε στη διεύθυνση http://www.emethes.gr/

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Kατά παράβαση του καταστατικού συγκροτήθηκε στα χαρτιά το νέο ΔΣ της ΕΜΕ...


Αγγελική Χ. Χρονοπούλου*
  
Συνάδελφος μαθηματικός μόλις (15-3-13 ώρα 13.00) μας πληροφόρησε πως στο esos έχει αναρτηθεί το νέο ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας[1].
Μέσα από ποιες εκλογικές διαδικασίες προέκυψε το αποτέλεσμα ώστε  το ΔΣ της ΕΜΕ να συγκροτείται από τη 15άδα που υπέγραψε τη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» θα επανέλθουμε σε άλλο κείμενό μας. Για τώρα θέλουμε να επισημάνουμε στοιχεία που αναδείχτηκαν από αυτό που αποκαλούμε «δημοσιογραφία των Δελτίων Τύπου».

Το ηλεκτρονικό δημοσίευμα στο esos έχει την ένδειξη «ρεπορτάζ: esos.gr» και ημερομηνία 14 Μαρτίου [2013] ώρα 19.16.
Στη συνέχεια ακολουθούν τα ονόματα των 15 μελών του ΔΣ με την θέση που κατέκτησαν σε αυτό. Πού βλέπουμε το πρόβλημα;
Στο ότι, ενώ το ΔΣ εξελέγη με προσανατολισμένη ψηφοφορία -μια ματιά στα αποτελέσματα όπως αυτά ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα της 11-3-13 στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ (http://www.hms.gr/node/669) θα σας πείσει περί του λόγου το αληθές...
Μετά τη δημοσίευση του «ρεπορτάζ» του esos.gr, στις 19.15 χθες, 14-3-13, αποδεικνύεται ότι και η ανάδειξη των μελών του ΔΣ στις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρων, ΓΓ, κ.λ.π. είναι όχι μόνο προσυμφωνημένη αλλά και ότι ορίστηκαν κατά παράβαση του καταστατικού (άρθρο 17§2) που προβλέπει μυστική ψηφοφορία....

Αναλυτικά στο «ρεπορτάζ: esos.gr» με ημερομηνία 14 Μαρτίου [2013] ώρα 19.15 αναγράφονται τα εξής «Συγκροτήθηκε σε σώμα στις[2] το νέο ΔΣ, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, το οποίο προέκυψε από τ6ης[3] αρχαιρεσίες την περασμένης Κυριακής. Ειδικότερα το νέο ΔΣ, έχει ως εξής (…)».

Και ερωτάται δημόσια ο έχων την ευθύνη του ρεπορτάζ εφόσον η συνεδρίαση του ΔΣ όπου μετά από συζήτηση και υποβολή προτάσεων έγινε ψηφοφορία για να εκλεγούν προέδρος, αντιπρόεδροι, ΓΓ, κ.λ.π. έλαβε χώρα χθές (14-3-13) στις 20.30 μμ πώς στο ρεπορτάζ αναγορεύεται ως γεγονός από τις 19.15 κάτι που δεν έχει ακόμη επιτελεστεί;

Αυτό είναι ένα παράδειγμα «δημοσιογραφίας των Δελτίων Τύπου ενώ ειδικά για την ΕΜΕ, που έχουν «προϋπηρεσία» στην αδιαφάνεια τα ΔΣ της, συνιστά παραβίαση του καταστατικού που ορίζει ρητά στο άρθρο 17 §2 πως «(...) συνέρχονται τα μέλη που εκλέχθηκαν για να συγκροτηθούν σε σώμα και να αποτελέσουν το νέο Δ. Συμβούλιο της Ε.Μ.Ε. Εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία, ο Πρόεδρος, ο πρώτος Αντιπρόεδρος, ο δεύτερος Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, ο Ταμίας, ο Έφορος Βιβλιοθήκης και ο Ειδικός Γραμματέας. Σε περίπτωση ισοψηφίας στις παραπάνω εκλογές, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέχρι τελικής εκλογής».
Το «μαθηματικό παράδοξο» λοιπόν, που έφερε στην επιφάνεια η «δημοσιογραφία των Δελτίων Τύπου» και η αγωνία για την επιτυχία του «ρεπορτάζ» είναι ότι δημοσιεύθηκε το ΔΣ παρουσιάζοντας ως δεδομένο τις θέσεις που κατέλαβαν τα 15 μέλη σε αυτό ενώ η μυστική ψηφοφορία και όλα όσα προβλέπει το καταστατικό έλαβε χώρα 2 ώρες μετά!!! Τέτοια απόκλιση από την αλήθεια...

