ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Συμβολή στο διάλογο για το ρόλο των επιστημονικών ενώσεων σε χαλεπούς μάλιστα καιρούς. Περιδιαβαίνοντας την πρόσφατη (11-3-2012) Γ.Σ. της ΕΜΕ


Αγγελική Χ. Χρονοπούλου*


Αναφορές σε μια παγκόσμια πρώτη ενός απολογισμού, του 2011[1], που κάτι παρασιώπησε, κάτι αποσιώπησε, κάτι παρέλειψε, κάτι διαστρέβλωσε…

Περιεχόμενα:
Εισαγωγικά και κατατοπιστικά
1. Η Γ.Σ. και η τήρηση των πρακτικών
1.1. Η μη μαγνητοφώνηση δημόσιων εκδηλώσεων είναι εμμονή στην αδιαφάνεια
2. Η Γ.Σ. και η συμβολή της στην επιστημονική παραγωγή
2.1. Αναφορές στο ζήτημα των συνεδρίων που στρατηγικά δεν συζητήθηκε στη Γ.Σ. ...
3. Αυθεντικές στιγμές από τη Γ.Σ. 2012
3.1. 62 παρόντες σε 15811 μέλη· συμμετοχή ρεκόρ ή και πάλι οι μαθηματικοί γύρισαν την πλάτη στην ΕΜΕ
3.2. Επαναβεβαίωση του τέλματος της καταστατικής συνέλευσης



Εισαγωγικά και κατατοπιστικά

Περιδιαβαίνοντας την πρόσφατη Γ.Σ. της ΕΜΕ μέσα από την ιστοσελίδα της http://www.hms.gr/node/554 παρατηρούμε το πως διαμορφώνεται μια κατασκευασμένη εικόνα της πραγματικότητας από 54 λέξεις και 2 φωτογραφίες...
Επισημαίνουμε πως και οι δύο φωτογραφίες, με διαφορά 1,5 ώρας, απεικονίζουν το προεδρείο της Γ.Σ. (11-3-12) και τον πρόεδρο της ΕΜΕ!!!
Αναλύοντας την εικόνα και αναδεικνύοντας τις επιλογές που επέβαλαν αυτή την κάλυψη της Γ.Σ. σημειώνουμε πως η επιλογή των φωτογραφιών είναι μονομερής εφόσον δεν απεικονίζεται μια άποψη της αίθουσας ώστε να καταγραφεί και από το φακό η συμμετοχή των μελών της ΕΜΕ. Βέβαια με 62 συμμετέχοντες είναι προφανές γιατί επέλεξαν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα. Επίσης δεν απεικονίζουν (φωτογραφικά) την παρέμβαση μελών της ΕΜΕ.
Αλλά και στις 54 λέξεις της ανακοίνωσης[2]  προφανής είναι η προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας όταν στην καταληκτική παράγραφο αναγράφεται: «Ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και μελών της Γενικής Συνέλευσης».
Έτσι απλά εξομάλυναν και αποστασιοποίησαν ο,τιδήποτε ακούστηκε ως παρέμβαση στη Γ.Σ.!!!
Και τo προεδρείο της Γ.Σ., όμως, αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων αφού δεν φρόντισε να ανέβουν στην ιστοσελίδα ταυτόχρονα με το φωτογραφικό υλικό και τα πρακτικά (τα όποια πρακτικά κατόρθωσαν να κρατηθούν χειρόγραφα(!!!) και περιληπτικά(!!!) στη Γ.Σ.).
Βέβαια η ενημέρωση και η διάχυση της πληροφορίας δεν είναι το ζητούμενο για το ΔΣ της ΕΜΕ αλλά το προεδρείο της Γ.Σ. έχει (από το καταστατικό) κάποιους βαθμούς ελευθερίας οπότε και ελέγχεται το γιατί λειτούργησε σε αυτή την αδιαφανή βάση...



1. Η Γ.Σ. και η τήρηση των πρακτικών

Επειδή, όμως, η καλή... μέρα από το πρωί φαίνεται, από την έναρξη κιόλας της Γ.Σ. (11.09 πμ, με 33(!!!) παρόντες) το προεδρείο έθεσε στη Γ.Σ. το ζήτημα της μαγνητοφώνησης ως μέσο τήρησης των πρακτικών της.
Επισημαίνουμε πως για το ζήτημα αυτό υποβάλαμε σχετικό αίτημα στο ΔΣ (στην 3η συνεδρίασή του στις 27-5-11) να αποδεχθεί την πρότασή μας για μαγνητοφώνηση /απομαγνητοφώνηση των συνεδριάσεών του (και των Γ.Σ.) και έκτοτε επανήλθε το θέμα προς συζήτηση επανειλημμένα με πρόσφατη αναφορά στη 12η συνεδρίαση (27-1-12) με τη συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ να αρνείται συστηματικά, κατηγορηματικά και επίμονα... τη μαγνητοφώνηση τόσο των συνεδριάσεών του όσο και των Γ.Σ.
Στη Γ.Σ., όμως, το προεδρείο “έσπευσε” να θέσει το ζήτημα της μαγνητοφώνησης/ απομαγνητοφώνησης της Γ.Σ., και παρά το ότι δηλώσαμε πως φροντίσαμε και εξασφαλίσαμε να υπάρχει ένα μαγνητόφωνο το οποίο και μπορούσε να χρησιμοποιήσει το προεδρείο και επιπλέον αναλάβαμε να καλύψουμε ως χορηγία τη σχετική δαπάνη της μαγνητοφώνησης/απομαγνητοφώνησης, η πρόταση απορρίφτηκε μετ’ επαίνων... από την πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ και τους περί αυτών...
Μάλιστα το “σκεπτικό” της πρότασης απόρριψης ήταν πως «έχουμε καθιερώσει μια καλή σειρά ας μην τη χαλάσουμε τώρα με μαγνητόφωνα και άλλα παρόμοια»... Ένα σκεπτικό αποκαλυπτικό της αδιαφάνειας που έχει εγκατασταθεί σε όλες τις διαδικασίες της ΕΜΕ, με πρωτοβουλία και  ευθύνη του ΔΣ της... και μια απόφαση της Γ.Σ. που νομιμοποίησε την αδιαφάνεια... Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η νομιμοποιητική πρακτική του ΔΣ της ΕΜΕ που μεταλλάσσει τη Γ.Σ. σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ...

Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα; Στην πραγματικότητα έχει “καθιερωθεί” μια κακή σειρά που έχει οδηγήσει την ΕΜΕ σε ιστορικά χαμηλά μελών, δηλαδή στους 963 ψηφίσαντες το 2011!!! Πρόκειται, λοιπόν, για μια κακή πρακτική που έχει στόχο να μην τηρούνται πρακτικά ή να ζητείται (για εφέτος) να κατατεθεί γραπτά η παρέμβαση. Αλλά και για αυτή την περίπτωση η καθιερωμένη πρακτική είναι επίσης κακή αφού, για παράδειγμα, η παρέμβασή μας -με άλλους δύο συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση- στη Γ.Σ. της 13-3-2011 αν και κατατέθηκε γραπτά δεν συμπεριλήφθηκε στα πρακτικά!!!
Το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως αυτή η παρέμβασή μας αποκάλυψε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι με βάση οικονομικά στοιχεία που προφορικά ανακοίνωσε ο τότε Γ.Γ. η πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ είχε στην κατοχή της (προεκλογικά) τον κατάλογο των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών της ΕΜΕ και τον χρησιμοποίησε για να ταχυδρομήσει προεκλογικό υλικό (και με σταυρωμένο ψηφοδέλτιο) της παράταξης (με διεύθυνση αποστολέα κτίριο όπου στεγάζονται τμήματα ΑΕΙ). Αν και με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε στη Γ.Σ. ο Γ.Γ. αποδείχτηκε, όπως τότε επισημάναμε, η προνομιακή μεταχείριση της πλειοψηφούσας παράταξης στο ΔΣ από το απερχόμενο ΔΣ της ΕΜΕ ο τότε Γ.Γ. και σήμερα μέλος της ΕΕ (πρώτος σε ψήφους) δεν δευτερολόγησε επ’ αυτού.
Αυτή με δυο λόγια είναι η “καλή σειρά” που, στη Γ.Σ. της 11-3-12 των 33 (τριάντα τριών!!!), εκείνη τη στιγμή, συμμετεχόντων..., έσπευσε, η πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ, να διασφαλίσει πως θα συνεχιστεί!!! Αποφάσισαν μάλιστα να μην μαγνητοφωνούνται οι Γ.Σ. τόσο αυτή που διεξήχθη όσο και η επόμενη(!) του 2013(!), δηλαδή στο... διηνεκές!
Τόσο καλά, τόση αυθαιρεσία και μάλιστα σε... βάθος χρόνου...



1.1. Η μη μαγνητοφώνηση δημόσιων εκδηλώσεων είναι εμμονή στην αδιαφάνεια

Σημειώνουμε ότι δημόσια (αλλά όχι από το βήμα της Γ.Σ. ώστε να έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε) ακούστηκε εναντίον της μαγνητοφώνησης τόσο των πρακτικών της Γ.Σ. (όσο και των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΕΜΕ) το “επιχείρημα” πως η μαγνητοφώνηση δημόσιων εκδηλώσεων είναι εμμονή(!!!) Με βάση αυτή την αγοραία λογική καταψηφίστηκε η σχετική πρόταση επειδή διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια αλλά και την ευκολία της καταγραφής των απόψεων που διατυπώνονται με στόχο μια αξιόπιστη τήρηση πρακτικών ενώ αντίθετα υπερψηφίστηκε η αδιαφάνεια με τη χειρόγραφη τήρηση πρόχειρων πρακτικών που θα καθαρογραφούν μετά… φυσικά από μνήμης(!!!) -οπότε και ό,τι ξεχαστεί ξεχάστηκε, ό,τι αποσιωπηθεί αποσιωπήθηκε, ό,τι παραποιηθεί παραποιήθηκε κ.ο.κ. και αυτό, σύμφωνα με την πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ, είναι μια “φυσιολογική” κατάσταση!!!
Θα το πούμε άλλη μια φορά, και θα το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί, πως η μαγνητοφώνηση πρακτικών δημόσιων συνεδριάσεων δημόσιων οργάνων είναι δείκτης διαφάνειας οπότε αναλογικά καθένας που την αρνείται (αιτιολογημένα ή όχι) έχει κάτι να κρύψει...



2. Η Γ.Σ. και η συμβολή της στην επιστημονική παραγωγή

Η αδιαφάνεια στις διαδικασίες της ΕΜΕ έχει διαβρώσει ακόμη και τις διαδικασίες που κατά τεκμήριο, στο χώρο της εκπαίδευσης από την Τριτοβάθμια μέχρι και την Πρωτοβάθμια, ακολουθούν την επιστημονική δεοντολογία και πρακτική.

