ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η διαφανής λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ... προαπαιτούμενο για να μπει τέρμα στην συρρίκνωση της ΕΜΕ λόγω της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας...


Αγγελική Χ. Χρονοπούλου*

 Έκλεισε ήδη ένας χρόνος  μέσα στον οποίο επαναδραστηριοποιηθήκαμε για τα ζητήματα λειτουργίας της ΕΜΕ. Τα κείμενά μας αυτής της περιόδου προκάλεσαν συζητήσεις και σε κάποιο βαθμό επέφεραν και αποτελέσματα. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε πως η διαφάνεια στη λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ δεν είναι ακόμη ζητούμενο για το ΔΣ. Επομένως η διαφανής λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ είναι προαπαιτούμενο για τη συζήτηση και επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της μαθηματικής κοινότητας, με συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω και στο πνεύμα αυτό θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας.


___________________________________________________________________
Η πρόδρομη και εξωθεσμική ανακοίνωση για το «6ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο - Λεπτοκαρυά Πιερίας» ως δείκτης αδιαφάνειας της ΕΜΕ
___________________________________________________________________

Μετά τη χθεσινή (25-1-12) ανάρτηση (στην αρχική σελίδα της ΕΜΕ  http://www.hms.gr/) της ανακοίνωσης με τίτλο: 6ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο - Λεπτοκαρυά Πιερίας (http://www.hms.gr/node/528) διαπιστώνεται πως η διαχρονικά καθιερωμένη αδιαφανής πρακτική του ΔΣ της ΕΜΕ χαρακτηρίζει και για το 2012 τις ενέργειες του ΔΣ…
Αναλυτικά, όποιος διαβάσει την ανακοίνωση πληροφορείται πως «Το Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας προχωρά στη δημιουργία του 6ου Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου (Μ. Κ. Σ.). [Λεπτοκαρυάς Πιερίας] (...)».
Διερωτάται, όμως, κάθε καλοπροαίρετο ενεργό (η μη) μέλος της ΕΜΕ: το ΔΣ προχωρά (για το 2012) στη δημιουργία του 6ου Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου (Μ. Κ. Σ.) Λεπτοκαρυάς Πιερίας χωρίς να το αποφασίσει[1] σε συνεδρίασή του; Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση καλεί τους ενδιαφερόμενους μαθητές να εγγραφούν καταβάλλοντας το προαποφασισμένο (από ποιον;) ποσό των 450 ευρώ στη βάση μιας διαδικασίας που “αποφασίστηκε” εξωθεσμικά... αφού δεν περιλήφθηκε σε ημερήσια διάταξη, για να συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ και να αποφασιστεί ο,τιδήποτε σχετικό (από την επιλογή των διδασκόντων μέχρι το ποσόν της συμμετοχής που θα επιβαρύνει τους μαθητές) και έπειτα να αναρτηθεί η σχετική απόφαση στην ιστοσελίδα (στο αρχείο αποφάσεων ΔΣ, http://www.hms.gr/taxonomy/term/7%2C112)
Αντί, όμως, αυτής της ξεκάθαρης πρακτικής επελέγη να προηγηθεί μια ανακοίνωση η οποία εκτός πραγματικότητας βεβαιώνει ότι «Το Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας προχωρά στη δημιουργία του 6ου Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου (Μ. Κ. Σ.) [Λεπτοκαρυάς Πιερίας]» και ταυτόχρονα καθορίζει πλήθος λεπτομερειών μόνο με μια γενικόλογη και αόριστη αναφορά ότι «Το πρόγραμμα διδασκαλίας, η ύλη και οι καθηγητές που θα διδάξουν, θα τελούν υπό την εποπτεία και επιστημονική καθοδήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας» και με δεδομένο πως δεν προηγήθηκε συζήτηση στο ΔΣ και σχετική περί των προαναφερόμενων απόφασή του.
Επομένως, διερωτόμαστε ποιοι εντός (ή μήπως εκτός) του ΔΣ προσπερνούν το ΔΣ(;) και κυρίως γιατί τους το επιτρέπουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ;

Και για όσους διαβάσουν το σχόλιό μας αυτό και καταλήξουν πως «εντάξει μεταξύ μας είμαστε, ας μην γινόμαστε υπερβολικοί», ειδικά για αυτό το “επιχείρημα” έχουμε να προτείνουμε ως απάντηση ότι:
Και μεις σε αυτό ακριβώς αναφερόμαστε “πως επειδή συμπεριφέρονται σαν να είναι μεταξύ τους” και “λες και όσοι ψήφισαν στις εκλογές για το ΔΣ τούς εξουσιοδότησαν να ενεργούν εν πλήρη αδιαφάνεια και με παράκεντρα” έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να αναφερόμαστε στα ζητήματα αυτά και να μην συναινούμε δια της αδιαφορίας ή της σιωπής...
Μάλιστα επισημαίνουμε πως εκτός από τα μέλη του ΔΣ που λειτουργούν, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, με αυτές τις... προδιαγραφές η ευθύνη, ενόψει και της ΓΣ του 2012 (11-3-12), «περνά» στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που οφείλουν να διαχωρίσουν ρητά τη θέση τους και να βάλουν φραγμό σε μια αδιαφανή πρακτική που εκθέτει σύσσωμο το ΔΣ εξαιτίας της πρακτικής ελάχιστων μελών του.. Άλλωστε η σιωπή είναι συναίνεση και κύρια συνενοχή.