Και αν για την ενημέρωση αυτά «δικαιολογούνται» για την ΕΜΕ το ότι δεν ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα α) το πότε θα συνεδριάσουν για να συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΣ της ΕΜΕ β) το ότι ήδη είμαστε στο απόγευμα της 15ης Μαρτίου 2013 και στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ δεν έχει αναρτηθεί το νέο ΔΣ*... προφανώς επειδή το νέο ΔΣ θεωρεί ότι η μαθηματική κοινότητα οφείλει να... ενημερώνεται, με τον τρόπο που παραπάνω περιγράψαμε,  από την «ελεύθερη» αγορά...

Με δυο λόγια το ότι εξελέγη με προσανατολισμένη ψήφο το ΔΣ (στις εκλογές 10-3-13) και συγκροτήθηκε βάση καταλόγου και χωρίς μυστική ψηφοφορία(;) κατά παράβαση του καταστατικού (άρθρο 17§2) είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους
και είμαστε στη διάθεσή σας για συζήτηση και προσφορά στον κοινό αγώνα μας για να είμαστε όλοι μαζί παρόντες υπηρετώντας μια «επιστήμη από τα κάτω», μια «επιστήμη του δρόμου» από το λαό για το λαό που να απαντά στα κοινωνικά προβλήματά του και όχι μια αποστεωμένη επιστήμη που ο “γυάλινος πύργος” της έγινε κομμάτια από την εμπορευματοποίηση που επέβαλλε ο νεοφιλελευθερισμος και ήδη, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, διαμοιράζονται τα ιμάτια της…

προσθήκη: 

Δείτε επίσης (τι συνέβη στη συνέχεια) 

«Η είδηση της συγκρότησης του ΔΣ της ΕΜΕ, αιτία για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας...»




*. Η Αγγελική Χ. Χρονοπούλου είναι Μαθηματικός (μέλος της ΕΜΕ), εκδότρια και υπεύθυνη ύλης του επιστημονικού περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση» είναι Δρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει μάστερ στην Πολιτική Επικοινωνία και τις Νέες Τεχνολογίες από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ.



[2] Εδώ λείπει κάτι που δεν περιλαμβανόταν στο Δελτίο Τύπου και ο έχων την ευθύνη του «ρεπορτάζ» το άφησε να αιωρείται…
[3] Η έμφαση με υπογράμμιση δόθηκε από μας για να υποδηλώσει το λάθος που υπάρχει στο δημοσίευμα.

* μέχρι ώρα 8.30 μμ της 15ης Μαρτίου 2013 (σύμφωνα με την αποθήκευση σε pdf)

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ενημέρωση για νέες διδασκαλίες Μαθηματικών Γυμνασίου - Λυκείου


Λάβαμε την ενημέρωση για νέες διδασκαλίες 
από το Δημήτρη Ζαχαριάδη  (Μαθηματικό) 

Α) 3. Διδασκαλίες, Β΄ Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου – Β΄ Λυκείου, Το θεώρημα του Pick



Β) 2. Διδασκαλίες, Β΄Λυκείου Γεωμετρία, Απολλώνια κατασκευή, κύκλος που διέρχεται από δύο σημεία και εφάπτεται σε ευθεία