Επεξηγηματικά:
1. στον απολογισμό του 2011 ο οποίος και υπερψηφίστηκε σε συντριπτικά ποσοστά από τους 62 τελικά παρόντες (στη Γ.Σ.), στις 10 από τις 11[3] σελίδες του δημοσιεύονται ονόματα μελών της ΕΜΕ που συμμετέχουν στα περιοδικά και στις άλλες δραστηριότητες της ΕΜΕ.[4]
Στην παρέμβασή μας, λοιπόν, στη Γ.Σ. αναδείξαμε το ζήτημα πως η επιστημονική διάσταση της ΕΜΕ, διάσταση την οποία οφείλει να έχει κάθε επιστημονικό σωματείο που δεν επιδιώκει να είναι ένα σωματείο σφραγίδα(!), δεν εξασφαλίζεται από την απαρίθμηση ονομάτων που δημιουργούν την ψευδαίσθηση του όγκου συμμετοχής αλλά τα απτά αποτελέσματα δεν την επιβεβαιώνουν... Για παράδειγμα:
2. Ένδειξη ότι παραγκωνίζεται ο επιστημονικός ρόλος που οφείλει να αναδεικνύει η ΕΜΕ, όπως παραδειγματικά ανέφερα στη Γ.Σ. (στον ιδιαίτερα περιορισμένο χρόνο των 5 λεπτών για κάθε ομιλητή – προσωπικά έφθασα τα 7 λεπτά), είναι η καταγγελία στη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης esos.gr με τίτλο: «Ερωτηματικά για τη μοριοδότηση των Σχολικών Συμβούλων» (9-1-12), στην οποία αναφέρεται ότι:
«(...) κατά τη συνέντευξη, δε μου γνωστοποιήθηκε αναλυτική μοριοδότηση βιβλίων και άρθρων μου, αλλά ελέχθη ότι οι κριτές, που είναι κύρους, αποφασίζουν ποια έργα θα μοριοδοτήσουν! Δημιουργούνται λοιπόν τα εξής ερωτήματα: Τα βιβλία που έχουν πάρει παιδαγωγική καταλληλότητα για τις σχολικές βιβλιοθήκες από το Υπουργείο δε μοριοδοτούνται; Τα περιοδικά της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ευκλείδης Γ΄, Αστρολάβος, Μαθηματική Επιθεώρηση…..) δε θεωρούνται έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ώστε να μοριοδοτούνται οι δημοσιεύσεις (και μάλιστα με κριτές) σε αυτά; Αν όχι, ας μας γνωστοποιηθεί ποια θεωρούνται έγκριτα, ώστε να τα έχουμε κατά νου σε μελλοντικές δημοσιεύσεις μας!».
Επισημαίνουμε πως μετά από αυτή την επώνυμη καταγγελία η ΕΜΕ δεν έκρινε σκόπιμο να λάβει κανένα μέτρο ώστε να αναδείξει και να υποστηρίξει τον επιστημονικό χαρακτήρα των περιοδικών που εκδίδει και να απαιτήσει να λαμβάνονται υπόψη από τις κάθε λογής επιτροπές που κατά καιρούς συνιστά το Υπουργείο Παιδείας.
Με αυτή την τακτική φυσικά και δεν προάγεται ο επιστημονικός χαρακτήρας που οφείλουν να έχουν τα περιοδικά που εκδίδει η ΕΜΕ. Αντίθετα αναδεικνύεται μια από τις αιτίες που δημιουργούν το τέλμα που, διαχρονικά, έχει περιπέσει η ΕΜΕ με ευθύνη των ΔΣ...

3. Επιπλέον οι διαγωνισμοί (Βλ. ενότητα 6. -3 σελίδες από τις 11) μαζί με τα καλοκαιρινά σχολεία που λειτουργούν ως φυτώρια - προθάλαμος υποδηλώνουν την μονομέρεια της ΕΜΕ στους διαγωνισμούς οι οποίοι και δεν υπηρετούν αυτονόητα τις επιστημονικές διαδικασίες ούτε και με την αναζήτηση, εξάσκηση και προώθηση των επίλεκτων διασφαλίζεται η επιστημονική παραγωγή. Προτείνουμε, λοιπόν, να ληφθούν «αντισταθμιστικά» μέτρα ώστε να αρθεί ο επιλεκτικός χαρακτήρας και, να ενισχυθεί ο συναγωνισμός αντί του ανταγωνισμού…
Το ότι οι μαθητές συμμετέχουν αθρόα  (όπως διατείνονται οι υπεύθυνοι) σε αυτούς τους διαγωνισμούς δεν αποτελεί εχέγγυο πως οι μαθητές «εκπαιδεύονται» ως ενεργοί πολίτες αλλά σαν πολίτες που εθίζονται στην ιδεολογία των καιρών μας «ο 1ος παίρνει τα πάντα και ο 2ος είναι τίποτα»!!!



2.1. Αναφορές στο ζήτημα των συνεδρίων που στρατηγικά δεν συζητήθηκε στη Γ.Σ. ...

Αλλά και τα συνέδρια της ΕΜΕ δεν υπηρετούν αυταπόδεικτα τις επιστημονικές διαδικασίες, την επιστημονική δεοντολογία και πρακτική, το αντίθετο μάλιστα.
Άλλωστε πρόσφατη είναι η κριτική μας για το 28ο  συνέδριο (http://mathematicatetradia.blogspot.com/2011/11/28.html) οπότε και δεν χρειάζεται θα επανέλθουμε παρά μόνο για να σημειώσουμε πως
1. εκκρεμεί(!!!) ο απολογισμός της Οργανωτικής (και της Επιστημονικής) Επιτροπής[5] μέχρι και σήμερα, δηλαδή μετά τη Γ.Σ. της 11-3-12!
Με την ευκαιρία διερωτόμαστε μια και δεν τέθηκε το θέμα στη Γ.Σ. ... Στη συνεδρίαση του ΔΣ της 16-12-2011 δεσμεύτηκαν πως θα συγκληθούν η Οργανωτική (και η Επιστημονική) Επιτροπή του 28ου συνεδρίου για να κάνουν τον απολογισμό τους. Γιατί, λοιπόν, στον «απολογισμό του 2011» δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά σε αυτή τη σημαντική, για τον επιστημονικό χαρακτήρα των συνεδρίων,  εκκρεμότητα;

Θα επισημάνουμε, όμως, και το γεγονός πως στην εξ αναβολής (λόγω γενικής απεργίας -10/2/2012) συνεδρίαση του ΔΣ, που πραγματοποιήθηκε την επόμενη Δευτέρα -13/2/2012 (αντί Παρασκευής) απροειδοποίητα και με «ατομικές» προσκλήσεις[6], αποφασίστηκαν ομόφωνα(!!!)* «το Θέμα του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας, το οποίο είναι:  «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Θεωρία – Πράξη – Προεκτάσεις»» αλλά και οι δύο πρόεδροι της Επιστημονικής Επιτροπής του 29ου Συνεδρίου και της Οργανωτικής Επιτροπής του 29ου Συνεδρίου.