Διεκδικούμε και προετοιμάζουμε, λοιπόν, την ανατροπή αυτής της αδιαφανούς λειτουργίας του ΔΣ που αντανακλά στη λειτουργία της ΕΜΕ και έχει ως απτό αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση των ενεργών[2] μελών της ΕΜΕ, αναδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία τα σχετικά ζητήματα. Στον αγώνα μας αυτό ανακαλύπτουμε συναδέλφους μαθηματικούς που συμφωνούν και ελπίζουμε πως σύντομα θα αναλάβουν και δημόσια δράση. Μάλιστα αναφερόμαστε σε όσους μας προσεγγίζουν επειδή διάβασαν τα κείμενά μας και όχι επειδή μας γνωρίζουν προσωπικά (και αυτό για μας είναι δείκτης ότι είμαστε στο «σωστό» δρόμο και εκφράζουμε και αιτήματα και άλλων με τους οποίους και δεν έχουμε καν προσωπική επαφή ώστε να αλληλοεπηρεαζόμαστε).


___________________________________________________________________
Το παράδειγμα της «ημερήσιας διάταξης» και η ιδιαίτερη σχέση της με τη διαφάνεια
___________________________________________________________________

Παραδειγματικά, λοιπόν, στο σχόλιό μας αυτό θέλουμε να θίξουμε ένα επίμαχο ζήτημα όπως είναι η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ΔΣ, επειδή πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που συμβάλλει άμεσα στη διαφάνεια.
Το καταστατικό της ΕΜΕ προβλέπει στο «Άρθρο 23ο. 1) Ο Γ. Γραμματέας διευθύνει το Γραφείο, φυλάσσει τα αρχεία και τη σφραγίδα της Ε.Μ.Ε., εποπτεύει στην τήρηση του Μητρώου των μελών της Ε.Μ.Ε. και είναι υπεύθυνος απέναντι στο Δ.Σ. για την τακτική ενημέρωσή του. Εποπτεύει επίσης στη σύνταξη των Πρακτικών του Δ.Σ.. Διενεργεί και διεκπεραιώνει όλη την αλληλογραφία της Ε.Μ.Ε. προσυπογράφοντάς την μαζί με τον Πρόεδρο. Επιβλέπει την τήρηση από τον Ειδ. Γραμματέα του πρωτοκόλλου των εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων.
Θέτει υπόψη του Προέδρου τα εισερχόμενα έγγραφα με σκοπό την από κοινού λήψη αποφάσεων για τις παραπέρα ενέργειες.
Καταρτίζει μαζί με τον Πρόεδρο την ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης, φροντίζοντας συγχρόνως για τη συγκέντρωση των στοιχείων σχετικά με τα υπό συζήτηση θέματα, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Δ.Σ. (...)».

Ειδικότερα για την ημερήσια διάταξη προβλέπει στο «Άρθρο 18ο. 1) Το Δ. Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μεν μια φορά (τουλάχιστον) το μήνα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, όπου αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έκτακτα δε όταν υπάρχει ανάγκη. Η πρόσκληση πρέπει να αποστέλλεται στα μέλη του Συμβουλίου έξι (6) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της συνεδρίασης και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα στοιχεία των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη[3]».

Για να καταστεί, λοιπόν, λειτουργική και διαφανής η συνεδρίαση του ΔΣ και με δεδομένη την πραγματοποίηση  της έκτακτης συνεδρίασης της 25-11-11 την οποία μόνο μετά από εσωτερική πληροφόρηση μπορούσε να την πληροφορηθεί οποιοσδήποτε ζητήσαμε από τους αρμόδιους που το καταστατικό έχει προβλέψει να καταρτίζουν την ημερήσια διάταξη (δηλαδή τον Πρόεδρο και το ΓΓ της ΕΜΕ) με αίτησή μας (αριθμ. πρωτ 14860/23-11-11) τα εξής: «Σας υποβάλω ως μέλος της ΕΜΕ την πρότασή μου να ανακοινώνεται η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ΔΣ (τακτικών και έκτακτων) στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ· στην αρχική σελίδα (...)
Η πρότασή μου αυτή έχει στόχο να συμβάλλει στη διεύρυνση της πληροφόρησης στο σύνολο των μελών (ενεργών και μη) της ΕΜΕ.
Είναι προφανές  ότι η πρακτική που μέχρι στιγμής ακολουθείται σχετικά με την ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης είναι πρακτική περιορισμένης και στοχευμένης πληροφόρησης. Το γεγονός αυτό κατέστη κραυγαλέο με την έκτακτη συνεδρίαση που αποφασίσατε (ημερήσια διάταξη της 25-11-11) για την οποία με την τακτική που ακολουθήσατε αφήσατε εκτός της πληροφόρησης τη συντριπτική πλειονότητα των μαθηματικών.

Ελπίζοντας ότι κρούω ανοιχτές θύρες σάς υποβάλλω την παραπάνω πρότασή μου και είμαι σε αναμονή της ενημέρωσης μου πλέον για την ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του ΔΣ από την ιστοσελίδα της ΕΜΕ».

Επισημαίνουμε πως τη γραπτή (και πρωτοκολλημένη) αίτησή μας ακολούθησε από την πλευρά των αρμοδίων «σιγή ασυρμάτου»... αφού, μετά την πάροδο 2 μηνών και 3(!!!)[4] συνεδριάσεων του ΔΣ  ούτε το αίτημά μας συμπεριλήφθηκε (με πρωτοβουλία των αρμοδίων σε κάποια «ημερήσια διάταξη» στη συνέχεια) ούτε και προτάθηκε ήδη από κάποιους από την πλειονότητα του ΔΣ (γιατί ακόμη και αν δεν ενημερώθηκαν οι υπόλοιποι 13 του ΔΣ για την πρότασή μας, θεωρώ πως η αδιαφάνεια της ημερήσιας διάταξης και η μη διακίνηση υποστηρικτικού υλικού δημιουργεί προβλήματα πρώτα στους ίδιους οπότε κατά την άποψή μου κακώς ανέχονται αυτή την πρακτική).