Γ) 1. Διδασκαλίες, Γ΄  Γυμνασίου, Άλγεβρα, Εξίσωση 2ου βαθμού


Δ) Μαθήματα Geogebra, 30o ΜΑΘΗΜΑ, Παρουσίαση με το Geogebra σε τρεις διαστάσεις


Για την ανάρτηση Αγγελική Χ. Χρονοπούλου


Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η ΕΜΕ μεταχειρίζεται ανισότιμα τους υποψηφίους του ενιαίου ψηφοδελτίου στις εκλογές (10-3-13);


Αγγελική Χ. Χρονοπούλου[1]


Περιληπτικά:
Εισαγωγικά: περί ανισότιμης μεταχείρισης υποψηφίων στις εκλογές της ΕΜΕ

Ιστορικό της ανισότιμης μεταχείρισης υποψηφίων στις εκλογές της ΕΜΕ
1η αίτηση (5-2-13): τι ζητήσαμε; Τι μας απάντησαν...
2η αίτηση (υπενθύμιση, 25-2-13) Τι μας απάντησαν... τι (ξανα)ζητήσαμε;
3η αίτηση (1-3-13): Τι αποκάλυψε η απάντηση της ΕΜΕ... τι ζητήσαμε για την, κατά το δυνατόν,  αποκατάσταση της ανισότιμης μεταχείρισης υποψηφίων στις εκλογές της ΕΜΕ

Επίλογος (προσωρινά)



Ασφαλώς και ΝΑΙ, και το ίδιο αποδεικνύουν και τα στοιχεία, τα οποία και σας παραθέτουμε για να διαμορφώσετε ιδίαν αντίληψη.


Εισαγωγικά: περί ανισότιμης μεταχείρισης υποψηφίων στις εκλογές της ΕΜΕ
Με αίτησή μας διεκδικήσαμε έγκαιρα, ως μέλος της ΕΜΕ και υποψήφια για το ΔΣ,  στις εκλογές της 10-3-2013, και επειδή είχαμε έννομο συμφέρον, τον επικαιροποιημένο κατάλογο των «ταμειακά τακτοποιημένων μελών» τακτικών και αντεπιστελλόντων της ΕΜΕ (σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή)[2]. Το αίτημά μας υποβλήθηκε με βάση όσα προβλέπει το Καταστατικό της ΕΜΕ για τα δικαιώματα των μελών (άρθρα 20, 23§1, 25§1 & §2 και στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης που επιβάλλει το Σύνταγµα.

Συνοπτικά αναφέρουμε πως υποβάλαμε, για το ζήτημα αυτό, τρεις αιτήσεις[3] στη σειρά 5-2-13, 25-2-13 και 1-3-13 για τις οποίες ενημερώνουμε επίσημα και την «Επιτροπή Αρχαιρεσιών - Εφορευτική Επιτροπή» καταγγέλλοντας ότι οι ενέργειες ΓΓ και ΔΣ (η πλειοψηφία) συνιστούν ανισότιμη συμπεριφορά προς τους υποψηφίους. Περιμένουμε, μάλιστα, με δικαιολογημένο ενδιαφέρον την απόφαση - θέση της επιτροπής για το ζήτημα αυτό που έχει προφανείς επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα και σε επίπεδο εγκυρότητας και διαφάνειας.


Ιστορικό της ανισότιμης μεταχείρισης υποψηφίων στις εκλογές της ΕΜΕ

1η αίτηση (5-2-13): τι ζητήσαμε; Τι μας απάντησαν...

Η απάντηση στην 1η αίτηση (αριθμ. πρωτ. 14620/5-2-13) που μου κοινοποιήθηκε στις 18-2-13 (με αριθμ. πρωτ. 14631/18-2-13) απευθυνόταν «στον (...) εκπρόσωπο της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» και επισημαίνω ότι δεν συνιστούσε κατά κανένα τρόπο απάντηση στην αίτησή μου (αριθμ. πρωτ.  14620/5-2-13, στην οποία και επανήλθα και σε προφορική επικοινωνία στις 8-2-13 με τη Γραμματεία).
Επισημαίνω πως στην απάντησή τους (αριθμ. πρωτ. 14631/18-2-13) ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της ΕΜΕ μας καλούσαν[4] να παραλάβουμε «καταστάσεις (σε ετικέτες) που αφορούν στα μέλη τα οποία λαμβάνουν τις περιοδικές εκδόσεις της ΕΜΕ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΔΣ».