2. Ρωτάμε, λοιπόν, και πάλι· ομόφωνη ήταν και η απόφαση να ρυθμίσουν τα πάντα στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι αφού δεν τέθηκε οποιαδήποτε δέσμευση* από το ΔΣ για το πως θα συγκροτηθούν η ΟΕ και η επιστημονική επιτροπή και άλλα ζητήματα στα οποία έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατο κείμενό μας κριτικής για το 28ο συνέδριο;

Μάλιστα συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι σε ερώτηση (βλ. το διάλογο στη δ/νση:  http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=6&t=24206) σχετική με τους άξονες του 29ου συνεδρίου, που υποδηλώνει ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό από τους συναδέλφους, διαβάσαμε την “πληρωμένη” απάντηση από μέλος της μειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ[7] πως «(…) Όσον αφορά τους θεματικούς άξονες, όταν έθεσα σχετικό ερώτημα στο ΔΣ μου ειπώθηκε πως δεν θα υπάρξουν για να μη δυσκολεύονται οι υποψήφιοι εισηγητές (!!!...) Προσωπικά το εξέλαβα σαν αστείο. Αν τεθούν θα σε ενημερώσω». [η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας]

Και διερωτόμαστε το ότι το ΔΣ και συνακόλουθα η επιστημονική επιτροπή δεν έχει την ευθύνη ορισμού (ανάμεσα σε άλλα) των θεματικών αξόνων του συνεδρίου και των στόχων του συνεδρίου (με συνευθύνη της ΟΕ) είναι ή δεν είναι σημαντική ένδειξη ότι το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ θα ακολουθήσει την “καλή” σειρά των συνεδρίων που προηγήθηκαν· δηλαδή θα εξελιχθεί σε “αξιοκρατικό” μηχανισμό παραγωγής συγγραφικών προσόντων... με στόχο τον “εμπλουτισμό” βιογραφικών –στην υπηρεσία της εξέλιξης μελών ΔΕΠ και άλλων συναφών αναγκών(;) με το να λειτουργήσει τελικά σαν πασαρέλα και κράχτης για χορηγούς; Όσο για τον επιστημονικό χαρακτήρα του συνεδρίου, έ, μην τα θέλουμε και όλα... δικά μας...



3. Αυθεντικές στιγμές από τη Γ.Σ. 2012

Στη συνέχεια, λοιπόν, θα αναφερθούμε σε δυο τρία κραυγαλέα παραδείγματα, ενός απολογισμού (του 2011) που “ευημερούσε”, με αποκλειστικές “πληροφορίες” από τη Γ.Σ. της 11-3-12, για ενημέρωση όλων όσων έχασαν την “παράσταση”... μια και η συμμετοχή έπιασε πάτο με τους παρόντες να φθάνουμε τους εξήντα δύο (62)!!! Και την ΕΜΕ να “ενημερώνει” (στην ιστοσελίδα της) με 54 λέξεις και δύο φωτογραφίες του προεδρείου...



3.1. 62 παρόντες σε 15.811 μέλη· συμμετοχή ρεκόρ ή και πάλι οι μαθηματικοί γύρισαν την πλάτη στην ΕΜΕ

Ας μιλήσουμε και με αριθμούς…
Στην έκθεση της Ε.Ε. (σελ. 14) αναφέρονται επιλέξει τα εξής: «Εγγράφηκαν 134 νέα μέλη μέχρι 10-2-2012 και ο σημερινός αριθμός των μελών είναι 15811. Από αυτά 12280 λαμβάνουν τα περιοδικά και 3531 δεν λαμβάνουν περιοδικά, λόγω αγνώστου διεύθυνσης. Το τεύχος 81 και 82 του Ευκλείδη Α΄ και Β΄ στάλθηκε σε 7919 μέλη της Ε.Μ.Ε., δηλαδή στα μέλη της ΕΜΕ που είναι ταμειακώς εντάξει έως και σε μέλη που χρωστάνε 160€, δηλαδή σε μέλη που χρωστάνε 9 έτη, λόγω της υπερβολικής αύξησης των ταχυδρομικών τελών».
Ως εκ τούτου είναι πράγματι... εντυπωσιακή η συμμετοχή ρεκόρ στη Γ.Σ. (11-3-12) που έφθασε τον “αστρονομικό” αριθμό 62 από τα 15811 μέλη (με τα 7919 να είναι σχεδόν ταμειακά εντάξει) Το επίτευγμα(!!!) αυτό πρέπει να χρεωθεί αποκλειστικά στο συνεπή αγώνα της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ...
Βέβαια η απάντηση είναι μία με τη τακτική βουλιάσματος της Εταιρείας που ακολουθείται συστηματικά από την πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ και πολλοί ήρθαν...
Τελικά ήταν μια διασκεδαστική, θα μπορούσε να την χαρακτηριστεί, Γ.Σ. αν δεν ήταν τραγική…

Επισημαίνουμε ως ιδιαίτερα αποκαλυπτική, σε σχέση με την πραγματικότητα των 62 παρόντων της Γ.Σ., τη δήλωση (μέλους της Ε.Ε.) «πως η ΕΜΕ είναι το πρώτο επιστημονικό σωματείο σε εθελοντισμό».
Διερωτόμαστε, λοιπόν, “εθελοντισμό”, λένε τώρα το ότι οι μαθητές συμμετέχουν αθρόα (όπως διατείνονται οι υπεύθυνοι) στους διαγωνισμούς[8], κατασκηνώσεις κ.ά.π. που διοργανώνει η ΕΜΕ με μια δράκα μελών που δεν ορίστηκαν με διαφανείς διαδικασίες, δεν πέρασαν από την έγκριση του ΔΣ; Μήπως, όμως, συνιστά εθελοντική προσφορά(;) αυτής της ολιγάριθμης ομάδας που νυχθημερόν εργάζεται, το να ψηφίσουν 963 στις πρόσφατες (του 2011) εκλογές της ΕΜΕ; Και με δεδομένο πως κατά την εκλογική διαδικασία στη φάση της καταμέτρησης των ψήφων κατέστρεψαν ομόφωνα (και με πρακτικό!) 183(!!!) ψηφοδέλτια επιστολικής ψήφου δηλαδή το ισοδύναμο του 1/5 των ψήφων;



3.2. Επαναβεβαίωση του τέλματος της καταστατικής συνέλευσης

Μια ακόμη στιγμή της Γ.Σ., ενδεικτική του κατασκευασμένου κλίματος που επικράτησε χάρη στο συνεπή αγώνα... της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ, είναι η θρυλούμενη καταστατική συνέλευση που... ενδημεί στην ΕΜΕ από το 2005 όταν με απόφαση της Γ.Σ. (27-2-2005) ορίστηκε ομόφωνα 8 μελής επιτροπή η οποία κατόρθωσε να επιβιώσει 3 εκλογικών αναμετρήσεων(!) και να σύρει, για 7 ολόκληρα χρόνια μέχρι και την πρόσφατη Γ.Σ. της 11-3-12, το θέμα της τροποποίησης του Καταστατικού, χωρίς μάλιστα να το επιλύσει... Χαρακτηριστικό είναι πως τις παραμονές της πρόσφατης Γ.Σ. προαναγγέλθηκε ότι η 8μελής επιτροπή θα συνεδριάσει στις 15-3-12(!!!) δηλαδή μετά τη Γ.Σ. του 2012...