Ως εκ τούτου το ότι, μετά από 2 μήνες, δεν απαντήθηκε η αίτηση που υποβάλαμε μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε σαν απάντηση την ανακοίνωση (που αναρτήθηκε στις 25-1-12[5]) για το 6ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο - Λεπτοκαρυά Πιερίας (http://www.hms.gr/node/528[6] και στην οποία και προαναφερθήκαμε) με την οποία δηλώνεται πως το ΔΣ δεν αποφασίζει, όπως ρητά ορίζει το καταστατικό[7], αλλά εκ των υστέρων νομιμοποιεί (όταν και όποτε κρίνει) αποφάσεις παράκεντρων(;), αποφάσεις μάλιστα που εκτός από το επιστημονικό πεδίο άπτονται και του οικονομικού.


___________________________________________________________________
Ένα ερώτημα και μια πρόταση που μπορούν να συμβάλλουν στη διαφάνεια της λειτουργίας της ΕΜΕ
___________________________________________________________________

Καταληκτικά μετά την αναφορά μας στο 1ο για το 2012 παράδειγμα της διαχρονικά καθιερωμένης αδιαφανούς πρακτικής του ΔΣ της ΕΜΕ θα υποβάλουμε ένα ερώτημα και θα καταθέσουμε μια πρόταση, που μπορεί να συμβάλλει στη διαφάνεια της λειτουργίας της ΕΜΕ:

Το ερώτημα είναι το εξής:
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της 16-12-11 τέσσερα από τα μέλη (της συντριπτικά πλειοψηφούσας παράταξης) του ΔΣ συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν πως εκτός από τον οικονομικό απολογισμό (που παρουσιάστηκε στις 16-12-11[8]) θα συγκληθεί και θα κάνει απολογισμό και η Οργανωτική Επιτροπή του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ.
Με δεδομένο πως η ημερήσια διάταξη της 27-1-12 προβλέπει ως 4ο θέμα το «29ο πανελλήνιο συνέδριο» δικαιούμαστε να συμπεράνουμε πως η δέσμευση της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ «για απολογισμό από την ΟΕ του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ» ήταν «δέσμευση» μόνο στα λόγια και όχι και στα έργα...

Όσο για την πρότασή μας αυτή απευθύνεται σε όποιο μέλος της ΕΜΕ επιχειρεί χωρίς αποτέλεσμα να πληροφορηθεί ή να αιτηθεί ο,τιδήποτε από την ΕΜΕ επειδή το ΔΣ δεν εφαρμόζει το άρθρο 18§6 που σε συνδυασμό με το άρθρο 20 προβλέπει πως «Κάθε μέλος της Ε.Μ.Ε. επίσης έχει το δικαίωμα να λαβαίνει γνώση όλων των παραπάνω βιβλίων» και... συνηθίζει να αφήνει αναπάντητες τις αιτήσεις του...
Ας έχουμε, λοιπόν, υπόψη μας τα εξής τα οποία και αναφέρω ως αποτέλεσμα γνώσης που κατακτήσαμε από την περιήγησή μας (εδώ και χρόνια) στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Αν, λοιπόν, το μέλος της ΕΜΕ τυχαίνει να είναι και μέλος του ΔΣ τότε ο,τιδήποτε ζητήσει στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του γραπτώς[9] αυτοδίκαια του χορηγείται άμεσα και απροϋπόθετα.
Στην εύλογη απορία (όσων γνωρίζουν στην... πλάτη τους την πρακτική που διαχρονικά ακολουθεί η ΕΜΕ) πώς αντιδρούμε σε περίπτωση σαφούς ή υπονοούμενης άρνησης χορήγησης των στοιχείων(;) η απάντηση είναι πως το μέλος της ΕΜΕ (που τυχαίνει να είναι και μέλος του ΔΣ) υποβάλει καταγγελία στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» η οποία και επιλαμβάνεται του θέματος και όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν «επαναφέρει το ΔΣ στην τάξη»...

Στην περίπτωση που το μέλος που υποβάλλει αιτήματα (που κατά πάγια πρακτική της ΕΜΕ) δεν ικανοποιούνται από το ΔΣ τότε μετά την πάροδο μήνα από την υποβολή αν δεν έχει στο μεταξύ ικανοποιηθεί το αίτημα του ή δεν του έχει δοθεί αιτιολογημένη γραπτή αρνητική απάντηση, όπως μας διευκρίνισαν από την «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» τεκμαίρεται «σιωπηρή άρνηση» ικανοποίησης αιτήματος... Στη συνέχεια το μέλος της ΕΜΕ δικαιούται να υποβάλει καταγγελία[10] στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» η οποία και επιλαμβάνεται του θέματος για τα περαιτέρω...

Επομένως η ευθύνη για την αξιόπιστη και διαφανή λειτουργία της ΕΜΕ ανήκει σε όλους μας μέλη και μη μέλη της ΕΜΕ (και οπωσδήποτε στα μέλη του ΔΣ), για έναν επιπλέον λόγο αφού εκτιμάμε πως θα αποβεί αποτελεσματική βάζοντας φρένο στην κατηφόρα που στο τέρμα της υπάρχει μόνο η ΕΜΕ –σωματείο σφραγίδα...
Και αυτή η κατάληξη είναι ευθύνη όλων μας να ανατραπεί...