Με δυο λόγια  εκ μέρους του ΔΣ καλούμασταν, δύο υποψήφιοι που υποβάλαμε έγκαιρα αίτημα για χορήγηση «ταμειακά τακτοποιημένων μελών» τακτικών και αντεπιστελλόντων της ΕΜΕ, και άρα έχουν τη ικανότητα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της 10-3-13, να παραλάβουμε ό,τι μεγαλόψυχα και «ισοδύναμα» μας χορηγούσαν... Δηλαδή 7.919 ονόματα (σε ετικέτες) συνολικά, με δυο λόγια όσα μέλη οφείλουν μέχρι και 9 χρόνια[5]... όταν μόνο 1.400 είναι ταμειακά τακτοποιημένα μέλη, παραβιάζοντας ευθέως τα άρθρα 20, 23§1, 25§1 & §2 του καταστατικού της Ε.Μ.Ε. που αναφέρονται στα δικαιώματα των μελών.


2η αίτηση (υπενθύμιση, 25-2-13) Τι μας απάντησαν... τι (ξανα)ζητήσαμε;

Επανήλθα, λοιπόν, επί της αρχικής αίτησής μου με 2η στη σειρά αίτηση-υπενθύμιση που υπέβαλα στις 25-2-13 επειδή δεν είχε ικανοποιηθεί το αίτημά μου, και ο χρόνος κυλούσε σε βάρος της πληροφόρησης των ταμειακά τακτοποιημένων μελών της ΕΜΕ για την υποψηφιότητά μου. Σε αυτή την  αίτηση (αριθμ. πρωτ. 14639/25-2-13) ανέφερα ενδεικτικά ότι:
1ο η αίτησή μου (της 5-2-13) προήλθε από μέλος της ΕΜΕ και ως μέλος απαιτώ να μου χορηγηθούν τα αιτούμενα στοιχεία όπως προβλέπεται από το καταστατικό.
2ο Η αίτηση μου (της 5-2-13)  αναφέρεται σε υπαρκτά ζητήματα και σήμερα 25η Φεβρουαρίου[6] δηλαδή μετά από 21(!) ημέρες δεν απαντήσατε σε κανένα!!!


Αυτή 2η αίτηση (αριθμ. πρωτ. 14639/25-2-13) απαντήθηκε με δύο έγγραφα: το ένα απευθυνόταν σε μένα (αριθμ. πρωτ. 14640/26-2-13) και το άλλο με κοινοποίηση (αριθμ. πρωτ. 14641/26-2-13) τα οποία και μου στάλθηκαν ηλεκτρονικά την επόμενη στις 27-2-13 στις 5 μμ (27 Φεβρουαρίου 2013 4:51:51 ΜΜ GMT+02:00)
Το πρώτο με καλούσε να παραλάβω «σε έντυπη μορφή τα στοιχεία που ζητήσατε (ονόματα τακτικών και αντεπιστελλόντων μελών οικονομικά τακτοποιημένων). Αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα μετά από δική σας συνεννόηση μαζί τους [με δύο μέλη του ΔΣ που προσφέρθηκαν] μέσω της Γραμματείας της Ε.Μ.Ε.».
Και όσοι σπεύσετε να ενθουσιαστείτε πως έστω και αργά η ΕΜΕ αποκατέστησε την ανισοτιμία πλανάστε πλάνη οικτρά.
Επειδή η απάντηση που μου κοινοποιήθηκε (και απευθυνόταν στο μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπο της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ») διασαφήνιζε ρητά ότι: «Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΜΕ, στα πλαίσια της προετοιμασίας των αρχαιρεσιών της 10/3/2013 πήραν την απόφαση πήραν την απόφαση να διαθέσουν στους ενδιαφερόμενους υποψήφιους («Κινήσεις» και πρόσωπα), καταλόγους (σε μορφή αυτοκόλλητων ετικετών) των μελών της ΕΜΕ, στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη (τακτικά και αντεπιστέλλοντα) όσον και τα μέλη, των οποίων οι οφειλές προς την εταιρία ανέρχονται μέχρι του ποσού των σαράντα ευρώ (40€). Ο κατάλογος αυτός αντιστοιχεί στον κατάλογο των μελών, στα οποία αποστέλλεται τα περιοδικά «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α ΚΑΙ Β».