Η παρέμβαση της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ στη Γ.Σ. για το ζήτημα αυτό κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο «θέλουμε πολύ αλλά... πρέπει να βοηθήσετε όλοι...»! Αν καταλάβαμε καλά, και το τονίσαμε αυτό στην παρέμβασή μας, λίγο πολύ η πλειοψηφούσα παράταξη “θέλει” αλλά την εμποδίζουν... ανοίκειες δυνάμεις(!) η μειοψηφούσα παράταξη, για παράδειγμα, ή/και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι... Τι να πει κανείς, το ποιο συναφές που βρήκαμε και το είπαμε και στη Γ.Σ. είναι αυτό που λέει ο λαός «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το γαϊδούρι»... γιατί αυτό ακριβώς συνέβη.
Αφού επί 7 χρόνια οι 6 στους 8 της επιτροπής που ορίστηκαν από τη Γ.Σ. του 2005[9]!!! προσπαθούν αλλά δεν τα καταφέρνουν να βρουν ένα σύστημα εκλογικό με βάση το οποίο να κερδίζουν 12 άντε και 13 θέσεις (και 15 καλά είναι) στο 15μελές ΔΣ αλλά να μοιάζει με αυτό που διεκδικεί εδώ και χρόνια η μειοψηφούσα παράταξη με επιμονή και συστηματικότητα. Και βέβαια όλα θα τελείωναν κατ’ ευχήν και θα καμάρωναν κιόλας που ολοκλήρωσαν αυτό το “τιτάνιο” έργο της αλλοίωσης της ψήφου που το επενδύουν με τον εύηχο τίτλο αλλαγή του καταστατικού... αν, λέμε αν, συνεργαζόταν η μειοψηφούσα παράταξη και δεχόταν οικειοθελώς να αυτοχειριαστεί και να βαφτίσει το κρέας ψάρι...
Αλλά τι να κάνουμε, δεν μπορεί να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή...

Και κωλυσιεργούν, χρονοτριβούν και αναζητούν συμμάχους έχοντας βέβαια παραβλέψει πως η ομόφωνη(!) απόφαση της Γ.Σ. του 2005 δεν φρόντισε να συμπεριλάβει αναλογικά στην επιτροπή την πλειοψηφούσα, τη μειοψηφούσα παράταξη και τους ανεξάρτητους υποψηφίους αλλά έφτιαξαν μια επιτροπή 6-2 πετώντας έξω τους ανεξάρτητους, δηλαδή ούτε καν 4-3-1, και μετά για 7 ολόκληρα χρόνια όπου σταθούν και όπου βρεθούν δηλώνουν πως καταβάλλουν προσπάθειες για αλλαγή του καταστατικού!
Μάλιστα προσπαθούν τόσο πολύ που στη συνάντηση της επιτροπής (στις 15-3-12) όπως ακριβώς προβλέψαμε και το δηλώσαμε δημόσια στην παρέμβαση μας στη Γ.Σ. (11-3-12) μετέθεσαν το ζήτημα της αλλαγής του καταστατικού στις... καλένδες, προσδιορίζοντας με... ακρίβεια την καταστατική συνέλευση το 2013!!!
Στη συνέχεια εκτιμάμε πως, η πλειοψηφούσα παράταξη θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να πιάσει από την αρχή... το «παραμυθάκι» ότι θέλει διακαώς την αλλαγή του καταστατικού, για το επόμενο 9μηνο δηλαδή μέχρι να αλλάξει ο χρόνος οπότε και να κλείσουν 8 χρόνια και βλέπουμε...

Και το ωραίο δεν σας το είπαμε ακόμη τόση φασαρία και το καταστατικό «αλλάζει» μόνο ως προς την εκλογική διαδικασία και μόνο όσα ελάχιστα άρθρα αφορούν σε αυτήν!!! Στην επιτροπή (με βάση τα έγγραφα που κυκλοφορούν) δεν θίγονται καν ουσιαστικά ζητήματα όπως είναι η διαφάνεια όσον αφορά στα ενεργά μέλη της ΕΜΕ, το δικαίωμα των μελών να λαμβάνουν γνώση για τα βιβλία και τα στοιχεία της ΕΜΕ κ.ά.π.
Τελικά έχοντας επίγνωση της κατάστασης εκτιμάμε πως πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης αποπροσανατολιστική πρακτική, από την πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης,  που έχει στόχο από τη μια να θέσει στο απυρόβλητο το σύστημα αδιαφάνειας που αυτή έχει καθιερώσει και από την άλλη αναλώνεται σε συζητήσεις και μόνο συζητήσεις με μοναδικό ζήτημα ένα εκλογικό μέτρο που σε τελική ανάλυση θα το ψηφίσει σε καταστατική συνέλευση μόνο όταν είναι σίγουρη πως θα υφαρπάσει, με κοσμιότερο τρόπο, τις ψήφους της μειοψηφίας και των ανεξάρτητων.. Όσο για τη μειοψηφούσα παράταξη που συμμετέχει στη λεόντειο αυτή επιτροπή με ποσοστό 2 προς 6 το παλεύει διαχρονικά με όποιο τρόπο και μέσο έχει πρόσφορο και πολύ καλά κάνει... Να έχουμε όμως και το νου μας μήπως πες-πες η πλειοψηφούσα παράταξη, κάποια στιγμή χάσουν τη... μπάλα...
Άλλωστε σε μια επιτροπή 6 προς 2 και με εδραιωμένη την περιρρέουσα κατάσταση αδιαφάνειας, αναξιοπιστίας και ασυνέπειας που ενδημεί στην ΕΜΕ και την βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στο τέλμα του σωματείου-σφραγίδα η λύση δεν θα έλθει από τους 6 της πλειοψηφούσας παράταξης στο ΔΣ αλλά από όλους μας όταν αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Η ιστορία έχει δείξει πως έτσι τελειώνουν όλες οι αυθαιρεσίες με ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων και για την ΕΜΕ τώρα είναι η ώρα...