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου είναι μαθηματικός (μέλος της ΕΜΕ)


[1] Με μια περιήγηση στο αρχείο αποφάσεων των συνεδριάσεων του ΔΣ http://www.hms.gr/taxonomy/term/7%2C112 (αποθηκεύσαμε τα αρχεία σε pdf με ημερομηνία 26-1-12) θα διαπιστώσετε πως δεν υπάρχει καμιά  απόφαση του ΔΣ σχετικά με το 6ο ΜΚΣ του 2012.
Σημειώνουμε πως εκκρεμεί ακόμη η ανάρτηση των αποφάσεων της συνεδρίασης του ΔΣ της 29-8-11 στην οποία, ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν, αποφασίστηκαν και καταγράφηκαν όλα τα νέα ονόματα που θα προστεθούν στις επιτροπές των περιοδικών κ.α. Βλ. σχετική υπόμνησή μας σε αυτή την έλλειψη, η οποία και εξακολουθεί να υφίσταται, στο κείμενό μας που αναρτήθηκε (15-10-11) http://mathematicatetradia.blogspot.com/2011/11/28.html στο blog «Μαθηματικά Τετράδια».
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε πως για το “αδελφό” «6ο ΜΚΣ στην Ημαθία» η σχετική ανακοίνωση έχει επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ αλλά επειδή λειτουργεί υπό την ευθύνη του Παραρτήματος Ημαθίας δεν θα μας απασχολήσει στο κείμενό μας αυτό. Άλλωστε για τη… συμβολή της ΕΜΕ στην υποβάθμιση του ρόλου των Παραρτημάτων της έχουμε αρχικά αναφερθεί στο κείμενο μας που αναρτήθηκε (15-11-11) http://mathematicatetradia.blogspot.com/2011/11/28.html στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» (βλ. και στα προτεινόμενα). Θα επανέλθουμε, όμως, και ενόψει της ΓΣ της ΕΜΕ (11-3-12) με τη βεβαιότητα πως η αναβάθμιση των Παραρτημάτων θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της ΕΜΕ.
[2] Υπενθυμίζουμε πως στις εκλογές του 2011 ψήφισε το 6,5% των 15.000 μελών αριθμό που ανακοινώνει προς τα έξω η ΕΜΕ!!!
[3] Η πρόβλεψη αυτή του καταστατικού δηλώνει και την ιδιαίτερη αξία της ημερήσιας διάταξης, αξία που συνίσταται στο ότι αν αυτή δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, τότε είναι απορίας άξιο με βάση ποια πραγματικά στοιχεία εκφράζουν γνώμη τα μέλη του ΔΣ...
[4] Βλ. Συνεδριάσεις ΔΣ 25-11-11, 16-12-11 και 27-1-12.
[5] Για τον προσδιορισμό με ακρίβεια της ημερομηνίας που αναρτήθηκε η εν λόγω ανακοίνωση, επειδή η ΕΜΕ δεν έχει καθιερώσει να αναγράφει ημερομηνία ανάρτησης, παραθέτουμε στη συνέχεια σε pdf την αρχική σελίδα της ΕΜΕ στις 24-1-12 (7.58 μμ) όπου και δεν περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις για τα ΜΚΣ και την αρχική σελίδα της ΕΜΕ στις 25-1-12 (10.00 μμ) όπου περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις για τα ΜΚΣ.
Με την ευκαιρία αναφέρουμε πως και σήμερα 26-1-12 (16.38 μμ) ενώ σε 5 μέρες τελειώνει ο Ιανουάριος και επίσης απέχουμε μόλις μία μέρα από τη συνεδρίαση του ΔΣ της 27-1-12, ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί οι «Δραστηριότητες – Εκδηλώσεις Ιανουαρίου 2012» αλλά παραμένουν στην αρχική σελίδα οι «Δραστηριότητες – Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου 2011»!!!
[6] Επίσης παραθέτουμε σε pdf και την πλήρη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στις 25-1-12 (10.00 μμ)
[7] Το καταστατικό, όμως, δεν επιτρέπει παράκεντρα αφού ρητά προβλέπει στο Άρθρο 20ο ότι: «Tο Δ.Σ. διοικεί υπεύθυνα την Ε.Μ.Ε. σύμφωνα με τους νόμους και το καταστατικό και αποφασίζει πάνω σε κάθε θέμα που αφορά στην εκπλήρωση των επιδιωκόμενων σκοπών, εκτός από εκείνες τις ενέργειες και από εκείνα τα ζητήματα για τα οποία έχει αποφασίσει ή είναι αρμόδια να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση».
[8] Επισημαίνουμε πως αν και στην ημερήσια διάταξη της 16-12-11 ανακοινώθηκε ως θέμα «3ο Απολογισμός 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας» κατατέθηκε και συζητήθηκε στο ΔΣ μόνο ο οικονομικός απολογισμός, ενώ ο απολογισμός της ΟΕ παραμένει όπως προαναφέραμε σε εκκρεμότητα…
Επιπλέον στις αποφάσεις της 16-12-11, που μόλις πρόσφατα αναρτήθηκε (http://www.hms.gr/node/519) δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο 3ο θέμα!!!
[9] Επιβάλλεται να το ζητήσει γραπτά για να αποδεικνύεται στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» ότι υπέβαλε το αίτημα.
[10] Σημειώνουμε πως παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις μας που παραμένουν προκλητικά αναπάντητες (κάποιες από αυτές για μήνες) δεν έχουμε ασκήσει ακόμη το δικαίωμά μας, ως μέλη της ΕΜΕ, να προσφύγουμε με καταγγελία στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».




 


Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Διαγραφή των χρεών των μελών της ΕΜΕ... Τώρα. Για να μπει τέρμα στην συρρίκνωση της ΕΜΕ, λόγω ενός χρέους που αυξάνεται από... μόνο του...