Με δυο λόγια, σύμφωνα με την απάντηση της ΕΜΕ (αρ. πρωτ. 14641/26-2-2013) ο Πρόεδρος και ο ΓΓ  (υποψήφιοι για την ΕΕ και το ΔΣ αντίστοιχα) της ΕΜΕ αναλαμβάνουν την ευθύνη μεγαλόψυχα και «ισοδύναμα» να μας χορηγήσουν αυτή τη φορά 5.000 ονόματα (σε ετικέτες) συνολικά, με δυο λόγια όσα μέλη οφείλουν μέχρι και 2 χρόνια[7]... όταν μόνο 1.400 είναι ταμειακά τακτοποιημένα μέλη, παραβιάζοντας ευθέως τα άρθρα 20, 23§1, 25§1 & §2 του καταστατικού της Ε.Μ.Ε. που αναφέρονται στα δικαιώματα των μελών.

Επισημαίνουμε πως μεσολάβησαν 23 μέρες από την αρχική αίτησή μου (5-2-13) και αποδεδειγμένα -και μέχρι την τελευταία στιγμή- «ροκάνιζαν» το χρόνο «χορηγώντας» μας αρχικά 8.000 περίπου ονόματα (σε ετικέτες) και τελικά «έκλεισαν» στις 5.000 ονόματα (σε ετικέτες) ενώ τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη δεν ξεπερνούν τα 1.400!!! Και μάλιστα ενώ είχαν ήδη εξαντληθεί τα περιθώρια ενημέρωσης ταχυδρομικά αφού ήδη οι συνάδελφοι ψήφιζαν με επιστολική ψήφο!!!


3η αίτηση (1-3-13): Τι αποκάλυψε η απάντηση της ΕΜΕ... τι ζητήσαμε για την, κατά το δυνατόν,  αποκατάσταση της ανισότιμης μεταχείρισης υποψηφίων στις εκλογές της ΕΜΕ

Επανήλθα, λοιπόν, επί της αρχικής αίτησής μου με 3η στη σειρά αίτηση-υπενθύμιση που υπέβαλα στις 1-3-13 επειδή δεν είχε ικανοποιηθεί το αίτημά μου, και για να αναδείξω αφενός ότι, με υπαιτιότητα της πλειοψηφίας του ΔΣ, είχε πλέον λήξει ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου για να πληροφορηθούν τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της ΕΜΕ την υποψηφιότητά μου και αφετέρου για να αρθεί η ανισότιμη ως προς εμένα συμπεριφορά, ζήτησα, για 3η στη σειρά φορά, να ικανοποιηθεί το αίτημά μου (που υπέβαλα από τις 5-2-13).
Επί της ουσίας, δεν εφάρμοσαν το νόμο στερώντας μας τη δυνατότητα επικοινωνίας και το δικαίωμα της πληροφόρησης ισότιμα ανάμεσα στα μέλη της ΕΜΕ για την υποψηφιότητά μας.