*. Η Αγγελική Χ. Χρονοπούλου είναι μαθηματικός (μέλος της ΕΜΕ)



[1] Αυτή τη φορά καθυστέρησα να κάνω τον... απολογισμό της Γ.Σ. της 11-3-12 για ένα εύλογο διάστημα 15 ημερών για να μην προκαταλάβω άλλες απόψεις που τυχόν θα διατυπώνονταν.
[2] «Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 σε Αίθουσα του Νέου Χημείου.
Εγκρίθηκαν ο απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρονιά 2011, ο ισολογισμός του 2011 και ο προϋπολογισμός για το έτος 2012.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και μελών της Γενικής Συνέλευσης». http://www.hms.gr/node/554
[3] Εξαιρούμε την 1η σελίδα που είναι η πρόσκληση για τη Γ.Σ. και την 13η που προτρέπει σε ανανέωση των συνδρομών.
[4] Στο βαθμό που μας αφορά στον απολογισμό του 2011 ανακοινώθηκε δύο φορές το όνομά μας (βλ. σελ. 6,7) χωρίς να ενημερωθούμε, χωρίς να συναινέσουμε, χωρίς να αποδεχθούμε τον ορισμό μας αλλά και χωρίς να ειδοποιηθούμε για να συμμετάσχουμε στις εν λόγω επιτροπές ενώ στο διαδίκτυο όπου αναρτώνται οι αποφάσεις των συνεδριάσεων του ΔΣ δεν αναφέρεται το όνομά μας!!!
Αλλά και των άλλων νέων μελών που αναγράφονται στον απολογισμό του 2011 πως συμμετέχουν σε επιτροπές των περιοδικών δεν αναγράφονται (πλην εξαιρέσεων) τα ονόματά τους στο διαδίκτυο.
Από τη θέση αυτή δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιείται το όνομά μας ερήμην μας κυρίως επειδή με τη χρήση του νομιμοποιείται κάθε μεθόδευση της ΕΜΕ τις οποίες και επώνυμα, σε κείμενα μας, έχουμε καταγγείλει...
Επίσης στον απολογισμό του 2011 δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το ποιοι τελικά συμμετέχουν στην επιτροπή βιβλιοθήκης!!! Από την πλευρά μας επειδή το όνομα μας είναι ανακοινωμένο στο διαδίκτυο ως μέλος της βιβλιοθήκης (βλ. συνεδρίαση 26-9-11) όταν ενημερωθήκαμε αρμοδίως αρνηθήκαμε γραπτώς (και αιτιολογήσαμε την άρνησή μας) να συμμετάσχουμε λόγω της εν γένει αδιαφανούς λειτουργίας της ΕΜΕ...

Έχουμε κατά νου να επεξεργαστούμε τον κατάλογο με τα ονόματα μελών της ΕΜΕ που συμμετέχουν στα περιοδικά και στις άλλες δραστηριότητες της ΕΜΕ με αλφαβητική σειρά ώστε να αναδειχθεί ποιοι και πόσοι συμμετέχουν σε παραπάνω από μια θέση (δηλαδή αναφέρονται περισσότερο από μία φορά...) ή χρησιμοποιούνται και σε στρατηγική/ές θέση/εις.

[5] Επεξηγηματικά ο απολογισμός του 2011 αναφέρεται στο 28ο συνέδριο σε 2-3 σημεία του και στη σελ. 14 στην έκθεση της ΕΕ αναγράφονται τα εξής: «Διοργανώθηκε 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας με θέμα «Μαθηματική Μοντελοποίηση: Εφαρμογές στις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Εκπαίδευση», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11, 12 και 13 Νοεμβρίου 2011 στην Αθήνα. Το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το Νοέμβριο του 2012».
[6] Εκτιμάμε πως ειδοποιήθηκαν με «ατομικές» προσκλήσεις τα μέλη του ΔΣ επειδή αν και έχουμε εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας να παρακολουθούμε τις συνεδριάσεις του ΔΣ (κατορθώσαμε να πληροφορηθούμε πότε θα πραγματοποιηθούν και να παρακολουθήσαμε 9 από τις 14 συνεδριάσεις) ουδείς, λοιπόν, σκέφθηκε (από τους αρμόδιους σύμφωνα με το καταστατικό) να μας ενημερώσει.
Μάλιστα για να μην καταλήγει “λαχείο” το να πληροφορηθεί κάθε ενδιαφερόμενος (ενεργό (ή μη) μέλος  της ΕΜΕ) πότε συνεδριάζει το ΔΣ υποβάλαμε με αίτηση (αριθμ. πρωτ. 14860/23-11-2011) την πρότασή μας «(...) ως μέλος της ΕΜΕ να ανακοινώνεται η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ΔΣ (τακτικών και έκτακτων) στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ· στην αρχική σελίδα, όπου για παράδειγμα ανακοινώνονται οι «Δραστηριότητες-Εκδηλώσεις Νοεμβρίου 2011 της ΕΜΕ». Η πρότασή μου αυτή έχει στόχο να συμβάλλει στη διεύρυνση της πληροφόρησης στο σύνολο των μελών (ενεργών και μη) της ΕΜΕ. Είναι προφανές  ότι η πρακτική που μέχρι στιγμής ακολουθείται σχετικά με την ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης είναι πρακτική περιορισμένης και στοχευμένης πληροφόρησης. Το γεγονός αυτό κατέστη κραυγαλέο με την έκτακτη συνεδρίαση που αποφασίσατε (ημερήσια διάταξη της 25-11-11) για την οποία με την τακτική που ακολουθήσατε αφήσατε εκτός της πληροφόρησης τη συντριπτική πλειονότητα των μαθηματικών».
Στην παραπάνω αίτησή μας όχι μόνον δεν λάβαμε καμιά απάντηση από το ΔΣ της ΕΜΕ αφού «το ΔΣ της ΕΜΕ έχει μεγάλο καλάθι άχρηστων» αλλά ετσιθελικά και απαξιωτικά σταμάτησαν στο εξής να αναρτώνται οι δραστηριότητες – εκδηλώσεις του μήνα. Επισημαίνουμε πως και αυτές οι δραστηριότητες που αναρτήθηκαν (μόνο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο) αναρτήθηκαν, εκ των υστέρων, μετά την πραγματοποίηση της μηνιαίας συνεδρίασης του ΔΣ(!!!) -το σχετικό υλικό είναι αποθηκευμένο και διαθέσιμο σε pdf…
[7] Απάντηση από την πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ της ΕΜΕ δεν εντοπίσαμε, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της παραπάνω μαρτυρίας.
[8] Για τον επιλεκτικό και ανταγωνιστικό ρόλο των διαγωνισμών βλ. σχετικές αναφορές παραπάνω.
[9] Επισημαίνουμε πως το Δ.Σ. αποφάσισε την ενεργοποίηση της επιτροπής καταστατικού του 2005(!!!) με Πρόεδρο τον Πρόεδρο της ΕΜΕ στη συνεδρίαση του συνεδρίαση της 13-7-11 (βλ. http://www.hms.gr/node/489)
* Βλ. Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 13/02/2012 http://www.hms.gr/node/543 

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Κύκλος διαλέξεων» της Επιστημονικής Ένωσης για τη Διδακτική των Μαθηματικών, συνεχίζεται...