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου*


Το Νοέμβρη του 2011 ενόψει του 28ου συνεδρίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) αναφερθήκαμε στο  φλέγον ζήτημα της συρρίκνωσης της ΕΜΕ η οποία αν και εξακολουθεί να δηλώνει τουλάχιστον στους χορηγούς πως «Σήμερα έχει περισσότερα από 15.000 μέλη»[1] στην πραγματικότητα έχει κατορθώσει να περιορίσει τα 15.000 μέλη, σε 7.000 αποδέκτες  (Βλ. Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. της ΕΜΕ 21-10-11 http://www.hms.gr/node/495 όπου αναφέρεται πως αποφασίστηκε το 1ο τεύχος του Ευκλείδη Α΄και Ευκλείδη Β΄να σταλεί σε 7.919 μέλη)* των περιοδικών που εκδίδει και τελικά, στα 963(!!!) ενεργά μέλη που ψήφισαν στις εκλογές για το ΔΣ της ΕΜΕ, το Μάρτη του 2011...
Η φθίνουσα αυτή πορεία της ΕΜΕ, που την αποδυναμώνει από κάθε εν δυνάμει ενεργό μέλος της εξελίσσεται σε βάθος χρόνου και υλοποιείται με «συνέπεια» και ευθύνη των εκάστοτε ΔΣ και με... εργαλείο την «αθροιστική αύξηση των χρεών»!
Η τακτική των λογιστικών χρεών, που διαχρονικά, καθιέρωσαν τα ΔΣ της ΕΜΕ σε βάρος των μελών της ΕΜΕ, δεν βελτιώνεται επειδή συνιστά μια διττή στρατηγική με την οποία προς τα έξω εμφανίζονται επικεφαλής ενός «ισχυρού» σωματείου ενώ στην πράξη επιτυγχάνουν να μπερδεύονται στα πόδια τους όλο και λιγότεροι... Ως εκ τούτου το μόνο που απομένει είναι να ανατραπεί στην πράξη...


__________________________________________________________________
Πώς όμως, εδραιώθηκε αυτό το χρονίζον και αυτοαναπαραγώμενο σύστημα χρεών που κάθε χρόνο αυξάνεται επιβαρύνοντας τα μέλη της ΕΜΕ και ταυτόχρονα τα απομακρύνει από αυτήν;
__________________________________________________________________

Αρχικά ενώ το άρθρο 6§4 του καταστατικού της  ΕΜΕ διασφαλίζει τη διαγραφή των μελών που  δεν είναι ταμειακά εντάξει για μια διετία, τα ΔΣ επανειλημμένα παραβίασαν αυτό το άρθρο του καταστατικού και εγκλώβισαν τα μέλη της ΕΜΕ που υπερέβησαν τη διετία σε έναν κύκλο χρεών που συνεχώς αυξάνονται εμποδίζοντάς τους ταυτόχρονα να επανέλθουν στην ΕΜΕ.
Αν και θεωρώ πως είναι προφανές θα επισημάνω πως αν τα ΔΣ είχαν σεβαστεί το καταστατικό και για να διευκολύνουν τα μέλη τα είχαν διαγράψει με την πρώτη διετία που όφειλαν τότε θα μπορούσαν να επανέλθουν οποτεδήποτε και με μικρό κόστος.
Σήμερα, λοιπόν, με τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε υπάρχουν πάρα πολλά μέλη που χρωστούν παραπάνω και από 10 (και βάλε) χρόνια. Έτσι,  «ανέξοδα» για τα ΔΣ «διαγράφονται» τα μέλη της ΕΜΕ, και μάλιστα χωρίς δυνατότητα να επιστρέψουν εξαιτίας του υπέρογκου χρέους που φόρτωσαν στο κάθε μέλος.

Η στρατηγική που ακολουθήθηκε είχε το εξής αποτέλεσμα πως ενώ διαχρονικά τα ΔΣ προβαίνουν σε αντικαταστατικές ενέργειες (παραβιάζοντας επανειλημμένα το άρθρο 6§4 του καταστατικού της ΕΜΕ) τελικά τιμωρούνται τα μέλη με ισόβια, ουσιαστικά, διαγραφή τους λόγω λογιστικών (και μόνο) χρεών!
Επεξηγηματικά αναφέρουμε πως η παραπάνω τακτική δεν έχει μοναδικό στόχο τον δραστικό περιορισμό των μελών μέχρι αποψίλωσης της ΕΜΕ, μέσω ενός χρέους που αυξάνεται από... μόνο του, από τα μέλη της, καταντώντας την επιστημονικό σωματείο... σφραγίδα! Αλλά ταυτόχρονα αναπαράγει ένα ουσιαστικά κλειστό 15μελές διευθυντήριο, που κατ’ ευφημισμό(;), αποκαλείται ΔΣ της ΕΜΕ ενώ ταυτόχρονα διακηρύσσεται πως επιδιώκεται, για το «καλό» της ΕΜΕ, να εισπραχτούν λογιστικά χρέη όχι, όμως, και πραγματικά χρέη...

Καταληκτικά, η απόφαση για διαγραφή χρεών των μελών επιστημονικού σωματείου είναι μια «πολιτική» απόφαση και όχι μια τεχνοκρατικού τύπου «αναλογιστική» απόφαση. Επομένως η ύπαρξη λογιστικών και μόνο χρεών (για το χρονικό διάστημα πέραν της διετίας) από τα μέλη της ΕΜΕ, τα οποία με τη μεθόδευση που παραπάνω περιγράψαμε κατέστησαν ανενεργά, με ευθύνη των ΔΣ που προηγήθηκαν, δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί και από το νυν ΔΣ.
Αρχικά για να συμβάλλουμε, λοιπόν, στη λύση του... γόρδιου δεσμού θα αναφερθούμε στο «ιστορικό» προηγούμενο της διαγραφής των χρεών των μελών της ΕΜΕ με απόφαση του ΔΣ το 1969 για να οριοθετήσουμε στη συνέχεια τη λύση αναδεικνύοντας πως στις μέρες μας  μια καθολική διαγραφή χρεών είναι η πλέον ενδεδειγμένη αντιμετώπιση:
1ο για την εκκαθάριση του αρχείου των μελών της ΕΜΕ που καρκινοβατεί για 40 χρόνια.
2ο γιατί η αναφορά στην επιστολή προς τους χορηγούς του 28ου συνεδρίου σε 15.000 μέλη χωρίς διάκριση μεταξύ ενεργών μελών και ανενεργών μελών[2]  επιστημονικού σωματείου δεν τιμά ούτε τη ΕΜΕ, δρα αποπροσανατολιστικά ως προς τη χορηγία και το κυριότερο δεν τηρεί την δεοντολογία.