Και διερωτάται κάθε καλόπιστος αναγνώστης «Καλά τόσο δύσκολο ήταν να χορηγήσουν, έστω αυτά που αποφάσισαν να χορηγήσουν έγκαιρα, δηλαδή αμέσως μετά την πρώτη αίτησή μας, που υποβλήθηκε στις 5-2-13»;
Σε αυτή την ερώτηση δεν θα απαντήσουμε εμείς αλλά εσείς και αν το επιθυμεί ας απαντήσει η ΕΜΕ, σίγουρα όμως πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος η «Επιτροπή Αρχαιρεσιών - Εφορευτική Επιτροπή» την οποία και δημόσια καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και με βάση την 3η αίτησή μας από 1-3-13 (3η αίτηση: αριθμ. πρωτ. 14644/1-3-13) να μας χορηγήσει άμεσα έστω και στο «παρά πέντε» έστω και την τελευταία στιγμή, τα αιτούμενα (όπως παραπάνω[8] περιγράφονται και μόνον αυτά)


Επίλογος (προσωρινά)

Ποια, όμως, είναι στην πραγματικότητα η απάντηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. στην αίτησή μας (και μάλιστα μετά από τρεις στη σειρά επαναλήψεις);
Πρακτικά η πραγματική απάντηση του Δ.Σ. (της πλειοψηφίας) είναι η εξής: Θα λυμαινόμαστε τους... ταμειακά τακτοποιημένους (επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 1.400 μέλη ενώ στις εκλογές του 2011 ψήφισαν μόλις 963 μέλη της ΕΜΕ) κάνοντας κατάχρηση εξουσίας και προβαίνοντας προνομιακά, ως εκ της θέσης μας, σε στοχευμένη διαφήμιση με καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερο κόστος και εσείς, οι υπόλοιποι υποψήφιοι, αν θέλετε να ενημερώσετε στείλτε (και ενώ ήδη η επιστολική ψήφος έχει ταχυδρομηθεί!!!) σε 5.000 ανθρώπους το εκλογικό υλικό σας, και πληρώστε υπερπολλαπλάσια για να φθάσει στους ενδιαφερόμενους μετά τις εκλογές της 10ης Μαρτίου 2013...

Αυτή, όμως, η ανισότιμη μεταχείριση υποψηφίων ουσιαστικά παράγει διακριτή μεταχείριση υπέρ της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» και συνακόλουθα διακριτή μεταχείριση σε βάρος της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ»... Για να αντιληφθείτε την έκταση της προνομιακής μεταχείρισης της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» από την ΕΜΕ πρέπει να γνωρίζετε και ότι από μέλη της συγκροτείται πλειοψηφικά, πάγια, το ΔΣ και η Εξελεγκτική Επιτροπή (και οι απερχόμενοι) της ΕΜΕ....


Ελπίζουμε με το κείμενό μας να δώσαμε την αφορμή στους/στις συναδέλφους/συναδέλφισσες μαθηματικούς να ρίξουν στις 10-3-2013 μια συνειδητοποιημένη ψήφο στους υποψηφίους της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» αποδεικνύοντας ότι η συλλογική δράση, η δύναμη όλων μαζί είναι πιο δυνατή από την εξουσία των λίγων και να βάλουν τέρμα στις πλαστές πραγματικότητες που όλοι πληρώνουμε ακριβά στην καθημερινότητά μας.
Συμμετέχετε στις εκλογές και υπερψηφίστε τους υποψηφίους της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ»: Για το Διοικητικό Συμβούλιο: Αναγνώστου Κώστας, Βουρεκάς Θοδωρής, Θωμαϊδης Γιάννης, Κερασαρίδης Γιάννης, Κωστάλης Κώστας, Λύπας Θανάσης, Μακρή Ιωάννα, Μαυρέλης Μάκης, Μορόγλου Μανώλης, Παπαδοπετράκης Ευτύχης, Παπαϊωάννου Αλέξης και Χρονοπούλου Αγγελική. 
Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Δριβαλιάρης Βαγγέλης,  Ηλιόπουλος Λάμπρος και Κομπότης Γιώργος.