Επιστημονική Ένωση για τη Διδακτική των Μαθηματικών
«Η Ανάλυση και η Διδακτική της»
Ο Κύκλος διαλέξεων της Επιστημονικής Ένωσης για τη Διδακτική των Μαθηματικών το 2012 έχει ως αντικείμενο την Ανάλυση και τη Διδακτική της.
Η 5η διάλεξη-συζήτηση θα γίνει την
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Γ22 του Μαθηματικού Τμήματος (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου),
με θέμα:
«Ποια Ανάλυση χρειαζόμαστε στη Μέση Εκπαίδευση;»
Ομιλητής: Τεύκρος Μιχαηλίδης, Δρ. Μαθηματικών, Συγγραφέας, Καθηγητής Κολεγίου Αθηνών 

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΓΣ της ΕΜΕ (11.3.2012): Οι απολογισμοί “ευημερούν” και η ΕΜΕ βυθίζεται στο τέλμα της αδιαφάνειας, της αναξιοπιστίας, της ασυνέπειας...


Θα επιχειρήσουμε μια σύντομη κριτική κάποιων σημείων του απολογισμού της δράσης του ΔΣ της ΕΜΕ για το 2011 (http://www.hms.gr/sites/default/files/news/APOLOGISMOS_2011.pdf) και ταυτόχρονα θα θέσουμε κάποια ζητήματα που αξίζει να μας προβληματίσουν και να τα συζητήσουμε όλοι μαζί στη, μαζική ελπίζουμε, επαναληπτική ΓΣ της 11-3-2012.

Στον απολογισμό το νο 1. (σελ. 2) αναφέρεται στις «Παρεμβάσεις για τις αλλαγές στη Δημόσια Εκπαίδευση και γενικότερα την Παιδεία, ιδιαίτερα σήμερα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι οι σχετικές ανακοινώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα και ήταν τόσο light που θα τις ζήλευαν και όσοι είναι υπέρ των μέτρων που ψηφίζει καθ’ έξιν το υπουργείο (κατ’ ευφημισμό) της Παιδείας, και παρά τις μαζικές αντιδράσεις σύσσωμου  του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και ενάντια στο κοινωνικό σύνολο.

Σημειώνουμε, όμως πως οι δύο εκλεγμένοι (για πρώτη φορά στο ΔΣ της ΕΜΕ) εκπρόσωποι της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» κατέθεσαν σχετικές προτάσεις οι οποίες (και όπως με μια απλή σύγκριση μπορεί να διαπιστώσει κάθε ενδιαφερόμενος) δεν(!) λήφθηκαν υπόψη στην τελική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ...
Για παράδειγμα στο προηγούμενο τεύχος νο 12 της εφημερίδας μας Μαθηματική Φωνή στη σελ.  6 (που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2011) δημοσιεύθηκαν οι «Θέσεις μας για το Νόμο-Πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ» (θέσεις που κατατέθηκαν και στο ΔΣ) μια σύγκριση αυτού του κειμένου με τις θέσεις της ΕΜΕ http://www.hms.gr/node/534 για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ, που κυκλοφόρησε 3 μήνες μετά! (Βλ. απόφ. ΔΣ 13-2-12), θα σας διευκολύνει να διαμορφώσετε ιδίαν αντίληψη για τα πράγματα…

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόκλιση που παρατηρείται αν συγκριθούν οι θέσεις της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» για το νέο Λύκειο, όπως αυτές διατυπώθηκαν (ήδη από το Μάιο του 2011) από τα μέλη της «Ανοιχτής Ομάδας Συντονισμού» Κερασαρίδη, Μαυρέλη, Μορόγλου και Χρονοπούλου, βλ. http://www.alfavita.gr/artro.php?id=33373
Βέβαια το ΔΣ της ΕΜΕ ακολουθεί ετεροχρονισμένα 7 μήνες μετά (Βλ. απόφ. ΔΣ 16-12-11) με ένα κείμενο περιορισμένο και αποσπασματικό με τις «Θέσεις της ΕΜΕ για την υποβάθμιση των Μαθηματικών στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο» http://www.hms.gr/node/520  που “αξίζει” να διαβάσετε μόνο και μόνο για να διαμορφώσετε συγκριτικά και με βάση δημοσιευμένα κείμενα ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ».

Στη συνέχεια στον απολογισμό (βλ. στην ενότητα Β: Εκπαιδευτικές – επιστημονικές δραστηριότητες σελ. 3-8) παρατίθενται τα ονόματα όσων φέρονται να συμμετέχουν στις επιτροπές των περιοδικών κ.α.
Σχετικά με την ανακοίνωση των ονομάτων των επιτροπών και σε συνδυασμό με την αναφορά (σελ. 2 του απολογισμού) «9. Η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός των εκδόσεων της Ε.Μ.Ε. • με τη συμμετοχή πολλών νέων συναδέλφων» έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Η αναφορά αυτή ελέγχεται ως προς την αξιοπιστία της εφόσον τα ονόματα που πλαισιώνουν τις επιτροπές είναι παρά πολλά όμως ποιος πραγματικά είναι ο βαθμός ανανέωσης των πρόσωπων που συμμετέχουν δεν μπορεί να υπολογιστεί με μια απλή ανάγνωση των ονομάτων και για το ζήτημα αυτό ο απολογισμός δεν δηλώνει με σαφήνεια ποιοι είναι το νέο... αίμα...
Θέλουμε όμως να επιστήσουμε την προσοχή πως ενώ αναφέρονται τα ονόματα δίπλα στο κάθε όνομα δεν αναγράφεται με ποια απόφαση του ΔΣ ορίστηκε ως μέλος της επιτροπής (τουλάχιστον η αναφορά αυτή επιβάλλεται για τα νέα μέλη, το νέο... αίμα...
Επομένως δικαιούμαστε να συμπεράνουμε πως σε ένα κλίμα γενικευμένου βυζαντινισμού και αδιαφάνειας αυτή η χρήση των ονομάτων (δηλαδή χωρίς να έχει ανακοινωθεί το όνομα τους στις αποφάσεις του ΔΣ που αναρτώνται) εξυπηρετεί μόνο το φαίνεσθαι και δημιουργεί εντυπώσεις ενώ οι συνάδελφοι αυτοί μαθαίνουν από τον απολογισμό πως συμμετέχουν σε επιτροπές(!) αφού ούτε σε απόφαση του ΔΣ (που αναρτήθηκε) έχει συμπεριληφθεί το όνομα τους ούτε ειδοποιήθηκαν αρμοδίως με επιστολή του υπεύθυνου ή του ΔΣ για να έχουν και το περιθώριο να δεχτούν ή να μην αποδεχθούν...