__________________________________________________________________
Η συγκριτική παρουσίαση του καταστατικού στο οποίο βασίστηκε η διαγραφή των χρεών, το 1969 και του ισχύοντος καταστατικού της ΕΜΕ αναδεικνύει τα εξής:
__________________________________________________________________

Α: Στο καταστατικό της ΕΜΕ (που δημοσιεύεται στην Επετηρίδα της ΕΜΕ 1969) προβλέπονται τα εξής:
Το άρθρο 4 αναφέρεται στις κατηγορίες των μελών (επίτιμα, τακτικά, αντεπιστέλλοντα και πάρεδρα) της Εταιρείας στις προϋποθέσεις εγγραφής τους και στα δικαιώματά τους.
Το άρθρο 5 αναφέρεται στο δικαίωμα εγγραφής και την ετήσια συνδρομή των μελών (όλων των κατηγοριών).
Το άρθρο 21 προβλέπει ότι: Κατά μια των πρώτων συνεδριών του Δ. Συμβουλίου εκάστου νέου έτους της Εταιρείας ο ταμίας οφείλει να υποβάλλη κατάστασιν των καθυστερούμενων συνδρομών το δε Δ. Συμβούλιο δι΄ αγγελίας προς τους καθυστερούντας  υπομιμνήσκει τας διατάξεις του άρθρου 6 του περί Σωματείων νόμων.
Στο άρθρο 27 προβλέπει τη διαγραφή από το ΔΣ, μελών της Εταιρείας για διαγωγή ασυμβίβαστη με την αξιοπρέπεια και τους σκοπούς της Εταιρείας και διαζευκτικά με σαφή αναφορά  σε άλλους σοβαρούς λόγους μετά, όμως, από απόφαση της συνέλευσης.

Β: Στο ισχύον καταστατικό (http://www.hms.gr/node/7) προβλέπονται τα εξής:
«Άρθρο 5ο. Για να εγγραφεί κάποιος σαν μέλος της Ε.Μ.Ε. πρέπει να κάνει έγγραφη αίτηση προς το Δ. Συμβούλιο με την οποία να ζητεί την εγγραφή του στο μητρώο των μελών και συγχρόνως να δηλώνει ότι: α) (...) και β) (...)».
«(...) Αν η αίτηση απορριφθεί από το Δ.Σ. τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προσφύγει στην πρώτη Τακτική ή Έκτακτη Γεν. Συνέλευση η οποία και αποφασίζει οριστικά για την αποδοχή ή όχι του αιτούντος σαν μέλος του Σωματείου».

«Άρθρο 6ο. 1) (...) 4) Μέλη που καθυστερούν την καταβολή των συνδρομών τους δύο (2) και παραπάνω χρόνια, είναι δυνατό να διαγραφούν από τα μητρώα της Εταιρείας ύστερα από απόφαση του Δ.Σ.. Πριν όμως από την απόφαση διαγραφής ειδοποιείται το μέλος ότι, σε περίπτωση μη καταβολής των συνδρομών του μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα καθοριζόμενο στην ειδοποίηση, το Δ.Σ. θα προχωρήσει στη διαγραφή του».

Γενικές Συνελεύσεις: «Άρθρο 27ο. 1) (..) 6) Πέρα από τα θέματα (...)  και ι) η τελική απόφαση πάνω σε αίτηση κάποιου για την εγγραφή του σαν μέλος της Ε.Μ.Ε. σε περίπτωση που η απόφαση του Δ.Σ. τυχαίνει να είναι απορριπτική».

Επισημαίνουμε, με βάση όσα προαναφέραμε (βλ. παραπάνω ενότητα Α) ότι το ΔΣ το 1969 προχώρησε σε διαγραφή με απόφασή του, σε εφαρμογή του άρθρου 27 το οποίο, όμως, επέλεξε να υπερβεί μια και αυτό δεν αναφέρεται ρητά σε διαγραφή λόγω οφειλών (βλ. τη μοναδική έμμεση αναφορά στο άρθρο 21).

Επιπλέον, μετά το 1982, ο Αστικός Κώδικας (άρθρα 78-107) προβλέπει στο «Άρθρο 88: Αποβολή μελών. Αποβολή μέλους επιτρέπεται: 1. στις περιπτώσεις που προβλέπει το καταστατικό (…)». Με δυο λόγια προβλέπει εφαρμογή του άρθρου 6§4 του ισχύοντος καταστατικού της ΕΜΕ.


__________________________________________________________________
Ποια είναι η πρακτική της λογιστικής απόδοσης χρεών που διαχρονικά ακολούθησαν τα ΔΣ της ΕΜΕ
__________________________________________________________________

Μετά από αυτή τη διαγραφή των χρεών των μελών της ΕΜΕ στη συνέχεια ακολουθήθηκε μια πρακτική «αθροιστικής αύξησης των χρεών». Έτσι για όσα μέλη υπερέβησαν για πρώτη φορά τη διετία
αντί το ΔΣ να εφαρμόσει ό,τι προβλέπει το καταστατικό στο άρθρο 6§4 και να αποφασίσει τη διαγραφή τους, επέλεξε να τα μετατρέψει σε ομήρους...
Δρομολόγησε, λοιπόν, την εξής μεθόδευση: από τη μια τα φορτώνει χρέη ακολουθώντας μια... τραπεζική λογική και από την άλλη εμμέσως πλην σαφώς τους έκλεισε την πόρτα επιστροφής στην ΕΜΕ, για την ακρίβεια τη σφράγισε...