[1] Η Αγγελική Χ. Χρονοπούλου είναι Μαθηματικός, μέλος της ΕΜΕ, υποψήφια της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ».
[2] Με την αίτησή μας ζητήσαμε να μας χορηγηθούν στοιχεία που να επιτρέπουν την απρόσκοπτη επικοινωνία, ανάμεσα στα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη» τακτικά και αντεπιστέλλοντα της ΕΜΕ, και με όλα τα σύγχρονα μέσα (συμβατικά και ηλεκτρονικά): ονοµατεπώνυµο κάθε µέλους, διεύθυνση κατοικίας του -οδός, αριθμός και ταχυδρομικός κώδικας- (και ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο ή/και fax).
[3] 1η αίτηση: αριθμ. πρωτ. 14620/5-2-13, 2η αίτηση: αριθμ. πρωτ. 14639/25-2-13 και 3η αίτηση: αριθμ. πρωτ. 14644/1-3-13
[4] Καλούσαν δύο υποψηφίους που υπέβαλαν αίτημα για χορήγηση «ταμειακά τακτοποιημένων μελών» τακτικών και αντεπιστελλόντων της ΕΜΕ, εμένα ως μέλος της ΕΜΕ (μέσω κοινοποίησης) και ένα μέλος του ΔΣ.
[5] Βλ. σχετική αναφορά στις αποφάσεις συνεδρίασης Δ.Σ. της ΕΜΕ (21-10-11) όπου αναφέρεται πως «2. αποφασίστηκε το 1ο τεύχος του Ευκλείδη Α΄ και Ευκλείδη Β΄ να σταλεί σε 7.919 μέλη –[ενεργά και ανενεργά μέλη] της ΕΜΕ» http://www.hms.gr/node/495
[6] Τα στοιχεία αυτά τα ανέφερα στη 2η αίτησή μου που υπέβαλα στις 25-2-13 και όταν ήδη η κωλυσιεργία είχε καλλιεργήσει την ανισότιμη συμπεριφορά απέναντι σε υποψηφίους.
[7] Τα στοιχεία αυτά βασίζονται τόσο στην αναφορά του Ταμία της ΕΜΕ στην εκλογοαπολογιστική ΓΣ της 3-3-13 όσο και στην έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής η οποία ανακοινώθηκε στη ΓΣ στις 3-3-13.
Στο σημείο αυτό έχουμε να συμπληρώσουμε πως απευθύναμε διευκρινιστική ερώτηση στον Ταμία, για αυτή του την αναφορά, η οποία έχει ως εξής: ««Ο Ταμίας αναφέρθηκε ότι πρόσφατα το περιοδικό Ευκλείδης στέλνεται σε όσους οφείλουν μέχρι και 2 χρόνια συνδρομές και αυτό το επιβεβαιώνει και η Εξελεγκτική Επιτροπή».
Επειδή η τελευταία απόφαση Συνεδρίασης Δ.Σ. της ΕΜΕ 21-10-11 http://www.hms.gr/node/495 αναφέρει πως αποφασίστηκε το 1ο τεύχος του Ευκλείδη Α΄ και Ευκλείδη Β΄ να σταλεί σε 7.919 μέλη –ενεργά και ανενεργά μέλη της ΕΜΕ, δηλαδή σε όσους οφείλουν μέχρι 9 χρόνια.
Ερωτάται ο Ταμίας πότε αποφασίστηκε να στέλνεται σε όσους οφείλουν μέχρι 2 χρόνια; Γνωρίζει γιατί δεν ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση του ΔΣ στην ιστοσελίδα; Και επειδή δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό, αν θεωρεί πως το γεγονός αυτό συνιστά δείκτη αδιαφανούς λειτουργίας της ΕΜΕ.».
Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν: Η απόφαση του ΔΣ υλοποιήθηκε στην πρόσφατη αποστολή όσο για την ανάρτηση της απόφασης του ΔΣ στην ιστοσελίδα δεν είμαι αρμόδιος.
[8] Βλ. ό.π. σημείωση 2. Προφανές είναι πως από την 1-3-13 ήδη εμποδίζεται η επικοινωνία μας και με τα ηλεκτρονικά μέσα με τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της ΕΜΕ, το γεγονός αυτό επίσης συνιστά ανισότιμη συμπεριφορά προς τους υποψηφίους.