Και ο απολογισμός καταλήγει (στη σελ. 12) με την αναφορά:
«Παρουσιάσαμε συνοπτικά το έργο που έχει επιτελέσει το Δ.Σ. της ΕΜΕ τη χρονιά 2011.
Οι δραστηριότητες της Εταιρείας βασίζονται στην εθελοντική προσφορά και τη συμμετοχή των συναδέλφων από όλη την Ελλάδα.
Το Δ.Σ. προσπάθησε να εργαστεί με βάση τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων και τις προγραμματικές μας διακηρύξεις και πιστεύει ότι σε σημαντικό βαθμό ανταποκρίθηκε. Αυτό φαίνεται και στο συνοπτικό απολογισμό που παρουσιάζεται».

Καταληκτικά γιατί θα κρατήσουμε την κριτική μας για την επιτόπου συζήτηση στις 11-3-2012 η διαφάνεια δεν είναι ζητούμενο για τη λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ.
Για να αποδείξουμε την απόφανση μας αυτή παραπέμπουμε στην κριτική που δημοσιεύεται στο blog  «Μαθηματικά Τετράδια» το οποίο και έγκαιρα έχει αναδείξει το ζήτημα με τα επώνυμα κείμενα κριτικής (της Α. Χρονοπούλου) που δημοσιεύει  βλ. http://mathematicatetradia.blogspot.com/ 

Επίσης για την αδιαφάνεια στη λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ (παραδειγματικά και μόνο και σε σχέση με τη συμμετοχή στις επιτροπές των περιοδικών που εκδίδει η ΕΜΕ) βλ. http://www.alfavita.gr/artro.php?id=57996 την καταγγελία του Γιάννη Κερασαρίδη που πρόσφατα (20-2-12) δημοσιοποιήθηκε (και  http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=6&t=23462)
Και για όσους αυτά τα κείμενα δεν ...επαρκούν θα δώσουμε ένα σαφές δείγμα (εμπρόθετης) αδιαφάνειας.

Όπως καθένας μας μπορεί να διαπιστώσει στην αρχική ιστοσελίδα της ΕΜΕ καταργήθηκαν οι δραστηριότητες του μήνα.
Ενώ τελείωσε και ο Φλεβάρης οι τελευταίες δραστηριότητες που δημοσιοποιήθηκαν είναι του Δεκέμβρη 2011 (http://www.hms.gr/node/508)  που παρέμειναν αναρτημένες από 17-12-2011 μέχρι και 22-2-2012 (ώρα 8.32 πμ)!!!
Έκτοτε και μέχρι σήμερα 1-3-2012 στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ (αρχική) δεν έχουν αναρτηθεί νέες  εκδηλώσεις για δύο ολόκληρους μήνες...

Όσο για την απόφανση (σελ. 12 του απολογισμού) με την οποία δηλώνεται πως «Το Δ.Σ. προσπάθησε να εργαστεί με βάση τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων και τις προγραμματικές μας διακηρύξεις και πιστεύει ότι σε σημαντικό βαθμό ανταποκρίθηκε» η πρόσφατη καταγγελία του Γιάννη Κερασαρίδη για το ΔΣ της ΕΜΕ δίνει το μέτρο της “συνέπειας” λόγων και έργων του ΔΣ αφού με ευθύνη (και επιλογή) του ΔΣ έχει περιπέσει σε τέλμα η επιτροπή για την «αναθεώρηση του καταστατικού» και παρά το ότι αυτή αποφασίστηκε σε 3(!) Γενικές Συνελεύσεις!

Ως εκ τούτου αποδεδειγμένα πλέον καταλήγουμε πως οι απολογισμοί “ευημερούν” και η ΕΜΕ βυθίζεται στο τέλμα της αδιαφάνειας, της αναξιοπιστίας, της ασυνέπειας...

Κλείνουμε αυτή την όσο γίνεται πιο σύντομη κριτική με την ελπίδα πως κεντρίσαμε το ενδιαφέρον σας για να τα πούμε από κοντά στη ΓΣ της 11-3-2012


Υ.Γ. Και επειδή η δήλωση (σελ. 12 του απολογισμού) καταλήγει να είναι για τα μάτια... «Ο κορμός της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας είναι τα παραρτήματά της, τα οποία και έχουν σημαντικές δραστηριότητες.»
Θα επαναλάβουμε ότι κρίμα που η ΕΜΕ προγραμμάτισε την ετήσια ΓΣ στις 11-3-2012. Κρίμα και πάλι κρίμα, αφού όλα δεν αρχίζουν και δε τελειώνουν στο κέντρο...
Έτσι όσοι θέλουμε να είμαστε παρόντες/ουσες στη ΓΣ της 11-3-12 δεν θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την 4η Μαθηματική εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη...

Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ

(δημοσιεύθηκε στη «Μαθηματική Φωνή, τεύχ. 13/2012)

Υ.Γ. Θα ακολουθήσει κριτική παρουσίαση της ΓΣ της ΕΜΕ (11-2-2012) σε εύλογο χρόνο. Κάθε συνεισφορά σας θα ληφθεί υπόψη.
Α.Χ.