Η πορεία της ΕΜΕ στο εξής είναι θνησιγενής αλλά τα σημάδια αντί να κινητοποιήσουν τα μέλη του (εκάστοτε) ΔΣ αντίθετα ερμηνεύονταν ως δείκτες «επιτυχημένης» στρατηγικής αφού περιόριζε, όλο και περισσότερο, την ενεργή δεξαμενή των μελών της ΕΜΕ, δηλαδή τα μέλη που ψήφιζαν στις εκλογές...
Μισό βήμα, λοιπόν, πριν το γκρεμό η ΕΜΕ, το 2011, έσπασε... ρεκόρ(!) συσπειρώντας 963 ψηφίσαντες[3] σε 15.000, και παραπάνω, μέλη!!!!
Έτσι, η πρακτική της «αθροιστικής αύξησης των χρεών» αποδεικνύεται εξαιρετικά «επιτυχημένη» αφού περιόρισε δραστικά τα ενεργά μέλη, δηλαδή όσους άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου στις εκλογές του 2011,  κάτω από το 6,5%[4]!!!

Συμπερασματικά, τα μέλη της ΕΜΕ δεν αυτοπεριορίστηκαν, δεν αποχώρησαν εξαιτίας φυσικών ή άλλων αιτίων, αλλά τα έδιωξαν από την ΕΜΕ[5] με την μακρόπνοη στρατηγική που διαχρονικά καθιέρωσαν τα ΔΣ και με... εργαλείο την «αθροιστική αύξηση των χρεών»! Μάλιστα, επειδή τα μέλη του ΔΣ της ΕΜΕ είναι μαθηματικοί δεν θα τους χαρίσουμε ούτε το επιχείρημα πως «δεν ήξεραν», ή «δεν κατάλαβαν» ή το χειρότερο «δεν ήξεραν να ερμηνεύσουν τι υποδηλώνει το 6,5%»!!!


__________________________________________________________________
Ποια είναι, λοιπόν, η πρόταση για τη διαγραφή των χρεών των μελών της ΕΜΕ
__________________________________________________________________

Η λύση που προτείνουμε στοχεύει να αντιμετωπίσει τη νοσηρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη μέχρι τώρα διαχείριση των οφειλών των μελών της ΕΜΕ, επιπλέον θέτει προτεραιότητα στη διαφάνεια και στην ανοιχτότητα του επιστημονικού σωματείου και όχι μόνο όσο αφορά στην οικονομική διαχείριση.

Με βάση, λοιπόν, το άρθρο 6§4 του καταστατικού της ΕΜΕ το ΔΣ αποφασίζει διαγραφή των μελών που οφείλουν δύο (2) ή/και παραπάνω χρόνια συνδρομές στην ΕΜΕ.
Έπειτα καλούνται τα μέλη αυτά (από τα περιοδικά της ΕΜΕ, με επιστολές και από τον τύπο) να επανέλθουν στους κόλπους της ΕΜΕ για να δοθεί μια νέα ώθηση και να διασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της ΕΜΕ.
Στη συνέχεια αυτά τα μέλη δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εγγραφής τους στην ΕΜΕ[6]  που επιβάλλεται να γίνει δεκτή από το ΔΣ με βάση ό,τι προβλέπει το άρθρο 5 του καταστατικού· επειδή «α) κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 ή 9 ή 10 για να εγγραφεί σαν μέλος της Ε.Μ.Ε. (...)».
Επομένως το ότι αυτά τα μέλη έχουν επωφεληθεί από τη διαγραφή χρεών το καταστατικό σε κανένα σημείο του δεν θεωρεί ποινή τη διαγραφή των μελών «που οφείλουν δύο (2) και παραπάνω χρόνια» ούτε και εξαιρεί (άρθρο 5 ή όπου αλλού) όσους έχουν διαγραφεί λόγω του ότι οφείλουν δύο (2) και παραπάνω χρόνια» από το δικαίωμά τους (με βάση όσα προβλέπει το άρθρο 5 του καταστατικού) να κάνουν αίτηση για να εγγραφούν ως μέλη στο εξής...

Κατά την άποψή μας το άρθρο 5 του καταστατικού επιβάλλει στο ΔΣ να δεχθεί την αίτηση εγγραφής τους ενώ προβλέπει πως «Αν η αίτηση απορριφθεί από το Δ.Σ. τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προσφύγει στην πρώτη Τακτική ή Έκτακτη Γεν. Συνέλευση η οποία και αποφασίζει οριστικά για την αποδοχή ή όχι του αιτούντος σαν μέλος του Σωματείου».
Η προσφυγή του ΔΣ στη ΓΣ με εισήγησή του να ικανοποιηθεί η αίτηση εγγραφής όσων  μελών διαγράφηκαν επειδή «οφείλουν δύο (2) και παραπάνω χρόνια» θα δώσει την ευκαιρία στην ΕΜΕ να συγκεντρώσει ενεργά μέλη[7] στην εταιρεία.


Καταληκτικά επισημαίνουμε πως αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν η πορεία της ΕΜΕ είναι προδιαγεγραμμένη σε βαθμό που αυτό το ΔΣ κινδυνεύει να είναι και το τελευταίο που εκλέχτηκε με... εκλογές!!! Την επόμενη φορά θα είναι... προτιμότερο να εκλεγούν με... κλήρωση αφού οι 963 ψηφίσαντες του 2011 αν συνεχιστεί η πρακτική της «αθροιστικής αύξησης των χρεών», κατά τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις[8], θα αγγίξουν, στις εκλογές του 2013, τον αριθμό των 630 μελών!!!
Καλούμε τους/τις μαθηματικούς να αναλάβουν ενεργό δράση και να μην επιτρέψουν να μας πάρουν μαζί τους στο τέλμα γιατί όπου κλείνει ένα επιστημονικό σωματείο και μετατρέπεται σε... σφραγίδα, σημαίνει πως συντρίβεται η σκέψη...


Αγγελική Χ. Χρονοπούλου είναι μαθηματικός (μέλος της ΕΜΕ), εκδότρια και υπεύθυνη ύλης του επιστημονικού περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση»


[1] Βλ. http://www.hms.gr/node/486  στις «Ενδεικτικές χορηγίες για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ».
[2] Βλ. ό.π. σημείωση 1.
[3] Ενδεικτικά σημειώνουμε πως στο πρακτικό 20-3-2011 (σελ. 96) αναγράφεται πως «καταστράφηκαν ομόφωνα 183 ψηφοδέλτια» από την επιστολική ψήφο! Δηλαδή με αναγωγή στο σύνολο των 963 ψηφισάντων καταστράφηκε το 19%!! Καταστράφηκε, λοιπόν, το 1/5 της ενδυνάμει ψήφου συναδέλφων που ψήφισαν με επιστολική ψήφο.
Με δεδομένο ότι είχε έγκαιρα ενημερωθεί η Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών της 20-3-2011 (βλ. έγγραφο με αρ. πρωτ. 14641/17-3-11) για την υποχρέωση της να μην καταστραφούν φάκελοι/ψηφοδέλτια με βάση την (προφορική) γνωμοδότηση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, διερωτόμαστε με ποιο σκεπτικό ο πρόεδρος της επιτροπής αρχαιρεσιών πρότεινε και πέτυχε (με ομοφωνία(!) μάλιστα) να καταστραφούν 183 φάκελοι, πριν τουλάχιστον ερωτηθεί και απαντήσει περί αυτού η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων;
Εδώ θα επισημάνουμε ότι η σπουδή της καταστροφής των φακέλων ουσιαστικά απαγορεύει τις ενστάσεις επί του αποτελέσματος των εκλογών για το ΔΣ της ΕΜΕ... Επιπλέον οι 183 των οποίων καταστράφηκαν οι φάκελοι και δεν μέτρησε η ψήφος τους δεν έχουν καν τη δυνατότητα να το πληροφορηθούν...
[4] Αυτό το ποσοστό καθιστά το δείγμα των ψηφισάντων (τόσο σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 15.000 που ανακοινώνει η ΕΜΕ όσο και σε σχέση με την αντιπροσωπευτικότητα του ΔΣ που εξελέγη) μη αντιπροσωπευτικό με δυο λόγια είναι αυτό που ονομάζεται «προκατειλημμένο δείγμα».
[5] Τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν την συνεχή και συστηματική μείωση των ψηφισάντων σε βάθος χρόνου (από την στοσελίδα της ΕΜΕ, link «παλαιά ΔΣ» http://www.hms.gr/node/6) είναι τα εξής:
2005-2007: στις εκλογές του 2005 ψήφισαν 1396,
2007-2009: στις εκλογές του 2007 ψήφισαν 1382 δηλαδή 14 λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές.
Στη συνέχεια 2009-2011: στις εκλογές του 2009 ψήφισαν 1205 δηλαδή 177 λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές.
Ενώ 2011-2013:  στις εκλογές του 2011 ψήφισαν 963 δηλαδή 242 λιγότεροι από τις αμέσως προηγούμενες εκλογές...
Είναι προφανές πως η τάση μείωσης των ψηφισάντων θα συνεχιστεί και στις εκλογές του 2013...
[6] Στην επετηρίδα της ΕΜΕ, 1969 σημειώνεται πως με τη διαγραφή των μελών επιδιώκεται «να επανέλθουν οι συνάδελφοι αυτοί ευκολότερον εις τη δύναμιν της ΕΜΕ δια μιας απλής επανεγγραφής των (…)».
[7] Επισημαίνουμε πως ο μοναδικός μέχρι στιγμής δημοσιοποιημένος ονομαστικός κατάλογος μελών της ΕΜΕ είναι αυτός που δημοσιεύθηκε, στην Επετηρίδα της ΕΜΕ 1969, με την υπόμνηση πως «Διά πρώτη φορά κυκλοφορεί επετηρίς της ΕΜΕ με ονομαστικόν κατάλογο των μελών της».
Έκτοτε και για 42 χρόνια δεν δημοσιεύθηκε ποτέ ξανά κατάλογος των μελών της ΕΜΕ!!!
[8] Βλ. ό.π. σημείωση 5.


*Το κείμενο μέσα στην παρένθεση προστέθηκε (25-1-2012) διευκρινιστικά, μετά από παρατήρηση αναγνώστη.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Παζάρι βιβλίων στην πλατεία Κλαυθμώνος ― Ας μην εγκαταλείψουμε το κέντρο της πόλης μας...


Προτείνουμε να επισκεφθείτε το Παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος από  την Παρασκευή  20-1-12 μέχρι και  την Τετάρτη  8-2-12 (και τις Κυριακές) από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών- Βιβλιοπωλών Ελλάδος (ΕΣΕΒΕ).

Βιβλία σε τιμές που ξεκινούν από μόλις 0,50 ευρώ (με τον περιορισμό τα βιβλία να έχουν εκδοθεί μέχρι και το 2006 και όχι αργότερα. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν βιβλία που εκδόθηκαν το 2007 ή το 2008 κ.ο.κ.) από 150 εκδότες που εκποιούν 500.000 βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές.
Οι εκπτώσεις των βιβλίων στο παζάρι αρχίζουν από 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 90%.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Μέρα μνήμης και όχι μόνο...

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2012/01/tem.html

ΝΙΚΟΣ TEMΠΟΝΕΡΑΣ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ

Νίκος Τεμπονέρας (1953 - 1991) ήταν 
καθηγητής Μαθηματικών 
σε Λύκειο της Πάτρας …



ΓΕΝΑΡΗΣ 1991 - ΓΕΝΑΡΗΣ 2012